ΗΠΑ: Αναχρονιστική και σκοταδιστική απόφαση η απαγόρευση των αμβλώσεων

Το σύστημα επιτίθεται στους λαούς, η γυναίκα στοχοποιείται

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, ακυρώνοντας τη νομολογία του 1973 «Roe versus Wade», απαγόρευσε τις αμβλώσεις και επιτρέπει σε κάθε πολιτεία να νομοθετεί για την επικράτειά της. Ωστόσο, 21 πολιτείες (με συντηρητική ηγεσία) έχουν ήδη έτοιμες τροποποιήσεις οι οποίες απαγορεύουν τις αμβλώσεις ή αυστηροποιούν τη σχετική νομοθεσία. Οι χώρες που απαγορεύουν την άμβλωση ακόμα και σε περιπτώσεις που η ζωή της εγκύου ή το εμβρύου βρίσκεται σε κίνδυνο, σε περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας είναι πολύ περισσότερες από τέσσερις, αντίθετα με τα όσα στοιχεία προβάλλουν διάφορα ΜΜΕ: το πιο σκληρό καθεστώς έχει το Ελ Σαλβαδόρ και έπονται η Νικαράγουα, η Πολωνία, η Ονδούρα, η Δομινικανή Δημοκρατία, η Αίγυπτος, η Αϊτή, το Ιράκ, η Μαδαγασκάρη, οι Φιλιππίνες, η Σενεγάλη, το Σουρινάμ και η ευρωπαϊκή Μάλτα (την οποία βολικά ξεχνά η …δημοκρατική ΕΕ). Στις υπόλοιπες χώρες το δικαίωμα της γυναίκας στην άμβλωση δεν βρίσκεται υπό καθεστώς απαγόρευσης, ωστόσο υπάρχουν περιορισμοί.

Η απόφαση αυτή αφορά πρωτίστως τις γυναίκες και σαφώς όχι μόνο τις «νεότερες» ή «επιπόλαιες». 300.000 αμβλώσεις ετησίως γίνονται ήδη σε όλες τις συντηρητικές πολιτείες των ΗΠΑ. Το 25% των γυναικών ανεξαρτήτως κοινωνικής τάξης ή οικονομικής επιφάνειας και μορφωτικού επιπέδου ενδέχεται να προχωρήσουν σε άμβλωση κάποια στιγμή στη ζωή τους. Οι περισσότερες είναι ανύπαντρες μεταξύ 20 και 30 ετών, το εισόδημά τους είναι χαμηλό και έχουν ήδη ένα παιδί. Όπου οι αμβλώσεις απαγορεύτηκαν, το αποτέλεσμα ήταν θάνατοι που θα μπορούσαν να αποφευχθούν, καθώς οι γυναίκες οδηγούνται σε απέλπιδα μέτρα για τον τερματισμό μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ, παγκοσμίως πάνω από 25 εκατομμύρια επικίνδυνες αμβλώσεις πραγματοποιούνται κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα να χάνουν τη ζωή τους περίπου 39.000 γυναίκες και κορίτσια και εκατομμύρια άλλες να διακομίζονται στο νοσοκομείο με επιπλοκές. Ήδη για οικονομικούς λόγους η πλειοψηφία των γυναικών κατέφευγε στο χάπι της άμβλωσης χωρίς ιατρική βοήθεια (περίπου οι μισές καταγεγραμμένες αμβλώσεις το 2020), τώρα όμως, όπως εκτιμούν ειδικοί υγείας στις ΗΠΑ, αυτό το ποσοστό θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Ενδεικτικά οι New York Times σε ρεπορτάζ τους επιβεβαιώνουν αυτό το αναμενόμενο τραγικό και επικίνδυνο για τη ζωή των γυναικών γεγονός: μέσα σε λίγες ώρες από την ανακοίνωση της απόφασης, ο αριθμός των ραντεβού μόνο σε μία ΜΚΟ για διακοπή κύησης με χορήγηση χαπιού τετραπλασιάστηκε, φτάνοντας τα 100. Δεν πρέπει, επομένως, να ξεχνάμε πως η απαγόρευση αυτή δεν στερεί από τις γυναίκες το δικαίωμα να αποφασίζουν μόνες τους για το σώμα τους και τη ζωή τους, αλλά τους στερεί την πρόσβαση σε ασφαλή ιατρική περίθαλψη. Αυτή η στέρηση αποβαίνει πολλές φορές μοιραία για τις φτωχές γυναίκες, τις άνεργες, αλλά και τις γυναίκες που ζώντας σε κακοποιητικό περιβάλλον φοβούνται τη διπλή κοινωνική κατακραυγή. Αποτελεί, επίσης, ένδειξη για τις προθέσεις ενός συστήματος που αδιαφορεί για την ανθρώπινη ζωή, να ψαλιδίζει συνεχώς στοιχειώδη δικαιώματα όπως αυτό στην υγεία. Είναι τέτοια η όρεξή του, που έχει βάλει στο στόχαστρο και το δικαίωμα στην αντισύλληψη, τις σεξουαλικές σχέσεις, κατά συνέπεια και τον γάμο, ομόφυλων ζευγαριών.

Η οικονομική διάσταση του ζητήματος είναι αποκαλυπτική. Φαρμακοβιομηχανίες προετοιμάστηκαν αναλόγως και συγκέντρωσαν αποθέματα χαπιών που χρησιμοποιούνται για τη διακοπή της κύησης μέχρι τις πρώτες 10 εβδομάδες. Επιχειρηματικοί κολοσσοί σε διάφορους κλάδους της οικονομίας (Goldman Sachs, JPMorgan, Microsoft, Tesla, Amazon, κ.ά.) φοβούμενοι την κατακραυγή ανακοινώνουν πως θα συνεχίσουν να καλύπτουν τα όποια έξοδα των εργαζομένων τους σχετίζονται με την περίθαλψή τους (συμπεριλαμβάνοντας και τη διακοπή κύησης σε άλλη πολιτεία) ή θα διευρύνουν την αντίστοιχη κάλυψη. Το ενδιαφέρον τους, όμως, είναι υποκριτικό. Αυτό που θέλουν να διαφυλάξουν είναι τα κέρδη τους. Πέρα από το γεγονός πως η ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων προέρχεται από τον δικό τους ιδρώτα, η αγορά θα ζημιωθεί κατά τουλάχιστον 105 δισ. ετησίως, αν στερηθεί τις γυναίκες εργαζόμενες με συνακόλουθη αύξηση της ανέχειας και μείωση της κατανάλωσης. Από την άλλη, επιβάλλεται σύνεση και ψυχραιμία, για να αποφύγουν οι εταιρείες την οργή των συντηρητικών και μια πιθανή υποχρηματοδότηση ή ακύρωση συμβολαίων.

Η αντίδραση γυναικείων οργανώσεων και πλατιού κόσμου ήταν άμεση. Μαζικά και δυναμικά διαδήλωσαν ενάντια στην απόφαση αυτή. Όμως το σύστημα δεν ανέχεται τέτοιου είδους λαϊκή αντίδραση. Την αντιμετώπισε με καταστολή, δακρυγόνα, απαγορεύσεις, συλλήψεις. Ακόμα και σε «δημοκρατικές» πολιτείες, άσχετα αν η απόφαση χαρακτηρίστηκε «σκοταδιστική» ή «αναχρονιστική». Ο Μπάιντεν και το επιτελείο του τοποθετήθηκαν με χλιαρό τρόπο στην απόφαση και παρά το γεγονός πως η σύνθεση του δικαστηρίου διαμορφώθηκε από τον συντηρητικό Τραμπ, δεν αμφισβήτησε το κύρος του. Αποποιείται κάθε ευθύνη για το γεγονός ότι χρόνια τώρα οι Δημοκρατικοί επέτρεψαν να αμφισβητούνται τέτοια δικαιώματα. Παρέπεμψε τη «λύση» του προβλήματος στις επερχόμενες ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, με αμυδρή υπόσχεση πιθανή νομική αλλαγή, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις αντιδράσεις σε επιτελικό επίπεδο. Οι λαοί απαγορεύεται να διεκδικούν με αγώνες τα δικαιώματά τους. Οφείλουν να ελπίζουν ότι η αστική δικαιοσύνη θα τους προστατέψει από το «κακό».

Οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα σε συντηρητικούς και προοδευτικούς είναι αχνές. Οι πρώτοι ανοιχτά και οι δεύτεροι πιο «διακριτικά», αλλά εξίσου αποτελεσματικά για το σύστημα, ξηλώνουν το ένα μετά το άλλο όποιο δικαίωμα έχει απομείνει. Το ένα χέρι νίβει το άλλο στην επίθεση που έχουν εξαπολύσει στους λαούς. Όσοι ευαγγελίζονται το δικαίωμα του «αγέννητου παιδιού», επιφυλάσσουν για τους λαούς φτώχεια, εξαθλίωση, θάνατο. Ο μεσαίωνας δεν είναι απλώς μια ιστορική περίοδος, αλλά μια πολιτική πρακτική που εξασφαλίζει τον ζόφο και το έρεβος για τους κοινούς θνητούς.

Η γυναίκα πρέπει να πετάξει από πάνω της κάθε ιδεολόγημα που τη θέλει μηχανή αναπαραγωγής, υπηρέτρια, παιδαγωγό υποταγμένων εργατών και υπάκουων στρατιωτών, που θα θυσιάζονται για τα συμφέροντα του ιμπεριαλιστικού συστήματος. Με αγώνες θα διαλύσει τα σκοτάδια ενός συστήματος που σαπίζει και θα κατακτήσει το μισό του ουρανού και ολόκληρη τη γη.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 
Οι αντιδραστικές κοκορομαχίες και η εκλογολογία (δεν) συγκαλύπτουν την οδυνηρή πραγματικότητα
Τα μέτωπα πάλης είναι εδώ και απαιτούν απάντηση!
Αλεξανδρούπολη: γιατί είναι στόχος της Ρωσίας
Ρεκόρ 30ετίας στον πληθωρισμό
Κινητοποιήσεις ενάντια στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ
Άποψη
7 χρόνια από το δημοψήφισμα-απάτη
Δημοκρατικά Δικαιώματα
Με «συνοπτικές διαδικασίες» και μεθόδευση, ξανά εκτός φυλακής ο Κορκονέας
Προσεγγίσεις
Η απανθρωπιά του ανθρώπου απέναντι στον άνθρωπο
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ 
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ 
Ξαφνικά έγιναν όλοι τους "φιλεργατικοί"!
Η πολιτική τους είναι κατάμαυρη, όπως κι αν την παρουσιάζουν
Εργατικές κινητοποιήσεις ξεσπούν σ’ ολόκληρη την Ευρώπη
Ο κόσμος της δουλειάς αναζητά αγωνιστική διέξοδο απ’ την εργασιακή βαρβαρότητα
Κούρσα απολύσεων και εκμετάλλευσης από την Tesla
Εφαρμογή της «ψηφιακής κάρτας εργασίας»
Άλλη μια αντεργατική ρύθμιση του ν.4808/2021 προχωράει
Τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά στο βωμό των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών
Οι αποφάσεις του ΣτΕ για τις συντάξεις πιστές στο αφήγημα της άρχουσας τάξης!
Εποχική εργασία στην περίθαλψη
Τέλος στις προσλήψεις προσωπικού
9ο Τακτικό Συνέδριο της ΟΣΥΠΕΣΔΔΑ
Να μην συγκαλυφθεί το εργοδοτικό έγκλημα στη γαλακτοβιομηχανία «Ήπειρος»
Θεσσαλονίκη
Παράνομες κρίθηκαν οι στάσεις εργασίας στον ΟΑΣΘ – Δεν κάνουν πίσω οι εργαζόμενοι!
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ 
Και φέτος νέα μείωση εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
Κεντρικός στόχος του κινήματος η υπεράσπιση του λαϊκού δικαιώματος στις σπουδές
Συνέδρια ΟΛΜΕ-ΔΟΕ
Προάγγελος αντιδραστικών εξελίξεων για τον κλάδο
ΝΕΟΛΑΙΑ 
Αντιλήψεις
Η «φιλελευθεροποίηση» του Ζελένσκι και τα ανελεύθερα δικαιώματα των εργατών
ΔΙΕΘΝΗ 
Αθέατος Κόσμος
Η ανθρωποσφαγή την ημέρα του Σαν Χουάν
Μελίγια, βορειοδυτική Αφρική
Βρετανία-Βέλγιο-Γαλλία-Ολλανδία
Απεργίες και κοινωνικός αναβρασμός
Οι εργαζόμενοι διεκδικούν!
Εκουαδόρ
Μόνο η μαζική πάλη μπορεί να φέρει αποτέλεσμα!
Άρση του βέτο της Τουρκίας για την ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 
Οικονόκοσμος
Η «αναπήδηση» της νεκρής γάτας και η συνδυαστική κρίση
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 
Οι πολλές περιπέτειες του σμυρναίικου τραγουδιού
ΙΣΤΟΡΙΑ 
Γυναίκες στην εξορία
Τρίκερι 1948-1953