Με μαζικότητα και παλμό οι διαδηλώσεις του Πολυτεχνείου

Οι εξεγέρσεις δεν μπαίνουν σε μουσεία…

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι διαδηλώσεις για το Πολυτεχνείο σε μια σειρά πόλεις της Ελλάδας. Δεκάδες χιλιάδες κόσμου πλαισίωσαν πανελλαδικά τις διαδηλώσεις αυτές, σε συνέχεια των επίσης μαζικών απεργιακών κινητοποιήσεων της 9ης Νοέμβρη. Το ΚΚΕ(μ-λ), οι Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών, οι Αγωνιστικές Κινήσεις και η Μαθητική Αντίσταση σε μια σειρά πόλεις με μαζικά και ζωντανά μπλοκ ανέδειξαν τον αντιιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της εξέγερσης του Νοέμβρη και τόνισαν την επικαιρότητα της πάλης για Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία – Ανεξαρτησία. Κατήγγειλαν την πολιτική της εξάρτησης, που μετατρέπει τη χώρα σε μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟϊκή βάση, την εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο στην Ουκρανία και τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, που γεννούν πολέμους, θανάτους, προσφυγιά, φτώχεια. Κατήγγειλαν την πολιτική της φασιστικοποίησης και της καταστολής, που τσακίζει δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες, που πνίγει στα χημικά και τα δακρυγόνα τον κόσμο που διαδηλώνει.

49 χρόνια μετά τον Νοέμβρη του ’73, λαός και νεολαία διαδήλωσαν, επειδή δεν ξεχνούν. Επειδή τα αιτήματα της εξέγερσης παραμένουν ανεκπλήρωτα. Ο λαός και η νεολαία ασφυκτιούν από τις πολιτικές του καπιταλιστικού ιμπεριαλιστικού συστήματος, που επιτίθεται λυσσαλέα σε δικαιώματα και κατακτήσεις δεκαετιών. Η ακρίβεια έχει τσακίσει τα λαϊκά νοικοκυριά και τα «καλάθια του νοικοκυριού» είναι μια κοροϊδία. Τα νοίκια, τα τιμολόγια ρεύματος, τα καύσιμα εξανεμίζουν το λαϊκό εισόδημα. Η παιδεία γίνεται όλο και πιο ταξική. Ολοένα και περισσότερα παιδιά από τα φτωχά και τα λαϊκά στρώματα πετιούνται έξω από την εκπαίδευση (και όχι μόνο την τριτοβάθμια). Προωθείται η μαθητεία, η παιδική απλήρωτη εργασία. Οι φοιτητές έρχονται αντιμέτωποι με την πανεπιστημιακή αστυνομία και τα πειθαρχικά, όταν αφισοκολλώντας διαταράσσουν την «εύρυθμη ακαδημαϊκή λειτουργία». Τους τάζουν ένα μαύρο εργασιακό μέλλον, αφαιρούν τα επαγγελματικά δικαιώματα από τα πτυχία τους. Τους απαγορεύουν πλέον και με τη βούλα την ελεύθερη πολιτική, συνδικαλιστική και πολιτιστική έκφραση στις σχολές. Έχουν καταργήσει το λαϊκό Άσυλο αγώνων. Προσπαθούν να καταργήσουν τον φοιτητικό συνδικαλισμό, να πετάξουν την αριστερά έξω από τα πανεπιστήμια.

Όσο και αν το σύστημα προσπάθησε να τρομοκρατήσει τον λαό και τη νεολαία πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη 17η Νοέμβρη, δεν κατάφερε να τους αποτρέψει από το να διαδηλώσουν. Οι χιλιάδες αστυνομικοί που κινητοποιήθηκαν και στην Αθήνα και στις υπόλοιπες πόλεις, το χτύπημα στη διαδήλωση στην Πάτρα, οι προσαγωγές και οι συλλήψεις δεν ήταν αρκετές για να τρομοκρατήσουν τους διαδηλωτές. Όσο και αν προσπαθούν να συκοφαντήσουν και να ενσωματώσουν την εξέγερση του Νοέμβρη, ο λαός θα θυμάται και θα τιμάει το Πολυτεχνείο με αγώνες. Δε θα τον πείθουν συστημικά κουραφέξαλα που κάθε χρόνο κατακλύζουν τα μέσα μαζικής παραπληροφόρησης (δεν υπήρχαν νεκροί στο Πολυτεχνείο, ήταν και δεξιοί στο Πολυτεχνείο κ.λπ.). Κάθε χρόνο θα γεμίζει τους δρόμους φωνάζοντας και διεκδικώντας «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» και «Έξω οι ΗΠΑ», «Έξω το ΝΑΤΟ».

Οι μαζικότατες και ελπιδοφόρες διαδηλώσεις για το Πολυτεχνείο πρέπει να μας γεμίζουν αισιοδοξία για τις μάχες που θα κληθεί να δώσει ο λαός μας από την επόμενη μέρα. Δεν πρέπει, όμως, σε καμία περίπτωση να μας εφησυχάζουν. Να μην αντιμετωπίσουμε την απεργία και την πορεία του Πολυτεχνείου σαν την ανεπίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου όπως ο ΣΥΡΙΖΑ. Και η θλιβερή παρουσία στον δρόμο του κόμματος που κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του βάθυνε την εξάρτηση από Αμερικάνους και Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές και προχώρησε την αντιλαϊκή και την αντεργατική επίθεση, μόνο οργή πρέπει να προκαλεί στις συνειδήσεις του λαού και της νεολαίας. Να μην υποκύψουμε στις εκλογικές αυταπάτες της ρεφορμιστικής Αριστεράς (κοινοβουλευτικής και εξωκοινοβουλευτικής). Γιατί είναι διατεθειμένες στο όνομα και ενόψει εκλογών να κηρύξουν παύση αγώνων για να διασφαλίσουν καλύτερα εκλογικά αποτελέσματα. Κόντρα σε εκλογικές αυταπάτες, θα πρέπει να ανοιχτούν δρόμοι αντίστασης και διεκδίκησης. Για να μπορέσουν λαός και νεολαία να συνεχίσουν να παλεύουν για να υπερασπιστούν τα δικαιώματα και τις ζωές τους. Αυτή την κατεύθυνση θα προσπαθήσει να υπηρετήσει το ΚΚΕ(μ-λ) και μέσω της πρότασης συντονισμού και κοινής δράσης που έχει καταθέσει ήδη από το προηγούμενο διάστημα.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 
Με μαζικότητα και παλμό οι διαδηλώσεις του Πολυτεχνείου
Οι εξεγέρσεις δεν μπαίνουν σε μουσεία…
Το «αδιανόητο» περνάει στη σφαίρα του πραγματικού
Ανάγκη ζωής το αντιιμπεριαλιστικό-αντιπολεμικό κίνημα!
Ο δόκτωρ Τζέκιλ και ο κύριος Χάιντ κατεβαίνουν στις εκλογές
Δημοκρατικά Δικαιώματα
Απ’ τη Φοινικούντα στην Τουρκία ή απ΄ την Τουρκία στο Αφγανιστάν…
Συνεχείς οι «επαναπροωθήσεις» κι απ΄ τις δύο όχθες του Αιγαίου
Μητσοτάκης
Αμηχανία, πανικός και ψευτομαγκιές στην κινούμενη άμμο των υποκλοπών
Πρόταση ΣΕΚ προς το εξωκοινοβούλιο
Η σαγήνη του… 3%
Νομιμοποίηση των μαζικών παρακολουθήσεων με πρόσχημα την «εθνική ασφάλεια»
Θεσσαλονίκη
Μαζική και νεανική η διαδήλωση για το Πολυτεχνείο
Η μαζική κινητοποίηση εμπόδισε την έξωση της Ιωάννας Κολοβού
Χορτιάτης
Φθινοπωρινή πανδαισία και κρατική αδιαφορία!
Ανώτερα μαθηματικά…
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ 
Η εργαζόμενη ανθρωπότητα μπροστά στο αδιανόητο!
Οι ιμπεριαλιστές παίζουν με τη φωτιά
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ 
Μαύρο τριήμερο για τους εμποροϋπαλλήλους…
Ζωτικής σημασίας ο αγώνας για Κυριακάτικη αργία, 8ωρο και ανθρώπινους ρυθμούς δουλειάς
Με απεργία απαντούν οι τραπεζοϋπάλληλοι
Λουκέτο σε 100 καταστήματα και 2.500 απολύσεις στην Τράπεζα Πειραιώς
Εκδικητικές απολύσεις στον ΔΕΣΦΑ
Σε διαπραγματεύσεις για τη νέα κλαδική ΣΣΕ βρίσκονται οι εργαζόμενοι στον τουρισμό
Ο νεκρός εργάτης φταίει!
Και η Amazon στο χορό των μαζικών απολύσεων στους τεχνολογικούς κολοσσούς
Ο συνδικαλισμός στο στόχαστρο και στις ιμπεριαλιστικές μητροπόλεις
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ 
Για τις εκλογές στο ΣΕΦΙΕ
ΝΕΟΛΑΙΑ 
Αντιλήψεις
Όταν τα μεγάλα αφεντικά έχουν εκλογές, πρέπει να παρακολουθούμε με κομμένη την ανάσα!
Οι μαθητές παλεύουν ενάντια στα πολυάριθμα τμήματα
ΔΙΕΘΝΗ 
Αθέατος Κόσμος
Οι ζωντανοί δεν ξέχασαν τους αδικοχαμένους της πανδημίας!
Μαδρίτη, Ισπανία
Η Σύνοδος του G20 στην Ινδονησία και σε τι αποσκοπούσε
Αίγυπτος, Διάσκεψη για το κλίμα (COP27)
Ιμπεριαλιστική υποκρισία και ανέξοδες αποφάσεις
Ιράν
Βία και θανατικές καταδίκες δεν σταματούν τη λαϊκή αντίσταση
ΙΣΤΟΡΙΑ 
30 Νοέμβρη 1943
Το πογκρόμ κατά των αναπήρων