20 ΙΟΥΝΗ 2023

Ανοικτή επιστολή του ΚΚΕ(μ-λ) προς τους αγωνιστές του εργατικού-λαϊκού κινήματος

Σύντροφοι και συντρόφισσες, συναγωνιστές και συναγωνίστριες

Η απόφασή μας να συμμετέχουμε και στις εκλογές της 25ης Ιούνη, μετά από συλλογική συζήτηση στα πλαίσια της Οργάνωσης (αυτό το «χούι» της πολιτικής λειτουργίας και των συλλογικών αποφάσεων δεν πρόκειται να το κόψουμε και να βάλουμε τέτοια ζητήματα στον «αυτόματο εκλογικό πιλότο») ανταποκρίνεται στα μεγαλύτερα καθήκοντα που θεωρούμε ότι μας αναλογούν και τις ευθύνες που καλούμαστε να αναλάβουμε, με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών της 21ης Μάη και το αντιδραστικό πολιτικό τοπίο που διαμορφώνουν.

Πολύ περισσότερο, όταν πλέον διαπιστώνουμε ότι οι «μηχανές» του συστήματος «δουλεύουν στο φουλ», τόσο στη χώρα μας όσο και σε διεθνές επίπεδο, κλιμακώνοντας μία άγρια επίθεση ενάντια στην εργατική τάξη και τους λαούς, ακόμα πιο επικίνδυνη και βάρβαρη από τους προηγούμενους κύκλους των επιθέσεων.

Οι πόλεμοι, η φτώχεια και η εξαθλίωση, πάνε χέρι-χέρι με την ανοικτή καταστολή, με το χτύπημα των πολιτικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών, με την ενίσχυση των ακροδεξιών και φασιστικών μορφωμάτων.

Μέσα σε αυτό το αντιδραστικό πλαίσιο και κάτω από τους δυσμενείς ταξικούς-πολιτικούς συσχετισμούς, το σύστημα δείχνει ανίκητο και παντοδύναμο, δημιουργώντας συνθήκες ηττοπάθειας και απογοήτευσης, ενώ μέσα σε αυτό το κλίμα «ανθίζουν» και κάθε είδους αυταπάτες για το ποιος μπορεί να σταματήσει τον ξέφρενο καλπασμό των ιμπεριαλιστών, της κεφαλαιοκρατίας και όλων των αντιδραστικών.

Αποφασίσαμε ότι η συμμετοχή μας στις επερχόμενες εκλογές είναι υποχρεωμένη να υπηρετήσει και να θέσει ως κεντρική πολιτική κατεύθυνση το σύνθημα «Στο δρόμο, λαέ, μπορείς να τους νικήσεις!» δίνοντας απάντηση, ελπίδα και προοπτική στους εργαζόμενους και τη νεολαία απέναντι στους δυσμενείς συσχετισμούς και ενάντια στις δυνάμεις της άγριας επίθεσης. Γιατί πιστεύουμε ότι το αποτέλεσμα της 21ης Μάη δεν ήταν ήττα του λαού, αλλά ήττα των (αυτ)απατών, και ότι το χάσμα των αντιθέσεων ανάμεσα στον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία, από τη μια, και το σύστημα της εκμετάλλευσης, της καταπίεσης και της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης, από την άλλη, όχι μόνο δεν γεφυρώνεται, αλλά θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο.

Οι εξελίξεις ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις έχουν επιβεβαιώσει αυτή μας την εκτίμηση. Με κορυφαίο γεγονός το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο, με εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες πνιγμένους, και αποκαλύπτοντας τη βαρβαρότητα του καπιταλιστικού-ιμπεριαλιστικού συστήματος που αντιμετωπίζει σαν «εισβολείς» τους ξεριζωμένους από τις βόμβες, τη φτώχεια και την εξαθλίωση. Οι μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα που κατήγγειλαν τους ιμπεριαλιστές και τις αστικές κυβερνήσεις ως τους πραγματικούς ενόχους αυτού του εγκλήματος, και η αλληλεγγύη στους μετανάστες και πρόσφυγες, αποτελούν ένα ελπιδοφόρο μήνυμα ότι το ρεύμα αντίστασης μέσα στο λαό και τη νεολαία, όχι μόνο δεν θα ανακοπεί, αλλά θα συνεχίζει να επιμένει, να παλεύει και να δυναμώνει. Κόντρα στο δηλητήριο του μίσους που σπέρνουν οι φασίστες και όλοι οι αντιδραστικοί, θα συνεχίσουμε την πάλη μας για τη φιλία και την αλληλεγγύη των λαών ενάντια στους δυνάστες τους.

  • Την εκτίμησή μας επίσης επιβεβαίωσαν με τραγικό τρόπο οι άνθρωποι που πέθαναν αβοήθητοι, γιατί δεν ήρθε το ασθενοφόρο και ο νεκρός εργάτης στο Πέραμα σε ένα ακόμη εργοδοτικό έγκλημα. Για την ντόπια κεφαλαιοκρατία και τις αστικές κυβερνήσεις που την υπηρετούν, οι εργάτες και ο λαός είναι «κανονικά» και «σταθερά» αναλώσιμοι.

Την επιβεβαιώνουν τα τρομοκρατικά πρόστιμα του Μπακογιάννη και του Πατούλη για «αφισορύπανση» σε μία σειρά πολιτικές δυνάμεις και στο ΚΚΕ(μ-λ). Πρόστιμα που αποτελούν συνέχεια του νόμου απαγόρευσης των διαδηλώσεων και του νόμου Χατζηδάκη ενάντια στον εργατικό συνδικαλισμό και την απεργία.

Συντρόφισσες και σύντροφοι, συναγωνίστριες και συναγωνιστές

Ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία ό,τι κατάχτησαν και ό,τι απέτρεψαν από το να χειροτερέψει τις ζωές τους, το πέτυχαν στο δρόμο, με μαζικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις και όχι στα κοινοβουλευτικά έδρανα.

Αυτόν το δρόμο θεωρούμε καθήκον μας να προβάλουμε και να υπερασπιστούμε! Και επιπλέον να πούμε, όσο πιο πλατιά γίνεται, ότι τείχος ενάντια στην άγρια επίθεση μπορεί να υψώσουν μόνο οι εργατικές-λαϊκές δυνάμεις, συσπειρωμένες σε Μέτωπο Αντίστασης και Διεκδίκησης.

Κανένα κόμμα της… δικαιότερης αστικής διαχείρισης ή των νέων αυταπατών (και πολύ περισσότερο κανένα κόμμα - επίδοξο συμπλήρωμα του συστήματος, που μοιράζει... καρδούλες… αγάπη, αλλά και συναντήσεις με ακροδεξιούς!) δεν μπορεί να παίξει αυτόν το ρόλο.

Δεν μπορεί να αποτελέσει αντίπαλο δέος του συστήματος ο ρεφορμισμός, όσο «πιο δυνατός» και εάν αναδειχθεί στις κάλπες, καθώς δεν μπορεί να ξεφύγει από τη φύση του, να «ξελασπώνει» το σύστημα στα δύσκολα.

Η κατεύθυνση του δρόμου επιβάλλει να αναλάβουμε και την ευθύνη για τη δημιουργία των όρων ανάπτυξης κινήματος. Και εδώ έχει θέση η Πρόταση Κοινής Δράσης και του Συντονισμού οργανώσεων και συλλογικοτήτων που έχουμε διατυπώσει και παλέψει πολύ πριν τις εκλογές και συνεχίζει με την ίδια ένταση. Πιστεύουμε ότι αυτή η πρόταση πρέπει να προβληθεί όσο πιο μαζικά γίνεται μέσα στην προεκλογική περίοδο, προς τους εργαζόμενους και τη νεολαία, σαν απάντηση, από τη μία, στην πολυδιάσπαση και τον κατακερματισμό των δυνάμεων που αναφέρονται στην Αριστερά και το Κομμουνιστικό Κίνημα, αλλά –κυρίως– σαν απάντηση στο ερώτημα «ποιοι και πώς μπορούν να βάλουν φρένο σε αυτό που έρχεται;». Και κυρίως να αποκτήσει –και μέσα από τα εκλογικά αποτελέσματα– μία ισχυρή υλική βάση για την «επόμενη μέρα», που προμηνύεται απαιτητική.

Θεωρούμε, λοιπόν, ότι οι απόψεις για αποχή ή εκλογική απεργία δεν βοηθάνε, ούτε δίνουν τη δυνατότητα στους εργαζόμενους και στα λαϊκά στρώματα (που θα δεχτούν ακόμη μεγαλύτερη επίθεση με βάση και το εκλογικό αποτέλεσμα) να συμβάλλουν στο να καταγραφεί αυτή η υπαρκτή διάθεση αντίστασης, σπάζοντας μία ψευδή εικόνα παντοδυναμίας που θα περιφέρουν οι δυνάμεις του συστήματος, αλλά και ο ρεφορμισμός, μετά την εκλογική καταγραφή.

Στη βάση αυτή καλούμε όλους τους αγωνιστές του εργατικού-λαϊκού κινήματος που έχουν επιλέξει μία διαφορετική πολιτική στάση (λευκό-άκυρο-αποχή) ή θεωρούν άσκοπο και ανούσιο να ξαναπάνε στις κάλπες να ψηφίσουν (καθώς θεωρούν τα πράγματα «δεδομένα») να επιλέξουν την ενίσχυση του ΚΚΕ(μ-λ) σαν μία κίνηση αμοιβαίας δέσμευσης για την κατεύθυνση του δρόμου, της κοινής δράσης και του συντονισμού, και σαν μία πολιτική απάντηση Αντίστασης από τον κόσμο του εργατικού-λαϊκού κινήματος στον εσμό των ψηφοδελτίων ακροδεξιών και φασιστικών μορφωμάτων.

Το ΚΚΕ(μ-λ) με αυτόν το βασικό προσανατολισμό δίνει την πολιτική μάχη των εκλογών της 25ης Ιούνη. Με πλήρη συνείδηση των στόχων που θέλει να υπηρετήσει.

Δευτέρα 19 Ιούνη 2023

 

Αναζήτηση
10η Συνδιάσκεψη
Η στήλη του διαλόγου θα παραμείνει ανοιχτή ως τις 20/6
 
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: ett.books@yahoo.com
Site: ektostonteixon.gr