Πετρέλαια Καβάλας

Αθώωση για 136 εργαζόμενους, ποινή φυλάκισης με αναστολή στη διοίκηση του σωματείου

Στα τέλη του Απρίλη εκδόθηκε η πρωτόδικη απόφαση σχετικά με την προσφυγή που είχε καταθέσει η διοίκηση της Energean, σέρνοντας στα δικαστήρια 146 απολυμένους απ’ τα Πετρέλαια Καβάλας. Η ποινική δίωξη είχε έρθει σε συνέχεια της αστυνομικής εισβολής στις εγκαταστάσεις για λογαριασμό της εργοδοσίας τα ξημερώματα της 21ης Δεκέμβρη 2021, με την οποία έσπασε η απεργιακή κινητοποίηση και συνελήφθησαν επί τόπου 10 εργαζόμενοι, ενώ απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε όλους τις επόμενες μέρες. Είχαν προηγηθεί μια σειρά από κινήσεις των εργαζομένων ενάντια στα σχέδια της Energean για μαζικές απολύσεις και σταμάτημα της εξόρυξης, ανάμεσα στις οποίες και επίσχεση εργασίας για λόγους ασφάλειας των εγκαταστάσεων, καθώς η δραματική μείωση του προσωπικού εγκυμονούσε και σοβαρούς κινδύνους. Απ’ την πρώτη στιγμή, η εργοδοσία είχε στοχοποιήσει το σωματείο, αξιοποιώντας το «πνεύμα», αλλά και τις διατάξεις, του τότε πρόσφατα ψηφισμένου νόμου Χατζηδάκη.

Και πράγματι, με τη βοήθεια της κυβέρνησης, της αστυνομίας και των δικαστηρίων, η εργοδοσία πέτυχε ν’ απολύσει σχεδόν το σύνολο των εργαζομένων (πάνω από 180) και να σταματήσει την παραγωγική διαδικασία. Παρότι στην πρώτη δικαστική απόφαση κρίθηκε ότι η επίσχεση εργασίας ήταν νόμιμη καθώς η ανάδειξη της επικινδυνότητας των εργοδοτικών αποφάσεων ήταν βάσιμη, 6 επόμενες αποφάσεις απέρριψαν τα αιτήματα ακύρωσης των απολύσεων και μάλιστα με βαθιά αντιδραστικό σκεπτικό: οι απολύσεις θεωρήθηκαν νόμιμες γιατί οι εργαζόμενοι «είχαν πλήρως αποδεχτεί τις ενέργειες του σωματείου». Στην ουσία, τα δικαστήρια ήταν που αποδέχτηκαν πλήρως την επιχειρηματολογία της εργοδοσίας, η οποία υποστήριζε ότι οι εργαζόμενοι αρνούνταν να λειτουργήσουν τις εγκαταστάσεις. Η πραγματικότητα ήταν ότι οι εργαζόμενοι υπερασπίζονταν το δικαίωμά τους στη δουλειά, απέναντι στην Energean που ήθελε να τους διώξει όλους, να κλείσει την παραγωγή και να χρησιμοποιήσει τις εγκαταστάσεις στο πλαίσιο του συνολικού της πλάνου, πιθανά για αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα στο κοίτασμα. Το γεγονός πάντως είναι ότι παραγωγική διαδικασία δεν λειτούργησε ποτέ ξανά.

Απ’ τους 146 διωκώμενους με πλήθος κατηγοριών (για 11 αδικήματα!), το δικαστήριο αθώωσε τους 136 και καταδίκασε σε ποινές φυλάκισης μεταξύ 8 και 14 μηνών με αναστολή τη διοίκηση του σωματείου και 5 ακόμα εργαζόμενους, βασικά για «παράνομη βία», υιοθετώντας την κατηγορία της εργοδοσίας ότι εμπόδισαν την είσοδο σε στελέχη της. Το σωματείο κάνει λόγο για «πανηγυρική αθώωση» και δεν είναι καθόλου ασήμαντη η «απελευθέρωση» των εργαζομένων που βρίσκονταν σε δικαστική ομηρία για πάνω από 2 χρόνια. Επιπλέον εκτιμά ότι και όσοι καταδικάστηκαν, θα αθωωθούν μετά την έφεση.

Δεν μπορεί όμως να υποτιμηθεί η συνολική αρνητική εξέλιξη. Πρακτικά όλοι οι εργαζόμενοι σε μια σημαντική παραγωγική εγκατάσταση, στην οποία δούλευαν για δεκαετίες με κατοχυρωμένα δικαιώματα, πετάχτηκαν στον δρόμο μόλις το αποφάσισαν οι νέοι ιδιοκτήτες. Η εργοδοσία χρησιμοποίησε όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο, από νόμους και δικαστικές αίθουσες μέχρι την ωμή κρατική βία, για να πετύχει τους σκοπούς της. Οι εργαζόμενοι όμως, για να υπερασπιστούν το δίκιο τους, μπορούν να στηρίζονται μόνο στις δικές τους δυνάμεις. Στους αγώνες τους, στη σύνδεση με την υπόλοιπη εργατική τάξη, στην αλληλεγγύη των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Και μόνο σ’ αυτή τη βάση, μπορούν να πετύχουν νίκες, συμπεριλαμβανομένων τυχόν θετικών δικαστικών αποφάσεων.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 
Κάλεσμα σε ανοιχτή σύσκεψη για καμπάνια αποχής - απονομιμοποίησης της φάρσας των ευρωεκλογών, Δευτέρα 13 Μάη, 6.30 μμ, Νομική
ΑΠΟΧΗ! Ο λαός μας να παλέψει για τη δική του προοπτική – έξω από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ – για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση
5-6-7 Ιούλη στην Αθήνα η 10η Συνδιάσκεψη του ΚΚΕ(μ-λ)
Σε εξέλιξη οι προσυνδιακεψιακές εργασίες
Μεγαλώνουν οι απαιτήσεις για βαρύ οπλισμό στην Ουκρανία
Σούδα
Aγκυροβόλιο θανάτου
Τα social media στο τιμόνι
Με τον σταυρό στο χέρι και το δηλητήριο στη γλώσσα
Έκθεση του State Department για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα
Πιέσεις και στους πιο «πρόθυμους» για περαιτέρω «ευθυγράμμιση»
Οι οπαδικοί στρατοί ξανά προς χρήση των ενδοαστικών αντιπαραθέσεων
Η «τυφλή» δικαιοσύνη κλείνει το… Μάτι στο σύστημα
Άποψη
Ελληνοτουρκικά: Συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη. Το Παλαιστινιακό θα αποτελέσει καταλύτη;
Προσεγγίσεις
Η πολλή δημοκρατία βλάπτει τους… δημοκράτες
Δημοκρατικά δικαιώματα
Αυτή είναι η αστική, ταξική «Δικαιοσύνη»: Δρομολογούν την αποφυλάκιση και του αρχι-ναζί της «Χρυσής Αυγής»
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ 
Κόντρα στην υπονόμευση, τιμήθηκε απεργιακά η εργατική Πρωτομαγιά
24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ της ΑΔΕΔΥ στις 21 Μαΐου
Η αγανάκτηση στο Δημόσιο να γίνει μαζικός, ουσιαστικός αγώνας!
Λουκέτο στο εργοστάσιο «Βαρβαρέσος» στη Νάουσα - απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στον «Τσάνταλη»
Μαζικές απολύσεις στον κλάδο της τεχνολογίας σε όλον τον κόσμο
Πάτρα
Οι συμβασιούχοι του Δήμου σε νέο αδιέξοδο
Στο φουλ οι μηχανές του συστήματος στην επίθεση κατά του λαού και των υγειονομικών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ 
Οι διώξεις και οι δίκες συνεχίζονται
Στον δρόμο του ανυποχώρητου αγώνα για να ακυρωθούν!
ΝΕΟΛΑΙΑ 
Κύμα φοιτητικών καταλήψεων σε όλο τον κόσμο υπέρ της Παλαιστίνης
Η φλόγα της αλληλεγγύης και του αγώνα να δυναμώσει!
Διώκουν φοιτητές που αγωνίζονται
Μόνη απάντηση οι συλλογικοί και οργανωμένοι αγώνες
Κοινό ευρωπαϊκό πτυχίο… την ώρα που μας στερούν το ελληνικό!
ΔΙΕΘΝΗ 
Δυτικά Βαλκάνια
Ανταγωνισμοί, παραλληλισμοί, και …«επετειακά ραντεβού»
Ισπανία
Πολλαπλασιάζονται οι ενδοαστικές αντιθέσεις
Πρωτομαγιά στον κόσμο
Μαζικές συγκεντρώσεις για την εργατική πρωτομαγιά και την αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη
Ευρώπη
Το κυνηγητό της αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη συνεχίζεται
Αθέατος Κόσμος
Ταξίδι δίχως επιστροφή και ελπίδα! Λονδίνο-Κιγκάλι
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ 
Πόλεμος στην Ουκρανία
Κλιμάκωση χωρίς όρια
Του Β. Σαμαρά