25 ΓΕΝΑΡΗ 2024

Νίκη στον αγώνα της φτωχομεσαίας αγροτιάς!

Για αναπλήρωση εισοδήματος, για αποζημιώσεις στο 100%, για τιμές/εισόδημα που να καλύπτουν το κόστος της ζωής!

Το ΚΚΕ(μ-λ) στηρίζει και συμπαραστέκεται στις αγροτικές κινητοποιήσεις που ξεδιπλώνονται το τελευταίο διάστημα σ’ όλη τη χώρα. Καλεί τους φτωχομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους να μαζικοποιήσουν τις κινητοποιήσεις, να μπουν μπροστά, να πάρουν στα χέρια τους τον αγώνα.

Οι αγροτικές κινητοποιήσεις είναι δίκαιες. Υποκινητές είναι τα μεγάλα και οξυμένα προβλήματα που δημιουργεί η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης, η ΚΑΠ και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια πολιτική που χρόνο με το χρόνο φτωχοποιεί τους αγρότες, οδηγεί σε εγκατάλειψη καλλιεργειών, ερημώνει τα χωριά, ξεκληρίζει τους φτωχομεσαίους, φέρνει συγκέντρωση της γης και της παραγωγής από επιχειρηματίες νεο-τσιφλικάδες και νεο-τσελιγκάδες και βαθαίνει τη διατροφική εξάρτηση της χώρας.

Στη Θεσσαλία, οι πλημμύρες άφησαν χιλιάδες αγροτικές οικογένειες χωρίς σοδιά και χωρίς εισόδημα. Με «βουνό» τα χρέη σε εμπόρους και γεωπόνους και το μέλλον να διαγράφεται μαύρο και άραχνο. Στο βαμβάκι, στο καλαμπόκι, σ’ όλα τα προϊόντα έχουμε βύθιση του αγροτικού εισοδήματος και τεράστια καταστροφή της παραγωγής. Από τη μια ακρίβεια και «τιμές-φωτιά» σε πετρέλαιο, ρεύμα, λιπάσματα, εφόδια κλπ και από την άλλη τιμές στα προϊόντα που δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής, που «βάζουν μέσα» τα αγροτικά νοικοκυριά και έχουν καταντήσει ασύμφορες τις καλλιέργειες.

Οι αποζημιώσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν καλύπτουν το χαμένο εισόδημα ούτε καλύπτουν την πραγματική ζημιά που έπαθαν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι. Ακόμα και σήμερα, τέσσερις μήνες μετά τις πλημμύρες, υπάρχουν πλημμυροπαθείς που δεν πήραν την αποζημίωση για τα πλημμυρισμένα σπίτια τους, αγρότες που δεν αποζημιώθηκαν για τη πνιγμένη παραγωγή τους, για τα κατεστραμμένα χωράφια τους, για τα κατεστραμμένα μηχανήματα και εξοπλισμό… Χωράφια μπαζωμένα, αναχώματα σπασμένα, αρδευτικό δίκτυο διαλυμένο, υποδομές κατεστραμμένες και η κυβέρνηση να λέει «από Άνοιξη και βλέπουμε…».

Τα master plan και τα σχέδια «ανασυγκρότησης» που όλο ετοιμάζει και όλο ανακοινώνει η κυβέρνηση φέρνουν νέο «φαγοπότι» για το μεγάλο κεφάλαιο, νέες μπίζνες και νέα υπερκέρδη για τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες και από την άλλη ΣΔΙΤ, ιδιωτικοποιήσεις (ΤΟΕΒ, ΔΕΥΑ) και νέα βάρη για τα λαϊκά νοικοκυριά.

Μειώσεις έχουμε και στις επιδοτήσεις αφού με τη νέα ΚΑΠ μπαίνουν νέοι «κόφτες» και έχουμε νέες περικοπές στις επιδοτήσεις, όπως για παράδειγμα στη «βασική ενίσχυση» που φέτος ήταν 21% λιγότερη από πέρυσι. 

Απέναντι σ’ αυτή την αντιλαϊκή και αντιαγροτική πολιτική οι αγώνες είναι μονόδρομος. Οι φτωχομεσαίοι αγρότες δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα του συστήματος που έχουν ίδια πολιτική και κινούνται στις ίδιες ράγες της ΚΑΠ και της ΕΕ. Η δυσαρέσκεια, η οργή και η αγανάκτηση των αγροτών να βρει αγωνιστική διέξοδο. Με συγκρότηση αγωνιστικού-διεκδικητικού αγροτικού κινήματος. Με οργάνωση-συσπείρωση στους αγροτικούς συλλόγους. Με κοινό μέτωπο με τα άλλα κομμάτια του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας. Με οργάνωση και αγώνα. Με αντίσταση και διεκδίκηση.

- Για αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος.

- Για πλήρη αποκατάσταση των ζημιών - Για αποζημιώσεις στο 100%

- Για τιμές στα προϊόντα-αγροτικό εισόδημα που να καλύπτει το κόστος της ζωής

- Για ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής κυβέρνησης-ΕΕ.

Για νάχουν οι φτωχομεσαίοι αγρότες παρόν και μέλλον στα χωριά τους και στις καλλιέργειές τους.

Όλοι στα μπλόκα! – Ο αγώνας στα χέρια των αγροτών!

23/1/2024

Αναζήτηση
10η Συνδιάσκεψη
Η στήλη του διαλόγου θα παραμείνει ανοιχτή ως τις 20/6
 
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: ett.books@yahoo.com
Site: ektostonteixon.gr