«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη και η κατεύθυνση που έχω δώσει στο υπουργείο πολύ σαφής: εάν κάποιος αρνείται επί της αρχής να αξιολογηθεί, δεν πρέπει να έχει θέση στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης». Με αυτή του τη δήλωση, κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Παιδείας (25/4) ο Μητσοτάκης επιχείρησε να εγκαινιάσει την κλιμάκωση της επίθεσης που έχει ξεκινήσει απέναντι στην εκπαίδευση με το όχημα της αξιολόγησης.
Είχε προηγηθεί, βέβαια, η ομιλία του στη Βουλή στη συζήτηση για τα Τέμπη (5/03), όπου άνοιξε τη συζήτηση για την αξιολόγηση σαν συνταγματική υποχρέωση και για την άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Αυτή η ομιλία «συνέπεσε» διαβολικά με την ανακοίνωση της δυνητικής αργίας για την αγωνίστρια εκπαιδευτικό Χρύσα Χοτζόγλου, πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, για κινητοποίηση ενάντια στην αξιολόγηση.
Έτσι και τώρα, τις δηλώσεις αυτές έχει ακολουθήσει ένα μπαράζ από ρεπορτάζ σε αστικές φυλλάδες, αλλά και στα ΜΜΕ, για την αξιολόγηση τόσο στο δημόσιο συνολικά όσο -και- κυρίως στην εκπαίδευση και στους εκπαιδευτικούς. Από την πρώτη μέρα «διέρρευσε» σε φιλοκυβερνητικά εκπαιδευτικά site ότι ετοιμάζεται νομοσχέδιο για την εκπαίδευση, για να αρχίζουν να μπαίνουν σε εφαρμογή και όλες οι παραπάνω απειλές. Ήταν «διαρροές» που επιβεβαιώθηκαν τόσο από τις ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου όσο και από τις πιο πρόσφατες δηλώσεις της Υπουργού (07/5) για άμεση νομοθετική παρέμβαση για «αξιολόγηση παντού».