10 ΙΟΥΛΗ 2023

Για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία - Όλοι στις αντιιμπεριαλιστικές - αντιπολεμικές διαδηλώσεις!

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Τρίτη 11/7, 19:30, έξω από το Αμερικανικό Προξενείο

ΑΘΗΝΑ: Τετάρτη 12/7, 19:00, Μέγαρο Μουσικής

Τα γεράκια του πολέμου προετοιμάζουν τα επόμενα βήματα κλιμάκωσης!

Οι κίνδυνοι για τους λαούς μεγαλώνουν! 

Οι διεργασίες και οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, στις 11-12 Ιούλη του 2023, έρχονται για να ανοίξουν τον δρόμο σε νέες επικίνδυνες εξελίξεις, σε μια περίοδο μιας ακόμα πιο έντονης και αιματηρής όξυνσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που απειλούν τους λαούς σε ολόκληρο τον πλανήτη. Στο επίκεντρό τους, φυσικά, αναμένεται να βρεθεί η συνεχιζόμενη σύγκρουση των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ -διαμέσου του ενεργούμενού τους καθεστώτος Ζελένσκι- με τη Ρωσία στην Ουκρανία, που μετράει πλέον πάνω από 500 μέρες, χωρίς να μπορούν να μετρηθούν ακόμα τα θύματα και οι τεράστιες καταστροφές που προκαλεί σε καθημερινή βάση.

Αυτός ο άδικος και αντιδραστικός πόλεμος μεταξύ των κύριων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων του πλανήτη εξακολουθεί να αποτελεί τον κρίκο που σέρνει την αλυσίδα των εξελίξεων στο πλαίσιο του καπιταλιστικού-ιμπεριαλιστικού συστήματος. Με τα τεράστια διακυβεύματά του και την επίδραση που έχει στον παγκόσμιο συσχετισμό ισχύος, έχει ανεβάσει σε πρωτόγνωρα για τα μεταπολεμικά δεδομένα ύψη την ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση. Έχει θέσει στην ημερήσια διάταξη μέχρι και το ζήτημα του πυρηνικού ολέθρου. Και η σύναξη των εκπροσώπων της πιο δολοφονικής μηχανής στον κόσμο, με επικεφαλής την αμερικανική υπερδύναμη, το σίγουρο είναι ότι πρόκειται να αναζητήσει τα επόμενα βήματα στην κατεύθυνση της περαιτέρω κλιμάκωσής του:

• Λίγες μόνο μέρες μετά και την επίσημη ανακοίνωση από τις ΗΠΑ για την παραχώρηση στο Κίεβο των εγκληματικών πυρομαχικών διασποράς, η Σύνοδος του ΝΑΤΟ αναμένεται να λάβει αποφάσεις που θα δρομολογήσουν νέα πακέτα στρατιωτικής βοήθειας στο αντιδραστικό καθεστώς Ζελένσκι, με αναβάθμιση της ποικιλόμορφης στήριξης που του παρέχεται.

• Αναζητείται η ακόμα μεγαλύτερη ισχυροποίηση των πολιτικών δεσμών των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ με την Ουκρανία, παρόλο που η ένταξή της στο ΝΑΤΟ είναι κάτι που στην παρούσα φάση -και με την αιματοχυσία σε πλήρη εξέλιξη- βρίσκεται ακόμα στη σφαίρα του «αδιανόητου».

• Αναμένονται βήματα στην από καιρό διακηρυγμένη κατεύθυνση για κολοσσιαία αύξηση της λεγόμενης δύναμης ταχείας αντίδρασης του ΝΑΤΟ που σταθμεύει στην Ευρώπη (και σε απόσταση αναπνοής από τη Ρωσία) σε πάνω από 300.000 στρατιώτες.

• Μετά τη σημαντική γεωπολιτική επιτυχία των ΑμερικανοΝΑΤΟϊκών με την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, θα επιδιωχθεί να σημειωθεί πρόοδος στην κατεύθυνση της ένταξης στο ΝΑΤΟ και της Σουηδίας. Ζήτημα, βέβαια, που είναι ενταγμένο στη διαπραγμάτευση της εξαρτημένης τουρκικής άρχουσας τάξης με τους Αμερικάνους προστάτες της για ανταλλάγματα και ρόλους, παράλληλα με τον στόχο των ΗΠΑ να την επανεντάξουν πλήρως στους σχεδιασμούς τους.

• Με δεδομένες τις αντιθέσεις και τα προβλήματα, οι ΗΠΑ πρόκειται να εντείνουν τις πιέσεις στους «συμμάχους»-ανταγωνιστές τους στην Ευρώπη (αλλά και σε εξαρτημένα κράτη) για μεγαλύτερη «συνεισφορά» και συμμόρφωση με το στόχο του 2% του ΑΕΠ για στρατιωτικές δαπάνες. Η εργατική τάξη και οι λαοί θα κληθούν για άλλη μια φορά να πληρώσουν το μάρμαρο.

• Όπως φροντίζουν να εννοηθεί στοιχεία από απόρρητες προετοιμασίες που ήδη «διαρρέουν», στο τραπέζι θα τεθούν με πολύ συγκεκριμένο τρόπο στρατιωτικοί σχεδιασμοί για μεγάλης κλίμακας πολεμική αναμέτρηση, δείγμα και αυτό των εφιαλτικών εξελίξεων που κυοφορούνται σήμερα στον κόσμο.

• Με το βλέμμα στραμμένο και στην Ουκρανία, δεν γίνεται να λείψει από την ατζέντα της ΝΑΤΟϊκής Συνόδου και το ζήτημα της Κίνας, μετά και τις εξελίξεις στην Ταϊβάν και με την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού να εξελίσσεται σε ιδιαίτερο πεδίο αντιπαράθεσης. Ακόμα περισσότερο, είναι δεδομένη η προσπάθεια των Αμερικάνων να βάλουν σφήνες στην αναβάθμιση της συνεργασίας της Κίνας με τη Ρωσία και να αποτρέψουν τη μετατροπή της από ιμπεριαλιστική δύναμη περιφερειακής ισχύος σε παγκόσμιας εμβέλειας.

Από τον πολεμικό «χορό», βέβαια, δε θα μπορούσαν να λείπουν και οι υποτακτικοί! Η συμμετοχή του Μητσοτάκη στη Σύνοδο δεν εκφράζει τίποτε άλλο πέρα από την απόλυτη στοίχιση του εξαρτημένου αστικού κόσμου της χώρας μας και σύσσωμου του πολιτικού του προσωπικού στις επιθυμίες και τα σχέδια των ιμπεριαλιστικών αφεντικών του. Και είναι εντελώς αναμενόμενο η άρχουσα τάξη της χώρας να αναλάβει νέες δεσμεύσεις για την περαιτέρω εμπλοκή της στις αιματοβαμμένες εξελίξεις του άδικου πολέμου. Εξάλλου, προηγήθηκε ένας γύρος τηλεφωνημάτων του πρωθυπουργού και των υπουργών της νέας κυβέρνησης με κορυφαίους παράγοντες του αμερικανικού κατεστημένου, που προετοίμασε το κλίμα. Ήδη, άλλωστε, έχει αποστείλει πολεμικό υλικό, έχει αναδείξει την Αλεξανδρούπολη σε νέα Σούδα, έχει διαθέσει λιμάνια, αεροδρόμια και κάθε υποδομή της χώρας στην υπηρεσία των αναγκών των ΑμερικανοΝΑΤΟϊκών και έχει μετατρέψει ολόκληρη την Ελλάδα σε απέραντη αμερικανική βάση και πολεμικό προγεφύρωμα.

Οι «διευθετήσεις» που προωθούν οι ΗΠΑ σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και η συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου είναι ενταγμένες ακριβώς στο παραπάνω πλαίσιο και δεν αφορούν καθόλου τη φιλία και την ειρήνη που έχουν ανάγκη οι λαοί σε Ελλάδα και Τουρκία. Αντανακλούν τις επιδιώξεις των Αμερικάνων για τη σταθερότητα της «νοτιοανατολικής πτέρυγας» του ΝΑΤΟ και την άνευ όρων ευθυγράμμισή της με τον πολεμικό βηματισμό τους. Όπως και αν καταλήξουν, οι όροι του αντιδραστικού ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού θα παραμείνουν, μαζί με τους κινδύνους οι λαοί της περιοχής να γίνουν κρέας για τα κανόνια των ιμπεριαλιστών και των ντόπιων υποτακτικών τους.

Μόνο η οικοδόμηση αντιιμπεριαλιστικού-αντιπολεμικού κινήματος μπορεί να βάλει φραγμό στα επιθετικά σχέδια των «ιδιοκτητών» του κόσμου! Είναι πλέον ζήτημα ζωής η πάλη των λαών να βγει στο προσκήνιο και να καθορίσει τις εξελίξεις, αποτρέποντας τα εφιαλτικά σενάρια που φέρνει όλο και πιο κοντά η παρόξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Σε αυτήν την κατεύθυνση θα σφυρηλατηθούν οι σχέσεις αλληλεγγύης και συνεργασίας μεταξύ των λαών. Μέσα από αυτήν την πάλη, που είναι άρρηκτα δεμένη με τον αγώνα ενάντια στην επίθεση του κεφαλαίου, θα διαμορφώσουν η εργατική τάξη, ο λαός και η νεολαία της χώρας μας τους όρους για την επαναστατική τους προοπτική, σε σύγκρουση με το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, την ιμπεριαλιστική εξάρτηση και την καπιταλιστική εκμετάλλευση.

Όλοι στις αντιιμπεριαλιστικές - αντιπολεμικές διαδηλώσεις!

10/07/23

Το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ(μ-λ)

Αναζήτηση
10η Συνδιάσκεψη
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: ett.books@yahoo.com
Site: ektostonteixon.gr