Το πράσινο φως πήρε από το υπουργικό συμβούλιο της ΝΔ το νέο αντεργατικό έκτρωμα που κατέθεσε η υπουργός Ν. Κεραμέως. Χωρίς να ξεκαθαρίζεται ακόμα αν θα κατατεθεί μέσα στο καλοκαίρι ή τον Σεπτέμβρη, η κυβέρνηση της ΝΔ δεν σταματάει την αντεργατική λαίλαπα, αλλά προχωράει ακάθεκτη στην προώθηση νόμων που διευκολύνουν ακόμα περισσότερο το κεφάλαιο και εξοντώνουν τους εργαζόμενους. Έτσι λοιπόν, απ' ό,τι φαίνεται από τις πρώτες εξαγγελίες και τα δημοσιεύματα:
- Βασική αιχμή του νέο νομοσχεδίου θα είναι η λεγόμενη «διευθέτηση του χρόνου εργασίας». Σε εβδομαδιαίο επίπεδο πλέον θα «ρυθμίζεται» ο χρόνος εργασίας. Θα επιβάλλεται επί της ουσίας το 10ωρο χωρίς πρόσθετη αμοιβή και οι παραπάνω ώρες εργασίας θα μειώνονται από άλλες μέρες ή θα δίνονται σε ρεπό μέσα στην εβδομάδα πάντα. Σκοπός είναι η εξυπηρέτηση του ντόπιου παρασιτικού κεφαλαίου και η μετατροπή των εργαζομένων σε εργαλεία τα οποία όποτε θέλουν οι εργοδότες θα τα χρησιμοποιούν και όποτε δεν τα χρειάζονται θα τα αφήνουν, με το μικρότερο κόστος πάντα.
- Θα δοθούν ιδιαίτερες διευκολύνσεις στα αφεντικά ώστε να δουλεύουν ακόμα πιο ελαστικά και ευέλικτα οι εργαζόμενοι. Με διευκόλυνση των απολύσεων και των προσλήψεων, αλλά και με τη θεσμοθέτηση των «συμβάσεων μηδενικών ωρών». Με πρόσχημα την ψηφιοποίηση και την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, η κυβέρνηση διευκολύνει το κεφάλαιο στο να καλύπτει τις ανάγκες του σε εργατικό δυναμικό όσο και οπότε θέλει, χωρίς κανένα κόστος. Παράλληλα, δεσμεύει την παρουσία για εργασία των εργαζομένων.
- Όσον αφορά τις υπερωρίες και το ωράριο, σχεδιάζεται η κατοχύρωση της δυνατότητας των αφεντικών να απαιτούν 13 ώρες δουλειά τη μέρα, από τις 12 που ισχύει ως τώρα. Αυτό θα γίνει με προσθήκη μιας ώρας ακόμα με τη μορφή υπερωρίας και μπορεί να γίνεται σε όλους τους εργαζόμενους, είτε δουλεύουν σε πολλαπλούς εργοδότες ή ακόμα και σε έναν. Ακόμη, το ζήτημα της απασχόλησης εργαζομένων υπερωριακά θα επεκταθεί και σε εργαζόμενους που δουλεύουν εκ περιτροπής, κάτι το οποίο δεν συνέβαινε ως τώρα. Η αύξηση του εργάσιμου χρόνου και η υπερεκμετάλλευση της εργατικής τάξης είναι πάγια κατεύθυνση του κεφαλαίου, που προτιμά να ξεθεώνει όσους εργαζόμενους έχει πάρα να προσλαμβάνει και να εκπαιδεύει καινούργιο δυναμικό.
- Στην ίδια κατεύθυνση και το ζήτημα των αδειών. Δίνουν το δικαίωμα στους εργοδότες να αρνούνται τα αιτήματα άδειας για τουλάχιστον τη μισή από τη δικαιούμενη άδεια συνεχόμενα και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
- Επιπλέον, συζητιέται το ενδεχόμενο να είναι υποχρεωτική η παρουσία μισή ώρα πριν τη δουλειά για τη βιομηχανία και 10 λεπτά σε άλλους κλάδους απλήρωτα, με πρόσχημα τον χρόνο «προετοιμασίας».
- Δεν είναι λίγες κι οι υπόλοιπες αλλαγές που ετοιμάζονται, όπως η διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε ό,τι χρονικό πλαίσιο βολεύει την εργοδοσία, με 10ωρη εργασία χωρίς προσαύξηση με αντάλλαγμα ρεπό ή μειωμένο ωράριο άλλες μέρες, το να επιτρέπονται 3 μονά χτυπήματα της κάρτας τον μήνα (ποια θα είναι η ποινή άραγε), κατάργηση πίνακα ετήσιων αδειών, προσωπικού, κ.ά.
Το νέο νομοσχέδιο συνεχίζει την επίθεση από εκεί που την άφησαν οι νόμοι Χατζηδάκη και Γεωργιάδη, αλλά και ο πιο πρόσφατος νόμος για τον κατώτατο μισθό. Με το υπουργείο Εργασίας και τα πληρωμένα δημοσιεύματα στις φιλο-κυβερνητικές εφημερίδες να αναπαράγουν το αφήγημα του «φιλεργατικού νομοσχεδίου», που ετοιμάζεται σε συνέχεια του νόμου για τον κατώτατο μισθό που «έδωσε αυξήσεις». Τα 50 ευρώ που επί της ουσίας κατοχύρωσαν τη ζωή στη φτώχεια για τους εργαζόμενους με τον βασικό, που θα βλέπουν τα πάντα να αυξάνονται και θα παίρνουν ψίχουλα για αυξήσεις, είναι το αφήγημα της υποτιθέμενης κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης. Σε αυτό το αφήγημα ήδη βάζουν πλάτη οι εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ. Έχοντας ουσιαστικά αποδεχτεί όλους τους προηγούμενους αντεργατικούς νόμους, ζητάνε ο καινούργιος νόμος να περάσει από «κοινωνικό διάλογο». Επιλέγουν όμως να αποκρύπτουν τη βαθιά ταξική πολιτική της κυβέρνησης και την απάτη των λεγόμενων κοινωνικών διαλόγων που εξυπηρετούν πάντα το κεφάλαιο. Αυτό γιατί ο ρόλος τους ήταν και είναι κατευναστικός για το εργατικό κίνημα, λειτουργούν καταπιέζοντας κάθε αγωνιστική και απεργιακή διάθεση των εργαζομένων και της εργατικής τάξης.
Μπροστά σε αυτή τη νέα επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων, είναι αναγκαία η πρωτοβάθμια οργάνωση και δράση. Κόντρα στην ανάθεση και τον καθησυχασμό των εργατοπατέρων, αλλά και τις κινήσεις εκτόνωσης και εντυπωσιασμού των ρεφορμιστών του ΠΑΜΕ. Να γίνουν συνελεύσεις άμεσα και να παρθούν αποφάσεις για κινητοποιήσεις ενάντια στον νέο νόμο που ετοιμάζουν. Οι δυνάμεις που θέλουν να υπηρετήσουν τον κόσμο της δουλειάς να ανοίξουν συζήτηση όπου μπορούν και να πάρουν πρωτοβουλίες ανάδειξης του ζητήματος και να κινητοποιήσουν όσο πιο πλατιά γίνεται τους εργαζόμενους. Το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης πρέπει να πάρει αγωνιστική απάντηση από τους εργαζόμενους και την εργατική τάξη.