12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2022

Με ΜΑΤ και χημικά προσπαθούν να επιβάλουν την κατασκευή του Σταθμού Μετρό στα Εξάρχεια

Σαν τον κλέφτη, ξημερώματα Τρίτης 9 Αυγούστου, σε μια έρημη Αθήνα, και συνοδεία διμοιριών ΜΑΤ, Αύρας ρίψης νερού (!), Ομάδων ΔΙΑΣ, αστυνομικών με πολιτικά και σεκιούριτι, επέλεξε η κυβέρνηση να επιβάλει το ξεκίνημα των εργασιών για τη δημιουργία Σταθμού Μετρό στο χώρο της Πλατείας Εξαρχείων.

Δεν είναι καθόλου τυχαία η στοχοποίηση της περιοχής αυτής. Εδώ και πολλά χρόνια το σύστημα της εκμετάλλευσης και καταπίεσης και οι κυβερνήσεις του προσπαθούν να βρουν τη λύση στο «πρόβλημα» που αποτελεί γιαυτούς η περιοχή των Εξαρχείων. Μια γειτονιά με ιστορία και με έντονη πολιτική και κινηματική δραστηριότητα για δεκαετίες, μια γειτονιά συνδεδεμένη με το φοιτητικό κίνημα και κοντά σε σχολές, που, η μια μετά την άλλη, μεταφέρονταν μακριά απ΄ το κέντρο, μια γειτονιά που συνεχίζει ν’ αποτελεί πρόβλημα για τις επιδιώξεις τους. Γιαυτό και προσπαθούσαν συνεχώς, πότε με την καταστολή και την αστυνομοκρατία, πότε με τη στοχοποίηση στεκιών και πολιτικών χώρων, πότε με την περιθωριοποίηση και την προσπάθεια εξαθλίωσής της, να δημιουργήσουν το έδαφος για ν’ απαλλαγούν απ’ τον «ενοχλητικό» αυτό χώρο. Έτσι, η επιλογή της Πλατείας ως χώρου κατασκευής Σταθμού του Μετρό δεν αποτελεί ένα τυχαίο γεγονός. Λες και δεν υπάρχουν άλλα σημεία για την κατασκευή σταθμού. Επιχειρείται η αλλαγή του χαρακτήρα της γειτονιάς, η διαμόρφωση της σε πεδίο επιχειρηματικής εκμετάλλευσης, τουριστικού περιεχομένου και ιδιωτικού χαρακτήρα, μέσω διαθέσεων ενοικιάσεων airbnb, τουριστικών «ατραξιόν» και επισκέψεων γκρουπ, προσπαθώντας ταυτόχρονα να αναιρέσουν τα λαϊκά, κινηματικά στοιχεία της γειτονιάς αυτής. Σ’ αυτό το πλάνο εντάσσεται και η «ανάπλαση» Μπακογιάννη, 40 στρεμμάτων του Λόφου του Στρέφη, μετά από «δωρεά» εταιρείας επενδύσεων ακινήτων, μια «ανάπλαση» που ξεκίνησε κι αυτή στις 3/8, επίσης παρουσία των ΜΑΤ! Η κυβέρνηση και το σύστημα που υπηρετεί επιδιώκουν να δημιουργήσουν τις συνθήκες εκείνες για την πλήρη αποπολιτικοποίηση της περιοχής, τη δίωξη της διακίνησης των ιδεών και της πολιτικής δράσης, την παραπέρα εμπορευματοποίηση της, την παραπέρα αστυνόμευσή της, το «κόψιμο κάθε κεφαλιού» που πάει να σηκωθεί και ν’ αντισταθεί στη συνεχιζόμενη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας.

Καταγγέλλουμε την προκλητική στάση και την επίθεση της αστυνομίας στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 9/8 στην πλατεία. Αλλά και το πρωί της Πέμπτης 11/8, με δεκάδες προσαγωγές και συλλήψεις. Η μαζικές συγκεντρώσεις κατοίκων που αντιτίθενται στη δημιουργία του Σταθμού Μετρό, δέχονται χημικά, δακρυγόνα και χτυπήματα απ’ τα κλομπ των ΜΑΤ, χωρίς καμία πρόφαση. Γινόμαστε έτσι μάρτυρες νέων «επεισοδίων» καταστολής, με συνεχόμενα χτυπήματα της αστυνομίας και των ΜΑΤ απέναντι σε όποιο κομμάτι του λαού και της νεολαίας αντιστέκεται στην κλιμακούμενη επίθεση. Μια επίθεση απέναντι σε όλες τις πλευρές της ζωής του λαού.

Ιδιαίτερα σε μια περιοχή όπως αυτή των Εξαρχείων, η καθημερινή παρουσία των δυνάμεων καταστολής, και η προκλητική τους στάση έχει διαμορφώσει ένα κλίμα τρομοκρατίας στους κατοίκους της περιοχής.

ΚΑΤΩ Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ!

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΙΔΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ!

ΟΧΙ ΣΤΑΘΜΟΣ ΜΕΤΡΟ ΣΤΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ!

 

 

Αναζήτηση
Κανάλι στο YouTube
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: ett.books@yahoo.gr