Πίσω από τις… χειρουργικές μάσκες!

Γεωπολιτικές στοχεύσεις και συγκρούσεις  

Οι σκηνές που διαδραματίστηκαν στο αεροδρόμιο Μαλπένσα του Μιλάνου το απόγευμα της Κυριακής 22 Μαρτίου δεν θα ξεχαστούν σύντομα από τους Ιταλούς. 37 Κουβανοί γιατροί και 15 νοσοκόμοι, κυρίως ιολόγοι και ανοσολόγοι, που μόλις είχαν φτάσει με πτήση της Αλιτάλια από την Αβάνα, μέσω Ρώμης, βγήκαν από την αίθουσα υποδοχής υπό τα ασταμάτητα χειροκροτήματα και τις επευφημίες των επιβατών που βρίσκονταν εκεί.  Η ομάδα των 52 ήταν η ανταπόκριση της Κούβας στο επείγον αίτημα της κυβέρνησης Κόντε. Όλοι κατευθύνθηκαν στην Κρέμα, νοτιοανατολικά του Μιλάνου,  για να πιάσουν δουλειά στο νοσοκομείο της πόλης. Αυτή είναι η μια όψη της ανθρωπιστικής ιατρικής βοήθειας, η οποία, έχοντας και πολιτικούς σκοπούς (διακηρυγμένους άλλωστε και  θεμιτούς κατά τη γνώμη μας), βρίσκεται κατά κύριο λόγο στο πεδίο της αναγκαίας διεθνούς αλληλεγγύης. Υπάρχει όμως και η άλλη όψη! 

Την ώρα που όλοι οι λαοί της Ευρώπης αλλά και όλου του κόσμου μεταφορικά και κυριολεκτικά «κρατάνε την αναπνοή τους» εμπρός στην εξάπλωση της επιδημίας του κορονοιού SARS-Cov2 που προκαλεί τη λοίμωξη με την ονομασία COVID-19, μια νέα σκληρή  αναμέτρηση έχει ξεσπάσει ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Εδραιωμένα και ανερχόμενα. Πεδίο και όπλο αυτής της αναμέτρησης είναι η ανθρωπιστική ιατρική βοήθεια και απώτερος στόχος η ενίσχυση της γεωπολιτικής επιρροής στα βαριά πληττόμενα από την επιδημία κράτη. Μια επιδημία που η διάσταση και η σοβαρότητά της υπαγορεύει (όπως και αρκετές προηγούμενες στις τελευταίες δεκαετίες) τη διεθνή επιστημονική, οικονομική και πολιτική συνεργασία ως αναγκαία προϋπόθεση για την αντιμετώπισή της. 

Ενώ η ιατρική αλληλοβοήθεια, η μεταφορά γνώσεων και πληροφοριών μεταξύ των επιστημόνων, η συνέργεια των εργαστηρίων και των κρατικών υπηρεσιών, η συνεργασία στην παραγωγή αναγκαίων υλικών αποτελεί ζωτική ανάγκη για να αντιμετωπιστεί μια τέτοιας κλίμακας πανδημία, οι κόντρες έχουν βγει στο προσκήνιο. Ενώ η συνεργασία και η αλληλεγγύη θα έπρεπε να ήταν η μοναδική διάσταση αυτήν τη στιγμή στις ενέργειες των κρατών και μοναδικός σκοπός να είναι η κοινή νίκη σε βάρος του θανατηφόρου ιού, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά!  

Χαρακτηριστική περίπτωση η Ιταλία, η κυβέρνηση της οποίας εδώ και ημέρες ζητά εξωτερική βοήθεια. Όπως γράφτηκε με μια δόση στενοχώριας στο Foreign Affairs«Όταν κανένα ευρωπαϊκό κράτος δεν απάντησε στην επείγουσα έκκληση της Ιταλίας για ιατρικό και προστατευτικό εξοπλισμό, η Κίνα δεσμεύτηκε δημοσίως να στείλει 1.000 εξαεριστήρες, δύο εκατομμύρια μάσκες, 100.000 αναπνευστήρες, 20.000 προστατευτικές φόρμες και 50.000 κιτ ελέγχου». Από τη στιγμή που έγινε γνωστή η κινέζικη αποστολή βοήθειας ακολούθησαν κατά πόδας και άλλες ενδιαφερόμενες πλευρές. Η Ρωσία ανακοίνωσε την αποστολή 8 κινητών μονάδων στρατιωτικών ιολόγων και γιατρών, οχήματα για απολύμανση και ιατρικό εξοπλισμό και το πρώτο αεροπλάνο προσγειώθηκε στις 22/3 στην αεροπορική βάση Pratica di MareΣύμφωνα με δέσμευση του Πούτιν στον Κόντε, πρόκειται  να σταλούν ακόμη οκτώ αεροπλάνα με γιατρούς και υλικό. Οι ΗΠΑ, βλέποντας πως κινδυνεύουν να χάσουν πολύ περισσότερα από τις εντυπώσεις, έσπευσαν να ανακοινώσουν την αποστολή, από το Ραμστάιν στο Αβιάνο, ενός ολοκληρωμένου στρατιωτικού νοσοκομείου... 40 κρεβατιών! Κυρίως όμως να εξαπολύσουν μια συντονισμένη εκστρατεία καταγγελιών και κατά παραγγελία άρθρων και αναλύσεων στα ΜΜΕ για τους κινδύνους αποσταθεροποίησης στην Ευρώπη που δημιουργεί η επιχείρηση ιατρικής βοήθειας Κινέζων και Ρώσων! 

Στα δυτικά ΜΜΕ, τόσο αυτά της Ευρώπης όσο και αυτά στις ΗΠΑ, καταγράφονται αρκετές φορές επικριτικά σχόλια για την κινέζικη προθυμία την οποία θεωρούν ως συγκαλυμμένη επιχείρηση γεωπολιτικής προσέλκυσης. Και είναι αλήθεια πως τις τελευταίες ημέρες οι κινέζικες αρχές έχουν επιδοθεί σε έναν μαραθώνιο αποστολής υλικού σε χώρες τόσο της Ευρώπης όσο της Ασίας και της Αφρικής. Έχουν στείλει ιατρικές ομάδες και 250 χιλιάδες μάσκες στο Ιράν, ιατρικό υλικό στη Σερβία, στην Ελλάδα, στην Ισπανία, στη Γαλλία, στην Τσεχία (1)  και σε δεκάδες χώρες της Αφρικής. Ο συνιδρυτής της AlibabaJack Ma, έχει υποσχεθεί μάλιστα να στείλει μεγάλες ποσότητες κουτιών ελέγχου και μάσκες ακόμη και στις Ηνωμένες Πολιτείες(!) καθώς και 20.000 κουτιά ελέγχου και 100 χιλιάδες μάσκες σε καθεμία από τις 54 χώρες της Αφρικής! 

Σύμφωνα με γνώστες της βιομηχανίας παραγωγής του συγκεκριμένου, μικρών τεχνολογικών απαιτήσεων, ιατρικού υλικού, όπως χειρουργικές μάσκες, γάντια, στολές, μάσκες Ν-95, αντιβιοτικά κ.λπ., η Κίνα πριν από την επιδημία κατείχε το μεγαλύτερο μερίδιο στην παγκόσμια παραγωγή. Τώρα έχει τη δυνατότητα να διαθέτει αυτήν την παραγωγή όχι μόνο μέσω ιδιωτικών δικτύων αλλά και μέσω κυβερνητικών πρωτοβουλιών στα πλαίσια της λεγόμενης διπλωματίας της ήπιας ισχύος. Μάλιστα υπάρχουν μη διασταυρωμένες καταγγελίες από δυτικά ΜΜΕ πως έχει πιέσει τις ξένες πολυεθνικές να πουλάνε στο κινέζικο δημόσιο την παραγωγή τους.  

Αν και με εργαλείο τις χειρουργικές μάσκες η εμβέλεια τέτοιων πρωτοβουλιών έχει κυρίως συμβολικό χαρακτήρα, οι δυτικοί και κυρίως οι Αμερικάνοι έχουν σημάνει συναγερμό! Ξέροντας καλά πως η επιδημία έχει πυροδοτήσει όλες τις προϊσχύουσες αντιφάσεις, αντιθέσεις και συγκρούσεις στη διεθνή ιμπεριαλιστική σκακιέρα, προετοιμάζονται για την μετά-Covid εποχή. Μια εποχή σκληρών γεωπολιτικών συγκρούσεων. «Το Πεκίνο δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια, και αυτό γίνεται ήδη σαφές τις τελευταίες ημέρες, καθώς έχει ξεκινήσει μια τεράστια εκστρατεία “ήπιας ισχύος” για να αποδείξει ότι μπορεί η Κίνα να επλήγη πρώτη από τον κορονοϊό, αλλά πλέον έχει βγει από την κρίση και θέλει να… μοιραστεί την εμπειρία της στην καταπολέμησή του. Πρόκειται για μάχη γεωπολιτικής επιρροής», σχολίαζε προχθές έγκυρος δημοσιογράφος του Βήματος. (2)  

Αυτήν τη διαπίστωση την έχουν κάνει εδώ και μέρες οι διπλωματικές και άλλες υπηρεσίες των ΗΠΑ (αλλά και άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων), οι οποίες μέσω των πρεσβειών τους έχουν επιδοθεί σε μια επιχείρηση καταγγελίας και δαιμονοποίησης των κινέζικων και ρώσικων πρωτοβουλιών. Όταν μάλιστα ακούνε δηλώσεις σαν αυτές του σέρβου προέδρου Βούτσιτς, ο οποίος, υποδεχόμενος  αυτοπροσώπως την κινέζικη ιατρική αντιπροσωπεία και βοήθεια στο Βελιγράδι ,είπε: «Από εδώ και πέρα θα ακούμε ό,τι λένε, θέλουμε να δείξουμε σεβασμό στους ανθρώπους που κατάφεραν να νικήσουν το μεγαλύτερο εχθρό του σημερινού κόσμου, το COVID-19», καταγγέλλοντας ταυτόχρονα την αναλγησία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αρνήθηκε να στείλει ιατρικό υλικό. Έτσι, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Αλβανία, Γιούρι Κιμ (ιδιαίτερα δραστήρια τον τελευταίο καιρό) με αφορμή την ειδική έκθεση EEAS (3) δήλωσε αναφερόμενη έμμεσα στις ρώσικες πρωτοβουλίες: «η ειδική έκθεση του EEAS δείχνει ότι εκείνοι που προσπάθησαν να αποδυναμώσουν την Αλβανία μόλις πριν από μερικά χρόνια είναι εδώ πάλι, χρησιμοποιώντας παραπληροφόρηση και την προπαγάνδα για να κρύψουν την αλήθεια, αλλάζουν την ευθύνη και προσποιούνται ότι είναι «σωτήρες» στην ίδια την κρίση που προκάλεσαν. Η ιστορία έχει σημασία, τα γεγονότα έχουν σημασία»!!!  

 

Σίγουρα ο «ανθρωπιστικός» ανταγωνισμός είναι μόνο η μια όψη μιας πολύπλευρης αναμέτρησης που διεξάγεται στις μέρες της πανδημίας και συνεχίζει σε νέα πεδία την κλασική ενδοϊμπεριαλιστική σύγκρουση που παρακολουθούσαμε και πριν από αυτήν. Αν και είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για τη νέα κατάσταση που θα δημιουργηθεί στην μετά… κορονοϊό εποχή, ένα είναι σίγουρο. Σε αντίθεση με αυτό που επιτάσσει με δραματικό τρόπο η σημερινή κατάσταση και κατανοεί κάθε λογικός άνθρωπος, δηλαδή τη συνεργασία και την αλληλεγγύη των λαών, των εθνών και των κρατών, ο ιμπεριαλισμός δεν πρόκειται να βάλει μυαλό. Ακόμη και τον θάνατο θα προσπαθήσει να τον αξιοποιήσει για να προετοιμάσει νέους κύκλους θανάτου. 

Δ.Π. 

 

  1. https://www.gatestoneinstitute.org/15776/coronavirus-china-propaganda 
  1. https://www.tovima.gr/2020/03/24/politics/i-geopolitiki-tou-koronoiou-kai-i-nea-kanonikotita/ 
  1. Έκθεση της Διεύθυνσης Στρατηγικών Επικοινωνιών και Ανάλυσης Πληροφοριών της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης της Ε.Ε. https://euvsdisinfo.eu/eeas-special-report-disinformation-on-the-coronavirus-short-assessment-of-the-information-environment/ 
ΠΟΛΙΤΙΚΗ 
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ 
Επίθεση στις Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών από συστημικά σάιτ
Αφορμή, η καθαρή θέση αποκάλυψης των πραγματικών στόχων της λεγόμενης τηλε - «εκπαίδευσης»
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ