5-6-7 Ιούλη

10η Συνδιάσκεψη του ΚΚΕ(μ-λ)

Η ταξική πάλη χρειάζεται επαναστατική οργάνωση και οδηγό τις κομμουνιστικές ιδέες!

Το ΚΚΕ(μ-λ) βαδίζει προς τη 10η Συνδιάσκεψή του, που θα πραγματοποιηθεί το τριημέρο 5-6-7 του Ιούλη. Η έναρξη της διαδικασίας θα γίνει με ανοιχτή εκδήλωση στο Πάντειο στις 5 του Ιούλη, με την παρουσίαση της εισήγησης από την πλευρά του Καθοδηγητικού Οργάνου.

Όλους τους προηγούμενους μήνες, με βάση τα κείμενα που κατατέθηκαν από το ΚΟ, έλαβε χώρα μια σημαντική και απαιτητική προσυνδιασκεψιακή διαδικασία, στην οποία συμμετείχε το σύνολο των οργανώσεων και τομέων του ΚΚΕ(μ-λ) πανελλαδικά. Η διαδικασία αυτή έδωσε τη δυνατότητα σε κάθε μέλος και στέλεχος της οργάνωσης να τοποθετηθεί πάνω στα ζητήματα της 10ης Συνδιάσκεψης και εξόπλισε με σημαντικά συμπεράσματα ενόψει της κορύφωσης των εργασιών της. Σε αυτό συνέβαλε και ο πλούσιος διαδικτυακός διάλογος που διεξήχθη, με κατάθεση κειμένων άποψης από μέλη και φίλους της οργάνωσης. 

Η 10η Συνδιάσκεψη πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη συγκυρία για την εργατική τάξη, τους λαούς και τη νεολαία. Το καπιταλιστικό-ιμπεριαλιστικό σύστημα διανύει την πιο επικίνδυνη φάση του από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με την παρόξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών να απειλεί να βάλει φωτιά σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η γενικευμένη κρίση του βαθαίνει και τα αδιέξοδά του πολλαπλασιάζονται, ενώ η άγρια, στρατηγικού χαρακτήρα επίθεση του κεφαλαίου στον κόσμο της εργασίας εντείνεται.

Όπως επισημαίνεται και στο εισηγητικό κείμενο του ΚΟ για τις διεθνείς εξελίξεις:

«Βιώνουμε λοιπόν την εμπέδωση της ήττας μέσα από την προσπάθεια του κεφαλαίου να ξεθεμελιώσει όποιο δικαίωμα, εργασιακό, δημοκρατικό-κοινωνικό, είχε κατακτήσει η εργατική τάξη και οι λαοί με πρωτοπορία το επαναστατικό εργατικό κομμουνιστικό κίνημα του 20ου αιώνα, με επικεφαλής τους Λένιν, Στάλιν, Μάο Τσετουνγκ. Αλλά και να πάει πολύ παραπέρα: να δημιουργήσει συνθήκες συνολικής αποσυγκρότησης των εργατικών-λαϊκών μαζών, να τους στερήσει για πολύ καιρό τη δυνατότητα οργάνωσης των αντιστάσεων και των διεκδικήσεών τους. Να επιβάλλει έτσι τη “χιλιόχρονη κυριαρχία” του κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού πάνω στα ερείπια των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων των εργατών και των λαών.

Μάταιος κόπος! Η εποχή μας, που σαφέστατα χαρακτηρίζεται από την ήττα του εργατικού επαναστατικού κομμουνιστικού κινήματος και την παλινόρθωση του καπιταλισμού, παραμένει ταυτόχρονα εποχή του ιμπεριαλισμού και των προλεταριακών επαναστάσεων! Το καπιταλιστικό-ιμπεριαλιστικό σύστημα παράγει κατά δεκάδες εκατομμύρια τους νεκροθάφτες του σε όλο τον πλανήτη. Προκαλεί, με τη βάρβαρη πολιτική του, με τον πόλεμο και τη φτώχεια που εξαπλώνει, μαζικές κινητοποιήσεις εκατομμυρίων, δίνει το υλικό για εξεγέρσεις σε Ανατολή και Δύση, σε Βορρά και σε Νότο».

Αυτή την εποχή επιχειρεί να προσεγγίσει διεξοδικά το ΚΚΕ(μ-λ) με τη 10η Συνδιάσκεψή του, βαθαίνοντας την ανάλυση και τις εκτιμήσεις του για τον κόσμο και τη χώρα μας, προκειμένου να μπορέσει έτσι να προσδιορίσει ακόμα πιο αποτελεσματικά τα καθήκοντα της πάλης του. Αυτή η εποχή είναι που θέτει επιτακτικά την ανάγκη σε κάθε μέλος και στέλεχος της οργάνωσης, στους συναγωνιστές και τους φίλους της, σε κάθε αγωνιστή και αγωνίστρια του κινήματος να αναλάβουν ευθύνες για την οικοδόμηση της μοναδικής διεξόδου, για την ανασυγκρότηση του κομμουνιστικού κινήματος, την επαναστατική ανατροπή για Ανεξαρτησία και Σοσιαλισμό.

Με πλήρη επίγνωση της κρισιμότητας των καιρών και στη βάση των απαιτήσεων που η ταξική πάλη έχει θέσει, επομένως, το ΚΚΕ(μ-λ) στη 10η Συνδιάσκεψη του αποτολμά να αναμετρηθεί με τον εαυτό του. Να σταθεί αυτοκριτικά και να αποτιμήσει μια σπουδαία πορεία 42 χρόνων που έχει διανύσει μετά την ανασυγκρότησή του. Με αυστηρότητα και ειλικρίνεια, να εντοπίσει τις ελλείψεις και τις αδυναμίες του, στις οποίες οφείλεται η μεγάλη αναντιστοιχία ανάμεσα στην ορθότητα των εκτιμήσεών του, τη συμμετοχή του στους αγώνες, την «απεραντοσύνη» των σκοπών του, από τη μία, και τις μικρές ακόμα δυνατότητές του, από την άλλη. Να συνεχίσει πάνω στην κόκκινη γραμμή που χαρακτηρίζει ολόκληρη τη διαδρομή του, για να την πάει παραπέρα. Να διευρύνει και να ενισχύσει τους στόχους και τις κατευθύνσεις του, να χαράξει ακόμα πιο καθαρά τον «δικό μας δρόμο». Να κοιτάξει μπροστά, να απαντήσει με ακόμα μεγαλύτερη σαφήνεια στα αλληλένδετα ερωτήματα «τι οργάνωση θέλουμε-τι οργάνωση απαιτούν οι συνθήκες και η πάλη των μαζών».

«Σε αυτά τα 40 και πλέον χρόνια της πορείας μας βρεθήκαμε αντιμέτωποι με σοβαρές προκλήσεις, περάσαμε από δυσκολίες και συμπληγάδες. Πολλές φορές πορευτήκαμε μόνοι μας σε δύσβατο έδαφος και άλλες με συντρόφους και συναγωνιστές, από διαφορετικές αριστερές οργανώσεις, προσπαθώντας να ανοίξουμε τον “δικό μας δρόμο”, της οικοδόμησης του εργατικού-λαϊκού κινήματος σε αντικαπιταλιστική-αντιιμπεριαλιστική-αντισυνδιαχειριστική κατεύθυνση. Για την οικοδόμηση του Μετώπου Αντίστασης και Διεκδίκησης, στην προοπτική της Αναμέτρησης με τις δυνάμεις του συστήματος της εξάρτησης και της εκμετάλλευσης.

Είμαστε περήφανοι γι’ αυτήν τη σαραντάχρονη πορεία μας –με τα θετικά και τα αρνητικά της, με τα πάνω της και τα κάτω της– γιατί έχουμε ακλόνητη την πεποίθηση ότι έχουμε συμβάλει αποφασιστικά να μείνει ανοικτός ο δρόμος της επαναστατικής κομμουνιστικής υπόθεσης στη χώρα μας. Και φιλοδοξούμε να πάμε παραπέρα, να οικοδομήσουμε μια μαζική επαναστατική κομμουνιστική οργάνωση, με στενούς δεσμούς με την εργατική τάξη και τον λαό, που θα αποτελέσει κορμό για την ανασύσταση του Κομμουνιστικού Κόμματος στη χώρα μας, του βασικού “κινητήρα” της επαναστατικής κατεύθυνσης. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι απαιτήσεις αυτού του στόχου είναι μεγάλες και δύσκολες, προϋποθέτουν συνειδητή στράτευση και πολλή προσπάθεια, ανάληψη ευθύνης και μαχητικό πνεύμα».

Με τόλμη και αισιοδοξία, κομμουνιστική στράτευση και επαναστατική αναζήτηση, στήριξη σε αυτά που έχουμε κατακτήσει για όσα μπορούμε να κατακτήσουμε από εδώ και πέρα, με απεριόριστη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της εργατικής τάξης και του λαού, να παλέψουμε για την επιτυχία της 10ης Συνδιάσκεψης!

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 
5-6-7 Ιούλη
10η Συνδιάσκεψη του ΚΚΕ(μ-λ)
Η ταξική πάλη χρειάζεται επαναστατική οργάνωση και οδηγό τις κομμουνιστικές ιδέες!
Ευρωεκλογές και εξωκοινοβούλιο
Ο γιαλός παραείναι στραβός
Αποχαιρετώντας τον σύντροφο Στάθη Κωνσταντόπουλο, έναν σπουδαίο άνθρωπο, έναν μεγάλο κομμουνιστή
Για τις προσπάθειες ανάδειξης του αντιπολεμικού μετώπου
Ένα χρόνο μετά το εγκληματικό ναυάγιο της Πύλου δεν ξεχνάμε τους νεκρούς μας
Άποψη
Το μήνυμα ελήφθη… ο ασθενής απεβίωσε
Προσεγγίσεις
«Παλιά» και «Νέα Τάξη» στην Ευρώπη και η κατοχή της Παλαιστίνης
Δημοκρατικά δικαιώματα
Πρόστιμα, πειθαρχικά και δίκες…
Το αποκρουστικό πρόσωπο της φασιστικοποίησης
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ 
Νέες άδειες διαμονής ειδικού σκοπού
Ένταση της εκμετάλλευσης και παραπέρα διάλυση των εργασιακών σχέσεων
Η πολυήμερη απεργία στα ωκεανογραφικά πλοία ανέδειξε αγωνιστικές διαθέσεις και υπονομευτικές στάσεις
Για τις εξελίξεις στον αγώνα των εργατών της «γραμμής 4» του Μετρό
Κινητοποιήσεις συμβασιούχων μηχανικών στο Ελληνικό Κτηματολόγιο
Ο εργασιακός μεσαίωνας γεμίζει άγχος και δυστυχία τους χώρους δουλειάς
Μόνη διέξοδος ο συλλογικός αγώνας για την ανατροπή του!
Υποκριτικές κυβερνητικές «οδηγίες» σε συνθήκες καύσωνα
Κύμα απολύσεων στα νοσοκομεία
Διώξεις σε συνδικαλιστές και εργαζομένους
Σιωπή από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες
Αποτελέσματα εκλογών στο Γενικό Νοσοκομείο «Χατζηκώστα»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ 
Νέες Συνδικαλιστικές Διώξεις - Αναβαθμισμένες πολιτικά κατηγορίες
Εκλογές σε ΣΕΠΕ-ΕΛΜΕ για τα συνέδρια των ομοσπονδιών
Ελλείψει κινήματος - μικρές εκλογικές αλλαγές - κοινοβουλευτική αποτύπωση
ΝΕΟΛΑΙΑ 
Με αφορμή ένα κείμενο καταγγελίας για τη «σφαγή» των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων
Η ΚΝΕ φέρνει νόμους του αστικού κράτους στους φοιτητικούς συλλόγους
Το ΚΚΕ βάζει στο ευρωψηφοδέλτιο λάτρεις ιδιωτικών πανεπιστημίων
Ancient Assini Beach, Πλάκα Δρεπάνου στο Ναύπλιο
25o camping των Αγωνιστικών Κινήσεων και της Μαθητικής Αντίστασης
ΔΙΕΘΝΗ 
Από τη Σύνοδο των G7 στη Σύνοδο της Ελβετίας
Νέα ιμπεριαλιστικά κηρύγματα πολέμου
Ευρωπαϊκή Ένωση
Αβεβαιότητα από τις κάλπες της – Σταθερή η αντιλαϊκή της επίθεση
Γαλλία – Γερμανία
Τα «απόνερα» των ευρωεκλογών Κυβερνητικές κρίσεις και γεω… πολιτικά αδιέξοδα
Γαλλία
«Νέο Λαϊκό Μέτωπο»: Απάντηση στην ακροδεξιά ή ανακύκλωση αυταπατών και αδιεξόδων;
Γάζα
Η αιματοχυσία και τα αδιέξοδα των σιωνιστών συνεχίζονται
Αργεντινή
Συνέχεια της λαϊκής αντίστασης ενάντια στην ακροδεξιά διακυβέρνηση
Κολομβία
Καταδίκη της Chiquita για πληρωμένες δολοφονίες εργατών
Αθέατος Κόσμος
Εταιρίες και δυτικές πρεσβείες σας καλούν στους δρόμους!
EuroPride 2024, Θεσσαλονίκη
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 
Ωραίες λέξεις, σάπιο περιεχόμενο
Για τον Αλέξανδρο Τσακίρη
Αποχαιρετισμός στον σπουδαίο ηθοποιό και άνθρωπο