ΔΙΑΔΡΟΜΗ

 

Η πορεία διαπάλης στο ΚΚΕ και η παρέμβαση των ρεβιζιονιστών ξεκινά το Σεπτέμβρη του 1955 με τα γεγονότα της Τασκένδης. Το Φλεβάρη του 1956 γίνεται το 20ο Συνέδριο του ΚΚΣΕ και το Μάρτη η 6η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, η οποία καθαιρεί το Ζαχαριάδη και επικυρώνει τη ρεβιζιονιστική στροφή του κόμματος. Η πλειοψηφία των μελών και στελεχών αντιπαρατίθενται στις εξελίξεις, τόσο στην Ελλάδα, στην παρανομία αλλά και στις φυλακές και τις εξορίες, ιδιαίτερα στον Άη-Στράτη, όσο και στις ανατολικές χώρες από τους πολιτικούς πρόσφυγες. Η αντίστασή τους κάμπτεται «δια πυρός και σιδήρου» από τους ρεβιζιονιστές.

Το 1963, το ΚΚ Κίνας και ο Μάο Τσετούγκ, με το Γράμμα από 25 σημεία διατυπώνουν για πρώτη φορά ανοιχτά και με σχετικά ολοκληρωμένο τρόπο τις διαφωνίες τους με το σοβιετικό ρεβιζιονισμό και απευθύνουν έκκληση για την δημιουργία μ-λ κινήσεων και κομμάτων. Στις ανατολικές χώρες, πολιτικοί πρόσφυγες διαγραμμένοι από το ΚΚΕ αρχίζουν να οργανώνονται και το Σεπτέμβρη του 1964 συγκροτούν την Προσωρινή Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ(μ-λ), με πρόεδρο τον Πολύδωρο Δανιηλίδη και αργότερα την ΜΛΟ (Μαρξιστική Λενινιστική Οργάνωση). Τον Οκτώβρη του 1964, εκδίδεται στην Ελλάδα το περιοδικό Αναγέννηση, το οποίο διαδίδεται και στο εξωτερικό, με βασικά στελέχη το Γιάννη Χοντζέα και τον Ισαάκ Ιορδανίδη. Ήδη έχουν δημιουργηθεί οι Ιστορικές Εκδόσεις, που πραγματοποιούν έναν κύκλο εκδόσεων αρκετών έργων του Μάο και πρωτοπαρουσιάζουν στην Ελλάδα τις θέσεις του ΚΚ Κίνας. Στο σπουδαστικό χώρο δημιουργείται τον Απρίλη του 1966 η ΠΠΣΠ (Προοδευτική Πανσπουδαστική Συνδικαλιστική Παράταξη) που εκδίδει το περιοδικό Σπουδαστικός Κόσμος. Στα τέλη του 1966 και στις αρχές του 1967 δημιουργείται η ΣΠΑΚ (Συνεπής Πολιτική Αριστερή Κίνηση) και εκδίδεται η εφημερίδα Λαϊκός Δρόμος.

Λίγο αργότερα ιδρύεται η ΟΜΛΕ (Οργάνωση Μαρξιστών Λενινιστών Ελλάδας) μέσα σε συνθήκες παρανομίας. Αρχίζει να εκδίδεται η Προλεταριακή Σημαία σε μικρό μέγεθος, ενώ μέλη και στελέχη που βγαίνουν στο εξωτερικό δημιουργούν το ΑΜΕΕ (Αντιφασιστικό Μέτωπο Ελλήνων Εξωτερικού) και εκδίδουν το περιοδικό Λαϊκός Δρόμος και την εφημερίδα Λαϊκή Ενότητα.

Το 1976 γίνεται το ιδρυτικό Συνέδριο του ΚΚΕ(μ-λ), ενώ, ταυτόχρονα, μια μικρή ομάδα μελών και στελεχών ιδρύει το Μ-Λ ΚΚΕ, το οποίο εκδίδει το Λαϊκό Δρόμο. Κυκλοφορεί η Προλεταριακή Σημαία και, εκτός από την ΠΠΣΠ, η οποία εκδίδει το περιοδικό Σάλπισμα, λειτουργούν η ΠΜΣΠ (Προοδευτική Μαθητική Συνδικαλιστική Παράταξη) που εκδίδει τα Μαθητικά Νιάτα, η ΠΕΣΠ (Προοδευτική Εργατική Συνδικαλιστική Παράταξη) και η ΠΠΕΚΤ (Προοδευτική Παράταξη Επιστημόνων Καλλιτεχνών).

Το 2ο Συνέδριο, το 1981, είναι το κύκνειο άσμα της ηγεσίας του ΚΚΕ(μ-λ). Οι εξελίξεις στο διεθνές κίνημα (στροφή Κίνας και Αλβανίας) και ο “αέρας της αλλαγής” του ΠΑΣΟΚ επιδρούν διαλυτικά στην οργάνωση. Η Προλεταριακή Σημαία καταργείται και εκδίδεται η εφημερίδα Για μια Αριστερή Πολιτική.

1982

ανασυγκροτηση

Με πρωτοβουλία πέντε μελών της ΚΕ που εκλέχθηκε στο 2ο Συνέδριο, ένας μικρός αριθμός συντρόφων και ενδιάμεσων στελεχών αποφασίζει να αντιταχθεί στην ολοκληρωτική διάλυση της οργάνωσης και προχωρά στις 25, 26 και 27 Ιούνη στη Συνδιάσκεψη της Ανασυγκρότησης, με την οποία γεννήθηκε η νέα οργάνωση που συνεχίζει τη δράση της μέχρι σήμερα. Αποφασίζεται να διατηρηθεί η ονομασία της οργάνωσης, να επανεκδοθεί η Προλεταριακή Σημαία σαν δεκαπενθήμερο κομματικό όργανο και να γίνει νέα συνδιάσκεψη τον επόμενο χρόνο.

Στις 10 Ιούλη κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της Προλεταριακής Σημαίας, με το πρωτοσέλιδο τίτλο Κάτω τα χέρια από την παλαιστινιακή επανάσταση με αφορμή την εισβολή του Ισραήλ στο Λίβανο στις 6 Ιούνη, η οποία στοίχισε χιλιάδες νεκρούς Λιβανέζους και Παλαιστίνιους.

Ξεκινούν προσπάθειες παρέμβασης στα Πανεπιστήμια, στους εργαζόμενους στον ιματισμό και στους οικοδόμους, όπου αργότερα θα συγκροτηθεί η Αγωνιστική Κίνηση Οικοδόμων. Αναδεικνύεται το ζήτημα των βάσεων, για τις οποίες η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους Αμερικάνους και συγκροτούνται αντιβασικές επιτροπές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ψηφίζεται ο νόμος 1264 για τη λειτουργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων, με βάση τον οποίο σύντομα θα αρχίσουν να κυρήσσονται παράνομες απεργίες. Ψηφίζεται ο νόμος-πλαίσιο για τα Πανεπιστήμια, ο 1268, και ο κανονισμός λειτουργίας των Μαθητικών Κοινοτήτων.

Οι Δημοτικές Εκλογές στις 17 Οκτώβρη είναι η πρώτη κεντρική πολιτική μάχη που δίνει η οργάνωση. Με στόχο την πολιτική αντιπαράθεση σε τρία μέτωπα (ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ρεφορμισμός) απευθύνει πρόταση εκλογικής συνεργασίας σε άλλες δυνάμεις της αριστεράς, η οποία δε βρίσκει αποδέκτες. Οι λιγοστές δυνάμεις της δεν επιτρέπουν αυτόνομη κάθοδο κι έτσι καταλήγει στη θέση του Λευκού-Άκυρου.

1983

Η κυβέρνηση της αλλαγής του ΠΑΣΟΚ ψηφίζει το νόμο 1365 “Περί Κοινωνικοποιήσεων”, ο οποίος, στο περίφημο άρθρο 4, θέτει περιορισμούς στο δικαίωμα της απεργίας. Παρόλα αυτά, πολλοί, ακόμα και στην εξωκοινοβουλευτική αριστερά, θεωρούν ότι οι εργατικοί αγώνες είναι πια μάταιοι.

Ο δύσκολος αγώνας για την ανασυγκρότηση της οργάνωσης συνεχίζεται. Η Εργατική Συνδιάσκεψη γίνεται στις 28, 29 και 30 Οκτώβρη με κύριο θέμα την ενίσχυση της εργατικής δουλειάς, αλλά και τη διεθνή και εσωτερική πολιτική κατάσταση.

Με τη διακήρυξη Τα 10 σημεία ενότητας των Αγωνιστικών Κινήσεων συγκροτούνται οι Αγωνιστικές Κινήσεις στα Πανεπιστήμια και στα ΚΑΤΕΕ και συμμετέχουν για πρώτη φορά στις φοιτητικές εκλογές, που γίνονται στις 6 Απρίλη. Είναι η μόνη δύναμη που θέτει το στόχο της ανατροπής του νόμου 1268 και αργότερα του 1404/84, με τον οποίο ιδρύονται τα ΤΕΙ. PRAXIKOPHMA-82

Σε πόλεις της Θεσσαλίας διατηρείται μαθητικό σχήμα με το όνομα ΠΜΣΠ, το οποίο δρα ως το 1987.

Το Μάρτη η οργάνωση παίρνει την πρωτοβουλία για κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη ενάντια σε φήμες και κλίμα πραξικοπήματος που καλλιεργούνταν.

Τον Ιούλη το ΠΑΣΟΚ υπογράφει με τους Αμερικάνους τη συμφωνία παραμονής των βάσεων.

1984

brosoura-1984

Εκδίδεται η μπροσούρα Διεθνείς και εσωτερικές εξελίξεις, η οποία παρουσιάζει σε ολοκληρωμένη μορφή το ιδεολογικοπολιτικό πλαίσιο στο οποίο πρόκειται να κινηθεί το ΚΚΕ(μ-λ) τα επόμενα χρόνια.

Στις Ευρωεκλογές στις 17 Ιούνη διατυπώνεται και παλεύεται για πρώτη φορά η θέση της Αποχής.

Συγκροτούνται οι Προοδευτικές Μαθητικές Κινήσεις.

Πραγματοποιείται μεγάλη παγκρήτια εκδήλωση διεθνιστικής αλληλεγγύης στα Χανιά το καλοκαίρι.

Στις 26, 27 και 28 Οκτώβρη γίνεται Πανελλαδική Συνδιάσκεψη των Αγωνιστικών Κινήσεων στη Θεσσαλονίκη.

Στις 3 Δεκέμβρη ο Γάλλος φασίστας Λεπέν επισκέπτεται την Ελλάδα, αφού το ΠΑΣΟΚ έκανε στροφή 180 μοιρών και άφησε στην άκρη τους λεονταρισμούς και το χαρακτηρισμό του ως ανεπιθύμητου. Έντεκα, σχεδόν, χρόνια μετά τη χούντα, η πρόκληση είναι μεγάλη για τον ελληνικό λαό. Επί τρεις ημέρες οι συγκεντρώσεις και οι διαδηλώσεις είναι μαζικές, επανεμφανίζονται τα ΜΑΤ και γίνονται πολλές συλλήψεις. Το ΚΚΕ(μ-λ) αντιμετωπίζει τις λογικές της σύγκρουσης και του …γιαουρτώματος, όπως και τις ταλαντεύσεις πολλών δυνάμεων του χώρου απέναντι στην αναγκαιότητα και τη δυνατότητα μαζικής λαϊκής απάντησης.

1985

komar-1985

Στις 11 Μάρτη ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ αναλαμβάνει ΓΓ του ΚΚΣΕ και εξαγγέλλει μια σειρά μεταρρυθμίσεων που έμειναν στην ιστορία με το όνομα Περεστρόικα. Ο δρόμος για την διάλυση της ΕΣΣΔ ανοίγει.

Τον Απρίλη πεθαίνει ο ηγέτης του Κόμματος Εργασίας Αλβανίας Ενβέρ Χότζα.

Στις 15 Φλεβάρη δημοσιεύεται στην Προλεταριακή Σημαία πρόταση εκλογικής συνεργασίας του ΚΚΕ(μ-λ) προς τις δυνάμεις της αριστεράς. Το Μ-Λ ΚΚΕ την αποδέχεται και συγκροτείται, έτσι, το σχήμα της Κομμουνιστικής Αριστεράς, το οποίο συμμετέχει στις Βουλευτικές Εκλογές στις 2 Ιούνη.

Τον Οκτώβρη ξεκινά στην Πορτογαλία η δίκη του Οτέλο Σαράιβα ντε Καρβάλιο, ηγέτη της Επανάστασης των Γαρυφάλλων, ο οποίος είχε συλληφθεί στις 20 Ιούνη. Η οργάνωση αναδεικνύει το θέμα και συμμετέχει στο κίνημα αλληλεγγύης.

Ο στόχος του συστήματος για ένταση της επίθεσης στα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα γίνεται φανερός από την αρχή της δεύτερης τετραετίας του ΠΑΣΟΚ.

Στις 17 Νοέμβρη το βράδυ, μετά την πορεία του Πολυτεχνείου, δολοφονείται ο 15χρονος Μιχάλης Καλτέζας από τις σφαίρες του αστυνομικού Μελίστα. Το Πολυτεχνείο καταλαμβάνεται από δυνάμεις της αναρχίας και του χώρου. Η οργάνωση δε συμφωνεί με την κατάληψη και συμμετέχει στις συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις καταγγελίας της δολοφονίας. Η ΕΦΕΕ καλεί σε διαδήλωση για τις 19 Νοέμβρη, αλλά μετά από παρέμβαση της ΓΣΕΕ τη ματαιώνει. Η οργάνωση βρίσκεται στη συγκέντρωση στα Προπύλαια, μαζί με άλλες δυνάμεις, τις οποίες «τραβά» στην πραγματοποίηση διαδήλωσης. Τα ΜΑΤ εισβάλλουν στο κατειλημμένο Χημείο.

1986

tsernobil

Η κυβέρνηση εντείνει την κρατική τρομοκρατία. Η διαδήλωση ενάντια στην επίσκεψη Σουλτς στην Αθήνα στις 26 Μάρτη απαγορεύεται, αλλά πραγματοποιείται και χτυπιέται. Η οργάνωση συμμετέχει μέσω της Επιτροπής Πρωτοβουλίας την οποία έχει συγκροτήσει μαζί με το ΕΚΚΕ-ΜΛ ΚΚΕ και την ΟΕΚΟ.

Στις 9 Μάη η οργάνωση συμμετέχει μαζί με το ΕΚΚΕ-ΜΛ ΚΚΕ στο σπάσιμο της απαγόρευσης της πορείας στην Αθήνα μετά το πυρηνικό “ατύχημα” στο Τσερνομπίλ και στις 13 Μάη σε αντίστοιχη κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη. Εκδίδεται η μπροσούρα Για την πυρηνική ενέργεια και το Τσερνομπίλ.

Στις 13 Ιούνη δημοσιεύεται στην Προλεταριακή Σημαία η απόφαση της οργάνωσης για τις Δημοτικές Εκλογές στις 12 Οκτώβρη, σύμφωνα με την οποία η πρόταση εκλογικής συνεργασίας που έχει γίνει από την προηγούμενη χρονιά ενόψει των βουλευτικών εκλογών ισχύει, όμως αν δεν επιτευχθεί κάποια συνεργασία σε μεγάλους Δήμους θα επιλεγεί η θέση του Λευκού, όπως και τελικά γίνεται. Η οργάνωση εκτιμά ότι αποκτά ιδιαίτερη σημασία το πολιτικό μήνυμα που πρέπει να δοθεί, μετά το Τσερνομπίλ.

Στις 3 Σεπτέμβρη χτυπιέται από τα ΜΑΤ συγκέντρωση εργαζομένων της ΕΔΟΚ-ΕΤΕΡ. Ο 60χρονος εργάτης Άγγελος Μαυροειδής πεθαίνει στο ΚΑΤ λίγες μέρες μετά.

Το Σεπτέμβρη εκδίδεται η μπροσούρα Η πάλη ενάντια στην Εξάρτηση, επιτακτική ανάγκη του σήμερα.

Στις 1 Δεκέμβρη ο φασίστας Λεπέν επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη. Η μαζική πορεία χτυπιέται και γίνονται δύο συλλήψεις.

1987

ak1987

Εκδίδεται το Γενάρη η μπροσούρα Για το ζήτημα της Αριστεράς.

Το Μάρτη ξεσπά η ελληνοτουρκική κρίση του Σισμίκ.

Οι φοιτητικές εκλογές στις 2 Απρίλη είναι οι πρώτες στις οποίες η ΔΑΠ ανακηρύσσεται πρώτη δύναμη.

Τον Οκτώβρη ξεκινούν μεγάλες φοιτητικές κινητοποιήσεις ενάντια στα μέτρα του υπουργού Παιδείας Τρίτση, τα οποία περιλαμβάνουν περικοπές σε σίτιση, στέγαση και συγγράμματα, προώθηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, εισαγωγή ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων λειτουργίας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και εσωτερικούς κανονισμούς στις σχολές. Πρόκειται για τον πρώτο μεγάλο φοιτητικό αγώνα μετά από εκείνον του 1979 ενάντια στο νόμο 815. Οι καταλήψεις των σχολών και οι διαδηλώσεις είναι μαζικές και χτυπιούνται από τα ΜΑΤ. Ο αγώνας λήγει το Δεκέμβρη, καταφέρνοντας κάποια υποχώρηση της κυβέρνησης, όχι όμως και την ανατροπή της πολιτικής της. Είναι, πάντως, η πρώτη έμπρακτη αμφισβήτηση του ν.1268. Οι Αγωνιστικές Κινήσεις συμμετέχουν στον αγώνα θέτοντας την ανάγκη της πολιτικοποίησης του φοιτητικού κινήματος, με σταθερό το μέτωπο ενάντια στο ρεφορμισμό.

Στις 9 Δεκέμβρη ξεσπά στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας η ηρωική εξέγερση του παλαιστικιακού λαού ενάντια στους σιωνιστές δολοφόνους, που έμεινε γνωστή με το όνομα «Ιντιφάντα».

1988

synd3-1988

Στις 29, 30 και 31 Γενάρη γίνεται η 3η Συνδιάσκεψη που αξιοποιεί τη δουλειά των προηγούμενων χρόνων, κωδικοποιεί και συγκροτεί το σώμα των πολιτικών θέσεων και εκτιμήσεων της οργάνωσης για τις διεθνείς και εσωτερικές εξελίξεις.

Η μεγάλη απεργία της ΟΛΜΕ το καλοκαίρι δίνει το έναυσμα για τη συγκρότηση πολιτικοσυνδικαλιστικών σχημάτων από αγωνιστές εκπαιδευτικούς της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.

Η ΕΣΣΔ αποσύρει τα στρατεύματά της από το Αφγανιστάν μετά από εννέα χρόνια. Τελειώνει ο πόλεμος Ιράν-Ιράκ.

Ξεσπά το «σκάνδαλο Κοσκωτά» και εγκαινιάζεται μια περίοδος αστάθειας της ελληνικής αστικής πολιτικής σκηνής, μέσα και στις δραματικές διεθνείς εξελίξεις που σύντομα θα ακολουθήσουν.

Η οργάνωση συμμετέχει στις μαζικές και πολυήμερες κινητοποιήσεις του λαού της Θεσπρωτίας για τον ποταμό Καλαμά, στον οποίο σχεδιαζόταν να χύνονται αστικά λύματα.

1989

ekloges-1989

Η πτώση του τείχους του Βερολίνου στις 9 Νοέμβρη σηματοδοτεί την κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ, τη διάλυση της ΕΣΣΔ και τις ανατροπές στις χώρες του ανατολικού συνασπισμού, διαδικασίες που θα ολοκληρωθούν μέσα στα επόμενα δυο χρόνια.

Στις 11 Φλεβάρη η οργάνωση ανακοινώνει από την Προλεταριακή Σημαία την απόφαση να κατέβει αυτόνομα στις Βουλευτικές Εκλογές, λόγω της αδυναμίας συγκρότησης σχήματος εκλογικής συνεργασίας με άλλες δυνάμεις. Οι εκλογές γίνονται στις 18 Ιούνη και από αυτές προκύπτει η κυβέρνηση Τζανετάκη που στηρίζουν η ΝΔ και ο ενιαίος Συνασπισμός. Στις 5 Νοέμβρη γίνονται ξανά εκλογές από τις οποίες προκύπτει η οικουμενική κυβέρνηση Ζολώτα, με στήριξη από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τον ενιαίο Συνασπισμό. Ο κύκλος κλείνει με τις εκλογές στις 8 Απρίλη της επόμενης χρονιάς, στις οποίες εκλέγεται κυβέρνηση της ΝΔ. Η δύσκολη απόφαση της αυτόνομης καθόδου και στις τρεις αναμετρήσεις παίρνεται στη βάση της ανάγκης υπεράσπισης του κομμουνιστικού κινήματος.

Η ταυτόχρονη διενέργεια των Βουλευτικών Εκλογών και των Eυρωεκλογών στις 18 Ιούνη θέτει το πρακτικό πρόβλημα της πραγματοποίησης της θέσης της Αποχής από τις Ευρωεκλογές κι έτσι η οργάνωση προπαγανδίζει τη θέση του Άκυρου.

Τον Απρίλη ξεσπούν μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις στην Κίνα με κέντρο την πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου. Τα ξημερώματα της 4ης Ιούνη ο στρατός κάνει έφοδο στην πλατεία και σε συγκεντρώσεις σε άλλες πόλεις, αφήνοντας πίσω του περίπου 3.000 νεκρούς και δεκάδες χιλιάδες τραυματίες. Δύση και Ανατολή καταδικάζουν τη σφαγή, όλοι, όμως, αποκρύπτουν πως οι διαδηλωτές κρατούν κόκκινες σημαίες και ποτραίτα του Μάο και τραγουδούν τη Διεθνή. Λίγα χρόνια μετά οι σφαγείς της Τιενανμέν θα γίνουν ισότιμοι συνομιλητές των «κατηγόρων» τους.

Τον Ιούνη πεθαίνει ο Πολύδωρος Δανιηλίδης, ο «παππούς» της οργάνωσης. Στέλεχος του ΚΚΕ και του ΕΛΑΣ και από τους πρωτοπόρους του μ-λ κινήματος στην Ελλάδα, ενέπνευσε με τη μαχητικότητά του και την αποφασιστικότητα με την οποία επέμεινε ως το τέλος της ζωής του στον επαναστατικό δρόμο κόντρα στον ταξικό εχθρό και το ρεβιζιονισμό.

1990

Μέσα στις θυελλώδεις διεθνείς εξελίξεις η οργάνωση επιμένει ότι η ελπίδα του λαού είναι κόκκινη. Εκδίδονται οι μπροσούρες Η παγκόσμια κατάσταση και οι εξελίξεις στις χώρες του ανατολικού συνασπισμού, Γιάλτα ή Πότσνταμ, Για τη Μεγάλη Προλεταριακή Πολιτιστική Επανάσταση.

Στα Χανιά συγκροτείται συντονιστικό φορέων ενάντια στις βάσεις, από το οποίο αργότερα θα προκύψει η Επιτροπή κατά των Βάσεων και της Εξάρτησης.

Στις 11 Μάη χτυπιέται από τα ΜΑΤ η μαζική πορεία ενάντια στην επίσκεψη του Ντε Κλερκ, ηγέτη του καθεστώτος του Απαρτχάιντ.

Η επάνοδος της ΝΔ στην εξουσία συνοδεύεται από το παραπέρα ξεδίπλωμα της επίθεσης στα δικαιώματα λαού και νεολαίας. Ψηφίζεται ο αντιτρομοκρατικός και ο αντιασφαλιστικός νόμος, ενώ με το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς βγαίνει στη δημοσιότητα το πολυνομοσχέδιο για την παιδεία, το οποίο αφορά όλες τις βαθμίδες. Ήδη από τον Οκτώβρη ξεκινούν οι πρώτες φοιτητικές συνελεύσεις και από το Νοέμβρη οι πρώτες διαδηλώσεις, αλλά και καταλήψεις σε σχολεία και σχολές.

Δημοσιεύεται η μπροσούρα των Αγωνιστικών Κινήσεων για την κρίση της εκπαίδευσης.

ps-mikrh

Η οργάνωση εκτιμά σωστά ότι μετά την κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ το κεφάλαιο θα ξεδιπλώσει με ένταση την επίθεσή του και διατυπώνει την πρόταση της κοινής δράσης των αριστερών δυνάμεων, η οποία δημοσιεύεται στην μπροσούρα Να στηρίξουμε την κοινή δράση των πραγματικών αριστερών δυνάμεων ενάντια στην καπιταλιστική επίθεση και εξάρτηση.

Στις Δημοτικές Εκλογές στις 14 Οκτώβρη η οργάνωση επιλέγει τη θέση του Λευκού, εκτός από την Κοινότητα Ευκαρπίας, όπου συμμετέχει συνδυασμός με επικεφαλής το Στέλιο Αγκούτογλου.

Στις 15 Νοέμβρη εκδίδεται το φύλλο 191 της Προλεταριακής Σημαίας, το πρώτο σε μικρό σχήμα και με νέο λογότυπο.

1991

Στις 8 Γενάρη ο αγωνιστής καθηγητής Νίκος Τεμπονέρας πέφτει νεκρός από τα χτυπήματα του αρχιΟΝΝΕΔίτη Καλαμπόκα, σε κατειλημμένο σχολείο στην Πάτρα. Ο υπουργός παιδείας Κοντογιαννόπουλος παραιτείται την επόμενη μέρα, το πολυνομοσχέδιο αποσύρεται, ενώ στις 10 Γενάρη σε μαζική διαδήλωση στην Αθήνα, που χτυπιέται από την αστυνομία, χάνουν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι από τον εμπρησμό του πολυκαταστήματος Κάπα-Μαρούση. Στο φοιτητικό κίνημα γίνεται αντιπαράθεση γύρω από το αίτημα να πέσει η κυβέρνηση των δολοφόνων, το οποίο οι Αγωνιστικές Κινήσεις δεν υιοθετούν.

Στον απόηχο των κινητοποιήσεων, η οργάνωση δέχεται επίθεση εκλογικής ενότητας από την ΚΝΕ-ΝΑΡ και τις Αριστερές Συσπειρώσεις, που συγκροτούν στα πανεπιστήμια την ΕΑΑΚ. Στις φοιτητικές εκλογές οι Αγωνιστικές Κινήσεις κατεβαίνουν αυτόνομα.

Στην Αθήνα συγκροτείται η Πρωτοβουλία Αγωνιστών Μαθητών και σε πόλεις της Κρήτης οι Αγωνιστικές Κινήσεις Μαθητών.

bush-1991

Από τις 2 Αυγούστου της προηγούμενης χρονιάς το Ιρακ είχε εισβάλλει στο Κουβέιτ. Οι ΗΠΑ, επικεφαλής δύναμης 35 κρατών, εισβάλλουν στο Ιράκ. Ο πρώτος πόλεμος του Κόλπού ξεκινά με ανελέητους βομβαρδισμούς στις 17 Γενάρη και ολοκληρώνεται το Φλεβάρη με τη νίκη των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπους επισκέπτεται την Αθήνα στις 19 Ιούλη. Σε μια αστυνομοκρατούμενη πόλη γίνεται διαδήλωση ενάντια στο μακελλάρη του Ιράκ.

Τον Αύγουστο γίνεται το πραξικόπημα του Γιέλτσιν, με το οποίο ο Γκορμπατσόφ, πλέον, καταρρέει. Το Δεκέμβρη η ΕΣΣΔ διαλύεται οριστικά.

Τον Οκτώβρη γίνεται ο εμπρησμός της Πρυτανείας του Πολυτεχνείου και τα ΜΑΤ καταπατούν το Άσυλο.

1992

Στις 7 Φλεβάρη υπογράφεται η Συνθήκη του Μάαστριχτ, η οποία επικυρώνει τη μεταξέλιξη της ΕΟΚ σε ΕΕ, βάζει τις βάσεις για την ΟΝΕ και καθορίζει την οικονομική πολιτική της λιτότητας στις χώρες τις ΕΕ. Η συνθήκη επικυρώνεται από την ελληνική βουλή στις 28 Ιούλη με τις ψήφους των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, Συνασπισμού και ΠΟΛΑΝ.

Fourth_mlkinima

Στις 17, 18 και 19 Απρίλη γίνεται η 4η Συνδιάσκεψη του ΚΚΕ(μ-λ), σε μια περίοδο που οι νικητές του Ψυχρού Πολέμου διατυμπανίζουν το τέλος της Ιστορίας και επιχειρούν να κλείσουν οριστικά την οδυνηρή (γι” αυτούς) “παρένθεση” που άνοιξε η Οκτωβριανή Επανάσταση. Η Συνδιάσκεψη έχει κεντρικό σύνθημα Επιμένουμε στο δρόμο της Επανάστασης – Παλεύουμε για ένα νέο κομμουνιστικό ξεκίνημα και επιχειρεί να υπερασπιστεί την πάλη των λαών και των κομμουνιστών.

Ενώ προχωρά η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, συγκροτείται τον Ιούνη στην Αθήνα η Λαϊκή Πρωτοβουλία ενάντια στη Νέα Τάξη τον Εθνικισμό και τον Πόλεμο από το ΚΚΕ(μ-λ), το ΝΑΡ και τις Αριστερές Συσπειρώσεις. Στόχος της οργάνωσης, η οποία πρωταγωνιστεί στη συγκρότηση της πρωτοβουλίας, είναι η ενίσχυση του αντιιμπεριαλιστικού χαρακτήρα του αντιπολεμικού κινήματος. Αντιπολεμικές-αντιιμπεριαλιστικές επιτροπές συγκροτούνται και σε άλλες πόλεις.

Στις 20 και 21 Ιούνη γίνεται Πανελλαδική Σύσκεψη της Αγωνιστικής Κίνησης Οικοδόμων.

Τον Ιούλη ξεσπά η μεγάλη απεργία των εργαζόμενων της ΕΑΣ ενάντια στην ιδιωτικοποίησή της.

Στις 12 Σεπτέμβρη συλλαμβάνεται στο Περού ο Αμπιμαέλ Γκούσμαν, ο πρόεδρος Γκονζάλο, ηγέτης του ΚΚ. Η οργάνωση εκφράζει την αλληλεγγύη της και απαιτεί την απελευθέρωσή του.

1993

maxar-1993

Στις 20 Αυγούστου υπογράφεται η συμφωνία του Όσλο ανάμεσα στην Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και το Ισραήλ. Η συμφωνία προβλέπει αυτονομία για ορισμένες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Όχθης, ίδρυση της Παλαιστινιακής Αρχής και αναγνώριση των Ισραηλινών εποίκων.

Στις Βουλευτικές Εκλογές στις 10 Οκτώβρη συγκροτείται και κατεβαίνει η Μαχόμενη Αριστερά από το ΚΚΕ(μ-λ), το ΝΑΡ, το ΕΚΚΕ και το ΕΕΚ.

Το Δεκέμβρη πραγματοποιείται η 1η Πανελλαδική Σύσκεψη των Αγωνιστικών Κινήσεων.

1994

Ενώ οι υπόλοιπες δυνάμεις της Μαχόμενης Αριστεράς συγκροτούν ψηφοδέλτιο για τις Ευρωεκλογές στις 12 Ιούνη, το ΚΚΕ(μ-λ) παραμένει σταθερά στη θέση της αποχής.

Στις Δημοτικές Εκλογές στις 16 Οκτώβρη η Μαχόμενη Αριστερά συγκροτεί ψηφοδέλτια σε μια σειρά μεγάλους Δήμους της χώρας.

enaysma1-1994

Οι κινητοποιήσεις στα ΤΕΙ επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις των Αγωνιστικών Κινήσεων για το Σπουδαστικό Κίνημα, όμως, ταυτόχρονα, σύρουν το σύνολο σχεδόν των αριστερών δυνάμεων στην αντιδραστική θέση της ανωτατοποίησης.

Το Νοέμβρη εκδίδεται το Έναυσμα, το περιοδικό των Αγωνιστικών Κινήσεων.

Το Νοέμβρη, επίσης, πεθαίνει ο Γιάννης Χοντζέας, από τους πρωτεργάτες του μ-λ κινήματος στην Ελλάδα, ο οποίος, μετά τη διάλυση του ’82 είχε σχέσεις με την ομάδα Α/Συνέχεια.

Το Δεκέμβρη καταλήγει η συμφωνία για τη δημιουργία των ΤΑΣΚ, πολιτικοσυνδικαλιστικού σχήματος στους χώρους των εργαζόμενων, στο οποίο συμμετέχουν δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και ανένταχτοι αγωνιστές.

Εκδίδεται το πρώτο βιβλίο από τις Εκδόσεις Προλεταριακή Σημαία, το Στη γενιά του Αγώνα του αγωνιστή της αντίστασης Γιώργου Καρούσου.

1995

samaras

Εκδίδεται το βιβλίο 1917-1953 Η ιστορία διδάσκει και εμπνέει με την υπογραφή του Βασίλη Σαμαρά. Πρόκειται για ένα από τα βασικά εισηγητικά κείμενα της 4ης Συνδιάσκεψης του 1992 και αποτελεί μια σημαντική προσπάθεια εξέτασης, από πολιτική κυρίως, αλλά και ιστορική σκοπιά, της πορείας της Σοβιετικής Ένωσης, από την Οκτωβριανή Επανάσταση ως το θάνατο του Στάλιν. Το βιβλίο επανεκδίδεται το 2000.

Τον Ιούνη υπογράφεται η συνθήκη του Σένγκεν.

Το Νοέμβρη τα ΜΑΤ εισβάλλουν στο Πολυτεχνείο και συλλαμβάνουν 500 άτομα, κύρια του αναρχικού-αντιεξουσιαστικού χώρου, ο οποίος δέχεται σημαντικό πλήγμα.

1996

maxar-1996

Το Γενάρη ξεσπά η κρίση στα Ίμια, που καταλήγει στο «ευχαριστώ» του Σημίτη στους Αμερικάνους.

Η Μαχόμενη Αριστερά κατεβαίνει στις Βουλευτικές Εκλογές στις 22 Σεπτέμβρη, όμως λίγο μετά διαλύεται.

Το Νοέμβρη ξεσπούν μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις που θα συνεχιστούν ως το Φλεβάρη της επόμενης χρονιάς. Στα μαζικά και οργανωμένα μπλόκα των αγροτών, κυρίως στη Θεσσαλία, η κυβέρνηση απαντά με την τρομοκρατία των ΜΑΤ, που ξεφουσκώνουν τα λάστιχα των τρακτέρ και ρίχνουν ζάχαρη στις μηχανές.

1997

1997

Το Μάρτη ξεσπά μαζική λαϊκή εξέγερση στην Αλβανία ενάντια στην κυβέρνηση Μπερίσα μετά το σκάσιμο της φούσκας των παρατραπεζικών πυραμίδων, την οποία ευνόησαν τα μέτρα του ΔΝΤ. Η κατάσταση εκτονώνεται με τις εκλογές του Ιουνίου, στις οποίες εκλέγεται ο μόλις αποφυλακισμένος Φάτος Νάνο.

Το Μάρτη πραγματοποιείται η 2η Πανελλαδική Σύσκεψη των Αγωνιστικών Κινήσεων.

Από το Σεπτέμβρη και για δυο, περίπου, μήνες η Ολυμπιάδα Χαλκιδικής ζει αστυνομοκρατούμενη, λόγω των κινητοποιήσεων των κατοίκων ενάντια στα μεταλλεία χρυσού της TVX Gold.

1998

synd5-1998

Η 5η Συνδιάσκεψη γίνεται στις 8, 9 και 10 Μάη και αναδεικνύει την εκτίμηση ότι «κάτι αλλάζει» στη συνείδηση και τη στάση των μαζών στον κόσμο και τη χώρα μας.

Τον Ιούνη γίνεται ο πρώτος διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη εκπαιδευτικών. Η οργάνωση συμμετέχει με πρωταγωνιστικό ρόλο στις κινητοποιήσεις για τη ματαίωσή του, υπερασπιζόμενη τους μαζικούς διορισμούς από την επετηρίδα και καταγγέλλοντας την πρωτοφανή κρατική τρομοκρατία.

Στις 8 Οκτώβρη γίνονται οι πρώτες Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές μετά την ψήφιση του νόμου «Καποδίστρια». Η οργάνωση συμμετέχει σε ορισμένους Δήμους, αλλά προπαγανδίζει το Άκυρο στις Νομαρχιακές στη βάση του αντιδραστικού και αποπροσανατολιστικού χαρακτήρα του β” βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το Νοέμβρη ξεσπούν κινητοποιήσεις μαθητών και φοιτητών ενάντια στο νόμο 2525, γνωστού και ως νόμου-Αρσένη, που είχε ψηφιστεί τον Αύγουστο του 1997. Η συμμετοχή των μαθητών είναι μαζική, το φοιτητικό κίνημα, όμως, περιορίζεται στην Αθήνα και λιγότερο στη Θεσσαλονίκη.

Αρχίζει τη λειτουργία του το στέκι των Αγωνιστικών Κινήσεων στην Αθήνα.

Το Έναυσμα εκδίδεται και σε δελτίο, το οποίο αργότερα μετονομάζεται σε Μαθητικό Έναυσμα.

1999

apoxi-1999

Στις 22 Μάη διοργανώνεται από φορείς και επιτροπές συμβολικός αποκλεισμός του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, το οποίο χρησιμοποιούσαν τα ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα για την επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία. Το ΚΚΕ(μ-λ) συμμετέχει ενεργά σε μια σειρά αντιπολεμικές-αντιιμπεριαλιστικές επιτροπές σε όλη τη χώρα.

Στις Ευρωεκλογές στις 13 Ιούνη η θέση της Αποχής αποκτά ιδιαίτερη σημασία με βάση τη συμμετοχή των Ευρωπαίων στην επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία. Η αφίσα με την κάλπη σε σχήμα βόμβας και το σύνθημα «Καμιά ψήφος σ” αυτή την κάλπη» εκφράζει πολύ πετυχημένα τη θέση της οργάνωσης.

Στις 5 Σεπτέμβρη γίνεται μεγάλος σεισμός στη Αθήνα, με αποτέλεσμα νεκρούς, τραυματίες και άστεγους. Η οργάνωση παρεμβαίνει στους σεισμόπληκτους με το σύνθημα «Δεν επαιτούμε απαιτούμε».

Το Νοέμβρη, η οργάνωση συμμετέχει στην Πρωτοβουλία ενάντια στην επίσκεψη Κλίντον. Η μεγάλη διαδήλωση στην Αθήνα τη μέρα της επίσκεψης χτυπιέται από τα ΜΑΤ με αποτέλεσμα πολλούς τραυματισμούς και συλλήψεις.

Το Δεκέμβρη γίνονται μεγάλες διαδηλώσεις στο Σιάτλ των ΗΠΑ με αφορμή τη σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Τα γεγονότα αποτελούν αναφορά για το κίνημα ενάντια στην παγκοσμιοποίηση.

Εκδίδεται η μπροσούρα Ο προγραμματισμός της ιστορίας, με αντιπαράθεση στις θέσεις του ΝΑΡ.

2000

one2000

Η χρονιά χαρακτηρίζεται από την ένταση της επίθεσης στους εργαζόμενους απο την κυβέρνηση Σημίτη, με βάση τον «εθνικό στόχο» της ένταξης στην ΟΝΕ.

Στις Βουλευτικές Εκλογές στις 9 Απρίλη η πρόταση του ΚΚΕ(μ-λ) για εκλογική συνεργασία των δυνάμεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς δε βρίσκει ανταπόκριση κι έτσι η οργάνωση κατεβαίνει αυτόνομα και ενισχύεται εκλογικά.

Γίνεται για πρώτη φορά η καλοκαιρινή κατασκήνωση των Αγωνιστικών Κινήσεων.

Το Σεπτέμβρη ξεσπά στην Παλαιστίνη η δεύτερη Ιντιφάντα.

Εκδίδεται η μπροσούρα Βάσει σχεδίου με, με αντιπαράθεση στις θέσεις της Α/Συνέχεια.

Το Νοέμβρη ανοίγει το βιβλιοπωλείο Εκτός των Τειχών στη Αθήνα.

Το Δεκέμβρη πραγματοποιείται η 3η Πανελλαδική Σύσκεψη των Αγωνιστικών Κινήσεων.

2001

2001

Στις 8 Απρίλη πραγματοποιείται η 1η Σύσκεψη των Αγωνιστικών Κινήσεων Εκπαιδευτικών, που αποφασίζει την έκδοση Δελτίου και συγκροτεί Κεντρικό Συντονιστικό.

Συγκροτούνται οι Λαΐκές Αγωνιστικές Κινήσεις σε μια σειρά Δήμους και συνοικίες της Αττικής με στόχο την ενίσχυση εστιών αντίστασης και πάλης, την ανάπτυξη κίνησης και δράσης των εργαζομένων και της νεολαίας κάθε περιοχής σχετικά με όλο το φάσμα των λαϊκών προβλημάτων.

Η μεγαλειώδης απεργία στις 26 Απρίλη αναγκάζει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τον υπουργό Εργασίας Γιαννίτση να αποσύρει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Τον Ιούλη γίνονται μαζικές διαδηλκώσεις στη Γένοβα της Ιταλίας ενάντια στη σύνοδο του G8. Ο Κάρλο Τζουλιάνι πέφτει νεκρός, θύμα της ιταλικής αστυνομίας.

Το χτύπημα της 11ης Σεπτέμβρη στις ΗΠΑ εγκαινιάζει νέα περίοδο ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας. Οι Αμερικάνοι επεμβαίνουν στρατιωτικά στο Αφγανιστάν και το ΚΚΕ(μ-λ) θέτει ξανά την ανάγκη της αντιπολεμικής-αντιιμπεριαλιστικής πάλης. Αποτέλεσμα ο Αντιπολεμικός Συντονισμός, στον οποίο συμμετέχει μεγάλος αριθμός δυνάμεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.

Πραγματοποιείται το Ιδρυτικό Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Λαϊκού Αγώνα (ILPS) με συμμετοχή και του ΚΚΕ(μ-λ).

Εκδίδεται το βιβλίο του Βασίλη Σαμαρά Για το ΠΑΣΟΚ και άλλα κείμενα του ’80.

Στις 11 Οκτώβρη, η οργάνωση χάνει ένα από τα βασικά της στελέχη, το Βασίλη Γεμιστό, που πεθαίνει από καρκίνο.

2002

20years

Από την 1η Γενάρη το Ευρώ γίνεται το νόμισμα της Ελλάδας και των άλλων 11 κρατών της ΟΝΕ. Σηματοδοτείται μια νέα περίοδος στις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, ενώ η άθλια προπαγάνδα της κυβέρνησης υπέρ του ενιαίου νομίσματος γρήγορα θα σκάσει σαν φούσκα μπροστά στην ακρίβεια και τη λιτότητα.

Το Μάρτη το Ισραήλ εξαπολύει πόλεμο κατά των Παλαιστινίων που συνεχίζουν την Ιντιφάντα. Οι Ισραηλινοί χτίζουν τείχος κατά μήκος της Δυτικής Όχθης.

Για 20χρονα της οργάνωσης γίνεται το Μάη Πανελλαδική εκδήλωση στο θέατρο Διάνα στην Αθήνα και εκδίδεται το λεύκωμα 1982-2002: Φωτογραφίζοντας μια 20ετία αγώνων.

Εκδίδεται η μπροσούρα Τα ασφαλιστικά δικαιώματα στο στόχαστρο.

Τον Ιούνη συλλαμβάνεται ο Σάββας Ξηρός και ξεκινούν οι συλλήψεις των μελών της «17 Νοέμβρη» και αργότερα του ΕΛΑ. Η εξάρθρωση-απόσυρση της 17Ν ενισχύει τη θέση των Αμερικάνων στα πολιτικά πράγματα της χώρας και χρησιμοποιείται από το σύστημα για να εξοπλιστεί νομικά, οργανωτικά και υλικά απέναντι στην αριστερά και τον εχθρό-λαό.

Στις Δημοτικές Εκλογές στις 13 Οκτώβρη η οργάνωση κατεβαίνει σε μια σειρά Δήμους, είτε αυτόνομα είτε σε συνεργασία με άλλες δυνάμεις ή συλλογικότητες της αριστεράς, με γενικά θετικά αποτελέσματα. Στις Νομαρχιακές Εκλογές δε συμμετέχει και προβάλλει τη θέση του Άκυρου.

2003

mythos

Η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ. Το ΚΚΕ(μ-λ) δημιουργεί την πρωτοβουλία Θεσσαλονίκη-Αντίσταση 2003, με την οποία παρεμβαίνει στις συναντήσεις και της συνόδους της ΕΕ που γίνονται σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Η δράση της πρωτοβουλίας κορυφώνεται το καλοκαίρι, όταν, με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στη Χαλκιδική, διοργανώνει διεθνή συνάντηση σε κάμπινγκ της Επανωμής, με συμμετοχή κομμάτων, οργανώσεων και αγωνιστών από πολλές χώρες του κόσμου. Η συνάντηση διαρκεί 7 ημέρες, με καθημερινές συζητήσεις, παρεμβάσεις στη Θεσσαλονίκη και συμμετοχή στις διαδηλώσεις.

Σε μια περίοδο που η οργάνωση κορυφώνει την αντιπαράθεσή της με το μύθο της Παγκοσμιοποίησης, που υιοθετεί το σύνολο της Αριστεράς, εκδίδεται το βιβλίο «Παγκοσμιοποίηση» η πτώση του μύθου των Βασίλη Σαμαρά, Δημήτρη Μάνου και Δημήτρη Παυλίδη.

Στις 20 Μάρτη ξεκινά η δεύτερη επέμβαση στο Ιράκ, βασικά από ΗΠΑ και Αγγλία. Την 1η Μάη το Ιρακ καταλαμβάνεται από τους επιδρομείς και ο Σαντάμ Χουσεΐν συλλαμβάνεται. Ο ιρακινός λαός αναπτύσσει ηρωική αντίσταση ενάντια στα στρατεύματα κατοχής. Η οργάνωση εκφράζει την αλληλεγγύη της στην ιρακινή αντίσταση και προτείνει κοινή διοργάνωση συλλαλητηρίου στην Αθήνα στις άλλες δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Η πρόταση δε γίνεται δεκτή και η οργάνωση προχωρά μόνη της σε μια πετυχημένη συγκέντρωση και πορεία στις 13 Δεκέμβρη.

Στις 20, 21 και 22 Σεπτέμβρη πραγματοποιείται διεθνής σύσκεψη αντιβασικών κινήσεων στα Χανιά.

Εκδίδεται η μπροσούρα Η εργατική τάξη μπροστά σε μια ιστορική πρόκληση με την υπογραφή του Βασίλη Γεμιστού.

2004

eklo

Στις Βουλευτικές Εκλογές στις 7 Μάρτη η οργάνωση κατεβαίνει αυτόνομα θέτοντας για πρώτη φορά με ολοκληρωμένο τρόπο τη θέση του Μετώπου Αντίστασης για Ειρήνη, Δουλειά, Δημοκρατία.

Στις 24 Απρίλη το 76% των Eλληνοκυπρίων καταψηφίζει σε δημοψήφισμα το σχέδιο Ανάν για την Κύπρο. Εκδίδεται η μπροσούρα Μία και μόνη είναι η λύση: Κύπρος ενιαία, κυρίαρχη, ανεξάρτητη της οποίας το μεγαλύτερο μέρος αποτελείται από κείμενα της δεκαετίας του ’60 που παρουσιάζουν τις θέσεις της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας σχετικά με το Κυπριακό.

Η οργάνωση αναπτύσσει την πάλη της ενάντια στους Ολυμπιακούς Αγώνες με συμμετοχή σε επιτροπές ενάντια στην Ολυμπιάδα και ανάδειξη των συνεπειών της για το λαό. Εκδίδεται η μπροσούρα Ολυμπιακοί Αγώνες 2004: Πρωταθλητισμός στην εκμετάλλευση.

2005

royxaΣε Πανελλαδική Σύσκεψη στις 22 και 23 Γενάρη δημιουργείται η Ταξική Πορεία με βασική επιδίωξη την ενίσχυση της πάλης της εργατικής τάξης και γενικότερα των εργαζομένων και για τον πολιτικό και ταξικό προσανατολισμό αυτής της πάλης.

Στις 28 Ιούλη ο ΙΡΑ ανακοινώνει ότι σταματά τον ένοπλο αγώνα που είχε ξεκινήσει από το 1969.

Τον Οκτώβρη ο θάνατος δυο νεαρών τους οποίους κυνηγούσε η αστυνομία γίνεται η αφορμή για να ξεσπάσει η οργή των μεταναστών των προαστίων του Παρισιού. Τα επεισόδια επεκτείνονται και κρατούν δυο μήνες.

Εκδίδεται το βιβλίο Τα καινούργια ρούχα του βασιλιά, με κείμενα των Γρηγόρη Ανδρεάτου, Δημήτρη Μάνου, Δημήτρη Παυλίδη, Σπύρου Σακελλαρόπουλου, Alejandro Bendana και Nazira Correia Camely.

2006

Τον Απρίλη γίνεται η 6η Συνδιάσκεψη που θέτει επιτακτικά το καθήκον της αντίστασης στην επίθεση του συστήματος.

Με αφορμή τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ στην Αθήνα, το ΚΚΕ(μ-λ), το ΝΑΡ, το ΕΕΚ και το ΕΚΚΕ διοργανώνουν στο Πάντειο τη Διεθνή Αντιιμπεριαλιστική Αντικαπιταλιστική Συνάντηση με συμμετοχή οργανώσεων, κομμάτων και αγωνιστών από πολλές χώρες.

aristera

Ξεσπούν μεγάλες κινητοποιήσεις της σπουδάζουσας νεολαίας ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος ώστε να επιτραπεί η λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Η οργάνωση αντιπαρατίθεται στις λογικές που βλέπουν «λίγη» την πάλη ενάντια στο άρθρο 16 και φτάνουν μέχρι και να προτείνουν σχέδια Συντάγματος και που προσπαθούν να προσανατολίσουν το κίνημα προς τη «μητέρα των μαχών», τις εκλογές.

Στις Δημοτικές Εκλογές στις 15 Οκτώβρη η οργάνωση κατεβαίνει και πάλι σε μια σειρά Δήμους είτε αυτόνομα είτε σε σχήματα συνεργασίας, ενώ προπαγανδίζει τη θέση του Λευκού-Άκυρου στις Νομαρχιακές.

Στις 30 Δεκέμβρη εκτελείται δι” απαγχονισμού ο άλλοτε κραταιός ηγέτης του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν. Οι Αμερικάνοι επιχειρούν εδραίωση των θέσεών τους συνολικά στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Εκδίδεται το βιβλίο του Βασίλη Σαμαρά Η Αριστερά απέναντι στον εαυτό της.

2007

AFISA2007

Στις Βουλευτικές Εκλογές στις 16 Σεπτέμβρη το ΚΚΕ(μ-λ) κατεβαίνει αυτόνομα και πετυχαίνει το καλύτερο εκλογικό του αποτέλεσμα με 17.500 ψήφους.

Στη δεύτερη θητεία της ΝΔ και του Καραμανλη μπαίνει στην πρώτη γραμμή η επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζόμενων. Στις τρεις μεγάλες απεργίες (12 Δεκέμβρη 2007, 13 Φλεβάρη και 19 Μάρτη 2008) δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι διαδηλώνουν σε όλη τη χώρα. Η οργάνωση παρεμβαίνει θέτοντας τον ταξικό χαρακτήρα της αναμέτρησης ενάντια σε αποπροσανατολιστικά αιτήματα όπως το «φέρτε πίσω τα κλεμμένα».

Το Νοέμβρη εκδίδεται το πρώτο τεύχος του δελτίου Μαθητική Αντίσταση. Μαθητικά σχήματα με το ίδιο όνομα δημιουργούνται σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.

Στις 8 και 9 Δεκέμβρη πραγματοποιείται στο Πάντειο Διεθνής Συνάντηση για τα 90 χρόνια από την Οκτωβριανή επανάσταση.

2008

Το Μάη, με αφορμή τα 40 χρόνια από το Μάη του ’68, εκδίδεται το βιβλίο Τα 40 χρόνια από το γαλλικό Μάη και η δεκαετία που σημάδεψε την ιστορία.

Το Νοέμβρη κυκλοφορεί το πρώτο τεύχος του περιοδικού Αντίθεση.

Στις 15 και 16 Νοέμβρη πραγματοποιείται Πανελλαδική Σύσκεψη των Αγωνιστικών Κινήσεων Εκπαιδευτικών.

antithesi1

Στις 6 Δεκέμβρη δολοφονείται στα Εξάρχεια ο 15χρονος Αλέξης Γρηγορόπουλος από τον Ειδικό Φρουρό Κορκονέα. Ακολουθούν μεγάλες κινητοποιήσεις της νεολαίας σε όλη την Ελλάδα ενάντια στην κρατική καταστολή, στις οποίες η οργάνωση συμμετέχει αναπτύσσοντας πλούσια και συστηματική δράση και παρέμβαση μέσα στα πλαίσια των διαφόρων πολιτικών πρωτοβουλιών.

Στις 22 Δεκέμβρη η εργαζόμενη σε ιδιωτικό συνεργείο καθαρισμού και συνδικαλίστρια Κωνσταντίνα Κούνεβα δέχεται μαφιόζικη επίθεση από μπράβους της εργοδοσίας και τραυματίζεται σοβαρά. Ακολουθούν μαζικές διαδηλώσεις συμπαράστασης και καταγγελίας.

Ξεκινά η κρίση με τα στεγαστικά δάνεια στις ΗΠΑ.

2009

ΚΚΕ(μ-λ) ΕΥΡΩΚΛΟΓΕΣ 2009 (2)

Mε αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από τη ΝΑΤΟϊκή εγκληματική επίθεση ενάντια στη Γιουγκοσλαβία, το ΚΚΕ(μ-λ) διοργανώνει διεθνή αντιιμπεριαλιστική σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη στις 21 και 22 Μάρτη, με συμμετοχή αριστερών οργανώσεων από τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο.

Στις Ευρωεκλογές στις 7 Ιούνη, το ΚΚΕ(μ-λ) προπαγανδίζει τη θέση της Αποχής και αντιπαρατίθεται και προς το σύστημα και προς τις δυνάμεις της αριστεράς πάνω σε αυτό. Η αποχή αγγίζει, τελικά, το 50%, ποσοστό πρωτόγνορο για την Ελλάδα και κρίνεται ως μια πλατιά καταδίκη και των δυνάμεων του συστήματος, αλλά και των εκλογικών αυταπατών της Αριστεράς.

Στις Βουλευτικές Εκλογές στις 4 Οκτώβρη η οργάνωση κατεβαίνει αυτόνομα και σημειώνει σημαντική εκλογική πτώση.

Η νέα κυβέρνηση Παπανδρέου εκλέγεται με το σύνθημα “λεφτά υπάρχουν”, όμως ήδη την επόμενη μέρα των εκλογών ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Προβόπουλος ανακοινώνει επίσημα ότι το έλλειμμα φτάνει το 15% του ΑΕΠ. Ο δρόμος για τα μνημόνια ανοίγει.

Στις 20 Νοέμβρη γίνονται τα εγκάινια του νέου βιβλιοπωλείου-καφέ Εκτός των Τειχών στην Αθήνα.

2010

ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗΣτις 26, 27 και 28 Μάρτη γίνεται η 7η Συνδιάσκεψη με αντικείμενο το ζήτημα της Αριστεράς.

Το Γενάρη ξεσπούν μαζικές αγροτικές κινητοποιήσεις. Η οργάνωση παρεμβαίνει και παίζει ρόλο στο μπλόκο της Νίκαιας στη Θεσσαλία.

Η Ελλάδα μπαίνει στο μηχανισμό στήριξης. Στις 5 Μάη ψηφίζεται από τη βουλή το πρώτο μνημόνιο, ενώ δεκάδες χιλιάδες λαού διαδηλώνουν και συγκρούονται με την αστυνομία στο κέντρο της Αθήνας. Τρεις άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στον εμπρησμό της τράπεζας Μαρφίν. Το μπλοκ του ΚΚΕ(μ-λ) δέχεται απανωτά χτυπήματα από ΜΑΤ και ΔΙΑΣ και αρκετοί σύντροφοι τραυματίζονται.

Ακολουθούν μεγάλες κινητοποιήσεις σε πανελλαδικές απεργίες, στις οποίες η οργάνωση βρίσκεται στην πρώτη γραμμή προσπαθώντας να ενισχύσει τη γραμμή της αντίστασης και της κοινής δράσης.

Πραγματοποιείται Πανελλαδικό Συντονιστικό των Αγωνιστικών Κινήσεων ΑΕΙ-ΤΕΙ στην Αθήνα, στις 9 και 10 Οκτώβρη.

Η οργάνωση επιλέγει τη θέση της Αποχής απο τις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές στις 7 Νοέμβρη, τις πρώτες μετά την εφαρμογή του νόμου «Καλλικράτη».

Στις 11 Δεκέμβρη, τα ΜΑΤ στρατοπεδεύουν στην Κερατέα για να εξασφαλίσουν τη δημιουργία ΧΥΤΑ. Οι κάτοικοι ξεκινούν έναν μεγάλο αγώνα που κρατά μήνες. Η οργάνωση παρεμβαίνει και επιδιώκει να αναδείξει πανελλαδικά το ζήτημα.

Η οργάνωση συμμετέχει στις επιτροπές που στήνονται στη Θεσσαλονίκη ενάντια στις αυξήσεις στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών.

Στις 17 Δεκέμβρη ξεσπά η λαϊκή εξέγερση στην Τυνησία που σύντομα θα ακολουθηθεί απο τη Λιβύη, την Αίγυπτο και τη Συρία. Η λεγόμενη «αραβική άνοιξη» εντείνει τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις. Η οργάνωση θέτει το ζήτημα της αλληλεγγύης στους αγωνιζόμενους λαούς σε αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση.

2011

june2011

Στη γενική απεργία στις 11 Μάη το μπλοκ της οργάνωσης χτυπιέται από τα ΜΑΤ με αποτέλεσμα τον τραυματισμό πολλών διαδηλωτών.

Στο τέλος Μάη ξεκινούν οι συγκεντρώσεις στις πλατείες. Η οργάνωση επιλέγει να πάει κόντρα στο κλίμα αποπολιτικοποίησης και παρεμβαίνει με τα σύμβολα και την υπογραφή της, αντιμετωπίζοντας τις φραστικές (και όχι μόνο) επιθέσεις, κυρίως από δήθεν αριστερούς που θεωρούν ότι όλα τα κόμματα συλλήβδην δεν έχουν θέση στις πλατείες. Στο Σύνταγμα χρησιμοποιείται το σχήμα Αριστερά στην Πλατεία σε μια προσπάθεια να φτάσει η φωνή της οργάνωσης σε περισσότερο κόσμο.

Σημαντικότερες στιγμές των κινητοποιήσεων είναι οι μέρες γενικών απεργιών, κύρια οι δυο 48ωρες στις 28-29 Ιούνη και 19-20 Οκτώβρη. Η διαδήλωση στις 19 Οκτώβρη στην Αθήνα είναι από τις μεγαλύτερες μετά τη μεταπολίτευση.

Στις 17 και 18 Σεπτέμβρη, πραγματοποιείται Πανελλαδική Σύσκεψη της οργάνωσης με άξονες την ενίσχυση της κομμουνιστικής τάσης στο κίνημα, το προχώρημα της κοινής δράσης και την ανασυγκρότηση του κινήματος.

Στις 18 Οκτώβρη δημοσιεύεται στην Προλεταριακή Σημαία η Πρόταση Μετωπικού Συντονισμού Κοινής Δράσης που απευθύνει το ΚΚΕ(μ-λ) προς τις δυνάμεις της Αριστεράς και ανένταχτους αγωνιστές.

Τον Οκτώβρη, επίσης, ξεκινά η μεγάλη απεργία στη Χαλυβουργία Ασπροπύργου, που θα διαρκέσει 9 μήνες. Σε όλη τη διάρκεια της απεργίας η οργάνωση παρεμβαίνει και αντιπαρατίθεται στις λογικές του απομονωτισμού και της ανεμπιστοσύνης στη δύναμη της εργατικής πάλης.

Εκδίδεται το βιβλίο του Δημήτρη Μάνου Έγκατα και εδάφη της κρίσης – Πώς να δούμε την καπιταλιστική κρίση.

2012

Στις 12 Φλεβάρη κλείνει ένας μεγάλος κύκλος λαϊκών κινητοποιήσεων ενάντια στην πολιτική των μνημονίων με μεγάλη κινητοποίηση ενάντια στην ψήφιση της δανειακής σύμβασης και το «κούρεμα» του χρέους.

Η οργάνωση συμμετέχει σε επιτροπές που στήνονται σε πολλές πόλεις της Ελλάδας ενάντια στα χαράτσια της ΔΕΗ, επιδιώκοντας να εντείνει το πολιτικό περιεχόμενο του αγώνα κόντρα στο νομικό.

Το Μάρτη ξεκινούν οι κινητοποιήσεις των κατοίκων στις Σκουριές της Χαλκιδικής ενάντια στην εξόρυξη χρυσού. Η κυβέρνηση απαντά με πρωτοφανή τρομοκρατία και καταστολή.

Στις 2 Απρίλη γίνεται στο θέατρο Ακροπόλ εκδήλωση με την οποία δημιουργείται η Πρωτοβουλία για Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία (ΠΑΑΣ), με πρωτοβουλία του ΚΚΕ(μ-λ) και του Μ-Λ ΚΚΕ και συμμετοχή ανένταχτων αγωνιστών.

AFISA 30XRONA - Αντίγραφο

Οι εκλογές ανακόπτουν την πορεία συγκρότησης της ΠΑΑΣ. Το ΚΚΕ(μ-λ) και το Μ-Λ ΚΚΕ συγκροτούν εκλογική συνεργασία η οποία κατεβαίνει στις Βουλευτικές Εκλογές στις 6 Μάη και στις 17 Ιούνη. Τα αποτελέσματα δε δίνουν την ώθηση που θέλει και αξίζει η οργάνωση για τη συμμετοχή της στο κίνημα όλη την προηγούμενη περίοδο.

Το φθινόπωρο η ΠΑΑΣ ξεκινά την ουσιαστική προσπάθεια συγκρότησής της με τη συγκρότηση τοπικών σχημάτων σε γειτονιές της Αθήνας και σε πόλεις της Ελλάδας και τη συγκρότηση του Παναττικού Συντονιστικού.

Στις 27 και 28 Οκτώβρη, σε Πανελλαδική Σύσκεψη συζητιούνται οι βασικές κατευθύνσεις της οργάνωσης για την επόμενη περίοδο.

Στις 24 Νοέμβρη, γίνεται εκδήλωση στο Πάντειο για τα 30 χρόνια από τη δημιουργία του ΚΚΕ(μ-λ).

2013

Στις 11 Ιούνη ξεκινά ο αγώνας ενάντια στο κλείσιμο της ΕΡΤ. Η οργάνωση δίνει τη μάχη της στήριξης των κινητοποιήσεων, οι οποίες κλείνουν στις 7 Νοέμβρη με την επέμβαση των ΜΑΤ στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.

Τον Ιούλιο κλιμακώνεται η επίθεση στο χώρο της Υγείας με μαζικές διαθεσιμότητες και κλείσιμο νοσοκομείων. Η Ταξική Πορεία παλεύει για το συντονισμό των κινητοποιήσεων των εργαζόμενων.

paas-antifa

Στις 17 Σεπτέμβρη ο Παύλος Φύσσας πέφτει χτυπημένος από μαχαίρι του χρυσαυγίτη Ρουπακιά στην Αμφιάλη. Ακολουθούν μαζικές αντιφασιστικές διαδηλώσεις.

Στις 26 και 27 Οκτώβρη γίνεται στην ΑΣΟΕΕ η διήμερη διαδικασία πανελλαδικής συγκρότησης της ΠΑΑΣ. Αποφασίζεται το όνομα Λαϊκή Αντίσταση – Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία και εκλέγεται πανελλαδικό Συντονιστικό.

Εκδίδεται το βιβλίο Μάο Τσετούγκ: Φιλοσοφικά κείμενα

2014

Η χρονιά ξεκινά άσχημα για την οργάνωση. Ένα από τα ιστορικά της στελέχη, ο Ηλίας Καμαρέτσος, χάνει τη μάχη με τον καρκίνο στις 2 Γενάρη.

 

Αναζήτηση
10η Συνδιάσκεψη
Η στήλη του διαλόγου θα παραμείνει ανοιχτή ως τις 20/6
 
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: ett.books@yahoo.com
Site: ektostonteixon.gr