ΠΔ 85/2022

Η κυβέρνηση επιμένει στην επίθεση, ο αγώνας κλιμακώνεται!

Είμαστε εν μέσω μίας απ’ τις μεγαλύτερες μάχες που πρέπει να δώσει ο χώρος των παραστατικών τεχνών τα τελευταία χρόνια. Ο τρόπος που η επίθεση στα σπουδαστικά, επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα των καλλιτεχνών (ηθοποιών, μουσικών, χορευτών) κορυφώνεται σ’ αυτήν τη φάση με το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022, δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Μεθοδεύεται και προετοιμάζεται χρόνια, με χτυπήματα κι επιθετικές κινήσεις των εκάστοτε κυβερνήσεων ώστε να φτάσει το σημείο στο οποίο αμφισβητούνται πλήρως οι σπουδές στις καλλιτεχνικές σχολές (δραματικές, ωδεία, σχολές χορού) και τα επαγγελματικά δικαιώματα που απορρέουν απ’ την ολοκλήρωσή τους.

Απ’ το 1981 κιόλας, όλες οι Δραματικές Σχολές της χώρας, που ήταν υπό την εποπτεία του υπουργείου Παιδείας, μεταφέρθηκαν στην εποπτεία και τον έλεγχο του υπουργείο Πολιτισμού. Τέθηκαν τότε στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και ορίστηκαν ως Ανώτερες, δηλαδή ισότιμες με ΤΕΙ, χωρίς όμως αντιστοίχιση με τις υπάρχουσες ειδικότητες των ΤΕΙ του υπ. Παιδείας. Την ισοτιμία, άρα και τη δυνατότητα απορρόφησης των αποφοίτων στην εκπαίδευση, την έδινε το ΙΤΕ (Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας) μέχρι το 2003 και την «ανωτατοποίηση» των ΤΕΙ. Τότε καταργήθηκε το ινστιτούτο, μέρος του ΙΤΕ, το οποίο έδινε την ισοτιμία, χωρίς ν’ αντικατασταθεί. Μ’ αυτόν τον τρόπο καταργήθηκε στην πράξη ένα επαγγελματικό δικαίωμα των αποφοίτων των Δραματικών Σχολών απ’ το 2003 και μετά.

Παράλληλα, τα εργασιακά δικαιώματα ολοένα και χτυπιούνταν. Με κάθε νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στους κρατικούς φορείς του κλάδου, γκρεμίζονταν κομβικές κατακτήσεις που είχαν κατοχυρωθεί σε προηγούμενες ΣΣΕ, μόνιμα στο όνομα της «ευελιξίας», του «εκσυγχρονισμού» και του εκβιασμού ότι μόνο έτσι θα επιβίωναν οι κρατικοί αυτοί φορείς. Αυτή η αρνητική πορεία έδινε τον τόνο και για τον ιδιωτικό τομέα (ελεύθερο θέατρο, ιδιωτικές παραγωγές), όπου, απελευθερωμένη από φραγμούς καθώς εδώ και χρόνια δεν υπογράφονται κλαδικές ΣΣΕ, η εργοδοτική ασυδοσία κυριαρχεί στην ατομική διαπραγμάτευση. Οι απλήρωτες πρόβες, η ανασφάλιστη εργασία, η αμοιβή με ποσοστά ή μεροκάματα πείνας και η άσκηση βίαιων και κακοποιητικών συμπεριφορών απ’ τους εργοδότες αποτελούν την καθημερινότητα των επαγγελματιών καλλιτεχνών, αν τολμήσουν να επιλέξουν να εργαστούν στο επάγγελμά τους.

Όλα αυτά τα χρόνια, η τρομακτική πίεση της ανεργίας κι ο φόβος οδήγησαν σε υποχωρήσεις, ανταγωνισμό και σε μια παγερή σιωπή στη φρικτή πραγματικότητα που διαμορφωνόταν. Η διάλυση, όμως, κάθε ίχνους δικαιώματος είναι στρατηγικός στόχος ενός συστήματος που αναπαράγεται από τη βία του, την εκμετάλλευση και την καταπίεση. Έτσι, κάθε βήμα πίσω των εργαζόμενων των καλλιτεχνικών κλάδων αποτέλεσε ένα βήμα μπροστά για την επίθεση και τη συντριβή των δικαιωμάτων τους.

Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι αμετακίνητη κι αποφασισμένη να βαθύνει τον εργασιακό μεσαίωνα χωρίς όρια στο μένος και τη βαρβαρότητά της. Με το ΠΔ 85/2022, επικυρώνει θεσμικά την κατάργηση επαγγελματικών δικαιωμάτων, την αμοιβή στην κλίμακα του ανειδίκευτου εργάτη και την αδυναμία (;) διεκδίκησης ΣΣΕ. Παράλληλα, προωθεί την ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση, μιας και τα κολλέγια που, σε συνεργασία με ξένα πανεπιστήμια, διδάσκουν υποκριτική ξεφυτρώνουν ξαφνικά σαν μανιτάρια.

Η συλλογική πάλη κι ο αγώνας ενάντια στη συντριβή στοιχειωδών δικαιωμάτων των εργαζόμενων καλλιτεχνών, που ειδικά την περίοδο της πανδημίας βρέθηκαν απότομα και για πολύ μεγάλο διάστημα στον αέρα, προβάλλει ως ανάγκη. Οι μαζικές κινητοποιήσεις των τελευταίων 40 ημέρων, οι καταλήψεις των δραματικών σχολών του Εθνικού Θεάτρου, του ΚΘΒΕ και των καλλιτεχνικών σχολείων ενάντια στο ΠΔ 85/2022 είναι η βροντερή απάντηση ότι οι καλλιτέχνες δεν λυγίζουν. Μπροστά στον εμπαιγμό και την αναλγησία της κυβέρνησης, συσπειρώνονται στα αιτήματα πάλης τους, υπερασπίζονται και διεκδικούν τις σπουδές και τη δουλειά τους με όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα. Τα σωματεία κι οι εργαζόμενοι στο χώρο κλιμακώνουν τον αγώνα προκηρύσσοντας 48ώρη απεργία στις 1 & 2 Φλεβάρη, προγραμματίζοντας νέες κινητοποιήσεις. Σ’ αυτήν την κρίσιμη συγκυρία, αντιλαμβάνονται ότι δεν χωράνε αυταπάτες και ανάθεση του αγώνα σε «σωτήρες». Η σιωπή έσπασε! Τη δύναμη, την επιμονή και τη μαζικότητα αυτού του αγώνα τις τροφοδοτεί το δίκιο του, η γνώση πλέον ότι τον σύμμαχο θα τον βρουν στο συνάδελφο κι όχι στα κυβερνητικά επιτελεία. Όλοι μαζί, με όπλο τις συλλογικές διαδικασίες, δίνουν έναν αγώνα που δεν χωρά προσοντολόγια, δασπαστικές λογικές και περαιτέρω συζητήσεις για κατακερματισμό. Μέχρι να παρθεί πίσω το κατάπτυστο Προεδρικό Διάταγμα και να κατοχυρωθούν πλήρη σπουδαστικά, επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα!

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 
Σκάνδαλα, υποσχέσεις και σταθερότητα
Μομφή στα ψέματά τους
Αρνούμαστε την κανονικότητά τους
Νομοσχέδιο για τον αποκλεισμό κομμάτων από τις εκλογές
«Μπλόκο» στον Κασιδιάρη ή κάτι περισσότερο;
«Η σωστή πλευρά της ιστορίας» επιβάλει «ΝΑΤΟϊκά νησιά»
Απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ
Εκλογικές αυταπάτες και απροκάλυπτος κυβερνητισμός
Η ιδιωτική κηδεία και η δημόσια χουντοσύναξη
Εκδήλωση-συζήτηση του ΚΚΕ(μ-λ) στο Ηράκλειο
Έναν χρόνο χωρίς τον σ. Ντίνο Παπαδόπουλο
Άποψη
Συνέντευξη Μητσοτάκη: Δημοσιονομική σταθερότητα για ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας για τη ντόπια ολιγαρχία - Βάθεμα της φτώχειας για το λαό
Προσεγγίσεις
Ένα εγκληματικό δόγμα που καταστρέφει χώρες και μακελεύει λαούς
Δημοκρατικά δικαιώματα
10 χρόνια απ΄ τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν η επίσημη φασιστικοποίηση εντείνεται και οι νεο-ναζί «θωπεύονται»
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ 
Οι εργαζόμενοι αντιμέτωποι με τη φτώχεια και την εξαθλίωση
Στους αγώνες βρίσκεται η προοπτική
Νεκρός εργάτης σε εργοτάξιο στο κέντρο της Αθήνας
Ο αγώνας για δουλειά με δικαιώματα πρέπει να δυναμώσει!
Οι Δήμοι και οι δήμιοι της ζωής των εργατών
Συνδικάτο ΟΑΣΑ
Εκλογές σε κλίμα ηττοπάθειας και αποσυγκρότησης
Κινητοποιήσεις για τα νοσοκομεία στην Κρήτη
Το ντόμινο συνεχίζεται…
Παραιτήσεις γιατρών και στο νοσοκομείο Γιαννιτσών
Υγειονομικοί εργαζόμενοι στην Ευρώπη
Μαζικές οι απεργίες για αυξήσεις στους μισθούς
Ανακοίνωση της Ταξικής Πορείας για τις εξελίξεις γύρω απ' το συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ 
Να σημάνει συναγερμός μπροστά στην προεκλογική... επέλαση της επίθεσης
ΝΕΟΛΑΙΑ 
Forbes
Στην Ελλάδα μπορείτε να ζείτε χωρίς να δουλεύετε
Εκλογές για τα Συμβούλια Κεραμέως
Πού πάει αυτή η βαλίτσα;
Κατεπείγον έγγραφο του υπουργείου παιδείας
Να εφαρμοστούν άμεσα οι ποινές και τα πειθαρχικά στους φοιτητές
ΔΙΕΘΝΗ 
Προεδρικές εκλογές στη Κύπρο
Πόση σημασία έχει η προεκλογική ρητορική;
Γαλλία
Απεργιακός ξεσηκωμός για το ασφαλιστικό
Περού
Οργή ενάντια στο θεσμικό πραξικόπημα και τις σφαγές διαδηλωτών
Γερμανία, Λίτσερατ
Αντίσταση και καταστολή για το ορυχείο λιγνίτη
Αθέατος κόσμος
Δολοφονίες κοινωνικών αγωνιστών, εξόντωση της φύσης
Μπάχο Αγουάν, Ονδούρα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 
Και όμως τα ακίνητα δεν πάνε καλά…
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 
Το «παιδί του λαού» και η …υψηλή τέχνη
Εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη
Με αφορμή τα 100 χρόνια από την υπογραφή της Σύμβασης Ανταλλαγής των Πληθυσμών
ΙΣΤΟΡΙΑ 
Η μεγάλη απεργία στην «ΠΙΤΣΟΣ» 1974-75