Ο κορωνοϊός και η γεωπολιτική του διάσταση

Το τελευταίο διάστημα, Πεκίνο και Ουάσιγκτον έχουν επιδοθεί σε έναν οξύ λεκτικό πόλεμο σχετικά με το αίτιο αλλά και τον υπαίτιο της πανδημίας του κορωνοϊούΑπό την πρώτη στιγμή, ο Τραμπ αναφέρεται, και συνεχίζει να το κάνει, στον «κινεζικό ιό», ενώ αξιωματούχοι του Λ. Οίκου, όπως ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Ο’ Μπράιαν, δηλώνουν ότι η Κίνα αντέδρασε αργά στην εμφάνιση της νόσου και με ελλιπή μέσα αντιμετώπισης. 

Από τη στιγμή, ωστόσο, που η Κίνα έδειξε ότι ελέγχει την κατάσταση, ενώ η επιδημία απλωνόταν κύρια στην Ευρώπη και πρόσφατα στις ΗΠΑ, ξεκίνησε την αντεπίθεσή της. Αρχικά, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Ζάο Λι Τζιαν, κάνει λόγο, δημοσίως, για σκοτεινό παιχνίδι των ΗΠΑ εναντίον της Κίνας, κατηγορώντας τον αμερικανικό στρατό ότι μετέδωσε τον φονικό ιό στην πόλη Ουχάν (την κινεζική πόλη απ' όπου άρχισε να διασπείρεται, σύμφωνα με την πλειονότητα των επιστημόνων, ο ιός), κατά τη διάρκεια των Στρατιωτικών Ολυμπιακών Αγώνων τον περασμένο Οκτώβριο.  

Στη συνέχεια, τη σκυτάλη παίρνουν οι κινέζικες πρεσβείες σε Γερμανία και Γαλλία, αναπαράγοντας μια σειρά από μηνύματα κυβερνητικών αξιωματούχων της Κίνας. Πλέον οι ΗΠΑ κατονομάζονται ως η χώρα προέλευσης του ιού, σχετίζοντας αυτή την άποψη με «το αιφνίδιο κλείσιμο, τον περασμένο Ιούλιο, του πιο μεγάλου αμερικανικού κέντρου βιοχημικών όπλων, στη βάση Φορτ Ντέτρικ στο Μέρυλαντ»Επίσης, αφήνουν να εννοηθεί πως ο κορωνοϊός υπήρχε στην Ιταλία πολύ νωρίτερα και πως τα πρώτα κρούσματα προέρχονταν από τις ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, απαιτούν από τις ΗΠΑ να βρουν: «πότε εμφανίστηκε ο ασθενής μηδέν;» και «πόσα κρούσματα υπήρχαν μεταξύ των 20.000 νεκρών από τη γρίπη που είχε ξεκινήσει τον περασμένο Σεπτέμβριο;». Αφορμή γι αυτά τα ερωτήματα αποτελούν οι δηλώσεις του διευθυντή του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, Ρέντφιλντ, που παραδέχεται ότι πολλά κρούσματα κορωνοϊού «μπερδεύτηκαν στην αρχή με κρούσματα γρίπης» εξαιτίας ελλείψεως εξειδικευμένων τεστ!  

Σε όλα αυτά, οι ΗΠΑ απαντούν πως η Κίνα διασπείρει «ακατανόητες φήμες» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, «προωθώντας θεωρίες συνωμοσίας». Πάντως, σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ., η έρευνα για το πώς ξέσπασε η ασθένεια είναι σε εξέλιξη, με τα σενάρια να είναι δεκάδες! Το βέβαιο είναι πως η αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για τα αίτια του κορωνοϊού θα συνεχιστείκαθώς οι επιπτώσεις από το κορωνοϊό στις ΗΠΑ, ενδεχομένως να κρίνουν την επανεκλογή ή όχι του Τραμπ τον προσεχή Νοέμβριο. 

Από την πρώτη στιγμή, η Ουάσιγκτον έσπευσε να εκμεταλλευτεί την κατάσταση, εξυφαίνοντας έναν νέο «εμπορικό πόλεμο»! Δηλωτικό αυτών των προθέσεων αποτελεί ό,τι είπε ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, Ross, σε συνέντευξή του στο Fox Business: «Στην Κίνα υπήρχε το πρώτο SARS, στη συνέχεια η πανώλη των χοίρων και τώρα ο κορωνοϊόςΝομίζω ότι ο κορωνοϊός θα συμβάλει στην επιστροφή των θέσεων εργασίας από την Κίνα στις ΗΠΑ» και «…κάθε απώλεια για την Κίνα θα μπορούσε να είναι ένα κέρδος για την Αμερική». Με άλλα λόγια, η προσδοκία ο ιός να έχει καταστροφικό αντίκτυπο στην κινεζική οικονομία και, αλυσιδωτά, σε χώρες της υπόλοιπης Ασίας, της Ευρώπης και της Ρωσίας, θα έφερνε όφελος στις ΗΠΑ, οι οποίες έδειχναν ανεπηρέαστες  

Τα πράγματα δείχνουν να αντιστρέφονται, αν δεν έχουν ήδη αντιστραφείΤο Πεκίνο προωθεί μια νέα διπλωματία: τη «διπλωματία του κορωνοϊού»! Προβάλλει ως «ηγέτιδα δύναμη» στο ζήτημα, απαντώντας στο επικοινωνιακό επίπεδο του Τραμπ, με αποστολή γιατρών και υγειονομικού υλικού σε 82 χώρες στις πέντε ηπείρους! Κάποιες πλήττονται περισσότερο από τον ιό, αλλά και κάποιες παίζουν σημαντικό ρόλο στο προωθούμενο «Δρόμο του Μεταξιού», που σχεδιάζει το Πεκίνο και… εκνευρίζει την Ουάσιγκτον. 

Ο Ύπατος Αρμοστής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια, Μπορέλ, χαρακτήρισε ως «ευπρόσδεκτη» τη βοήθεια της Κίνας προς την ΕΕ. Ζήτησε, μάλιστα, να αποφεύγεται ο όρος «κινεζικός ιός» (που χρησιμοποιεί ο Τραμπ). Την ίδια στιγμή, η μάχη για το εμβόλιο προκαλεί σοβαρές αντιπαραθέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας. Το Βερολίνο καταφέρεται κατά της Ουάσιγκτον, επειδή ο Τραμπ επεχείρησε να εξαγοράσει τη γερμανική φαρμακευτική εταιρεία CureVac (για την οποία λέγεται ότι βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο σε ό,τι αφορά το εμβόλιο του κορωνοϊού)ώστε να αποκτήσει την αποκλειστικότητα της χρήσης στη χώρα του! 

Οι επιπτώσεις της επιδημίας του κορωνοϊού ενδεχομένως να προκαλέσουν έξαρση και άλλων επιδημιών και σε γεωπολιτικές κατευθύνσεις. Σήμερα, η επιδημία υστερίας των ΜΜΕ, που συνοδεύει αυτή του κορωνοϊού, αποτελεί προπέτασμα σε άλλες ειδήσεις. Οι «λογαριασμοί» των ΗΠΑ σε Α. Μεσόγειο και Μ. Ανατολή είναι ανοικτοί. Εσχάτως προστέθηκε και η Σαουδική Αραβία, η οποία επικαλούμενη «νόμους αγοράς», διοχετεύει τεράστιες ποσότητες πετρελαίου. Είτε πρόκειται για πολιτική τακτική, είτε για τους «νόμους της αγοράς», το αποτέλεσμα είναι καταστροφικό για την αμερικανική βιομηχανία σχιστολιθικού πετρελαίου.Αυτές οι απειλές είναι τόσο σοβαρές για τις ΗΠΑ που πρέπει να απαντηθούν γρήγορα και, ενδεχομένως, γρηγορότερα από την καταπολέμηση του Covid-19. 

Η κρίση που ξεκινά με την εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού, δεν θα τελειώσει. Θα εξελιχθεί! Ο ανταγωνισμός των ιμπεριαλιστών και η όξυνση της αντιπαράθεσής τους, όπως όλα προϊδεάζουν, προετοιμάζουν ένα πιο ανεβασμένο επίπεδο σύγκρουσης.  

ΧΒ 

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ 
Επίθεση στις Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών από συστημικά σάιτ
Αφορμή, η καθαρή θέση αποκάλυψης των πραγματικών στόχων της λεγόμενης τηλε - «εκπαίδευσης»
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ