ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Ουκρανία

Συνέχεια πολέμου - κλιμάκωση απειλών και κινδύνων

Δεν περνάει μέρα της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης του -αντιπρόσωπου των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ- καθεστώτος Ζελένσκι με τη Ρωσία που να μην ανεβάζει τον πολεμικό κίνδυνο για τους ευρωπαϊκούς λαούς αλλά και για όλους τους λαούς του κόσμου.

Η απόφαση των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ να εκπαιδεύσουν ουκρανούς πιλότους στα F-16 και σε άλλα δυτικά μαχητικά αεροσκάφη καθώς και το πράσινο φως του Μπάιντεν στην προμήθεια τέτοιων αεροσκαφών συνιστούν μια ακόμη επικίνδυνη κλιμάκωση της πολεμικής σύγκρουσης. Αντίστοιχα, τρόμο προκαλεί η έναρξη της ανάπτυξης των τακτικών πυρηνικών όπλων στο έδαφος της Λευκορωσίας, με τον Μεντβέντεφ να δηλώνει πως, αν η Δύση δώσει πυρηνικά στην Ουκρανία, τότε πρέπει να υπάρξει προληπτικό πλήγμα!

Η κατάληψη του Μπαχμούτ και η «ουκρανική» αντεπίθεση που δεν έρχεται

Σ’ αυτό το φόντο, τις τελευταίες εβδομάδες είχαμε μια σειρά σημαντικά γεγονότα στα πεδία των μαχών. Οι δυνάμεις της παραστρατιωτικής οργάνωσης Βάγκνερ ολοκλήρωσαν την κατάληψη του Μπαχμούτ, παρά τις προσπάθειες -της τελευταίας στιγμής- των ουκρανικών δυνάμεων να διασπάσουν τις πλευρικές επιθετικές γραμμές των ρωσικών δυνάμεων. Η κατάληψη του Μπαχμούτ όχι μόνο άφησε πίσω της έναν τραγικό απολογισμό, με τους Ουκρανούς να έχουν πληρώσει έναν πολλαπλάσιο – σε σχέση με τις απώλειες των Ρώσων - φόρο αίματος, αλλά μετατρέπεται σταδιακά σε εφαλτήριο για τη μετατόπιση του μετώπου στην τελευταία γραμμή της ουκρανικής άμυνας, στο Ντονιέρσκ, που περιλαμβάνει τις πόλεις Σλαβιάνσκ και Κραματόρσκ.

Εν τω μεταξύ ο ρωσικός στρατός με αλλεπάλληλες μαζικές πυραυλικές επιθέσεις από ξηρά, αέρα και θάλασσα, δεκαπέντε τον αριθμό μέσα στο Μάιο, καταστρέφει συστηματικά αποθήκες δυτικού εξοπλισμού, στρατιωτικά αεροδρόμια, γέφυρες και αντιπυραυλικά συστήματα, κέντρα διοίκησης ταξιαρχιών και χώρους συγκέντρωσης στρατευμάτων, έχοντας έτσι μεταθέσει σε βάθος χρόνου την πολυδιαφημισμένη εαρινή «ουκρανική» αντεπίθεση. Μάλιστα κάποιες απόπειρες αντεπιθέσεων και αναγνωριστικών επιχειρήσεων από πλευράς Κιέβου σε Χερσώνα, Ζαπορίζιε και Ντονιέτσκ συντρίφτηκαν άμεσα, όπως άλλωστε και η επίθεση στη ρώσικη παραμεθόριο περιοχή του Μπελγκορόντ.

Καθόλου τυχαία, ακόμα και αμερικάνοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες μιλούν ολοένα και συχνότερα για το αδύνατο μιας τέτοιας αντεπίθεσης. Από την πλευρά του, το αμερικανοστήριχτο καθεστώς του Κιέβου πιέζει αφόρητα τα αφεντικά του ώστε να υπάρξει πιο γρήγορη αποστολή μαχητικών αεροσκαφών αλλά και πυραυλικών συστημάτων μεσαίου βεληνεκούς. Ενώ τα δυτικά αφεντικά χρησιμοποιούν τις εξελίξεις αυτές για να δένουν όλο και πιο σφιχτά το καθεστώς του Κιέβου στο νατοϊκό άρμα.

Ουκρανική σύγκρουση και διεθνές πεδίο

Στο διεθνές πεδίο, η ουκρανική σύγκρουση συνεχίζει να προκαλεί μεγάλες αναστατώσεις και επιταχύνει σχεδιασμούς και επανατοποθετήσεις σε όλες τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Στην πρόσφατη Σύνοδο των G7, η Ιαπωνία, που φαίνεται να εντάσσεται γοργά στους αμερικανικούς σχεδιασμούς σε Ασία-Ειρηνικό, έκανε το «λαγό» για λογαριασμό των ΗΠΑ και της Βρετανίας που ήθελαν να κλιμακωθεί η πίεση προς τη Ρωσία και την Κίνα. Έτσι, με το κοινό ανακοινωθέν τους, οι Δυτικοί έστειλαν ένα ισχυρό μήνυμα πως όσες χώρες υποστηρίζουν το ρωσικό στρατό θα επιβαρυνθούν με «σοβαρό κόστος», ενώ δεσμεύτηκαν να σφίξουν κι άλλο τον αντιρωσικό κλοιό μέσω της αποτροπής της παράκαμψης των κυρώσεων ενάντια στη Ρωσία.

Η Ρωσία χαρακτήρισε τη Σύνοδο «εκκολαπτήριο» αντιρωσικής και αντικινεζικής υστερίας. Η Κίνα βρέθηκε επίσης στο στόχαστρο, τόσο γενικά όσο και ως προς το ρόλο της στην τροφοδοσία και τη στήριξη του ρωσικού στρατού. Γι’ αυτό και το ανεπίσημο όργανο της κινέζικης ηγεσίας, όσον αφορά την εξωτερική πολιτική, η εφημερίδα Global Times, στο κεντρικό της άρθρο με τίτλο «η G7 έχει καταλήξει ένα αντικινεζικό εργαστήρι», ανέφερε ότι «οι ΗΠΑ ασκούν μεγάλες πιέσεις για να δημιουργήσουν ένα αντικινεζικό δίκτυο στον δυτικό κόσμο». Αντικειμενικά η πίεση και η περίσφυξη των δύο ασιατικών γιγάντων από τη «συλλογική Δύση» - όπως ονομάζει τους δυτικούς ιμπεριαλιστές ο Πούτιν - οδηγεί τις δύο χώρες στην αναβάθμιση της συνεργασίας τους.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, που δείχνει ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν για τα «μπασίματα» της Κίνας στην ΕΕ, η αμερικανική Wall Street Journal (WSL) σε άρθρο της και επικαλούμενη ευρωπαίους αξιωματούχους προέβη σε ορισμένες αποκαλύψεις για το περιεχόμενο των συνομιλιών του ειδικού αντιπροσώπου της Κίνας για τις Ευρασιατικές Υποθέσεις, Li Hui, με τις ηγεσίες των ευρωπαϊκών χωρών κατά τη διάρκεια της πρόσφατης περιοδείας του στην Ευρώπη.

Συγκεκριμένα ο κινέζος αντιπρόσωπος φέρεται να ζήτησε από τους Ευρωπαίους να δεχθούν τις προσαρτημένες περιοχές της Ουκρανίας ως ρωσικό έδαφος προκειμένου να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός, ενώ εμφάνισε την Κίνα ως εναλλακτική οικονομική λύση έναντι των ΗΠΑ. Για να λάβει από τις ευρωπαϊκές χώρες αρνητική απάντηση και στα δύο πεδία («είναι αδύνατο να χωριστεί η Ευρώπη από την Αμερική»).

Βέβαια το αδιέξοδο και τα βραχυκυκλώματα που προκαλεί η ιμπεριαλιστική σύγκρουση συνεχίζει να τροφοδοτεί τις τάσεις αναζήτησης ενός συμβιβασμού.

Ο εμβληματικός παράγοντας του αμερικανικού κατεστημένου, όπως ο διαβόητος Χένρι Κίσινγκερ, επανέρχεται στις αιτίες της σύγκρουσης και σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, ξεκαθαρίζοντας πως δεν δικαιολογεί τη ρωσική εισβολή, δηλώνει πως η απόφαση του ΝΑΤΟ από το 2014 να προσκαλέσει την Ουκρανία στους κόλπους του ξεδίπλωσε μια σειρά γεγονότων που οδήγησαν σ΄ αυτήν την εισβολή.

Λίγες μέρες πριν από τη σύνοδο των G7, ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Ουκρανίας Kirill Budanov πρότεινε τη δημιουργία μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης μήκους 100 χιλιομέτρων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, πρόταση που πλησιάζει την αντίστοιχη του Πεκίνου και η οποία λέγεται ότι ατύπως περιλαμβάνεται στο ειρηνευτικό σχέδιο των 12 σημείων.

Από την πλευρά της Ρωσίας, οι προειδοποιήσεις πάνε μαζί με προτάσεις συμβιβασμού. Ο Ρώσος πρέσβης στη Βρετανία, αφού προειδοποίησε τους Δυτικούς για κλιμάκωση του πολέμου λόγω της συνεχιζόμενης τροφοδοσίας του Κιέβου με όπλα, δήλωσε πως η Μόσχα είναι έτοιμη για ειρήνη με την προϋπόθεση η Ουκρανία να πάψει να αποτελεί απειλή για τη Ρωσία και οι ρώσοι κάτοικοί της να αντιμετωπίζονται ισότιμα.

Το ίδιο διάστημα ο γνωστός για τις πρόσφατες αποκαλύψεις του για το ρόλο των ΗΠΑ στη δολιοφθορά των αγωγών Nord Stream 1 και 2, δημοσιογράφος Χερς, δημοσίευεσε άρθρο στο οποίο ισχυρίζεται πως κράτη της Ανατολικής Ευρώπης και της Βαλτικής, όπως η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Λετονία, η Λιθουανία και η Εσθονία, με επικεφαλής την Πολωνία, στο παρασκήνιο πιέζουν τον Ζελένσκι να προχωρήσει σε έναν συμβιβασμό με τον Πούτιν, ώστε να αρχίσει η διαδικασία ανοικοδόμησης της Ουκρανίας! Βέβαια, όπως ανέφερε και ο Πεσκόφ και έχει δίκιο, αυτό που φαίνεται στο προσκήνιο από αυτή την ομάδα κρατών είναι να πριμοδοτούν με κάθε τρόπο τη σύγκρουση. Έτσι, αποτελεί ερωτηματικό ο σκοπός των αποκαλύψεων αυτών και αν απηχούν πραγματικές διεργασίες στις χώρες αυτές.

Η κλιμάκωση της σύγκρουσης παραμένει η κύρια πλευρά

Οι ΗΠΑ κατοχυρώνουν στην πράξη τις επιτυχίες τους στην Ευρώπη με το ΝΑΤΟ να ετοιμάζεται να δείξει τα δόντια του στη Ρωσία μέσω της πραγματοποίησης της μεγάλης κλίμακας στρατιωτικής άσκησης Air Defender 23, όπως επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα Bild. Ενώ είναι βέβαιο πως θα επιχειρήσουν να κλιμακώσουν την πίεση στον Ερντογάν για να αρθεί το βέτο στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Πούτιν υπογράφει την καταγγελία της Συνθήκης για τις Συμβατικές Δυνάμεις στην Ευρώπη, μιας και – όπως ανέφερε - η επέκταση του ΝΑΤΟ στα ανατολικά την έχει καταστήσει ξεπερασμένη, προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος για την επέκταση των δυνατοτήτων του ρώσικου στρατού. Ο Λαβρόφ δηλώνει πως οι Δυτικοί «παίζουν με τη φωτιά» αναφερόμενος στις μελλοντικές παραδόσεις μαχητικών αεροσκαφών F-16 στο Κίεβο, ενώ υπογραμμίζει το γεγονός ότι «στους πολιτικοεπιστημονικούς κύκλους της Δύσης γίνεται ήδη λόγος για αποαποικιοποίηση της Ρωσίας».

Και για δεύτερη φορά μέσα σε μικρό διάστημα, έχουμε επίθεση με ντρόουν στη Μόσχα, με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας να απειλεί με «αυστηρά μέτρα» και ήδη να έχει ανασταλεί η λειτουργία τού γνωστού GPS (που ελέγχεται από τον αμερικανικό στρατό) στη ρωσική πρωτεύουσα.

Το επικίνδυνο και ματωμένο σπιράλ συνεχίζεται…

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 
Φέρνουν άγρια επίθεση, απαιτούν υποταγή, σερβίρουν «νέες» κοινοβουλευτικές (αυτ)απάτες
Στη μάχη των εκλογών τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ(μ-λ) - Υπερασπίζονται την επόμενη μέρα των μεγάλων λαϊκών αγώνων!
Εκλογές 25 Ιουνίου
Το ΚΚΕ(μ-λ) δίνει την πολιτική μάχη σε όλη τη χώρα!
Για να ζήσουμε πρέπει να αγωνιστούμε! Στο δρόμο, λαέ, μπορείς να τους νικήσεις!
ΝΥΧΤΑ για το ΜέΡΑ25
Πλεύση Ελευθερίας
Η Ζωή στη Βουλή και ξαναζεσταμένο το φαΐ!
Εκλογική άνοδος για το εξωκοινοβούλιο και το ΚΚΕ Κοινά στοιχεία αλλά και διαφορές
"ΝΙΚΗ»
Δεξαμενή ακροδεξιών ψήφων κι όχι μόνο…
Νόμιμη κι… ευλογημένη η φασιστική προεκλογική προπαγάνδα!
Το ΚΚΕ(μ-λ) απέναντι στους προεκλογικούς περιορισμούς και τις προκλήσεις
Άποψη
Μήπως πρέπει να αλλάξουμε... λαό;
Προσεγγίσεις
Οι εξόριστοι της εύφορης νεοδημοκρατικής κοιλάδας
Δημοκρατικά δικαιώματα
Μετά τη … Μάλτα, νέο «ναυάγιο» στα ανοικτά της Μυκόνου… Οι πρόσφυγες εξακολουθούν να πνίγονται!
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ 
Έγκλημα στο Πέραμα
71 νεκροί σε εργοδοτικά εγκλήματα το 2023
Η επόμενη μέρα των εκλογών ξημερώνει με νέο γύρο επίθεσης σε εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα
Οργάνωση – Αντίσταση και Διεκδίκηση ο μόνος φραγμός στην αντεργατική πολιτική!
Μαγειρέματα με τα ποσοστά της ανεργίας
Φρένο στις αυξήσεις μισθών και τις τριετίες
Ναυπηγεία Ελευσίνας
«Ανάπτυξη» με πετσοκομμένα εργασιακά δικαιώματα
Οι δημόσιοι υπάλληλοι ανάμεσα στις προεκλογικές υποσχέσεις και τη σκληρή πραγματικότητα
Απλήρωτοι για 17 μήνες οι εργαζόμενοι στη νηματουργία «ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ»
Ωράρια λάστιχο
Δικαστική απόφαση εκδικητικής απόλυσης εργαζόμενης
Νοσοκομεία
Πανάκριβη η πρόσβαση στην περίθαλψη για το λαό, στο επίκεντρο του νέου γύρου επίθεσης
Μαλαματίνα
Αναστολή μιας γενναίας απεργίας
ΝΕΟΛΑΙΑ 
Η ψήφος της νεολαίας παγιδευμένη στο συστημικό παιχνίδι;
Για τα αποτελέσματα των Φοιτητικών Εκλογών
Εκλογές για τα συμβούλια ιδρύματος
Το σύστημα θα προσπαθήσει να εφαρμόσει κάθε πτυχή του νόμου Πλαίσιο…
Τράπεζα Θεμάτων 2023
Η κυβερνοεπίθεση και η κυβερνητική επίθεση!
ΔΙΕΘΝΗ 
Τουρκία
Οι πραγματικοί κομμουνιστές δεν υποστήριξαν καμιά από τις πτέρυγες του φασιστικού καθεστώτος
Ο σύντροφος Ιμπραήμ Καϊπάκαγια ζει στην πάλη των λαών της Τουρκίας για την επανάσταση και την χειραφέτηση
Σύνοδος G7 - Χιροσίμα
Κυρώσεις προς Ρωσία και απειλές- απαγορεύσεις προς Κίνα με καλεσμένο τον Ζελένσκι
Το νήμα του απεργιακού αγώνα πιάνουν τα συνδικάτα στη μητρόπολη του καπιταλισμού
Αθέατος Κόσμος
Η αιματοχυσία και το νέο Μεγάλο Παιγνίδι των ιμπεριαλιστών
Σουδάν
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 
Οικονόκοσμος
Ιαπωνία Στρατιωτικοποιημένα… επιτόκια
ΙΣΤΟΡΙΑ 
Μαξ Μέρτεν
Ο «δήμιος της Θεσσαλονίκης» απελευθερώνεται από τον «Εθνάρχη»