02 ΜΑΗ 2023

Εργατική Πρωτομαγιά 2023: Διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα!

Αθήνα

Στο δρόμο τίμησαν και φέτος την Εργατική Πρωτομαγιά οι εργαζόμενοι και η νεολαία της Αθήνας, αν και η συμμετοχή και στις τρεις συγκεντρώσεις που είχαν καλεστεί δεν αντιστοιχούσε στο κλίμα οργής που συνεχίζει να κυριαρχεί στις λαϊκές συνειδήσεις. Ο λόγος για τη μειωμένη μαζικότητα δεν ήταν ούτε ο βροχερός καιρός, ούτε η απεργία του μετρό, ούτε το ότι η φετινή Πρωτομαγιά έπεφτε Δευτέρα ευνοώντας τις... εκδρομικές αποδράσεις. Αυτό που κυρίως ευθύνεται είναι η εξώφθαλμη παύση αγώνων που επιβλήθηκε από τις αστικές και ρεφορμιστικες δυνάμεις, και η περιθωριοποίηση του λαϊκού παράγοντα. Μέσα σε λίγες μόλις ημέρες ο λαός και η νεολαία, από πρωταγωνιστές οδηγήθηκαν στο να γίνουν θεατές μιας κακοστημένης προεκλογικής φιέστας, έξω από τις δικές τους αγωνίες και ανάγκες.

Στο Σύνταγμα το ΠΑΜΕ, στα Προπύλαια πρωτοβάθμια σωματεία, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και συλλογικότητες της αναρχίας, ενώ στην Πλατεία Κλαυθμώνος καλούσαν ΓΣΕΕ και ΕΚΑ. Αυτή ήταν και η σειρά της μαζικότητας των τριών συγκεντρώσεων, με αυτή των ΓΣΕΕ/ΕΚΑ να είναι εντελώς άμαζη.

Στα Προπύλαια καλούσαν το ΚΚΕ(μ-λ), η Ταξική Πορεία και οι Αγωνιστικές Κινήσεις, που συγκρότησαν αρκετά μαζικά μπλοκ, με παλμό και με ιδιαίτερη την παρουσία της νεολαίας. Τοποθέτηση στη συγκέντρωση έγινε και από εκπρόσωπο της Ταξικής Πορείας, ο οποίος τόνισε τη σημασία του πνεύματος της 1ης Μάη για τους αγώνες που πρέπει να δώσει η εργατική τάξη στις μέρες μας.

Χαρακτηριστική σε όλη τη διάρκεια της πορείας που ακολούθησε προς το Σύνταγμα, ήταν η προκλητική παρουσία των δυνάμεων καταστολής, που πυροδότησε την έντονη αντίδραση των διαδηλωτών.

Μετά την ολοκλήρωση της πορείας, το ΚΚΕ(μ-λ) πραγματοποίησε γλέντι οικονομικής ενίσχυσης στο χώρο του βιβλιοπωλείου Εκτός των Τειχών. Το κέφι και η πολύ έντονη παρουσία της νεολαίας όχι μόνο δημιούργησαν ένα εξαιρετικό κλίμα, αλλά έδωσαν και μια πνοή αισιοδοξίας μπροστα στους αγώνες που καλείται καθημερινά να δώσει ο λαός μας.

Θεσσαλονίκη

Παρά το δεδομένο προεκλογικό κλίμα των ημερών καθώς και το τριήμερο της φετινής πρωτομαγιάς, με καλή μαζικότητα πραγματοποιήθηκαν οι φετινές απεργιακές πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις.

Μερικές χιλιάδες κόσμου που συσπειρώθηκαν στα μπλοκ της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και του αναρχοαυτόνομου χώρου διαδήλωσαν με αφετηρία την Καμάρα και κατάληξη το Εργατικό Κέντρο Θες/νίκης. Το ΚΚΕ(μ-λ), η Ταξική Πορεία και οι Αγωνιστικές Κινήσεις-Μαθητική Αντίσταση διαδήλωσαν με μαζικότητα από την Καμάρα και μέσα από τα συνθήματά τους τίμησαν τους αγώνες της εργατικής τάξης κι έδωσαν το στίγμα πως μόνο μέσα από την οργάνωση-αντίσταση-διεκδίκηση των εργαζομένων και του λαού μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για μια συνολικότερη αναμέτρηση με το σύστημα της εξάρτησης, της καταπίεσης και της εκμετάλλευσης.

Στην πόλη πραγματοποιήθηκαν ακόμα δύο συγκεντρώσεις-πορείες, του ΕΚΘ-ΕΔΟΘ με παρουσία ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΜέΡΑ25 κ.ά. στο Εργ. Κέντρο, όπου επέλεξαν να συμπορευτούν και δυνάμεις της Αριστεράς και μια τρίτη των Σωματείων του ΠΑΜΕ-ΚΚΕ στο Αγ. Βενιζέλου.

Πάτρα

Παρά τον βροχερό καιρό χιλιάδες λαού, νεολαίας και εργαζομένων κατέβηκαν και αυτή τη χρονιά στους δρόμους για να τιμήσουν τους αγώνες της εργατικής τάξης.

Στις 10:00 ξεκίνησε στο Παράρτημα η συγκέντρωση κάποιον φοιτητικών συλλόγων και σωματείων καθώς και οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και του αναρχικού χώρου. Τα μπλοκ του "Παραρτήματος" κατευθύνθηκαν προς τη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου και συναντήθηκαν με πρωτοβάθμια σωματεία, Φοιτητικούς Συλλόγους (κυρίως ΠΑΜΕ,ΠΚΣ) αλλά και με κάποιες δυνάμεις τις εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς που καλούσαν και αυτές στη συγκέντρωση του ΕΚΠ. Το ΚΚΕ(μ-λ) και οι Αγωνιστικές Κινήσεις κατέβασαν ξεχωριστά πανό στην προσυγκέντρωση του "Παραρτήματος" κατέβηκαν με συγκροτημένο μπλοκ στην πορεία που ακολούθησε στο κέντρο της πόλης.

Γιάννενα

Πάνω από 1000 διαδηλωτές συμμετείχαν στην φετινή απεργιακή διαδήλωση της πρωτομαγιάς. Η πορεία που ξεκίνησε μετά τις 12, διέσχισε τους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Υπήρχαν στο δρόμο μπλοκ κάποιων σωματείων κι εργατικών σχημάτων αλλά πιο έντονη ήταν η παρουσία των οργανώσεων της αριστεράς.

Η φετινή πρωτομαγιά βρίσκει τους εργαζόμενους ανοργάνωτους, χωρίς σωματεία-όργανα πάλης, με μισθούς που τους τσακίζει η ακρίβεια. Με τα αστικά κόμματα να τους εκβιάζουν καθημερινά με εκλογικά ψευτοδιλήμματα. Παρόλα αυτά ένα δυναμικό βγήκε στο δρόμο για να τιμήσει αυτή τη μέρα και ότι συμβολίζει, για να δώσει παρόν στους αγώνες για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης στο σήμερα.

Με πανό και προκηρύξεις συμμετείχαν οι Αγωνιστικές Κινήσεις και το ΚΚΕ(μ-λ) δίνοντας παλμό με τα συνθήματά τους στην πορεία.

Χανιά

Πολύ πιο κάτω από τη μαζικότητα των διαδηλώσεων του προηγούμενου διαστήματος αλλά όχι άμαζη ήταν η διαδήλωση της 1ης Μάη στα Χανιά.

Παρά το βροχερό καιρό πάνω από τρεις εκατοντάδες διαδήλωσαν στο κέντρο της πόλης. Παρά την αυστηρά εκλογική διάταξη των οργανώσεων αυτό τον καιρό, ένα ευρύτερο δυναμικό αναζητεί πολιτικές απαντήσεις στο δρόμο και αυτό είναι ελπιδοφόρο για την άποψη και την υπόθεση που παλεύουμε.

Τα μπλοκ του ΚΚΕ(μ-λ) και της Ταξικής Πορείας μετά από προσυγκέντρωση μπήκαν στην κεντρική διαδήλωση και με μαχητικότητα έδωσαν βάρος στα συνθήματα του αγώνα και της εργατικής προοπτικής ενάντια στη βαρβαρότητα του συστήματος της εκμετάλλευσης και του πολέμου.
Είχε προηγηθεί αφισοκόλληση και παρέμβαση στο κέντρο το Σάββατο για την 1η Μάη με κάλεσμα στην προσυγκέντρωση.

Ηράκλειο

Με μικρότερη συμμετοχή από πέρυσι (αλλά και την μαζικότητα των κινητοποιήσεων του προηγούμενου διαστήματος) πραγματοποιήθηκε η διαδήλωση της Πρωτομαγιάς στο Ηράκλειο. Στο κέντρο υπήρχαν τρία καλέσματα, ένα από το ΠΑΜΕ με σωματεία και συλλόγους στην πλατεία Ελευθερίας. Κάποιοι φοιτητικοί σύλλογοι, η ΕΛΜΕ Ηρακλείου καθώς και Μ-Λ ΚΚΕ καλούσαν στο εργατικό κέντρο, ενώ η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΚΚΕ (μ-λ) καλούσαν σε προσυγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου, με σκοπό την κοινή συμπόρευση της πορείας που ξεκίνησε από το εργατικό κέντρο. Υπήρχε και κάλεσμα λίγο αργότερα από μπλοκ της αναρχίας το οποίο ξεκίνησε πορεία μετά από το ΠΑΜΕ. 

Τα μπλοκ του ΚΚΕ(μ-λ) και των Αγωνιστικών Κινήσεων μετά από την προσυγκέντρωση μπήκαν στην κεντρική διαδήλωση και έδωσαν βάρος στα συνθήματα του αγώνα και της εργατικής προοπτικής ενάντια στη βαρβαρότητα του συστήματος της εκμετάλλευσης και του πολέμου. Το προηγούμενο διάστημα είχε προηγηθεί αφισοκόλληση και παρέμβαση στο κέντρο για  την 1η Μάη με κάλεσμα στην προσυγκέντρωση.

Τα δικαιώματά μας θα τα κατακτήσουμε από το μαζικό και οργανωμένο αγώνα, όχι από τις εκλογές. Να βγούμε και πάλι στο δρόμο!

Ξάνθη

Με δυο πορείες, μερικές εκατοντάδες εργαζόμενοι και νεολαίοι γιόρτασαν την εργατική πρωτομαγιά στην Ξάνθη. Παρά την οργή που υπάρχει σε πλατιές μάζες εργαζομένων, και που εκδηλώθηκε στις απεργίες του Μάρτη, η φετινή πρωτομαγιά -όπως άλλωστε και αυτές των προηγούμενων ετών- με ευθύνη των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών, δεν μαζικοποιήθηκε και δεν αποτέλεσε κινηματική έκφραση αυτής της οργής. Η συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου πλαισιώθηκε κυρίως από εκπαιδευτικούς και το Σωματείο του Καζίνου Θράκης, ενώ στην κεντρική πλατεία συγκεντρώθηκαν σωματεία που ελέγχονται από το ΠΑΜΕ και ο Σύλλογος Οικοτρόφων.

Το ΚΚΕ(μ-λ) και οι Αγωνιστικές Κινήσεις πραγματοποίησαν προσυγκέντρωση στην Πλατεία Ελευθερίας, μαζί με τα ΕΑΑΚ και το ΠΕΛΟΤΟ και στη συνέχεια ακολούθησαν, όπως και οι άλλες οργανώσεις, με διακριτό τρόπο την πορεία του Εργατικού Κέντρου. Συγκρότησαν ένα αρκετά μαζικό και ζωντανό μπλοκ, προσπαθώντας να αναδείξουν μέσα από τα συνθήματα και τις ανακοινώσεις την ανάγκη της αντίστασης και της διεκδίκησης, αλλά και την προοπτική της αναμέτρησης με το σύστημα της εκμετάλλευσης και της εξάρτησης.

Ηγουμενίτσα

Με 150 περίπου διαδηλωτές πραγματοποιηθηκε η απεργία της 1ης Μάιου και η διαδήλωση στην Ηγουμενίτσα. Εκτός από το εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας που καλούσε, ακολοθουθουσε το ΚΚΕ (μ-λ) με αρκετά καλό μπλοκ για τα δεδομένα της μέτριας μαζικότητας της διαδήλωσης και στη συνέχεια το Μ-Λ ΚΚΕ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Κόρινθος

Με μια άμαζη συγκέντρωση 50 ατόμων ατόμων στο Εργατικό Κέντρο Κορίνθου τιμήθηκε η Εργατική Πρωτομαγιά. Έγιναν ομιλίες από κάποια σωματεία εργαζομένων της Περιοχής και μέλους της Πρωτοβουλίας Αντίστασης Κορινθίας. Μετά το τέλος των ομιλιών η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου αποφάσισε να μην γίνει πορεία λόγο της μη μαζικότητας. Το ΚΚΕ(μ-λ) με το πανό κινήθηκε με συνθήματα στο πεζόδρομο της φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στην αντεργατική Αντιλαϊκή πολιτική και μοιράζοντας προκήρυξη.

Βόλος

Με καλύτερη μαζικότητα από πέρσι πραγματοποιήθηκαν οι συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς στο Βόλο. Για ακόμα μια χρονιά υπήρξαν 3 καλέσματα και δύο διαφορετικές διαδηλώσεις. Το ΠΑΜΕ ακολούθησε πορεία από την Πλ. Πανεπιστημίου προς το Ταχυδρομείο. Η συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου/ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ αρκέστηκε στην κατάθεση στεφάνων. Τελος, η τρίτη συγκέντρωση οργανώσεων της εξοκοινοβουλευτικης αριστερας και του α/α/ε χώρου πραγματοποίησε μικρή πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Το ΚΚΕ(μ-λ) συμμετείχε με προκήρυξη, πανό και συνθήματα, δίνοντας την προοπτική των εργατικών-λαϊκών αγώνων ενάντια στο σύστημα της εργασιακής βαρβαρότητας και του πολέμου.

Τρίκαλα

Με σχετικά καλή μαζικότητα πραγματοποιήθηκαν η συγκέντρωση και η διαδήλωση για την εργατική Πρωτομαγιά στα Τρίκαλα. Η συγκέντρωση ήταν μία και κοινή για δύο λόγους. Από τη μία το Εργατικό Κέντρο έχει πέσει σε αδράνεια μετά από σειρά διορισμένων διοικήσεων που το έχουν οδηγήσει στον εκφυλισμό και από την άλλη χωροταξικά προβλήματα της πόλης έχουν οδηγήσει όλες τις δυνάμεις και τα σωματεία να καλούν στην πλατεία Ρήγα Φεραίου.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν το ΠΑΜΕ μαζί με τα σωματεία και τους συλλόγους που επηρεάζει, το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ μαζί με τα αντίστοιχα σωματεία (ΕΛΜΕ, Σύλλογος Πρωτοβάθμιας), το ΚΚΕ(μ-λ), η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΜΕΡΑ25 και οι συλλογικότητες «Ανάρες» και «Φυλική Αταξία».

Η πορεία που ακολούθησε και κατέληξε στην πλατεία της Εργατικής Πρωτομαγιάς, σε περιοχή εκτός του κέντρου της πόλης αλλά είχε αρκετό παλμό και ζωντάνια. Το ΚΚΕ(μ-λ) συμμετείχε με δυναμικό μπλοκ και φωνάζοντας αντιπολεμικά συνθήματα αλλά και ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης-κεφαλαίου, έδωσε τόνο στην διαδήλωση. Παράλληλα μοιράστηκε πλατιά η προκήρυξη της οργάνωσης.

Καρδίτσα

Με ενιαία συγκέντρωση στη κεντρική πλατεία τιμήθηκε φέτος η εργατική πρωτομαγιά στη Καρδίτσα. Για πρώτη φορά μετά από χρόνια είχαμε κοινή πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην οποία καλούσαν μαζί και το Εργατικό Κέντρο με την ΑΔΕΔΥ και τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ/ΚΚΕ. Από Εργατικό Κέντρο-ΑΔΕΔΥ είχε προηγηθεί ξεχωριστή εκδήλωση με κατάθεση στεφανιών στο μνημείο της πλατείας δικαστηρίων ενώ αναβαθμισμένη ήταν και η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ (εκλογές γαρ…). Παρά το ενιαίο της συγκέντρωσης και παρά το προεκλογικό της περιόδου η μαζικότητα ήταν κάτω από τα αναμενόμενα και σίγουρα πολύ πιο κάτω από τις μεγάλες κινητοποιήσεις που έγιναν στην Καρδίτσα την προηγούμενη περίοδο. Το Δίκτυο Αλληλεγγύης και Αγώνα καλούσε σε «ανεξάρτητη ταξική συγκέντρωση» στην ALPHA BANK και στη συνέχεια έκανε ξεχωριστή πορεία.

Με διακριτό μπλοκ συμμετείχε στη συγκέντρωση και το ΚΚΕ(μ-λ) που τις προηγούμενες ημέρες έκανε προσπάθειες συντονισμού και κοινής δράσης της «εκτός των τειχών» αριστεράς αλλά που για άλλη μια φορά αντιμετωπίστηκαν με αδιαφορία και υποτίμηση.

Η αλλαγή τακτικής από τη μεριά του ΠΑΜΕ/ΚΚΕ που πλέον συνδιοργανώνει συγκεντρώσεις με το Εργατικό Κέντρο και την ΑΔΕΔΥ έχει να κάνει και με το «πλατύ» προφίλ που προσπαθεί να εμφανίσει προεκλογικά το ΚΚΕ αλλά κυρίως έχει να κάνει με τα αδιέξοδα της λαθεμένης και κοντόθωρης γραμμής που το ζήτημα της αντιπαράθεσης και του διαχωρισμού με τους φορείς του εργοδοτικού και συμβιβασμένου συνδικαλισμού το υποβαθμίζει σε ένα «χωροταξικό» ζήτημα (σε διαφορετική πλατεία…).

Παρά τα όποια αρνητικά, οι Καρδιτσιώτες που επιμένουν να τιμούν την κόκκινη εργατική πρωτομαγιά και να συμμετέχουν στην απεργιακή συγκέντρωση ήταν και φέτος πολλοί. Και αυτό είναι που αξίζει να κρατήσουμε...

Αναζήτηση
10η Συνδιάσκεψη
Η στήλη του διαλόγου θα παραμείνει ανοιχτή ως τις 20/6
 
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: ett.books@yahoo.com
Site: ektostonteixon.gr