Σύσκεψη υγειονομικών ΚΚΕ(μ-λ)

Με αποφασιστικότητα και εμπιστοσύνη στις λαϊκές δυνάμεις, να δυναμώσουμε τις εστίες αντίστασης στην επίθεση του συστήματος

Την Κυριακή 10 Σεπτέμβρη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των υγειονομικών εργαζόμενων του ΚΚΕ(μ-λ). Συζητήθηκε η κατάσταση που έχει διαμορφώσει η επίθεση του συστήματος στο χώρο των νοσοκομείων και της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, τόσο απ’ τη σκοπιά των εργασιακών συνθηκών των υγειονομικών όσο και απ’ τη σκοπιά του λαϊκού δικαιώματος στην ίση, πλήρη και δωρεάν περίθαλψη. Κυρίως, αναγνωρίζοντας την κλιμάκωση της επίθεσης αυτής, συζητήθηκαν τα καθήκοντα πάλης που πρέπει με αποφασιστικότητα ν’ αναλάβουν οι δυνάμεις του ΚΚΕ(μ-λ), της Ταξικής Πορείας και κάθε αριστερού προοδευτικού αγωνιστή την επόμενη περίοδο. Ολόκληρη η απόφαση της σύσκεψης θα δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ).

Συνοπτικά και σε σημεία:

 1. Το καπιταλιστικό ιμπεριαλιστικό σύστημα χαρακτηρίζεται από συνθήκες κρίσης που προκύπτουν απ’ τη σύμπλεξη των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών (με κυριότερη έκφραση τον πόλεμο στην Ουκρανία) με την οικονομική κρίση του συστήματος, διαμορφώνοντας ένα μαύρο μέλλον για τους λαούς.
 2. Οι δυνάμεις του συστήματος επιτίθενται λυσσαλέα σε δικαιώματα και κατακτήσεις των λαών εκμεταλλευόμενες τον παγκόσμιο αρνητικό συσχετισμό δύναμης για την εργατική τάξη και τους λαούς.
 3. Ο εξαρτημένος ελληνικός καπιταλισμός εισάγει και πολλαπλασιάζει την ένταση της επίθεσης σε όλα τα μέτωπα στη χώρα μας.
 4. Η επίθεση στο χώρο της υγείας είναι διμέτωπη και εξελίσσεται τόσο στο μέτωπο των εργασιακών δικαιωμάτων των υγειονομικών όσο και στο δικαίωμα του λαού στην περίθαλψη.
 5. Οι υγειονομικοί εργαζόμενοι συνεχίζουν να έχουν ως αναφορά το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, παρά τη σαφή υποχώρηση των τελευταίων χρόνων που καταγράφεται με το 30% των εργαζομένων να είναι συμβασιούχοι.
 6. Το αγαθό της υγείας και το δικαίωμα του λαού σε ίση, πλήρη και δωρεάν περίθαλψη, βρίσκεται στο στόχαστρο της πολιτικής της επίθεσης. Επίθεση που θα κλιμακώνεται όλη την επόμενη περίοδο και για όσο δεν βρίσκει αντιστάσεις απ’ την πλευρά του λαού.
 7. Η επίθεση του συστήματος έχει ως πυρήνα το χτύπημα των δικαιωμάτων και την ένταση της κυριαρχίας του κεφαλαίου απέναντι στην εργατική τάξη και τον εχθρό λαό. Δεν συντελείται καμία οργανωμένη μετάβαση σε κάποιο «ΝΕΟ ΕΣΥ» και η επίθεση παράγει συνθήκες ζούγκλας στο λαό. Ακόμη κι η αναζήτηση και διεύρυνση όρων κερδοφορίας που προκύπτει απ’ την επίθεση γίνεται άναρχα, όπως εκφράζεται απ’ τον εξαρτημένο κομπραδόρικο χαρακτήρα της ντόπιας αστικής τάξης και τις ληστρικές επιδρομές του ιμπεριαλιστικού κεφαλαίου.
 8. Μοναδική απάντηση στην επίθεση είναι η συγκρότηση οργανωμένων μαζικών αγώνων απ’ την πλευρά εργαζομένων και λαού.
 9. Οι αντιστάσεις των υγειονομικών εδώ και μια ολάκερη περίοδο βρίσκονται σε υποχώρηση, με σημαντικές συνέπειες σε όρους δουλειάς και περίθαλψης.
 10. Οι ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες διατηρούν και επαναπροσδιορίζουν το ρόλο τους ως ενδιάμεσοι κρίκοι-αρμοί του συστήματος. Με όχημα την υπεράσπιση του ΕΣΥ ως σύστημα, ξεπουλάνε αγώνες και σπέρνουν απογοήτευση. Σημαντική κόντρα πρέπει να δώσουμε ενάντια στον ξεπουληματικό χαρακτήρα των ψευτο-απεργιακών καλεσμάτων της ΠΟΕΔΗΝ, υπερασπιζόμενοι ταυτόχρονα το Δικαίωμα στην Απεργία.
 11. Η ρεφορμιστική αριστερά (ΚΚΕ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ) που δρα στους υγειονομικούς, παραμένει εγκλωβισμένη στην υπεράσπιση του ΕΣΥ ως σύστημα, αναζητά φιλολαϊκά μοντέλα και σοσιαλιστικές νησίδες στα πλαίσια του εξαρτημένου καπιταλισμού και, με μπόλικο βερμπαλισμό και ακτιβισμό, υποτάσσει την αντίσταση και τους μαζικούς αγώνες στην κοινοβουλευτική λογική.
 12. Η επίθεση στο χώρο την επόμενη περίοδο θα προχωρήσει μέσω:
 1. Συνέχισης της μείωσης του αριθμού των υγειονομικών μέσω παραιτήσεων-απολύσεων-συνταξιοδοτήσεων. Κατεύθυνση που ενισχύεται απ’ το σύστημα, ενώ ξεκίνησε και εκστρατεία ενοχοποίησης των υγειονομικών για την κατάσταση στα νοσοκομεία.
 2. Εφαρμογής των DRGs, αξιολόγησης εργαζομένων και εφαρμογής ατομικού νοσηλίου.
 3. Κλεισίματος νοσοκομείων με το μοντέλο “κόμβος-ακτίνα”.
 1. Οι δυνάμεις της του ΚΚΕ(μ-λ) και της Ταξικής Πορείας πρέπει να ενισχύσουν κάθε εστία αντίστασης σ’ αυτήν την πολιτική. Την τρέχουσα περίοδο ν’ αναδειχθεί ο ρόλος που θα παίξουν τα DRGs, που ήδη σε πολλά νοσοκομεία εφαρμόζονται και ιδιαίτερα ως όχημα αξιολόγησης των εργαζομένων. Να γίνει προσπάθεια για μαζικές διαδικασίες-συνελεύσεις για τη διεκδίκηση να μην απολυθούν οι επικουρικοί στο τέλος του χρόνου. Να αναδεικνύεται η πάλη για προσλήψεις προσωπικού ως απάντηση στην εντατικοποίηση και οι αυξήσεις στους μισθούς ως απάντηση στην ακρίβεια. Να στηριχτεί η πάλη του λαού ενάντια στον αποκλεισμό που θα φέρει ο θεσμός του “προσωπικού γιατρού” και τα κλεισίματα νοσοκομείων. Να συμβάλλουμε στους αγώνες της εργατικής τάξης και των εργαζομένων ενάντια στο νομοσχέδιο Γεωργιάδη και για την κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη.
 2. Να αναδείξουμε τον πραγματικό υπαίτιο για τις συνθήκες ζούγκλας που βιώνουν εργαζόμενοι και λαός στα ΤΕΠ (επείγοντα), που οδηγούν σε περιστατικά βίας, και στην ανάγκη προσανατολισμού της οργής απέναντι στο σύστημα και όχι ανάμεσα σε τμήματα του λαού.
 3. Παλεύουμε για:

Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
Αυξήσεις στους μισθούς, που να καλύπτουν το κόστος ζωής.
Ενάντια σε εντατικοποίηση/υπερεφημέρευση/απανωτές βάρδιες.
Ενάντια σε κάθε μορφής αξιολόγηση.
Χαρακτηρισμό του χώρου ως ανθυγιεινού με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Να μην κλείσει κανένα νοσοκομείο-άνοιγμα όσων κλείσανε.
Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στην ΑΠΕΡΓΙΑ και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα. Ενάντια σε τρομοκρατία και εκβιασμούς (δυσμενείς μεταθέσεις, αλλαγές τμημάτων, απολύσεις).
Ίση, Πλήρη και Δωρεάν Περίθαλψη για όλους.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 
Πλημμύρες στη Θεσσαλία
«...Τουν κακότ’ς τον καιρό»
Θεσσαλία
Ενάντια στην πολιτική που πνίγει τον λαό, για να ξελασπώσει η ζωή και το μέλλον μας
Λάρισα
ΜΑΤ, βία και αστυνομοκρατία… παντός καιρού!
Δαδιά
Ιδιώτες στα δάση και ανεμογεννήτριες Καταστροφή της παραγωγής και του περιβάλλοντος
Συνέντευξη Φάμελλου στη ΔΕΘ
Αριστεία και επιτελικό κράτος αλά ΣΥΡΙΖΑ
Με δύο διαδηλώσεις ολοκληρώθηκε η φετινή Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης
Μαζικές οι διαδηλώσεις 10 χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα
Στρατιωτικοποίηση και αδιοριστία
Η νέα γενικευμένη πρακτική της κυβέρνησης
Κώστας Πελετίδης
Παράδειγμα ρεφορμιστικής διαχείρισης
ΑΝΤΑΡΣΥΑ
Εκλογικές αγωνίες και μεταβατικό πρόγραμμα
Κασιδιάρης
Ο νεοναζί εγκληματίας, υποψήφιος δήμαρχος, στην υπηρεσία των αναγκών του συστήματος
Άποψη
ΔΕΘ 2023: Φορομπηξία δίχως τέλος
Η τραγωδία γίνεται «ευκαιρία» για νέο γύρο λεηλασίας του λαϊκού εισοδήματος
Προσεγγίσεις
Πολιτικοί και πολιτική επαυξημένης πραγματικότητας
Δημοκρατικά δικαιώματα
Η φασιστικοποίηση και οι κρατικές και παρακρατικές δολοφονίες καλά κρατούν!
10 χρόνια απ΄ τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα… 5 χρόνια απ΄ τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου…
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ 
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ 
Καμία βελτίωση για τους εργαζόμενους δεν φέρνει το νέο αντεργατικό έκτρωμα!
Να αντισταθούμε στον εργασιακό μεσαίωνα!
Υπό διωγμό οι εργατικοί αγώνες
Θεσσαλονίκη
Απολύσεις τριών μελών του Δ.Σ. του ΣΕΦΙΕ από τα εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη
Να υπερασπιστούμε τη ζωή μας κόντρα στον εργασιακό μεσαίωνα
ΗΠΑ
Οι εργαζόμενοι σε 3 αυτοκινητοβιομηχανίες απεργούν
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ 
Η αρχή της σχολικής χρονιάς χρειάζεται άλλο τέλος
ΝΕΟΛΑΙΑ 
Αντιλήψεις
Κυνισμός ή ειλικρίνεια;
ΔΙΕΘΝΗ 
Διαδηλώσεις ενάντια στα ορυκτά καύσιμα σε όλο τον κόσμο
Αλήθειες και ψέματα ενόψει της συνόδου COP28
Χιλή
50 χρόνια από το ματοβαμμένο φασιστικό πραξικόπημα
Τουρκία
Νέο εργοδοτικό έγκλημα σε ανθρακωρυχείο!
Αθέατος Κόσμος
Το προαίσθημα του ποιητή και οι ένοχοι για την καταστροφή
Ντέρνα, Λιβύη
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 
Οικονόκοσμος
Πληθωρισμός της απληστίας
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 
«Καβαλάρηδες από το Πουθενά» των Αμπράμοφ
Επιστημονική φαντασία από τη Σοβιετική Ένωση
ΙΣΤΟΡΙΑ 
Σεπτέμβρης του 1955
Οι επιθέσεις κατά των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης