Εργαζόμενοι/ες, νέοι και νέες,
Την ώρα που οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι σε όλη τη χώρα αγωνίζονται για την επιβίωση, ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ που τους καταδικάζει στην εξαθλίωση, και ο λαός βλέπει τα δικαιώματά του να τσαλαπατιούνται, η κυβέρνηση –με προκλητικές φανφάρες περί «ενίσχυσης των εργαζόμενων»– παρουσίασε έναν βαθιά αντιλαϊκό προϋπολογισμό για το 2026. Παρά την κυβερνητική προπαγάνδα και τα συστημικά παπαγαλάκια της στα ΜΜΕ, εύκολα μπορεί κανείς να διακρίνει τα πραγματικά του, ωμά, ταξικά και αντιλαϊκά χαρακτηριστικά:
• Νέα αύξηση των εξοπλιστικών δαπανών κατά 0,5 δισ. ευρώ, στην κατεύθυνση στρατιωτικοποίησης των οικονομιών που επιβάλλουν τα ιμπεριαλιστικά αφεντικά, για να προετοιμάσουν ένα νέο παγκόσμιο μακελειό. Με ό,τι σημαίνει αυτό για τη ζωή των εργαζόμενων και για τη νεολαία.
• Κι άλλη αύξηση στους φόρους κάθε είδους, άμεσους και έμμεσους. 2,7 δισ. περισσότερα από το 2025 θα φορτωθούν στις πλάτες του λαού – συνολικά 73,2 δισ. ευρώ! Οι λεγόμενες «φορολογικές ελαφρύνσεις», όταν δεν αποτελούν προπέτασμα καπνού με κάποια «ψίχουλα», για τη νέα κλοπή του λαϊκού εισοδήματος, αφορούν φοροαπαλλαγές και ελαφρύνσεις του κεφαλαίου, με την αιτιολογία για «ενίσχυση της επιχειρηματικότητας».
• Μειώνονται κι άλλο οι λεγόμενες κοινωνικές δαπάνες, παρόλο που η κυβερνητική προπαγάνδα επιχειρεί να συσκοτίσει την κατάσταση. Οι δαπάνες για την υγεία μειώνονται σε σχέση με το 2025, καθώς και για την παιδεία (ως ποσοστό του ΑΕΠ). Ενώ οι «αυξήσεις» της τάξης των 12 ευρώ τον μήνα που αναφέρουν για τις συντάξεις καταντούν πραγματική κοροϊδία, την ώρα που η ακρίβεια καλπάζει. Κι όλα αυτά, βέβαια, βρίσκονται πάντα κάτω από την «αίρεση» της επιτροπείας των ιμπεριαλιστών, που μπορούν ανά πάσα στιγμή να απαιτήσουν ακόμη μεγαλύτερη λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος.
Η φτωχοποίηση των πλατειών λαϊκών στρωμάτων εντείνεται, το ξεζούμισμα των εργαζόμενων απ’ το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο, επίσης. Η επίθεσή τους ενάντια στους όρους ζωής του λαού, για να κλείσει το 2025 με ένα νέο ματωμένο «πρωτογενές πλεόνασμα», καλά κρατεί.
• Κι ενώ η ντόπια άρχουσα τάξη και η κυβέρνησή της, δεν έχουν πλέον κανένα «αφήγημα» να παρουσιάσουν στον λαό, και το «Ταμείο Ανάκαμψης» των ιμπεριαλιστών της ΕΕ οδεύει προς το τέλος του, τον Αύγουστο του ’26, η εργατική τάξη κι οι εργαζόμενοι καταδικάζονται σε ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση. Με μισθούς και μεροκάματα πείνας, με 13ωρα, εντατικοποίηση της δουλειάς και εργατικές δολοφονίες («ατυχήματα» τα λένε). Με την αγροτιά να σπρώχνεται στην εγκατάλειψη της γης της και στην απελπισία. Με το παρόν και το μέλλον της νεολαίας να προδιαγράφονται ολοένα και πιο μελανά, μέσα στην ανεργία, την επισφάλεια, την καταστολή, αλλά και την προετοιμασία της για τα πολεμικά σφαγεία!
Την ίδια στιγμή οι ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, αλλά και οι δήθεν ταξικές δυνάμεις (ΚΚΕ/ΠΑΜΕ), υπονομεύουν τη μοναδική διέξοδο που υπάρχει για τους εργαζόμενους και το λαό: τον δρόμο της αντίστασης, της οργάνωσης, της διεκδίκησης και του αγώνα για την ανατροπή αντιλαϊκής πολιτικής του συστήματος της εξάρτησης και της εκμετάλλευσης! Η ξεπουλημένη ηγεσία της ΓΣΕΕ –που μόλις πριν ένα μήνα συνυπέγραψε με την κυβέρνηση ταξική συνθηκολόγηση και ενταφιασμό των συλλογικών συμβάσεων– δεν τολμά να προκηρύξει απεργία για τον προϋπολογισμό, ενώ η ΑΔΕΔΥ (με πλειοψηφία του ΠΑΜΕ πλέον) καλεί σε απεργία χωρίς απεργιακή συγκέντρωση!
Εργαζόμενοι/ες, νέοι και νέες,
Ο αγώνας των αγροτών στα μπλόκα δείχνει το δρόμο! Όπως έκαναν και οι εκατοντάδες χιλιάδες λαού και νεολαίας που πλημμύρισαν τους δρόμους και τις πλατείες στις 28 του περασμένου Φλεβάρη ενάντια στο συστημικό έγκλημα των Τεμπών. Αλλά και οι διαδηλώσεις αλληλεγγύης στον ηρωικό Παλαιστινιακό λαό, οι κινητοποιήσεις των φοιτητών και των εκπαιδευτικών. Ο δρόμος του αγώνα είναι αυτός που επιλέγουν ολοένα και πιο συχνά οι λαϊκές μάζες. Γιατί είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να βάλει φρένο στην καπιταλιστική βαρβαρότητα και την ιμπεριαλιστική θηριωδία.
· ΕΡΓΑΤΕΣ - ΑΓΡΟΤΕΣ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΝΕΟΛΑΙΑ, ΚΟΙΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ Ν’ ΑΝΑΤΡΑΠΕΊ Η ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΉ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΕΙ!
· ΝΙΚΗ ΣΤΑ ΜΠΛΟΚΑ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΑΣ!
· ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ, ΣΤΑ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΠΟΥ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ!
(Το βίντεο αναρτήθηκε ξανά μετα απ΄ την διόρθωση των ηχητικών προβλημάτων που υπήρξαν)