21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2003

Σχέδιο Απόφασης: Διεθνής εκστρατεία του ILPS ενάντια στις αμερικάνικες στρατιωτικές βάσεις

Α. Σκεπτικό
Εισαγωγικά
«Η παρουσία των αμερικάνικων στρατιωτικών δυνάμεων στο εξωτερικό είναι ένα από τα πιο σημαντικά σύμβολα της αμερικάνικης δέσμευσης προς τους συμμάχους και φίλους. Μέσω της θέλησής μας να χρησιμοποιήσουμε την ισχύ για την άμυνά μας και για την άμυνα των άλλων οι ΗΠΑ δείχνουν την αποφασιστικότητά τους να διατηρήσουν μια ισορροπία δυνάμεων υπέρ της ελευθερίας. Για να αντιμετωπίσουμε την ανασφάλεια και τις πολλές προκλήσεις οι ΗΠΑ θα χρειαστούν βάσεις και σταθμούς εντός και πέρα της Δυτικής Ευρώπης και της Βορειανατολικής Ασίας όπως και προσωρινές συμφωνίες για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη των αμερικάνικων δυνάμεων»-Τζόρτζ Μπους «Η αμερικάνικη στρατηγική για την εθνική ασφάλεια» . Ουάσιγκτον, κοινή συνεδρίαση του κογκρέσου, 20’10’2001.
«Η διατήρηση μιας στρατιωτικής παρουσίας στο εξωτερικό είναι ακρογωνιαίος λίθος της αμερικάνικης στρατηγικής για την εθνική ασφάλεια. Και ένα στοιχείο κλειδί της αμερικάνικης στρατιωτικής πολιτικής… Στην Ασία η παρουσία των αμερικάνικων δυνάμεων παίζει έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην προώθηση της ειρήνης και της ασφάλειας στις τοπικές υποθέσεις.» – «στρατηγική ασφάλειας των ΗΠΑ στη νοτιοανατολική Ασία, 1998»
Τα δύο παραπάνω αποσπάσματα εκφράζουν και υπογραμμίζουν τη σημασία των στρατιωτικών βάσεων στα πλανητικά σχέδια των ΗΠΑ. Αν αφαιρέσουμε τα αλτρουιστικά και ευγενή ιδανικά (ελευθερία, ειρήνη. σταθερότητα κ.λπ.), φαίνεται ξεκάθαρα η αξία των στρατιωτικών βάσεων σε σχέση με την επέκταση και τη σταθεροποίηση της αμερικάνικης παγκόσμιας ηγεμονίας. Από την αρχαιότητα έως σήμερα, από την pax romana στην pax Americana, οι ξένες στρατιωτικές βάσεις χρησίμεψαν σαν προγεφύρωμα για στρατιωτικές επεμβάσεις και επιθετικούς πολέμους, και σαν ο «ακρογωνιαίος λίθος» ή το θεμέλιο για την κυριαρχία και εξουσία σε ξένες χώρες και λαούς.
Οι ΗΠΑ άρχισαν να στήνουν στρατιωτικές βάσεις στο εξωτερικό όταν μετατράπηκαν σε ιμπεριαλιστική δύναμη μετά τον Ισπανοαμερικανικό πόλεμο στις αρχές του 20ου αιώνα. Στα μέσα του αιώνα, μετά τους δύο ενδοϊμπεριαλιστικούς παγκόσμιους πολέμους οι ΗΠΑ εμφανίστηκε η πιο ισχυρή και πλούσια ιμπεριαλιστική χώρα με στρατιωτικές δυνάμεις σταθμευμένες σε στρατιωτικές βάσεις σε όλον τον κόσμο. Ο Ψυχρός πόλεμος που ακολούθησε κατά το δεύτερο μισό του αιώνα -δηλαδή τον περιορισμό και την αντιμετώπιση του κομμουνιστικού κινδύνου- έγινε ένα βολικό και πλατιά αποδεκτό πρόσχημα για τη διατήρηση μιας ισχυρής αμερικάνικης στρατιωτικής παρουσίας στο εξωτερικό. Η πτώση της Σοβιετικής Ένωσης και των ανατολικοευρωπαϊκών καθεστώτων στη δεκαετία του ’90 δεν είχε σαν αποτέλεσμα την αποκλιμάκωση αυτής της παρουσίας, αντίθετα όπως έδειξε ο αμερικανοκίνητος πόλεμος του κόλπου του ’91 και η νατοϊκή επέμβαση στο Κόσσοβο το ’99, οι αμερικάνοι ήταν αποφασισμένοι να επεκτείνουν και να σταθεροποιήσουν την ηγεμονία τους σε όλο τον κόσμο. Στην πορεία ενίσχυσαν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις στο εξωτερικό και εγκατέστησαν προωθημένες στρατιωτικές βάσεις σε νέες περιοχές (κύρια ανατολική Ευρώπη και Μέση Ανατολή), ενώ από την άλλη εμφανίζονταν ότι μείωναν και υποβάθμιζαν τις βάσεις τους σε άλλες περιοχές (Δυτική Ευρώπη, ΝΑ Ασία).
Μετά την 11η Σεπτέμβρη οι ΗΠΑ επιτάχυναν το ρυθμό εγκατάστασης και σταθεροποίησης τους σε στρατηγικές περιοχές όπως ανατολική Ευρώπη, κεντρική Ασία και δυτική Ασία (Μ.Ανατολή). Οι ΗΠΑ σήμερα υλοποιούν τα σχέδια στησίματος βάσεων πέρα από τη δυτική Ευρώπη και την ΝΑ Ασία. Για παράδειγμα η μεταφορά δυτικοευρωπαϊκών δυνάμεων και διευκολύνσεων σε Ουγγαρία, Αλβανία, Μακεδονία, Βοσνία και Κόσσοβο, αυτών της Σαουδικής Αραβίας και Τουρκίας σε Κατάρ και Ιράκ και την ίδρυση βάσεων και σταθμεύσεων των δυνάμεών τους σε Αφγανιστάν, Ουζμπεκιστάν, Πακιστάν, Κιργιζία και Τατζικιστάν.
Η ίδρυση και συντήρηση των βάσεων συμπληρώνεται με συμφωνίες πρόσβασης και συμφωνίες του «είδους» των δυνάμεων τα οποία συνδυαζόμενα δίνουνε στις Ηνωμένες Πολιτείες ουσιαστικά δικαιώματα. Οι όροι αυτών των συμφωνιών είναι κυρίως εμπιστευτικοί ή μυστικοί ιδιαίτερα με χώρες όπου δεν μπορούν να στηθούν μόνιμες βάσεις ή όπου έχουν απομακρυνθεί εξαιτίας της ισχυρής αντιπολίτευσης των λαών.
Από τότε που οι ΗΠΑ έγιναν ιμπεριαλιστική δύναμη, στην αρχή του αιώνα, και εγκαθίδρυσαν στρατιωτικές βάσεις στο εξωτερικό έχουν γίνει το αντικείμενο διαμαρτυριών για διάφορους λόγους.
Πρώτα και κύρια ανάμεσα σ’ αυτούς του λόγους είναι οι παραβιάσεις της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας καθώς η άφιξη των αμερικάνικών δυνάμεων συνοδευόταν πάντα από κάποια μορφή στρατιωτικής επέμβασης συμπεριλαμβανομένων ωμής επίθεσης κατάκτησης και αποικιοποίησης. Αυτό ενισχύεται από την αμερικάνικη πολιτική και πρακτική να προστατεύουν τα στρατεύματά τους από δικαστικές διώξεις σύμφωνα με τα δίκαια έθιμα της φιλοξενούσας χώρας(ετεροδικία). (Μια αναφορά από τη Ν. Κορέα για παράδειγμα αναφέρει 100.000 εγκληματικές περιπτώσεις στις οποίες είναι αναμιγμένοι αμερικανοί στρατιώτες τα τελευταία 50 χρόνια και ένα ετήσιο μέσο όρο 400 περιπτώσεων πλημμελημάτων τα οποία δεν έχουνε καταδικαστεί από τα Κορεάτικα δικαστήρια.
Ακόμη και σε υποτιθέμενες σύμμαχες χώρες, όπου οι αμερικάνικες βάσεις έχουν εγκατασταθεί ως τμήμα συμφωνίας ή συνθήκης ασφάλειας, οι φιλοξενούντες βρίσκονται χαμένοι συνήθως καθώς η προκλητική στρατιωτική παρουσία γίνεται πηγή ή μέσο πίεσης προς τον φιλοξενούντα να δράσει σύμφωνα με τα αμερικανικά, οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα.
Στη δεκαετία του ’60 αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο της πυρηνικής καταστροφής, τους κινδύνους τοξικών αποβλήτων και της ραδιενέργειας σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον που χειροτερεύει οι στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ έγιναν στόχος διαδηλώσεων από αντιπυρηνικά και κινήματα μη διασποράς των πυρηνικών και από οικολογικά κινήματα.
Γυναικείες οργανώσεις επίσης διαμαρτυρήθηκαν για την παρουσία των βάσεων και των στρατευμάτων λόγω της διασποράς της πορνείας και της εξάπλωσης των σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών, των ναρκωτικών και άλλων σχετικών. Όμως οι αντιβασικές διαμαρτυρίες ήταν κατά μεγάλο μέρος σποραδικές, ημιτελείς και τοπικές. Τις περισσότερες φορές φούντωναν και για ένα διάστημα τραβούσαν την προσοχή και το ενδιαφέρον όπως στις περιπτώσεις ετεροδικίας ή κατά την κορύφωση τοπικών αντιβασικών κινητοποιήσεων. Όμως πάντοτε έχαναν την ορμή τους και τα ιδιαίτερα ζητήματα ξεχνιόνταν. Τα ζητήματα αυτά εστιάζονταν σε τοπικού χαρακτήρα προβλήματα. Δεν έχουν ιδωθεί επαρκώς μέσα στο πλαίσιο της εξόρμησης του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού για την παγκόσμια ηγεμονία.
Υπάρχει η ανάγκη για μια εκστρατεία ενάντια στις βάσεις των ΗΠΑ και σε άλλες μορφές της στρατιωτικής τους παρουσίας στο εξωτερικό η οποία θα είναι συντονισμένη διεθνώς και μακροπρόθεσμη, μια εκστρατεία η οποία θα επεκτείνει και θα ανυψώσει τις διαμαρτυρίες ενάντια στις αμερικάνικες βάσεις και ενάντια στον πόλεμο στο επίπεδο μιας παγκόσμιας αντιιμπεριαλιστικής πάλης.
Το ILPS έχει τη δυνατότητα να εξαπολύσει, να ξεκινήσεις και να συνεχίσει αυτή την μεγάλη εκστρατεία και σε τοπικό και σε διεθνές επίπεδο στην κατεύθυνση της συνολικής αντιιμπεριαλιστικής πάλης και σύμφωνα με την αντιιμπεριαλιστική γραμμή.

Β. Στόχοι
1. Να προωθήσει την επίγνωση και τη βαθύτερη κατανόηση του ρόλου της στρατιωτικής παρουσίας των αμερικανικών στρατευμάτων και των δραστηριοτήτων τους στα πλαίσια του στόχου των ΗΠΑ για παγκόσμια ηγεμονία (π.χ. Δόγμα Μπους και Πρόγραμμα Νέος Αμερικάνικος Αιώνας). Συνεισφορά στη δημιουργία και προπαγάνδιση μιας κατανοητής, παγκόσμιας άποψης της αμερικάνικης στρατιωτικής στρατηγικής και το ρόλο που παίζουν οι στρατοί στον αμερικανικό ηγεμονισμό.
2. Η δημιουργία και η εστίαση αντιθέσεων και η διοργάνωση εκδηλώσεων διαμαρτυρίας ενάντια στην παρουσία των αμερικανικών στρατευμάτων και τις δραστηριότητές τους στο εξωτερικό.
3. Η χρησιμοποίηση της καμπάνιας ως ένα μέσο για την ανάπτυξη της ILPS μέσω δικτύωσης και οργάνωσης.

Γ. Μεθοδολογία
1. Η διοργάνωση μιας συνεχούς και κατανοητής μελέτης της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας ανά τον κόσμο και το συγκεκριμένο ρόλο στις τοπικές και παγκόσμιες στοχεύσεις των ΗΠΑ.
2. Η αποκάλυψη και διάδοση γενικών και συγκεκριμένων πληροφοριών για τις αμερικάνικες βάσεις και της στρατιωτική παρουσίας και δραστηριότητας των ΗΠΑ, μέσα από συζητήσεις, συμπόσια, και διάφορα φόρουμ, μέσα από εκδόσεις, το διαδίκτυο, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και άλλα μαζικά μέσα.
3. Η διοργάνωση εκδηλώσεων διαμαρτυρίας ενάντια στην στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ και των δραστηριοτήτων τους, ιδιαίτερα ενάντια εγκαθίδρυση, διατήρηση και επέκταση-αναβάθμιση και μεταφορά αμερικανικών βάσεων και άλλων στρατιωτικών διευκολύνσεων οπουδήποτε έξω από την επικράτεια των ΗΠΑ. Η αποκάλυψη και η αντίθεση στις συμφωνίες σχετικά με την πρόσβαση και το είδος των δυνάμεων. Θεματικές δηλώσεις, αναλυτικές εκθέσεις, σχόλια. Τα συνθήματα πρέπει να είναι ελκυστικά στον κόσμο, να υψώνουν τη διαμαρτυρία σε αντιιμπεριαλιστικό αγώνα και ταυτόχρονα να εστιάζουν σε συγκεκριμένα θέματα.
4. Διάδοση πληροφοριών για εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και άλλες δραστηριότητες.
5. Το χτίσιμο ενός πλατιού δικτύου μαζικών σχηματισμών, οργανισμών και ατόμων για τη διοργάνωση των παραπάνω, και έναν οργανωτικό μηχανισμό που θα υπηρετεί ως πυρήνας και κινητήρια δύναμη για ένα τέτοιο δίκτυο.
6. Πίεση προς εκλεγμένους αντιπροσώπους (lobby).
7. Το στήσιμο και η διατήρηση ενός site στο διαδίκτυο και ομάδας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για αυτό το σκοπό και για τη διασύνδεση και διαδικτύωση με άλλους αντιπολεμικούς/ αντιβασικούς σχηματισμούς.

Δ. Οργάνωση / Μηχανισμός
1. Οι οργανώσεις μέλη και σχηματισμοί της ILPS αναλαμβάνουνε αντι-βασικές δραστηριότητες, και τα υπάρχοντα αντι-βασικά δίκτυα στα οποία αυτές οι οργανώσεις και σχηματισμοί είναι μέρη, και ειδικά εκείνα στα οποία αυτές οι οργανώσεις παίζουν έναν καθοδηγητικό ρόλο. Για παράδειγμα, η πλατιά ασιατική καμπάνια ενάντια στην αμερικάνικη και ιαπωνική επιθετικότητα και κυριαρχία της Ασίας (AWC), το οποίο περιλαμβάνει το BAYAN και αντιπολεμικές οργανώσεις-επιτροπές σε Ιαπωνία, Κορέα, Ταϊβάν, Νεπάλ, Ινδονησία μπορούν να αποτελέσουν τον βασικό πυρήνα ή το σκελετό οργάνωσης σαν τοπικός συντονισμός και κέντρο πληροφόρησης. Παρόμοια δίκτυα μπορούν να βρεθούν ή να στηθούν άμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία (ή στις τουρκικές οργανώσεις της Ευρώπης).
2. Τα διάφορα τμήματα του ILPS περιλαμβάνουν θέματα σχετικά με τις αμερικάνικες βάσεις και την αμερικάνικη στρατιωτική παρουσία στο εξωτερικό. Αντίστοιχες επιτροπές μελέτης θα πρέπει να κινητοποιηθούν και να συντονιστούν στη μελέτη, αποκάλυψη και αντίθεση στις αμερικάνικες στρατιωτικές βάσεις και δραστηριότητες στο εξωτερικό.
3. Η Γενική Γραμματεία θα είναι το κέντρο συντονισμού και πληροφόρησης.

Ε. Οικονομικοί πόροι
1. Στην αρχή οι οργανώσεις μέλη και τα δίκτυα θα πρέπει να είναι αυτόνομα και να
δραστηριοποιούνται στην εύρεση πόρων κατά τη διάρκεια της εκστρατείας κατά των βάσεων και
των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας.
2. Στην πορεία η Γενική Γραμματεία θα σχεδιάσει τον τρόπο χρηματοδότησης και θα διαθέσει
πόρους για μεγάλα προγράμματα, όπως τοπικές ή διεθνής συνδιασκέψεις.

Αναζήτηση
10η Συνδιάσκεψη
Social Media

Βουλευτικές Εκλογές 2023
Αντίσταση - Οργάνωση

 
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: ett.books@yahoo.com
Site: ektostonteixon.gr