Η Γαλλία φλέγεται - Πραξικόπημα Μακρόν

Η δικτατορία του κεφαλαίου αναγκάζεται να αποκαλυφθεί! Μαζικά ο λαός στους δρόμους!

Αυτό που συζητιόταν σαν σοβαρό ενδεχόμενο να συμβεί την Πέμπτη 16/3 συνέβη! Ο Μακρόν, στριμωγμένος από τη συνέχιση των μαζικών απεργιακών συγκεντρώσεων ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θέλει να επιβάλλει, προχώρησε στην προσφυγή στο άρθρο 49 παράγραφος 3 του Συντάγματος (49.3), προκειμένου να εγκριθεί χωρίς ψηφοφορία! Είχαν προηγηθεί απεργιακές κινητοποιήσεις για πάνω από 3 μήνες. Οι πανεθνικές απεργίες ενάντια στο ν/σχεδιο ήταν αυξανόμενης μαζικότητας. Η τελευταία πανεθνική απεργία 11 Μάρτη έβγαλε στον δρόμο πάνω από 2,5 εκατ. διαδηλωτές σε δεκάδες πόλεις.

«Δεν είναι “δημοκρατικό πραξικόπημα”!

Είναι η δικτατορία του κεφαλαίου που αναγκάζεται να αποκαλυφθεί!

Η απόφαση του Γάλλου προέδρου Μακρόν και της κυβέρνησής του να περάσουν τον αντεργατικό νόμο-λαιμητόμο των ασφαλιστικών δικαιωμάτων με προεδρικό διάταγμα είναι εκτός από πρόκληση ενάντια στην πλειοψηφία της γαλλικής κοινωνίας και μια αποκάλυψη! Γνωστή από παλιά, αλήθεια, αλλά πρέπει να την μάθουν καλά και οι νέες γενιές, αν θέλουν να μην παγιδεύονται σε κοινοβουλευτικές αυταπάτες. Το κεφάλαιο και οι εκπρόσωποί του, όταν τα βρίσκουν μπαστούνια εμπρός στη λαϊκή αντίδραση, είναι έτοιμοι να παρακάμψουν, αλλά και να καταργήσουν και αυτές ακόμη τις λεγόμενες δημοκρατικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες…» 17/03/2023

Απόσπασμα από την Ανακοίνωση Τύπου του ΚΚΕ( μ-λ)

Πέμπτη 16/3

Στο άκουσμα της είδησης για τη χρήση του άρθρου 49.3, το ραντεβού δόθηκε άμεσα. Μέσα σε λίγες ώρες, στην Place de la Concorde, κοντά στην εθνοσυνέλευση, πραγματοποιείται η πρώτη διαμαρτυρία. Παράλληλα, και σε άλλες πόλεις ο κόσμος διαδηλώνει: Τουλούζη, Ρουέν, Μασσαλία, Γκρενόμπλ, Μπορντό, στη Λυών. Δεκάδες χιλιάδες στη γαλλική πρωτεύουσα. Η αστυνομία επιτίθεται στους συγκεντρωμένους με βροχή από δακρυγόνα. Η αναμέτρηση μόλις άρχισε. Η οργή περισσεύει στον κόσμο.

Παρασκευή 17/3

Στον απόηχο των κινητοποιήσεων της Πέμπτης, το ραντεβού δίνεται και για την Παρασκευή. Η Place de la Concorde είναι πάλι το σημείο συνάντησης για χιλιάδες κόσμου.

Την ίδια ώρα, σε πολλές γαλλικές πόλεις, Μασσαλία, Στρασβούργο, Λιλ, Νάντη, Μασσαλία κ.α., ο κόσμος διαδηλώνει με συνθήματα εναντίον του Μακρόν. «Τον Λουδοβίκο τον 16ο τον αποκεφαλίσαμε, μπορούμε να ξαναρχίσουμε», τραγουδούν οι διαδηλωτές στην Place de la Concorde. Πολύ γρήγορα ξεκινούν βίαιες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας, με την αστυνομία να κάνει αλόγιστη χρήση χημικών και δακρυγόνων. Η εντολή έχει δοθεί από ψηλά «σαπίστε τους στο ξύλο». Γίνονται συλλήψεις διαδηλωτών στο σωρό και προσπάθεια διάλυσης της συγκέντρωσης. Ο κόσμος αποτραβιέται στα γύρω στενά και επιστρέφει ξανά. Το ίδιο σκηνικό και σε άλλες πόλεις.

Σάββατο 18/3

Ξημερώνει με την αστυνομική απαγόρευση των συγκεντρώσεων στην Place de la Concorde και στα Ηλύσια πεδία. Την ημέρα οι διαμαρτυρίες μεταφέρονται στους σταθμούς του μετρό και σε κλείσιμο σημείων στον περιφερειακό δακτύλιο του Παρισιού. «Το 49.3 δεν θα περάσει!», φωνάζουν οι διαδηλωτές! Δύο δημοσιογράφοι βρέθηκαν υπό κράτηση μετά τις διαδηλώσεις.

Η αστυνομία προχωρά στο σφράγισμα δεκάδων σταθμών του μετρό στο κέντρο πέριξ της Βουλής. Μάταια όμως, η διαδήλωση μεταφέρεται το βράδυ στην Place d'Italie! Την ίδια ώρα, στη Ναντ και στο Μπορντό, φωτιές και οδοφράγματα.

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει το πλακάτ που κρατά ηλικιωμένη κυρία: «Αν θέλαμε να μας πηδάει η κυβέρνηση, θα είχαμε ψηφίσει τον Μπραντ Πιτ»!

Ακολουθεί η επίθεση της αστυνομίας με λύσσα. Ο Μακρόν προσπαθεί να διαλύσει τη συγκέντρωση στην Place d'Italie, ξανά και ξανά, μέχρι αργά το βράδυ, επιστρατεύοντας και τις αύρες της αστυνομίας που εκτοξεύουν νερό.

Οι στρατιωτικοποιημένες ομάδες της αστυνομίας επιχειρούν να διαλύσουν τους διαδηλωτές σε πολλά σημεία της γαλλικής πρωτεύουσας και επιτίθενται χτυπώντας με λύσσα! Στις κινητοποιήσεις, όμως, πια συμμετέχει όλο και πιο ενεργά μεγάλο μέρος νέων 25-30 ετών, αλλά και φοιτητές, μαθητές.

Κυριακή 19/3

Πλέον όλοι αναμένουν τη συζήτηση των προτάσεων δυσπιστίας που θα κατατεθούν και θα συζητηθούν τη Δευτέρα 20/3 στη Βουλή. Αυτό δεν σημαίνει ότι σταματούν οι κινητοποιήσεις και τα εργατικά συνδικάτα αρχίζουν την προετοιμασία της νέας –ένατη (9η) κατά σειρά- πανεθνικής απεργίας που έχει προκηρυχθεί για την Πέμπτη 23/3. Τα συνδικάτα ζητούν από τα μέλη τους να είναι σε συνεχείς παρεμβάσεις-κινητοποιήσεις μέχρι την ημέρα της απεργίας, για να παραμένει ως κυρίαρχο ζήτημα η ανατροπή του ασφαλιστικού Μακρόν!

Πάνω από 50 πανεπιστήμια και σχολές είναι κλειστά, ενώ συζητιέται έως και η ματαίωση των εξετάσεων του bacalaureat, μέρος των οποίων είναι προγραμματισμένες αυτές τις μέρες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι υπάλληλοι καθαριότητας που απεργούν εδώ και 15 ημέρες -παρά την επίταξη- συνεχίζουν! Οι σωροί των σκουπιδιών στο αριστοκρατικό 16ο διαμέρισμα του Παρισιού φιγουράρουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης! Φανερώνουν αυτό που πλέον και οι δημοσκοπήσεις παραδέχονται: ο Μακρόν είναι απομονωμένος και το 70-85% των πολιτών διαφωνεί με το ασφαλιστικό!

Δευτέρα 20/3

Είναι η κρίσιμη μέρα με τη συζήτηση της πρότασης μομφής της αντιπολίτευσης. Η γαλλική Βουλή είναι κυριολεκτικά ζωσμένη από την αστυνομία. Μπλόκα παντού στο κέντρο τη γαλλικής πρωτεύουσας απαγορεύουν την είσοδο και ελέγχουν κάθε διερχόμενο!

Tα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για τις προτάσεις μομφής που κατατέθηκαν έγιναν γνωστά νωρίς το απόγευμα. Η πρόταση του κεντρώου κόμματος LIOT συγκέντρωσε 278 ψήφους, ενώ απαιτούνταν 287! Υποστηρίχθηκε από τον συνασπισμό της αριστεράς NUPES (σοσιαλιστές, κομμουνιστές) και πήρε 19 ψήφους από τους ρεπουμπλικάνους του Σαρκοζί που στηρίζουν την κυβέρνηση. Η δεύτερη πρόταση της ακροδεξιάς Λεπέν δεν είχε καμία τύχη.

Οι κινητοποιήσεις, όμως, στους δρόμους είναι σε εξέλιξη όλη την ημέρα. Από τις πρωινές κινητοποιήσεις στη Σορβόννη ως τις βραδινές, αφού είχε γίνει γνωστό το αποτέλεσμα στη Βουλή, ο λαός ήταν στον δρόμο. Είναι εντυπωσιακό πως παρά τη σκληρή καταστολή, το βράδυ της Δευτέρας σε πολλά σημεία του Παρισιού σχηματίζονται διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, ενώ χτυπιούνται και δημοσιογράφοι. Η αστυνομία κυνηγά τους διαδηλωτές και τους ξυλοφορτώνει, με στόχο να τους γυρίσει στα σπίτια τους!

Τρίτη 21/3

Οι 5 ομοσπονδίες που ελέγχονται από την CGT (Σιδηρόδρομοι-Μεταφορές, Ενέργεια, Χημική Βιομηχανία, Λιμάνια, Βιομηχανία Γυαλιού και Κεραμικών) έχουν συντονιστεί και με τις ομοσπονδίες των μετριοπαθών συνδικάτων CFDT και FO. Ήδη από τη Δευτέρα παρατηρούνται ελλείψεις καυσίμων στα βενζινάδικα, καθώς έχει τεθεί σε εφαρμογή σχέδιο των απεργών για αποκλεισμό των σταθμών ανεφοδιασμού. Στην πόλη της Λυών διαδηλωτές κάνουν μπλόκα στον αυτοκινητόδρομο A34!

Στο Παρίσι, γίνεται νέα διαδήλωση στην Place de la Republique, για συνεχόμενη βραδιά κινητοποιήσεων. Μέχρι τις 3 το πρωί, η στρατοχωροφυλακή κυνηγά τους διαδηλωτές στα στενά της Βαστίλης. Άγρια βία. Το ίδιο σκηνικό και σε άλλες πόλεις, Γκρενόμπλ, Ρεν! Εκκωφαντική σιωπή των ΜΜΕ διεθνώς!

Τετάρτη 22/3

Από όσο μπορέσαμε να δούμε -λίγο πριν κλείσει αυτό το σημείωμα- η κατάσταση συνεχίζεται με καταλήψεις, μπλόκα και διαδηλώσεις και την Τετάρτη 22/3! Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας απειλεί: «Σταματήστε γιατί οι δικοί μου μπορεί να σκοτώσουν κάποιον»!

Επίλογος

Έξι μέρες τώρα στη Γαλλία διεξάγεται μια ταξική σύγκρουση. Μια ταξική, κοινωνική σύγκρουση, τεράστια, για τα δεδομένα της εποχής μας, που εξελίσσεται σε εξέγερση. Σίγουρα οι επόμενες μέρες θα δείξουν πόσο είναι το «βάθος» της στη γαλλική κοινωνία. Ο Μακρόν, μετά την καταψήφιση της μομφής, ποντάρει στην κούραση του κόσμου και στην ακραία φασιστική τρομοκρατία που έχει εξαπολύσει στους δρόμους του Παρισιού κι όλων των πόλεων πανεθνικά, όπου εμφανίζονται διαδηλώσεις, διαμαρτυρίες και αποκλεισμοί.

Πολλοί αναλυτές συγκρίνουν τις τωρινές κινητοποιήσεις με αυτές των «Κίτρινων Γιλέκων» για τους φόρους στα καύσιμα. Τώρα όμως τα «γιλέκα» είναι κόκκινα! Είναι, όμως, ακόμα ένα ξέσπασμα ή μπορεί η συσσώρευση της κοινωνικής εμπειρίας μαζί με την οργή από την καταπίεση της περιόδου της πανδημίας και την επέλαση της ακραίας λιτότητας λόγω της ενεργειακής κρίσης και της εισβολής στην Ουκρανία, να έχουν δημιουργήσει ένα νέο πιο ανθεκτικό υπόστρωμα;

Από την περασμένη άνοιξη, η ευρωπαϊκή ήπειρος βρίσκεται σε έναν απεργιακό αναβρασμό. Η Αγγλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Ολλανδία,… και τώρα ξανά η Γαλλία!

Οι λαοί, οι εργαζόμενοι, η νεολαία, δεν αποδέχονται τη δυστοπική μοίρα που τους ετοιμάζουν οι κεφαλαιοκράτες και τα τσιράκια τους! Βγαίνουν στον δρόμο και διεκδικούν! Υπέροχη κατάσταση!

 

YΓ. Δείτε βίντεο από όλες τις ημέρες στο λογαριασμό @mdenaxaστο twitter!

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 
«Τοπική διοίκηση» και ιμπεριαλιστές λεηλατούν το λαό και τη χώρα!
Οργάνωση και Αγώνας να γίνει η Οργή!
Για την ανακοίνωση του ΠΓ του ΚΚΕ σχετικά με τα Τέμπη και τις κινητοποιήσεις
Κίνημα – κυβερνητισμός = 0 - 1
Γιατί το σύστημα φοβάται τις μάζες;
Κέντρα αγώνα, μια ξαναζεσταμένη σούπα με μυρωδιά εκλογών
Ο λαός στους δρόμους!
Υπουργικό Συμβούλιο - Συνέντευξη Μητσοτάκη
Εκστρατεία συγκάλυψης και επιστροφής στην «κανονικότητα»
Όχι στην ιδιωτικοποίηση του νερού!
Μαζικός αγώνας ενάντια στην πολιτική που λεηλατεί τις ζωές και τα δικαιώματα μας!
Για τον Βασίλη Μάγγο
Η «αιώνια ρύπανση» των ΝΑΤΟϊκών βάσεων
Προσεγγίσεις
Ο εφιάλτης του αμερικανικού ονείρου
Δημοκρατικά δικαιώματα
Η κλιμάκωση της κρατικής τρομοκρατίας και καταστολής, ένδειξη των προβλημάτων του συστήματος για την αντιμετώπιση της λαϊκής οργής
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ 
Σύγκρουση ΗΠΑ-Δύσης με τη Ρωσία
Ουκρανία στη φωτιά - πλανήτης στα σχοινιά
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ 
Σταθερά απέναντι από τα συμφέροντα των εργαζόμενων οι εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ
Στο «επιτελικό» κράτος δεν χωρούν απεργίες και κινητοποιήσεις
Ανακοίνωση Μητσοτάκη για αύξηση του κατώτατου μισθού
Ο αγώνας για ΣΣΕ με πραγματικές αυξήσεις μόνη διέξοδος απέναντι στη φτώχεια και την εξαθλίωση!
Ο μεγάλος αγώνας των καλλιτεχνών σε κρίσιμη καμπή
Με μετανάστες θα καλύψει τις κενές θέσεις στον τουρισμό η κυβέρνηση
Ο κοινός αγώνας ντόπιων και ξένων εργαζόμενων είναι καθήκον
Δεκάδες απολυμένοι από τα λουκέτα στα εργοστάσια της Tupperware και της Crown Hellas Can
Απολύσεις… Hi – Tech
Εγκύκλιος Γκάγκα
Οι ΜΕΘ στην υπηρεσία των συγχωνεύσεων και των λουκέτων
ΑΣΕΠ
Αθλιότητες για μια θέση δουλειάς
Απεργοί Μαλαματίνα
Συνεχίζουν κόντρα σε εργοδοσία, κυβέρνηση και "δικαιοσύνη"
ΝΕΟΛΑΙΑ 
Σκυμμένα κεφάλια και σκληρή δουλειά
Η πρόταση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ για το έγκλημα στα Τέμπη
Οι μαθητές διεκδικούν στους δρόμους τη ζωή τους
Αντιλήψεις
Έκθεση CIVICUS Monitor: Ανησυχίες για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των κατοίκων της Ελλάδας;
ΔΙΕΘΝΗ 
AUKUS
Συμφωνία για πυρηνοκίνητα υποβρύχια, με το βλέμμα στην Κίνα
Σ. Αραβία-Ιράν
Προσέγγιση μέσω Κίνας
Τουρκία
Δυο μήνες μετά τους σεισμούς, ούτε δυο μήνες πριν τις εκλογές
Αθέατος Κόσμος
Αντικομμουνιστές και πολεμοκάπηλοι πολιορκούν την ιστορική μνήμη
Σόφια, Μνημείο Σοβιετικού Στρατού
ΙΣΤΟΡΙΑ 
25 Μάρτη 1943
Ηρωικοί γιορτασμοί μέσα στην τριπλή Κατοχή