Πορτογαλία – Γαλλία

Συνεχίζονται οι απεργιακοί αγώνες ενάντια στις πολιτικές λιτότητας!

Η Πορτογαλία (των PIGS) δοκιμάστηκε σκληρά από τα μνημόνια τα προηγούμενα χρόνια. Οι μισθοί καθηλώθηκαν για χρόνια στο όνομα της δημοσιονομικής σταθερότητας που πρόσταζε η ΕΕ και οι διάφοροι παγκόσμιοι καπιταλιστικοί δανειστές. Βέβαια, η ποθούμενη ανάπτυξη και βελτίωση του ΑΕΠ δεν επετεύχθη ποτέ, ενώ το κόστος ζωής συνέχισε την ανηφόρα! Μετά το τέλος της πανδημίας, την άνοιξη του 2022, σε πολλές χώρες της Ευρώπης, οι εργαζόμενοι κινήθηκαν αποφασιστικά διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις.

Στην Πορτογαλία, οι εργαζόμενοι στην εκπαίδευση βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις από τις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη. Τα συνδικάτα (STOP, SIPE, FENPROF,…) που υπάρχουν στον χώρο της εκπαίδευσης κλείνουν πλέον τρεις μήνες απεργιακών κινητοποιήσεων. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί στην Πορτογαλία είναι ανάλογα με αυτά που έχουν και οι εκπαιδευτικοί στη χώρα μας. Όπως αναφέρουν, εκτός από τις αυξήσεις στους μισθούς υπάρχει ένα σύστημα αξιολόγησης με ποσοστώσεις, που στην ουσία συμβάλλει στην καθήλωση των μισθών! Την ίδια στιγμή, η γραφειοκρατική δουλειά που φορτώνονται και οι υπερωρίες χωρίς αμοιβή στις οποίες αναγκάζονται οδηγούν σε μια ασφυκτική κατάσταση πίεσης και συνεχούς τρεξίματος! Η συστημική συκοφάντηση του αγώνα των εκπαιδευτικών δεν έφερε αποτελέσματα, καθώς η πορτογαλική κοινωνία σε συντριπτικά ποσοστά θεωρεί δίκαια τα αιτήματα της απεργίας!

Οι απεργίες που προκηρύσσονται είναι περιοδικά επαναλαμβανόμενες και πολλές φορές όχι σε εθνικό επίπεδο αλλά τοπικές. Τα συνδικάτα αντιμετωπίζουν την αδιαλλαξία της κυβέρνησης των σοσιαλιστών με πρωθυπουργό τον Αντόνιο Κόστα. Μάλιστα, η κυβέρνηση χρησιμοποίησε απεργοσπαστικό μηχανισμό, καλώντας να διδάξουν στις τάξεις άνθρωποι με …πανεπιστημιακό πτυχίο! Στις αρχές Μάρτη, μετά από προσφυγή της κυβέρνησης, το διαιτητικό δικαστήριο με απόφασή του υποχρεώνει τους εκπαιδευτικούς να διαθέτουν προσωπικό ασφαλείας! Στην ουσία πρόκειται για μια απόφαση που απαγορεύει την απεργία, αφού καλεί τους εκπαιδευτικούς να καλύπτουν ένα 3ωρο μαθημάτων κατ’ ελάχιστο!

Η απεργία των εκπαιδευτικών ήδη έχει προκαλέσει και την κινητοποίηση και άλλων κλάδων, όπως των εργαζόμενων στην υγεία αλλά και του προσωπικού του κρατικού αερομεταφορέα της ιδιωτικοποιημένης (λόγω μνημονίων!) TAP Air Portugal. Η 7μερη απεργία στις αερομεταφορές στα τέλη Γενάρη προκάλεσε την ακύρωση 1.316 πτήσεων!

Γαλλία

Την Τρίτη 7 Μάρτη πραγματοποιήθηκε η 6η κατά σειρά πανεθνική απεργία ενάντια στην προσπάθεια του Μακρόν να περάσει τον νέο ασφαλιστικό νόμο που αυξάνει τα όρια ηλικίας και τις προϋποθέσεις για να βγει κάποιος στη σύνταξη.

Οι μεταφορές νέκρωσαν, τα σχολεία κλείσανε, η βιομηχανία υπολειτούργησε και σε όλη τη χώρα σε εκατοντάδες πόλεις έγιναν απεργιακές διαδηλώσεις. Πάνω από 3,5 εκατομμύρια διαδηλωτών υπολογίζουν τα συνδικάτα! Εντυπωσιακός αριθμός συμμετοχής! Ο Μακρόν έχει όλη την κοινωνία απέναντι. Πλέον η ενότητα στη δράση όλων των συνδικάτων δυσκολεύει την κυβέρνηση και αρχίζουν να εμφανίζονται τριγμοί στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Οι βουλευτές της δεξιάς (του Μακρόν και οι Ρεμπουπλικάνοι του Σαρκοζί) που σκέφτονται να απέχουν ή να μην ψηφίσουν τον νόμο απειλούνται με διαγραφή από την κοινοβουλευτική ομάδα! Είπαμε, δημοκρατία, αλλά μέχρι ένα όριο! Πάντως η μεγάλη επιτυχία της τελευταίας απεργίας ανεβάζει το ηθικό των εργαζομένων και πιέζει για τη συνέχιση των αγώνων. Οι Γάλλοι εργαζόμενοι δεν το βάζουν κάτω!

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 
Η οργή απειλεί την κανονικότητα της βαρβαρότητας!
Λαϊκή Οργή - Πλημμύρα Απεργιακή
Λαός και νεολαία να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της πάλης τους
Γιατί η νεολαία ξέσπασε;
Πλημμύρισαν οι πόλεις όλης της χώρας από διαδηλωτές
Μαζική καταγγελία του εγκλήματος στα Τέμπη
Συνέντευξη με επιβάτες του μοιραίου τρένου
«Ήταν ένα φρικτό βίωμα»
Ο σιδηρόδρομος βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση!
Και οι συνδικαλιστές τι κάνανε;
Συστηματικά παράνομες οι απεργίες των εργαζόμενων για μέτρα ασφαλείας
Ποιος νοιάζεται πραγματικά για την ασφάλεια και τη ζωή του λαού;
Ακόμα ένα έγκλημα φορτώνεται στις πλάτες των εργαζομένων
Σιδηρόδρομοι
Μειώσεις προσωπικού, ελαστικές σχέσεις και εργολαβοποίηση
Οι υγειονομικοί στάθηκαν στο πλάι των θυμάτων του εγκλήματος
Τα ανύπαρκτα συστήματα ασφαλείας είναι πολιτική επιλογή
Τρένο ή αυτοκίνητο;
Ανταγωνισμοί μονοπωλιακών κολοσσών με τεράστια κέρδη
Σουηδία
Ο τροχός και η σιδηροτροχιά
Για τις διαδηλώσεις στις 21 του Φλεβάρη για τον ένα χρόνο από τον άδικο πόλεμο στην Ουκρανία και την επίσκεψη Μπλίνκεν
Άποψη
Η νεολαία θα βρει το μέλλον της στους δρόμους του αγώνα!
Προσεγγίσεις
Μήπως τελικά δεν ζούμε όλοι στον 21ο αιώνα;
Δημοκρατικά δικαιώματα
4 Αφγανοί είχαν καταδικαστεί, με σαθρά στοιχεία, σε 10 χρόνια φυλάκιση… Νέα δίκη, στο Εφετείο, για τον εμπρησμό του καταυλισμού της Μόριας
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ 
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ 
8 Μάρτη
Οι αγώνες του χθες φωτίζουν την πάλη του σήμερα ενάντια στην εγκληματική πολιτική του ίδιου συστήματος
Καλλιτέχνες
Το δίκιο κατακτιέται, δεν παζαρεύεται
Γρεβενά
Κινητοποίηση για το νοσοκομείο και την περίθαλψη στις 24 Μάρτη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ 
Εκπαιδευτικοί
Για να μη μένει το πρώτο βήμα μετέωρο, απαιτείται γραμμή αγώνα!
ΔΙΕΘΝΗ 
Συνέντευξη με την αριστερή ουκρανική οργάνωση KSRD
(Συντονιστικό Συμβούλιο του Εργατικού Ταξικού Κινήματος)
Συνέντευξη με την αριστερή ουκρανική οργάνωση KSRD
Γερμανία
Στο σημείο καμπής (Zeitenwende)…
Παλαιστίνη
Εποικισμοί, μαζικές σφαγές και εσωτερική κρίση στο σιωνιστικό κράτος
Τουρκία
Μετασεισμική δυστυχία και προεκλογικό σκηνικό
Περού
Συνεχίζεται η κοινωνική και πολιτική κρίση
Ιταλία, Γένοβα
Χιλιάδες διαδήλωσαν ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο
Αθέατος Κόσμος
Οι Μαρέρος και το βάρβαρο βιοπολιτικό θέαμα
Τεκολούκα, Ελ Σαλβαδόρ
ΙΣΤΟΡΙΑ 
19-23 Φλεβάρη του 1943
Πέντε ημέρες που συγκλόνισαν την Πιερία