Όλο και πιο ακριβή η …δωρεάν περίθαλψη

Από αρχές Μάρτη, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργού Γεωργιάδη, στοχεύει η κυβέρνηση να θέσει σε λειτουργία τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία. Περισσότεροι από 100.000 ασθενείς περιμένουν να χειρουργηθούν, πολλοί απ’ αυτούς εδώ και πάνω από έναν χρόνο. Μόνο στην Αττική,δεν λειτουργούν εξαιτίας της τεράστιας έλλειψης προσωπικού,60 απ’ τα 161 χειρουργικά κρεβάτια. Οι αριθμοί κάνουν κατανοητό το μέγεθος αυτού του τόσο σοβαρού ζητήματος για το λαό. Κανένας πόνος όμως δεν έπιασε τους διαχειριστές του συστήματος που είναι οι υπαίτιοι αυτής της αθλιότητας να δώσουν λύση στις λαϊκές ανάγκες.

Τα χρόνια της πανδημίας, για μεγάλο χρονικό διάστημα τα νοσοκομεία ήταν «σχεδόν κλειστά» και πολλά προγραμματισμένα χειρουργεία αναβλήθηκαν περισσότερο και από μία φορά. Οι λίστες αναμονής χειρουργείων μεγάλωσαν και οι χρόνοι αναμονής αυξήθηκαν κατακόρυφα. Ταυτόχρονα, οι υγειονομικοί εργαζόμενοι μένανε όλο και λιγότεροι, αφού στο πλάι της χρόνιας αδιοριστίας και των συνταξιοδοτήσεων προστέθηκαν οι παραιτήσεις λόγω των συνεχώς επιδεινούμενων συνθηκών εργασίας.Οι συγχωνεύσεις τμημάτων, το κλείσιμο κλινικών, οι μετακινήσεις εργαζομένων ακόμα και σε άλλο νομό, η υπερεφημέρευση των γιατρών, οι απανωτές βάρδιες χωρίς ρεπόέγιναν καθημερινότητα. Παρά την τραγική αυτή κατάσταση, βρισκόμαστε ξανά μπροστά σε νέα λουκέτα νοσοκομείων μιας και «είναι πολλά» κατά δήλωσή του πρωθυπουργού.

Απ’ τη σκοπιά των λαϊκών αναγκών, η απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη από στελέχωση με προσλήψεις μόνιμουπροσωπικού. Μόνο έτσι θα… μειώνονταν οι λίστες. Μόνο που για την κυβέρνηση δεν μπαίνει καν τέτοιο θέμα. Η όλη συζήτηση είναι προσχηματική και δεν γίνεται για να προσφέρει κάτιστη βελτίωση των όρων περίθαλψης του λαού. Αντίθετα, έρχεται να χτυπήσει σε μεγαλύτερη έκταση το δικαίωμα του λαού στη δωρεάν περίθαλψη. Διαμορφώνεται συνολικά ένα περιβάλλον όπου το φυσιολογικό, θεμιτό και νόμιμο είναι ο ασθενής να βάζει το χέρι στην τσέπη για ό,τι υπηρεσία λαμβάνει. Το ζήτημα δεν είναι μόνο ότι εισάγεται και αυτή η επιλογήκαι θα συνυπάρχει με τη δωρεάν πρόσβαση. Είναι σαφές ότι τόσο οι κλίνες όσο και τα χέρια των υγειονομικών είναι μετρημένα και αυτό θα οδηγήσει άμεσα ουσιαστικά στην απαξίωση και κατάργηση σε κάθε τι δωρεάν. Προφανώς η κυβέρνηση δεν ψάχνει τρόπο να λύσει το πρόβλημα που η ίδια δημιουργεί και συντηρεί.

Στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων, η βασική στόχευση αφορά το κλείσιμο της συζήτησης για αυξήσεις στους μισθούς. Μπροστά στη διογκούμενη αγανάκτηση απ’ την κλιμακούμενη ακρίβεια, η κυβέρνηση απαντάει «για περισσότερες αποδοχές δουλέψτε περισσότερο». Γι’ αυτό, το επίμαχο εξαγγελθέν νομοσχέδιο συμπληρώνεται απ’ τη ρύθμιση για δυνατότητα εργασίας των γιατρών ΕΣΥ και στον ιδιωτικό τομέα, που εισήγαγε ήδη από πέρυσι ο νόμος Γκάγκα.

Στο ίδιο πλαίσιο είχαμε και τις τελευταίες αυξήσεις στις τιμές πάνω από 1.700 γενόσημων φαρμάκων. Υπολογίζεται σε 30 εκ. € τα επιπλέον χρήματα που θα πληρώσουν οι ασφαλισμένοι, τα οποία θα ζεστάνουν τις τσέπες των φαρμακοβιομηχάνων. Η εισφορά στη φαρμακευτική δαπάνη είναι αποκαλυπτική του πώς ένα δωρεάν δικαίωμα σταδιακά μετατρέπεται σε… έκπτωση. Πολλοί παλιοί εργαζόμενοι θυμούνται ασφαλώς τον καιρό που παίρναμε τα φάρμακά μας εντελώς δωρεάν (τότε θεωρούταν αυτονόητο λόγω των εισφορών, οι οποίες βέβαια συνεχίζουν να κρατούνται). Κατόπιν εισήχθη εισφορά 25% για το πρωτότυπο φάρμακο. Όταν άρχισαν να προωθούνται τα γενόσημα, τα ταμεία κάλυπταν το 75% του φτηνότερου γενόσημου οπότε ο ασφαλισμένος πλήρωνε το 25% συν τη διαφορά τιμής αν επέλεγε άλλο ακριβότερο φάρμακο. Τώρα το υπουργείο διαφοροποιεί την ασφαλιστική τιμή (της οποίας πληρώνουμε την εισφορά) από τη λιανική τιμή του φθηνότερου φαρμάκου,με αποτέλεσμα ο ασφαλισμένος να πληρώνει επιπλέον της εισφοράς ακόμη κι αν πάρει το φθηνότερο γενόσημο. Ως προς το πρωτότυπο φάρμακο, το οποίο αρχικά οι ασφαλισμένοι δικαιούνταν δωρεάν, σήμερα ουσιαστικά λαμβάνουν μια μικρή έκπτωση. Ομοίως εξαγγέλθηκε και επιπλέον χαράτσι ανά παραπεμπτικό στις εργαστηριακές (1 ευρώ) και απεικονιστικές (3 ευρώ) εξετάσεις, στα πρότυπα του χαρατσιού ανά συνταγή.

Όλα αυτά φυσικά αν οι ασθενείς βρουν γιατρό να συνταγογραφήσουν τα φάρμακά τους. Υπενθυμίζουμε ότι οι ανασφάλιστοι ασθενείς έχουν δικαίωμα συνταγογράφησης μόνο σε δημόσιες δομές. Ο ΕΦΚΑ πρόκειται να χαρακτηρίσει «ανενεργούς» όσους έχουν παλαιότερες οφειλές ακόμη κι αν εξοφλούν τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές! Υπολογίζεται σε περισσότερους από 700.000 ασφαλισμένους, με τους μισούς απ’ αυτούς να έχουν οφειλές άνω των 5000 ευρώ.Το βαρέλι δεν έχει πάτο όσον αφορά την επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα.

Όλα στο κεφάλαιο, όλα για το κεφάλαιο. Αυτή είναι η κυβερνητική πολιτική.

Ο λαός κι οι εργαζόμενοι για να αλλάξουν την κατάσταση στην περίθαλψη θα πρέπεινα πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Να κάνουν μαζικούς και παρατεταμένους αγώνες για ίση πλήρη και δωρεάν περίθαλψη για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Τα δικαιώματα παλεύονται και κατακτιούνται. Τίποτα και ποτέ δεν χαρίστηκε.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 
Ο κόσμος της εκμετάλλευσης δεν είναι ανίκητος!
Οι αγωνιζόμενες μάζες ανοίγουν δρόμους ελπίδας και προοπτικής!
Το εποικοδόμημα δεν έπεσε από τον ουρανό
Τοποθέτηση σε ζητήματα που ανέδειξε η αντιπαράθεση για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και κριτική στις θέσεις του ΚΚΕ
Τιμούμε την 8η Μάρτη
Το γυναικείο κίνημα σήμερα
Ψηφοφορία για τον γάμο ομοφύλων
Ρωγμές και αναταράξεις
Καλό κατευόδιο αγαπητέ φίλε και σύντροφε Ζήση
Άποψη
Νομοσχέδιο Υπ. Δικαιοσύνης: Χτύπημα στα δημοκρατικά δικαιώματα με πρόσχημα την «παραβατικότητα»
Προσεγγίσεις
Η… «συντηρητική κοινωνία» στους δρόμους
Δημοκρατικά δικαιώματα
Κάτω τα χέρια απ΄ την αφισοκόλληση! Να ακυρωθούν όλα τα πρόστιμα!
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ 
Απεργία 28/2
Μαζικά στην απεργία
Για δουλειά και ζωή με δικαιώματα
Εκλογές Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών
Να ενισχυθεί η γραμμή της Αντίστασης, της Διεκδίκησης και του Αγώνα!
Οι Τυνήσιοι εργαζόμενοι στα τηλεφωνικά κέντρα δείχνουν τον δρόμο!
Η αξιολόγηση-στοχοθεσία στο δημόσιο είναι επικίνδυνη και δεν πρέπει να περάσει
ΕΡΓΑΝΗ: Μισθοί πείνας για 2023
Ανάγκη για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και συλλογικές συμβάσεις
Νέο χτύπημα στο δικαίωμα της Κυριακάτικης αργίας από την εργοδοσία των Jumbo
Τηλεργασία = Μειώσεις μισθών και απολύσεις!
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ 
Οι διώξεις στην εκπαίδευση συνεχίζονται
Σε παροξυσμό η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί – σε σιγή συνδιαλλαγής οι ηγεσίες
ΝΕΟΛΑΙΑ 
Παρουσίαση του νομοσχεδίου Πιερρακάκη για τα πανεπιστήμια
Αντιδραστική τομή πέρα από κάθε προηγούμενο
Συγχωνεύσεις, λουκέτα και διάλυση επαγγελματικών δικαιωμάτων φέρνει στους φοιτητές του Δ.Π.Θ. και του ΔΙ.ΠΑ.Ε. το νομοσχέδιο Πιερρακάκη
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των φοιτητών ενάντια στο νομοσχέδιο Πιερρακάκη
Σαμποτάζ των τηλεεξετάσεων ή μαζική αποχή από αυτές;
Αντιλήψεις
Μια έκθεση που δείχνει στρεβλώσεις στις διεκδικήσεις των νέων εργαζόμενων
ΔΙΕΘΝΗ 
Παλαιστίνη
Ωμός εκβιασμός για λουτρό αίματος και νέα Νάκμπα στη Ράφα
Θα διαβεί τον Ρουβίκωνα το σιωνιστικό Ισραήλ;
Οι λαοί του κόσμου διαδηλώνουν μαζικά υπέρ του παλαιστινιακού λαού
ΗΠΑ
Η προεκλογική όξυνση πυροδοτεί συμμαχικές ανησυχίες
Ιταλία - Γαλλία
Σκληρά μέτρα για τους μετανάστες με τις συνταγές της ακροδεξιάς!
Αϊτή
Μια ρημαγμένη χώρα ανάμεσα στις συμμορίες και την ιμπεριαλιστική χειραγώγηση
Ανατολική Τουρκία
Ακόμη ένα προαναγγελθέν το έγκλημα σε μεταλλείο
Βιέννη, Αυστρία
Πορεία μνήμης της 12ης Φλεβάρη 1934
Αθέατος Κόσμος: Γάζα, Παλαιστίνη
Εγκλήματα και εθνοκάθαρση στο όνομα της αγάπης!
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 
Οικονόκοσμος
Μercosur
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 
Pablo Hasel
3 χρόνια από τη σύλληψη-απαγωγή του από το Ισπανικό Κράτος
Η απάνθρωπη και εκδικητική σωφρονιστική μεταχείριση συνεχίζεται με τη βούλα της ΕΕ