Φέρνουν άγρια επίθεση, απαιτούν υποταγή, σερβίρουν «νέες» κοινοβουλευτικές (αυτ)απάτες

Στη μάχη των εκλογών τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ(μ-λ) - Υπερασπίζονται την επόμενη μέρα των μεγάλων λαϊκών αγώνων!

«Νικητές και ηττημένοι» λένε με μια φωνή στον λαό ότι «δεν έχει επόμενη μέρα». ‘Ότι οφείλει να υποταχθεί ή ότι δεν μπορεί παρά να υποταχθεί στην άγρια επίθεση που ήδη εξαγγέλλεται!

Νόμος είναι τα συμφέροντα και οι απαιτήσεις των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ και της ΕΕ, οι απαιτήσεις του ντόπιου κεφαλαίου, κραυγάζει ήδη η ΝΔ! Ο λαός πρέπει να μείνει στη γωνία και να δεχτεί αδιαμαρτύρητα της πολιτικές της φτώχειας, της εκμετάλλευσης, του κοινωνικού μεσαίωνα. Τις πολιτικές που υπηρετούν την αιματοχυσία των λαών για τα συμφέροντα των φονιάδων του πλανήτη!

Ο λαός πρέπει να μείνει στη γωνία, φωνάζει και ο ΣΥΡΙΖΑ που «διορθώνει τα λάθη του» με ακόμα πιο δεξιές επιλογές και θέλει να γίνει κοινοβουλευτικό «ανάχωμα» της ΝΔ, για να διεκδικήσει ξανά τον ρόλο του πολιτικού πυλώνα του συστήματος. Τον ίδιο στόχο έχει και το ΠΑΣΟΚ, που καταθέτει όλα τα εχέγγυα που έχει από τις υπηρεσίες δεκαετιών στο σύστημα!

Δίπλα στα κόμματα αυτά, τα ακροδεξιά και άλλα δεκανίκια του συστήματος (Βελόπουλος, ΝΙΚΗ, Πλεύση, Βαρουφάκης) έρχονται να διαστρέψουν τη λαϊκή αποστροφή στους κυρίαρχους και να παραταχθούν ως εφεδρείες της αντιλαϊκής επίθεσης. Όλοι μαζί στήνουν για τις εκλογές στις 25/6 ένα σκηνικό αντιδραστικών εκβιασμών και βομβαρδισμού του λαού για τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του συστήματος της εξάρτησης και της εκμετάλλευσης. Η ηγεσία του ΚΚΕ συνεχίζει το ρεσιτάλ των κοινοβουλευτικών αυταπατών και τη γραμμή συμμόρφωσης και προσαρμογής στις πολιτικές του συστήματος που ακολούθησε και όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ(μ-λ) παλεύουν να φτάσει σε όλη τη χώρα η θέση «στο δρόμο λαέ μπορείς να τους νικήσεις», ενάντια στην υποταγή και τους εκβιασμούς. Αναδεικνύουν την Αντίσταση–Οργάνωση ως τη μόνη κατεύθυνση που μπορεί να διεκδικεί ζωή και δουλειά με δικαιώματα. Προβάλλουν στον κόσμο του αγώνα την Κοινή Δράση-Συντονισμό ως αναγκαία προϋπόθεση για να βγει μαζικά στον αγώνα λαός και νεολαία.

Στην κρίσιμη πολιτική μάχη των εκλογών στις 25/6, καλούμε σε συστράτευση στη γραμμή που προβάλλουν τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ(μ-λ) κάθε εργαζόμενο και νέο που μας στήριξε στις εκλογές του Μάη, το ευρύτερο δυναμικό των αγώνων που αναζητά απαντήσεις στον βαρύ αρνητικό συσχετισμό και προοπτική στην υπόθεση του λαού!

 

Ο κοινός στόχος νικητών και ηττημένων

Οι δύο επικρατέστερες προσεγγίσεις για τα εκλογικά αποτελέσματα της 21ης του Μάη έχουν τυπικά αντίθετες εκτιμήσεις, αλλά ωστόσο υπηρετούν και οι δύο τον ίδιο βασικό στόχο!

Η μία προσέγγιση (βασικά από την πλευρά της ΝΔ) επιχαίρει για τα αποτελέσματα αυτά. Παρουσιάζει την εκλογική νίκη της ΝΔ ως μια «επιλογή» του λαού υπέρ της «σταθερότητας και της κανονικότητας». Μια «επιλογή» που ανοίγει το δρόμο για να συνεχιστεί και να αγριέψει ακόμα περισσότερο η πολιτική των προηγούμενων χρόνων, αφού αυτή η πολιτική «συμφέρει» τη χώρα και τον λαό. Συνεπώς, αυτό που χρειάζεται -λέει η προσέγγιση αυτή- είναι το εκλογικό αποτέλεσμα υπέρ της ΝΔ να επαναληφθεί –ακόμα και ενισχυμένο– και κυρίως στη συνέχεια ο λαός να υποστεί αδιαμαρτύρητα όλα όσα φέρνει η πολιτική αυτή.

Η δεύτερη προσέγγιση «καταριέται» τα αποτελέσματα της 21ης/5, αφού στις εκλογές αυτές ο λαός «έχασε την ευκαιρία του να νικήσει» και η ΝΔ αναδείχτηκε πρώτη και ενισχυμένη. Ένα ολόκληρο φάσμα δυνάμεων και αναλυτών από τον ΣΥΡΙΖΑ ως τις δυνάμεις που αναφέρονται στην Αριστερά (και την εξωκοινοβουλευτική) χρεώνει την ευθύνη των αποτελεσμάτων αυτών στο λαό. Περισσεύουν στις «αναλύσεις» αυτές, οι -κάθε άλλο παρά πρωτοφανέρωτοι- χαρακτηρισμοί για τον λαό «που δεν καταλαβαίνει», «που κάνει συντηρητική στροφή» που είναι έως και «μαζοχιστής»! Αφήνουμε στην άκρη το ότι οι «αναλύσεις» αυτές δεν μας λένε ποια θα ήταν «η νίκη του λαού» στις εκλογές του Μάη, ποιες ήταν οι «αγωνιστικές και προοδευτικές» πολιτικές που «προσφέρονταν» από το κεντρικό πολιτικό σκηνικό, που ο «συντηρητικός» λαός δεν τις επέλεξε. Τα αφήνουμε στην άκρη όλα αυτά για να επισημάνουμε το συμπέρασμα και αυτής της «ανάλυσης»: Αυτός ο «άχρηστος και συντηρητικός λαός», με τα αποτελέσματα της 21ης/5 «καταδικάστηκε» να υποστεί όλα όσα θα φέρει η πολιτική της ΝΔ ως κυβέρνηση τα επόμενα χρόνια!

Ο κοινός στόχος λοιπόν που υπηρετούν και οι δύο «αναλύσεις» είναι να κηρύξουν υποταγή του λαού στην άγρια επίθεση που έρχεται από τις 26 του Ιούνη. Ο λαός μετά της 26 του Ιούνη δεν (πρέπει να) υπάρχει! Και το πολύ που του επιτρέπεται να «ελπίζει» είναι στις 25 του Ιούνη να προκύψουν κάποια κοινοβουλευτικά «αναχώματα» διαφόρων εκδοχών στην κυριαρχία της ΝΔ!

Το ΚΚΕ(μ-λ) δίνει τη μάχη των εκλογών του Ιούνη για να σταθεί απέναντι σε αυτή την κοινή επιδίωξη των δυνάμεων του συστήματος. Να σταθεί απέναντι στην κοινοβουλευτική νομιμοποίηση της επίθεσης και τις κοινοβουλευτικές αυταπάτες που με μια φωνή απαιτούν από το λαό να «παραδοθεί», να υπογράψει την «παραίτηση» του από την ανάγκη του για ζωή και δουλειά με δικαιώματα.

Στην εκλογική μάχη παλεύουμε να φτάσει παντού η θέση «στο δρόμο λαέ μπορείς να τους νικήσεις» που αποτελεί την πραγματική διέξοδο για το λαό. Που υπερασπίζεται την οργή λαού και νεολαίας στη μόνη κατεύθυνση που αυτή μπορεί να φέρει νίκες και κατακτήσεις. Που θέλει να συνδεθεί και να εκφράσει τις αναζητήσεις πολλών χιλιάδων εργαζομένων και νέων που αντιλαμβάνονται την ανάγκη να αναδειχθεί στην πάλη και με την πάλη ο ορίζοντας του λαού. Η επαναστατική προοπτική του για Ανεξαρτησία και Σοσιαλισμό.

Ο ορίζοντας του συστήματος

Η «μεγάλη εικόνα» δείχνει ότι ο πλανήτης διαρκώς βαδίζει πιο μέσα προς την «τέλεια καταιγίδα». Φτώχεια, εξαθλίωση, εργασιακή και κοινωνική βαρβαρότητα και ένας άδικος πόλεμος στην Ουκρανία που φουντώνει και ως μια κεντρική αναμέτρηση παράγει άλλες εστίες από τον Ειρηνικό ωκεανό, ως το Σουδάν και το Κόσοβο…

Ο πλανήτης δεν πάει «μόνος του» σε αυτή την τροχιά. Τον οδηγεί το καπιταλιστικό-ιμπεριαλιστικό σύστημα που κάνει κουμάντο στις τύχες και τις ζωές εργατών και λαών. Αυτό το σύστημα βρίσκεται σε συνθήκες βαθιάς κρίσης. Αυτού του συστήματος οι «μια χούφτα» κυρίαρχες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις οξύνουν ως το πολεμικό επίπεδο τους ανταγωνισμούς τους, ανατροφοδοτούν την κρίση, επιβάλλουν συνθήκες μεσαίωνα και προοπτικές μακελειού για τις μάζες του πλανήτη.

Αυτές οι κυρίαρχες δυνάμεις επιδιώκουν να βγουν από την «τέλεια καταιγίδα» νικητές με καύσιμα το αίμα, τον ιδρώτα και τα δικαιώματα των μαζών.

Η άρχουσα τάξη της χώρας μας είναι κομμάτι του παζλ αυτής της «μεγάλης εικόνας». Έχει ταυτίσει -σωστά για τα δικά της ταξικά συμφέροντα- την αναπαραγωγή της με αυτό που ονομάζει «σωστή πλευρά της Ιστορίας». Δηλαδή με την πλήρη στοίχισή της στα αφεντικά στα οποία στηρίζεται η ύπαρξή της ως άρχουσας τάξης της χώρας. Στους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Γι’ αυτό η εαρινή έκθεση της Κομισιόν είναι «ευαγγέλιο» για όλα τα κόμματα του συστήματος και δεν τολμά κανένα, ούτε από τα «αντιπολιτευόμενα» (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ), να πει έστω και μια λέξη που να διαφοροποιείται από τα νέα βαριά χτυπήματα που φέρνει στον λαό και στη λεγόμενη «μεσαία τάξη».

Γι’ αυτό το όλο και πιο βαρύ αποτύπωμα της πολεμικής μπότας των ΗΠΑ στη χώρα «δοξάζεται» από όλο τον συρφετό των δυνάμεων της υποτέλειας. Γι’ αυτό όλοι μαζί πήραν κιόλας πρόσκληση για το πάρτι της πρεσβείας μετά τις εκλογές και μετά όλοι μαζί θα τρέξουν να στοιχηθούν στα νέα πολεμικά ανακοινωθέντα της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις 11 Ιουλίου στη Λιθουανία.

Γι’ αυτό ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ανταποκρίνονται στη «διευθέτηση» που απαιτούν οι ΗΠΑ για τα ελληνοτουρκικά, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς τους απέναντι στον ρώσικο ιμπεριαλισμό, παρόλο που η «διευθέτηση» αυτή μπορεί να βάζει στον πάγο τους πάγιους εθνικιστικούς αντιδραστικούς μαξιμαλισμούς της αστικής τάξης.

Γι’ αυτό νίκησε η εκλογική γραμμή της ΝΔ που είπε τα πράγματα με το όνομά τους, με τα μικρά και μεσαία στρώματα να εκβιάζονται να αποδεχθούν τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί και με δεδομένο ότι η εργατική τάξη και ο φτωχός λαός διώκονται και δεν έχουν διαμορφώσει τη δική τους φωνή, τη δική τους αντίσταση και οργάνωση.

Γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ που είναι και θέλει να συνεχίσει να είναι κυβερνητικό κόμμα του συστήματος, «δεν βρίσκει» τίποτε να αντιπολιτευτεί τη ΝΔ, δεν διανοείται καν σε συνθήκες μεγάλης όξυνσης των ταξικών αντιθέσεων να επιδιώξει να απευθυνθεί στον λαό. Αντίθετα, και για να επιβεβαιώσει την υπευθυνότητα του, και μετά την εκλογική του συντριβή, επιλέγει να απευθυνθεί στον πρωτεργάτη του αντικομμουνισμού και εκλεκτό του συστήματος Μαραντζίδη!

Γι’ αυτό το ΠΑΣΟΚ, με τη στήριξη κέντρων του συστήματος, επιστρατεύει την εμπειρία δεκαετιών που έχει ως κόμμα που ταυτίζεται με τα συμφέροντά τους και προσπαθεί να γίνει αναφορά των μικρομεσαίων στρωμάτων και πυλώνας του πολιτικού συστήματος.

Για όλα αυτά, το μόνο που δεν προδιαγράφουν τα εκλογικά αποτελέσματα του Μάη είναι «πολιτική σταθερότητα». Αυτή την άδηλη αγωνία των κομμάτων του συστήματος -ότι θα βρουν σύντομα μπροστά τους τον εχθρό λαό και τη νεολαία που «νικήθηκαν» στις εκλογές- εκφράζουν και επιχειρούν προκαταβολικά να αντιμετωπίσουν οι αφορισμοί και οι ύβρεις για τον λαό που επιστρατεύονται από δεξιά και «αριστερά»!

Ο ορίζοντας του λαού

Σε αυτό το πλαίσιο που ορίζει η διεθνής κατάσταση, η εξάρτηση της χώρας, η φύση και τα χαρακτηριστικά της άρχουσας τάξης και των κομμάτων της, ο λαός μας δεν είχε και δεν έχει τίποτε θετικό να περιμένει ότι θα έρθει για τα συμφέροντά του από τις πολιτικές του συστήματος και των όποιων κυβερνήσεών του.

Αντίθετα, και ενόσω οι πολιτικές του συστήματος δεν συναντούν μαζικές αντιστάσεις, ενόσω δεν δέχονται πλήγματα και μερικές έστω ανατροπές από αγώνες αντίστασης και διεκδίκησης, το πρόγραμμα του συστήματος είναι η ζωή του λαού να επιδεινώνεται. Δεν είναι «ατύχημα» ή «έκτακτη κατάσταση» το ότι χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες μένουν εν μέσω προεκλογικής περιόδου χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη «λόγω χρεών του ΕΦΚΑ». Όπως δεν είναι «ατύχημα» ο νεκρός εργάτης και οι δύο άλλοι σακατεμένοι στο Πέραμα! Είναι η πραγματική και γενική ρότα των εξελίξεων στον εξαρτημένο καπιταλισμό της χώρας και στις δοσμένες διεθνείς συνθήκες.

Αυτή η εικόνα της απαξίωσης χωρίς όριο της δουλειάς και της ζωής του εργαζόμενου λαού είναι και θα γίνει ακόμα περισσότερο ο κανόνας την επόμενη μέρα. «Πάμε και όπου βγει» όσον αφορά τη ζωή και τα δικαιώματα του λαού και της νεολαίας είναι η πραγματική πολιτική των κομμάτων του συστήματος, της αυριανής κυβέρνησης.

Ο λαός δεν μπορεί με κάποιο …μαγικό κόλπο να καταργήσει τον μαύρο ορίζοντα που του έχει επιβάλλει το σύστημα της εξάρτησης και της εκμετάλλευσης. Δεν μπορεί λόγου χάρη να «βγάλει διαβατήρια και να φύγει από τη χώρα» όπως τον «συμβουλεύουν» οι …κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ που «αγανάκτησαν» με τη νίκη της ΝΔ.

Ο λαός χρειάζεται να διεκδικήσει τον τόπο του, τη ζωή του και τα δικαιώματά του. Να δώσει μάχες και αγώνες. Μάχες και αγώνες που δεν αρχίζουν και δεν τελειώνουν στις εκλογές. Μάχες και αγώνες που θα έχουν διάρκεια, αποφασιστικότητα και στόχους που θα εκφράζουν τα δικά του συμφέροντα. Για να δοθούν αυτές οι μάχες, όσο και όπως χρειάζεται, χωρίς να υπόκεινται στους εργατοπατέρες, τα κόμματα και τις κάθε λογής δυνάμεις και επιδράσεις του αντιπάλου, λαός και νεολαία χρειάζονται τη δική τους οργάνωση, τα δικά τους όργανα πάλης.

Αυτή η συγκρότηση, αυτοί οι αγώνες είναι και η μόνη πραγματική βάση πάνω στην οποία μπορεί να χτιστεί, να «αναδειχθεί» πλατιά στον λαό και ο δικός του ορίζοντας. Ο ορίζοντας της επαναστατικής ανατροπής του συστήματος, για την Ανεξαρτησία και τον Σοσιαλισμό!

Στις εκλογές δίνουμε τη μάχη της προετοιμασίας του λαού για την επόμενη μέρα. Ενάντια στις δυνάμεις του συστήματος που με «ποικιλία» προσεγγίσεων αξιοποιούν όλες το αποτέλεσμα του Μάη για να «πείσουν» τον λαό ότι δεν υπάρχει γι’ αυτόν επόμενη μέρα. Κόντρα στην αποθέωση των κοινοβουλευτικών αυταπατών της ηγεσίας του ΚΚΕ, που δηλώνει με κάθε αφορμή (όπως στην περίπτωση των ελεύθερων επαγγελματιών που έμειναν ακάλυπτοι από τον ΕΦΚΑ) ότι «δεσμεύεται στην επόμενη Βουλή να καταθέσει πρόταση νόμου» που θα αντιμετωπίζει το (κάθε) πρόβλημα!

Αυτή η πολιτική μάχη είναι κρίσιμη. Υπερασπίζεται την οργή του λαού, την αγωνιστική διέξοδο, τη δύναμη της λαϊκής πάλης. Αναδείχνει μέσα από την πρόταση Κοινής δράσης και Συντονισμού, τους πολιτικούς και κινηματικούς όρους για τα πρώτα κρίσιμα βήματα αυτής της πάλης. Δίνει πραγματικές απαντήσεις μέσα στα σημερινά δεδομένα της ταξικής πολιτικής πάλης στις αναζητήσεις ενός ολόκληρου δυναμικού για την προοπτική των αγώνων.

Αυτή η μάχη πρέπει να στηριχθεί πλατιά και αποφασιστικά! Το ΚΚΕ(μ-λ) καλεί τους χιλιάδες εργαζόμενους και νέους που το στήριξαν το Μάη και τις πολλές χιλιάδες αγωνιστές που συμμερίζονται την πάλη αυτή να πλαισιώσουν ενεργητικά την εκλογική του μάχη. Για να γίνει πιο δυνατό το μήνυμα «στο δρόμο λαέ μπορείς να τους νικήσεις», για να ενισχυθεί πολιτικά η πρόταση Κοινής Δράσης–Συντονισμού, για να κατακτιέται η κατεύθυνση της Αντίστασης–Οργάνωσης από ευρύτερα τμήματα λαού και νεολαίας. Αυτοί είναι οι στόχοι, αυτό είναι το περιεχόμενο που έχει κάθε ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ(μ-λ) σε όλη τη χώρα!

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 
Φέρνουν άγρια επίθεση, απαιτούν υποταγή, σερβίρουν «νέες» κοινοβουλευτικές (αυτ)απάτες
Στη μάχη των εκλογών τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ(μ-λ) - Υπερασπίζονται την επόμενη μέρα των μεγάλων λαϊκών αγώνων!
Εκλογές 25 Ιουνίου
Το ΚΚΕ(μ-λ) δίνει την πολιτική μάχη σε όλη τη χώρα!
Για να ζήσουμε πρέπει να αγωνιστούμε! Στο δρόμο, λαέ, μπορείς να τους νικήσεις!
ΝΥΧΤΑ για το ΜέΡΑ25
Πλεύση Ελευθερίας
Η Ζωή στη Βουλή και ξαναζεσταμένο το φαΐ!
Εκλογική άνοδος για το εξωκοινοβούλιο και το ΚΚΕ Κοινά στοιχεία αλλά και διαφορές
"ΝΙΚΗ»
Δεξαμενή ακροδεξιών ψήφων κι όχι μόνο…
Νόμιμη κι… ευλογημένη η φασιστική προεκλογική προπαγάνδα!
Το ΚΚΕ(μ-λ) απέναντι στους προεκλογικούς περιορισμούς και τις προκλήσεις
Άποψη
Μήπως πρέπει να αλλάξουμε... λαό;
Προσεγγίσεις
Οι εξόριστοι της εύφορης νεοδημοκρατικής κοιλάδας
Δημοκρατικά δικαιώματα
Μετά τη … Μάλτα, νέο «ναυάγιο» στα ανοικτά της Μυκόνου… Οι πρόσφυγες εξακολουθούν να πνίγονται!
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ 
Έγκλημα στο Πέραμα
71 νεκροί σε εργοδοτικά εγκλήματα το 2023
Η επόμενη μέρα των εκλογών ξημερώνει με νέο γύρο επίθεσης σε εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα
Οργάνωση – Αντίσταση και Διεκδίκηση ο μόνος φραγμός στην αντεργατική πολιτική!
Μαγειρέματα με τα ποσοστά της ανεργίας
Φρένο στις αυξήσεις μισθών και τις τριετίες
Ναυπηγεία Ελευσίνας
«Ανάπτυξη» με πετσοκομμένα εργασιακά δικαιώματα
Οι δημόσιοι υπάλληλοι ανάμεσα στις προεκλογικές υποσχέσεις και τη σκληρή πραγματικότητα
Απλήρωτοι για 17 μήνες οι εργαζόμενοι στη νηματουργία «ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ»
Ωράρια λάστιχο
Δικαστική απόφαση εκδικητικής απόλυσης εργαζόμενης
Νοσοκομεία
Πανάκριβη η πρόσβαση στην περίθαλψη για το λαό, στο επίκεντρο του νέου γύρου επίθεσης
Μαλαματίνα
Αναστολή μιας γενναίας απεργίας
ΝΕΟΛΑΙΑ 
Η ψήφος της νεολαίας παγιδευμένη στο συστημικό παιχνίδι;
Για τα αποτελέσματα των Φοιτητικών Εκλογών
Εκλογές για τα συμβούλια ιδρύματος
Το σύστημα θα προσπαθήσει να εφαρμόσει κάθε πτυχή του νόμου Πλαίσιο…
Τράπεζα Θεμάτων 2023
Η κυβερνοεπίθεση και η κυβερνητική επίθεση!
ΔΙΕΘΝΗ 
Τουρκία
Οι πραγματικοί κομμουνιστές δεν υποστήριξαν καμιά από τις πτέρυγες του φασιστικού καθεστώτος
Ο σύντροφος Ιμπραήμ Καϊπάκαγια ζει στην πάλη των λαών της Τουρκίας για την επανάσταση και την χειραφέτηση
Σύνοδος G7 - Χιροσίμα
Κυρώσεις προς Ρωσία και απειλές- απαγορεύσεις προς Κίνα με καλεσμένο τον Ζελένσκι
Το νήμα του απεργιακού αγώνα πιάνουν τα συνδικάτα στη μητρόπολη του καπιταλισμού
Αθέατος Κόσμος
Η αιματοχυσία και το νέο Μεγάλο Παιγνίδι των ιμπεριαλιστών
Σουδάν
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 
Οικονόκοσμος
Ιαπωνία Στρατιωτικοποιημένα… επιτόκια
ΙΣΤΟΡΙΑ 
Μαξ Μέρτεν
Ο «δήμιος της Θεσσαλονίκης» απελευθερώνεται από τον «Εθνάρχη»