Φάρμακο δια πάσα νόσο... ο λαός να πληρώνει το μάρμαρο

Πριν από μερικές μέρες, καρκινοπαθής στο Ηράκλειο Κρήτης αυτοκτόνησε απ’ την απόγνωση που βίωνε στην προσπάθειά του να λάβει θεραπεία. Στο σημείωμα που άφησε αναφέρει ότι δεν μπορούσε ν’ αντέξει άλλο τους πόνους όσο περίμενε το φάρμακό του, που βρισκόταν σε έλλειψη. Οι συγγενείς του αποκάλυψαν και τη δίμηνη κόλαση απ’ τη μέρα της διάγνωσης, καθώς προσπαθούσε να βρει περίθαλψη. Να ολοκληρώσει τις διαγνωστικές εξετάσεις με δική του ευθύνη στον ιδιωτικό τομέα, να προγραμματίσει εξειδικευμένες εξετάσεις για τις οποίες θα έπρεπε να μεταβεί στην Αθήνα χωρίς να έχει την οικονομική δυνατότητα, ν’ αναζητήσει και να προμηθευτεί ο ίδιος το φάρμακό του και να κλείσει το ραντεβού στο νοσοκομείο για να γίνουν οι χημειοθεραπείες. Αποτέλεσμα αυτών η τουλάχιστον δίμηνη καθυστέρηση, με αποτέλεσμα τον διπλασιασμό του όγκου και τους αφόρητους πόνους. Απέναντι σ’ όλα αυτά, ο υπουργός Υγείας Γεωργιάδης βρήκε το πρόβλημα στην ατομική ευθύνη του ασθενή που δεν πήγε στο ραντεβού, το οποίο είχε αρχικά ακυρωθεί λόγω της έλλειψης του φαρμάκου.

Η περίπτωση του εκλιπόντος δεν είναι μοναδική. Τουναντίον, είναι η συνήθης και περιγράφει την κανονικότητα που υφίσταται ο λαός ως αποτέλεσμα της χρόνιας επίθεσης του συστήματος στο λαϊκό δικαίωμα σε ίση, πλήρη και δωρεάν περίθαλψη. Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης υπερηφανεύεται για την αναβάθμιση του ΕΣΥ διαφημίζοντας την απορρόφηση κονδυλίων απ’ το Ταμείο Ανάκαμψης για την ανακαίνιση κτιρίων, ενώ ο υπουργός Γεωργιάδης φωτογραφίζεται με τον πρώτο ασθενή που θα χειρουργηθεί σε απογευματινό επί πληρωμή χειρουργείο. Μάλιστα ο Γεωργιάδης υποστηρίζει ότι μόνο το 1% διαφωνεί με τα επί πληρωμή χειρουργεία και οι υπόλοιποι υγειονομικοί και λαός το περίμεναν εδώ και δεκαετίες!

Δεν πρόκειται για μία προσπάθεια μετατροπής του άσπρου σε μαύρο. Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη κι ο λαός δεν μασάει κουτόχορτο. Γνωρίζουν ωστόσο τα όρια της πολιτικής υποταγής των συνδικαλιστικών ηγεσιών και των ρεφορμιστικών δυνάμεων και έχουν ζυγίσει την αντίδραση των «από κάτω». Γνωρίζουν φυσικά ότι δεν μπορεί να έχουν λαϊκή αποδοχή μια σειρά μέτρων που δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο τους εργασιακούς όρους των υγειονομικών και αναγκάζουν τον λαό να βάλει ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να βρει την υγειά του.

Τα απογευματινά χειρουργεία, που τράβηξαν και την περισσότερη δημοσιότητα, είναι μια σοβαρή παρέμβαση για μια σειρά από λόγους. Όσον αφορά τα εργασιακά δικαιώματα, σε συνδυασμό με την κατεύθυνση οι γιατροί του ΕΣΥ να εργάζονται και στον ιδιωτικό τομέα, η κυβέρνηση απαντά στους υγειονομικούς να δουλέψουν περισσότερο, μπροστά στην κλιμακούμενη ακρίβεια και τους καθηλωμένους μισθούς. Χτυπιέται ακόμη περισσότερο το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά και το δικαίωμα να μπορούμε να ζούμε από μία δουλειά με αξιοπρεπείς συνθήκες και μισθούς που να καλύπτουν το κόστος ζωής. Πέραν τούτου, είναι πραγματική κοροϊδία για τους υγειονομικούς, όπου ο μέσος εργαζόμενος έχει ωφελούμενα ρεπό και άδειες από δύο και τρία προηγούμενα έτη και παλεύουν για προσλήψεις ως μοναδική απάντηση στην εντατικοποίηση, να τους λέει η κυβέρνηση «δουλέψτε περισσότερο». Αυτήν ακριβώς την πραγματικότητα καταδεικνύουν κι οι παραιτήσεις αναισθησιολόγων απ’ το Βενιζέλειο Ηρακλείου λόγω της υπερεργασίας. Καθόλου δεν είδαν τα απογευματινά χειρουργεία σαν αναβάθμιση της εργασιακής τους κατάστασης, όπως ευαγγελίζεται ο Γεωργιάδης. Κρυφό σημείο, αλλά ιδιαίτερα σοβαρό, είναι η λεγόμενη δικλείδα ασφαλείας απ’ την κυβέρνηση, δηλαδή η προϋπόθεση να ολοκληρώνεται το πρωινό έργο. Ωστόσο αυτό θα καταμετράται ανά κλινική και όχι ανά γιατρό, δημιουργώντας νέες αντιθέσεις και ανταγωνισμούς μεταξύ των γιατρών και γιατρούς δύο ταχυτήτων. Πάντως το πόσο θα παραμείνει το συγκεκριμένο μέτρο μένει να το δούμε, μιας και έχει επιχειρηθεί ξανά εδώ και πολλές δεκαετίες. Η εικόνα προς το παρόν είναι η εφαρμογή του με πιεστικούς και εκβιαστικούς όρους απ’ την πλευρά του υπουργείου, χωρίς βέβαια κατά τόπους να λείπουν κι οι πρόθυμοι, χρήσιμοι ηλίθιοι.

Όσον αφορά το δικαίωμα του λαού στην περίθαλψη, το επιχείρημα ότι θα μειωθεί η λίστα των χειρουργείων είναι το λιγότερο φαιδρό. Τα χέρια είναι δεδομένα και τα όρια της ανθρώπινης αντοχής επίσης. Εξάλλου είναι καταμετρημένες απ’ την ΠΟΕΔΗΝ οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες που δεν λειτουργούν ήδη το πρωινό ωράριο λόγω έλλειψης προσωπικού. Υπάρχει φυσικά κι η εμπειρία απ’ τα απογευματινά ιατρεία, που όχι μόνο δεν μείωσε την αναμονή για εξέταση αλλά την επιδείνωσε και υποβάθμισε και την ποιότητα παροχής υπηρεσιών. Ο τιμοκατάλογος που δημοσιεύθηκε δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητος για το λαϊκό εισόδημα, που μαστίζεται απ’ την ακρίβεια. Αυτό όμως που κατά βάση επιχειρεί η κυβέρνηση είναι η επέκταση του πεδίου -και μέσα στα νοσοκομεία- όπου καταργείται η έννοια της δωρεάν περίθαλψης. Η επέκταση της αντίληψης σε κάθε πτυχή της περίθαλψης ότι δεν είναι δικαίωμα αλλά εμπόρευμα προς εξαγορά. Έτσι ώστε να μετατρέπεται σε «φυσιολογική» η κατάσταση ο ασθενής να πληρώνει για το κάθε τι. Σ’ αυτό το πλαίσιο, το νομοσχέδιο που έφερε προς ψήφιση ο Γεωργιάδης φορτώνει ένα σωρό ακόμη κόστη στον λαό, σε διάφορες βαθμίδες της περίθαλψης.

Ο λαός θα πληρώνει νέο χαράτσι για τις διαγνωστικές εξετάσεις ανά παραπεμπτικό. Ένα ευρώ για τις εργαστηριακές και τρία για τις απεικονιστικές, με σκοπό την αποπληρωμή του clawback. Το clawback ουσιαστικά είναι χρήματα που δεν πληρώθηκαν γιατροί και διαγνωστικά κέντρα για εξετάσεις που ήδη διενεργήθηκαν με κάλυψη ΕΟΠΥΥ λόγω των δημοσιονομικών αναπροσαρμογών. Τα επιτυχή πλεονάσματα του Μητσοτάκη κατά επιταγή των ιμπεριαλιστών ληστεύουν την περίθαλψη του λαού.

Έχουν ήδη προηγηθεί οι αυξήσεις στα φάρμακα, με πληρωμή επιπλέον της εισφοράς ακόμη κι όταν ο ασφαλισμένος λαμβάνει το φθηνότερο γενόσημο (βλ. ΠΣ φ.957). Αυτή η, κατά την κυβέρνηση «μικρή», διαφορά ξεκοκαλίζει τη σύνταξη των ηλικιωμένων, που συνήθως λαμβάνουν περισσότερα του ενός φάρμακα. Ειδικά σε περιπτώσεις που δεν τίθεται καν η επιλογή φθηνότερου φαρμάκου, μιας κι οι ελλείψεις έχουν γίνει κανονικότητα μετά την άρση απαγόρευσης εξαγωγών και τα φαρμακεία προμηθεύονται τα φάρμακα απ’ τις αποθήκες με το σταγονόμετρο. Στο πλάι αυτών, θεσπίζεται κι η πληρωμή πέντε ευρώ για τη διενέργεια του εμβολίου για τον COVID19 στα φαρμακεία.

Τέλος, αλλά σίγουρα όχι τελειωτικά μιας κι η ίδια πολιτική θα συνεχίσει όσο δεν συγκροτούνται ικανές λαϊκές αντιστάσεις, επί πληρωμή θα είναι και ο προσωπικός ιατρός. Ο προσωπικός γιατρός δηλωμένα έρχεται ν’ αποτελέσει φραγμό στην πρόσβαση των ασθενών στα νοσοκομεία. Μαζί με τον ηλεκτρονικό φάκελο ασθενή, η κυβέρνηση προσπαθεί να στεγανοποιήσει το περιβάλλον του ΕΣΥ, ώστε ν’ αναβαθμίσει τη δυνατότητά του να περιορίσει την πρόσβαση και να διευρύνει τις χρεώσεις. Σκόνταψε και στα δύο στην απροθυμία συμμετοχής των γιατρών, λόγω χαμηλών απολαβών και εντατικοποίησης. Ο ηλεκτρονικός φάκελος προχωράει με κονδύλια που εκταμιεύονται από ΕΕ και υποχρεωτική εφαρμογή στα νοσοκομεία. Το εμπόδιο της μη συμμετοχής των ιδιωτών γιατρών λόγω των χαμηλών απολαβών προσπερνιέται με το να πληρώνει τον γιατρό ο ασθενής. Το πιθανότερο τελικά είναι ο ασθενής να μην μπορεί καν να επισκεφθεί τον προσωπικό γιατρό ο οποίος θα του αρνηθεί την πρόσβαση στο νοσοκομείο. Φραγμός για τον φραγμό...

Η συνέχεια κι η ένταση της πολιτικής που θα ρημάζει εργασιακά δικαιώματα για τους υγειονομικούς και το δικαίωμα του λαού στη δωρεάν πλήρη και ίση για όλους περίθαλψη είναι δεδομένη. Αυτό που θα πρέπει να μας απασχολεί διαρκώς είναι το πώς οικοδομούνται αντιστάσεις απ’ την πλευρά των λαϊκών δυνάμεων στην κατεύθυνση να μπαίνει φραγμός σ’ αυτή την πολιτική. Ο σκόπελος των ξεπουλημένων συνδικαλιστικών ηγεσιών και η πολιτική γραμμή των ρεφορμιστικών δυνάμεων, με κύριο το ΚΚΕ, είναι αναγνωρισμένα εμπόδια στην ανάπτυξη αυτής της κατεύθυνσης. Όπως, όμως, δεδομένη είναι και η γενικευμένη λαϊκή δυσαρέσκεια, που μπορεί να τροφοδοτήσει σημαντικές εστίες αντίστασης.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 
Με (ευρω)αυταπάτες θέλουν να ελέγξουν την κοινωνική οργή!
Να δώσουμε διεξόδους μέσα από τη μαζική πάλη!
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ Π.Γ. ΤΟΥ ΚΚΕ(μ-λ) - Μάρτης 2024
Έξω η Ελλάδα από την ΕΕ! - Aποχή από τις ευρωεκλογές!
Πλατιά Αποχή στις Ευρωκάλπες, μαζική αντίσταση στην πολιτική της ΕΕ
Γιατί το Ευρωκοινοβούλιο μηνύει την Κομισιόν;
Θεσσαλία
Για τη μελέτη των Ολλανδών για τη σωτηρία(;) του κάμπου
Κινητοποιήσεις αγροτών
Η κυβέρνηση ξεπέρασε το σκόπελο, τα προβλήματα θα ξαναβγάλουν τα τρακτέρ!
ΝΔ
Η ανησυχία από τη δημοσκοπική φθορά να τους γίνει εφιάλτης από τη λαϊκή πάλη
ΣΥΡΙΖΑ – Κασσελάκης
«Ελληνικό όνειρο-ζωή με αξιοπρέπεια» ή ένα όνειρο απατηλό;
Η «στρατιωτική αναβάθμιση» της εξάρτησης
Τρένα ταξιδεύουν στα τυφλά - Δυστυχήματα αποφεύγονται την τελευταία στιγμή
Χατίρια στην Hellenic Train με τίμημα την ασφάλεια των σιδηροδρόμων
Δικαιοσύνη στην υπηρεσία του συστήματος
Από το "μίλα και εσύ μπορείς" στο "μην τολμήσεις και αντισταθείς"
Πλειστηριασμοί
Η λαϊκή κατοικία βίαια και μαζικά στο σφυρί
Προετοιμάζουν τους λαούς για να αλεστούν στον πόλεμο γι’ αυτό ντύνουν τη γυναίκα στο χακί
Ο άνθρακας μπορεί να γίνει κάρβουνο, μπορεί να γίνει και διαμάντι
(σχετικά με την ομοφοβική επίθεση στην Αριστοτέλους)
Άποψη
Όταν οι ιμπεριαλιστικές απαιτήσεις (ξανα)βαφτίζονται «εθνικό συμφέρον»
Νέες Στρατιωτικές Συμφωνίες με ΗΠΑ
Προσεγγίσεις
Όλα για το πτυχία και… πρόσθετες «εξυπηρετήσεις» επί πληρωμή
Δημοκρατικά δικαιώματα
Ξανά, σε πρώτο πλάνο, στο στόχαστρο, οι διαδηλώσεις!
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ 
Να βγουν οι εργαζόμενοι στο προσκήνιο των αγώνων, της αντίστασης, της διεκδίκησης
Εργαζόμενοι στα τηλεφωνικά κέντρα
Ο αγώνας για δουλειά και ζωή με δικαιώματα συνεχίζεται!
Eurogroup: Πολιτικές οικονομικής ασφυξίας και λιτότητα!
Στο επίκεντρο το πάγωμα των αυξήσεων σε μισθούς και συντάξεις
Δύο χρόνια ΤΕΚΑ ή πώς να παίξεις στα «ζάρια» την επικουρική ασφάλιση
700.000 αυτοαπασχολούμενοι ανασφάλιστοι
Κάτω τα χέρια από την ασφάλιση!
Κατάμαυρο το εργασιακό τοπίο στη «βαριά βιομηχανία» της χώρας
Απειλές Κεραμέως για την εφαρμογή της αξιολόγησης στο δημόσιο
Σε έξοδο οδηγούνται εκατοντάδες εργαζόμενοι στα ΕΛ.ΠΕ.
Νότια Κορέα
Aπειλές για διαθεσιμότητα χιλιάδων απεργών ειδικευόμενων γιατρών
ΝΕΟΛΑΙΑ 
Ποιοι κλείνουν τις φοιτητικές κινητοποιήσεις;
Αυστηρό πλαίσιο για τις απουσίες και ποινές σε μαθητές και γονείς για τις καταλήψεις!
ΔΙΕΘΝΗ 
Λωρίδα της Γάζας
Ο παλαιστινιακός λαός αγωνίζεται ενάντια στην πείνα και τις σφαγές
Πορτογαλία
Εκλογικό αποτέλεσμα που ενισχύει τις αρνητικές εξελίξεις για τον λαό
Το «East Macedonia & Thrace Forum ΙΙ»
Αποκαλύπτει τα ενεργειακά σχέδια των ΗΠΑ για Αλεξανδρούπολη και Ανατολική Ευρώπη!
Αθέατος Κόσμος
Η δοκιμασία του Σαιμπάμπα και η επιστροφή του Ράμα
Ινδία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 
Οικονόκοσμος
Oι ωφελημένοι της στρατιωτικοποίησης της οικονομίας
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 
Το «Poor things», τα Όσκαρ και η πολιτική στο Χόλιγουντ
26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
Παλαιστίνη: Ορατότητα 0!
ΙΣΤΟΡΙΑ 
10 Μάρτη 1944. Ίδρυση της ΠΕΕΑ
Οι λαοκρατικοί θεσμοί της Εθνικής Αντίστασης αποκτούν κεντρική πολιτική έκφραση