06 ΦΛΕΒΑΡΗ 2021

Η χαμένη τιμή της Ούρσουλα και άλλες ιστορίες…

Άρθρο από την Προλεταριακή Σημαία (φύλλο 887)

Στο παρασκήνιο άγριος καπιταλισμός, ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες και ανταγωνισμοί, κρατικές αντιθέσεις και εμβόλιο!

Η διαμάχη της Ε.Ε. με την AstraZeneca, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας πως θα παραδώσει μόνο 30 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου μέχρι τέλη Μαρτίου, έναντι 80 εκατομμυρίων που υπολόγιζαν οι Βρυξέλλες, κυριάρχησε το τελευταίο διάστημα στα ΜΜΕ.

Ο κυριότερος λόγος, είναι πως εκτροχιάζεται το εμβολιαστικό πρόγραμμα όλης της ΕΕ! Αν συνυπολογίσουμε πως βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα, με άλλους 3-4 δύσκολους μήνες και την ίδια στιγμή ο βασικός προμηθευτής της ΕΕ, η Pfizer/BioNTech, μειώνει 30% την παραγωγή, λόγω αναδιάρθρωσης των εργοστασίων, αντιλαμβανόμαστε τον πανικό των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Στην Γερμανία έχουν σταματήσει οι εμβολιασμοί περιμένοντας νέες δόσεις, ενώ στο Παρίσι το επόμενο ραντεβού είναι για μετά από 2 μήνες!! Ο «κύκλος του δράματος» ολοκληρώνεται, καθώς τα υπόλοιπα εμβόλια που έχει «κλείσει» η Ε.Ε. (Sanofi-GSK, Johnson&Johnson, CureVac, Novavax, Valneva) θα καθυστερήσουν, αφού βρίσκονται στο στάδιο της έγκρισης.

Βέβαια, η όλη διένεξη με την Βρετανοσουηδική πολυεθνική δεν αφορά μόνο τον «εθνικισμό» των Βρετανών -όπως ισχυρίζονται τα συστημικά media. Όχι ότι οι Βρετανοί δε έσπευσαν ακόμα μια φορά να μιλήσουν για δικαίωση του Brexit, έναντι της λάθος πολιτικής της Κομισιόν. Ακολούθησαν οι απαγορεύσεις εξαγωγών της Κομισιόν, απειλές από Τζόνσον και άλλα ευτράπελα!

Οι αυτοκριτικές των Ευρωπαίων αξιωματούχων και οι υποσχέσεις για λύση του προβλήματος δεν μπορούν να μας κάνουν να ξεχάσουμε πως όλα αυτά τα συμβόλαια με τις φαρμακευτικές έγιναν με κρυφούς όρους και στις τιμές, αλλά και στην «αποποίηση ευθυνών» των πολυεθνικών για οποιαδήποτε παρενέργεια και θανάτους προκαλέσουν τα εμβόλια. Δηλαδή τις όποιες αποζημιώσεις εκδικαστούν για βλάβες, θα τις πληρώσουμε πάλι εμείς.

Δεύτερο και πιο σημαντικό είναι ότι η έρευνα όλων αυτών των εταιριών για τα εμβόλια, έγινε με πακτωλό εκατομμυρίων κρατικής χρηματοδότησης. Οι φαρμακοβιομηχανίες έλαβαν δισεκατομμύρια ευρώ σε άμεσες και έμμεσες επιχορηγήσεις, ενώ τα κράτη πλήρωσαν προκαταβολικά για την αγορά εμβολίων, στέλνοντας περίπατο κάθε έννοια επιχειρηματικού ρίσκου! (Η εταιρεία Sanofi επιδοτήθηκε από το γαλλικό κράτος μέσω φοροαπαλλαγών με τουλάχιστον 100 εκατομμύρια ευρώ!) 

Τρίτο και φαρμακερό επιστημονικά, είναι η αδυναμία της Ευρώπης να μπορεί να παράγει δικά της εμβόλια. Μια Ευρώπη, που ανακάλυψε τα εμβόλια με τον Γάλλο Λουί Παστέρ και τον Γερμανό Ρόμπερτ Κοχ (θεμελιωτές της μικροβιολογίας)!

Αυτό, είναι αποτέλεσμα της μείωσης των επενδύσεων στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια στην ευρωπαϊκή ήπειρο, λόγω των πολιτικών αυστηρής λιτότητας που επιβάλλει η ΕΕ. Έτσι τα αντίστοιχα ερευνητικά ιδρύματα, Ίδρυμα Παστέρ και Ινστιτούτο Κοχ, εγκατάλειψαν τις προσπάθειες για εμβόλια άδοξα.

Βέβαια, μην νομίσετε πως οι πολυεθνικές έκαναν όλη τη δουλειά μόνες τους. Όπως πήραν το κρατικό χρήμα, πήραν και την βοήθεια κρατικών ερευνητικών κέντρων τζάμπα!

Η Moderna στηρίχθηκε σε έρευνες του δημόσιου πανεπιστήμιου της Πενσιλβάνια, η BioNTech, συνέταιρος της Pfizer, στις έρευνες του πανεπιστημίου Μάιντς (Γερμανία), η AstraZeneca στις έρευνες του πανεπιστήμιου της Οξφόρδης.

Με αλλά λογία η περίφημη σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα αποδείχτηκε σκανδαλωδώς ετεροβαρής σε βάρος του δημοσίου! Τι έκπληξη, θα μου πείτε! Καθόλου για εμάς.

Όλα τα παραπάνω καθορίζουν το από δω και πέρα. Η επιλογή του lockdown και η παράταση της ύφεσης γίνονται «μονόδρομος» για την ΕΕ, την ώρα που οι ανταγωνιστές ανακάμπτουν.

Ενδεικτικά στοιχεία:

Έως τώρα, οι ΗΠΑ είχαν εμβολιάσει το 11% του πληθυσμού τους, η Βρετανία το 7% και η ΕΕ κάτι λιγότερο από το 2%.

Με τους σημερινούς ρυθμούς, η Βρετανία θα έχει εμβολιάσει το 75% του πληθυσμού της (που απαιτείται για την επίτευξη ανοσίας αγέλης) στα μέσα Ιουλίου, ενώ η ΕΕ θα πρέπει να περιμένει μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, αν δεν υπάρξουν περαιτέρω ελλείψεις.

Η ΕΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία, επένδυσε στα εμβόλια σημαντικά μικρότερα κεφάλαια από ΗΠΑ και Αγγλία, αλλά κι αυτό πλέον συνιστά απόδειξη της μειωμένης οικονομικής δυνατότητας με τις σημαντικές επιπτώσεις της. Το πλήγμα για το γεωπολιτικό κύρος της ΕΕ είναι βαρύ. Οι τελευταίες προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας για το 2020 ήθελαν το ΑΕΠ της ΕΕ να συρρικνώνεται κατά 7,4% έναντι της 3,6% μείωσης για τις ΗΠΑ, ενώ η Κίνα προβλέπεται ότι θα σημειώσει αύξηση κατά 2,3%. Αυτό σημαίνει ότι και το 2021 θα σημάνει υποχώρηση οικονομικής και γεωπολιτικής ισχύος για την ΕΕ έναντι των βασικών ανταγωνιστών της.

Σύμφωνα με αναλύσεις (εφημερίδα Handelsblatt), οι επαπειλούμενες γεωπολιτικές και εσωτερικές, κοινωνικές επιπτώσεις από την οικονομική κρίση λόγω πανδημίας θέτουν υπό αμφισβήτηση… το Σύμφωνο Σταθερότητας της ΟΝΕ.

Το δεξί χέρι της Μέρκελ στην καγκελαρία, Μπράουν, υποστήριξε ότι «το φρένο του χρέους δεν μπορεί να γίνεται σεβαστό στα χρόνια που έρχονται» λόγω των τεράστιων προκλήσεων που θέτει η πανδημία. Ζήτησε μάλιστα να αναθεωρηθεί το γερμανικό Σύνταγμα! «Οh mon dieu, les bolsheviques!» (Ω θεέ μου, οι Μπολσεβίκοι!)

Η πίεση και το στρίμωγμα της ΕΕ γίνεται φανερή και οδηγεί σε επιλογές εκτός των δυτικών στάνταρτ. Έτσι ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν δηλώνει πως «πρέπει να χρησιμοποιήσει τα εμβόλια, που έχουν αναπτυχθεί σε Ρωσία και Κίνα, εάν αυτά λάβουν έγκριση…». Ο Μακρόν, σε συνάντηση του με τον Βούτσιτς, πρωθυπουργό της Σερβίας, εκθειάζει το επιτυχές πρόγραμμα εμβολιασμού με το κινεζικό εμβόλιο!

Συμπερασματικά, μονότονα θα επαναλάβουμε πως η μόνη έννοια των κυρίαρχων στην ΕΕ είναι να μην μείνουν πίσω στο κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους και των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Κανείς τους δεν ενδιαφέρεται για τις ζωές των πολιτών που θα χαθούν, για αυτό και δεν παίρνουν κανένα μέτρο ενίσχυσης των συστημάτων υγείας. Αντίστοιχα οδυνηρές θα είναι οι συνέπειες στους λαούς που θα υποφέρουν από την ανεργία, τη φτώχια και την καταπίεση, αν δεν αντισταθούν.

Αναζήτηση
10η Συνδιάσκεψη
Η στήλη του διαλόγου θα παραμείνει ανοιχτή ως τις 20/6
 
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: ett.books@yahoo.com
Site: ektostonteixon.gr