Συνεχίζεται η κρίσιμη κατάσταση στην Κούβα. Ο αμερικάνικος ναυτικός αποκλεισμός έχει δημιουργήσει συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης. Το ηλεκτρικό σύστημα του νησιού κατέρρευσε (και λόγω παλαιότητας), προκαλώντας ολικό μπλακ άουτ για αρκετές ώρες! Όλο το προηγούμενο διάστημα σημειώνονταν πολύωρες διακοπές στην ηλεκτροδότηση, οι οποίες είχαν σημαντικές συνέπειες στην καθημερινότητα του κουβανικού λαού. Το γενικότερο εμπάργκο των ΗΠΑ σε εφόδια και τεχνολογία, εδώ και δεκαετίες, έχει καταστήσει τις υποδομές της Κούβας σε οριακή κατάσταση. Μαζί με τη μη λειτουργία των νοσοκομείων, οι ασθενείς αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε μια σειρά φάρμακα! Σημαντικές ελλείψεις υπάρχουν και σε τρόφιμα.
Εξοργίζει η υποκριτική στάση όλων των Ευρωπαίων ηγετών, που μπροστά σε αυτή την προκλητική παραβίαση κάθε διεθνούς δικαίου -που οι ίδιοι επικαλούνται κατά το δοκούν- στην περίπτωση της Κούβας παραμένουν σιωπηλοί!
Ο Τραμπ εξακολουθεί να απειλεί το νησί, λες και είναι μια πολιτεία των ΗΠΑ, σε μια επίδειξη ισχύος. Μετά τις δηλώσεις του ότι «θα ασχοληθούμε με την Κούβα, μόλις τελειώσουμε με το Ιράν» επανήλθε με νέες απειλές: «Θα έχω την τιμή να πάρω την Κούβα. Μπορώ να κάνω ό,τι θέλω»!
Από τις αρχές Ιανουάριου δεν έχει παραληφθεί κανένα φορτίο καυσίμων στην Κούβα. Οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα -με την απαγωγή του Μαδούρο- και τη συμμόρφωση της νέας προέδρου στις εντολές των ΗΠΑ για μη πώληση πετρελαίου στην Κούβα, δημιούργησαν ένα κενό. Αυτό έσπευσε να καλύψει η Ρωσία, στέλνοντας καύσιμα στην Κούβα, προσδοκώντας γεωστρατηγικά οφέλη.
Οι δυσκολίες των Αμερικάνων να τελειώνουν γρήγορα με το Ιράν, το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ και οι διεθνείς πιέσεις από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου, τους οδήγησε στη χαλάρωση των κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο! Αυτή η εξέλιξη έδωσε την ευκαιρία στη Ρωσία να εκμεταλλευθεί τη συγκυρία και να στείλει δυο τάνκερ με καύσιμα προς το αποκλεισμένο νησί! Συγκεκριμένα, το δεξαμενόπλοιο «Anatoly Kolodkin» που μεταφέρει 730.000 βαρέλια αργού πετρελαίου αναχώρησε από το ρωσικό λιμάνι του Πριμόρσκ στις 8 Μαρτίου και αναμένεται αυτές τις μέρες στην Κούβα. Παράλληλα, ένα δεύτερο δεξαμενόπλοιο, το «Sea Horse», με σημαία Χονγκ Κονγκ, φέρεται να μεταφέρει ντίζελ (περίπου 200.000 βαρέλια) και πλέει προς το νησί.
Βέβαια, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι δεν θα επιτραπεί στην Κούβα να παραλάβει ρωσικό αργό πετρέλαιο, επιτείνοντας το ενεργειακό εμπάργκο. Αυτό σημαίνει ότι οι ΗΠΑ θα σταματήσουν τα πετρελαιοφόρα με τη ναυτική δύναμη που έχουν στην Καραϊβική; Σε μια τέτοια περίπτωση «πετάνε το μπαλάκι» στη Ρωσία, που θα πρέπει να επιβεβαιώσει τις δηλώσεις της, ότι «είναι έτοιμη να προσφέρει “κάθε δυνατή βοήθεια” στην Κούβα»!
Την Τρίτη 24/3, έφθασε στην Κούβα ένα φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας από τη Nuestra America Convoy, έναν διεθνή συνασπισμό με 300 φορείς και συλλογικότητες από 30 χώρες. Το πρώτο από τα 3 πλοία της αποστολής παρέδωσε 14 τόνους τρόφιμα, φάρμακα, ηλιακούς συλλέκτες και ποδήλατα.
Την προηγουμένη βδομάδα, ο πρόεδρος της Κούβας, Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, κατήγγειλε τις «σχεδόν καθημερινές» απειλές από τις ΗΠΑ και δεσμεύτηκε να αντιμετωπίσει με «ανένδοτη αντίσταση» κάθε προσπάθεια των ιμπεριαλιστών να διακόψουν τον εφοδιασμό του νησιού με καύσιμα!