12 ΟΚΤΩΒΡΗ 2021

Όχι στις Συμφωνίες και τους εξοπλισμούς που αναβαθμίζουν τα ιμπεριαλιστικά δεσμά! Όχι στις συμφωνιες που φορτωνουν νεα δεινα στην εργατικη ταξη και την νεολαια Κοινό Μέτωπο των λαών ενάντια στον πόλεμο, τον ιμπεριαλισμό και τον εθνικισμό!

Άλλος ένας κρίκος στην αλυσίδα της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης της χώρας μας προστίθεται στις 14 Οκτώβρη με την υπογραφή της ανανέωσης της Συμφωνίας παραμονής, επέκτασης και αναβάθμισης των αμερικανικών βάσεων σ’ αυτήν. Η νέα συμφωνία, 5ετούς διάρκειας και επ’ αόριστον ανανέωσης, έρχεται να επισφραγίσει την πολιτική του “ιδού η χώρα σας” που υλοποιούν για λογαριασμό της ντόπιας εξαρτημένης άρχουσας τάξης όλες ανεξαιρέτως οι αστικές κυβερνήσεις έναντι των Αμερικάνων προστατών τους. Δεν είναι, ωστόσο, μια απ’ τα ίδια. Αφορά στην υλοποίηση της αμερικάνικης στρατηγικής στις μέρες μας, στη μετατροπή της χώρας μας σε μια απέραντη αμερικανονατοϊκή βάση και ορμητήριο πολέμου και δυστυχίας για τον δικό μας και όλους τους λαούς της περιοχής.

Η νέα αυτή Συμφωνία έρχεται λίγες μόλις μέρες μετά την πρόσφατη με τη Γαλλία που παρέχει τη δυνατότητα πολεμικής εμπλοκής της πυρηνικής αυτής ιμπεριαλιστικής δύναμης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Η “ομπρέλα” που παρέχουν τα γαλλικά συμφέροντα στην πολιτική της διπλής εξάρτησης (από ΗΠΑ και ΕΕ) της άρχουσας τάξης, ωστόσο, είναι “διάτρητη”, εξαρτάται από τον ιμπεριαλιστικό συσχετισμό δύναμης και τη διαμόρφωσή του σε κάθε περίοδο και από τις αντιθέσεις που οξύνονται και πολλαπλασιάζουν τους κινδύνους για το λαό μας και τους γείτονες λαούς. Δεν αποτελεί καμία “εκμετάλλευση των αντιθέσεων” και “πολυδιάστατη πολιτική” αλλά πλήρη υπαγωγή σ’ αυτές και παραχώρηση δικαιοδοσίας και πολεμικού ρόλου. Ταυτόχρονα, μόνο ως κακόγουστο αστείο και μωροφιλοδοξία μπορεί να εκληφθεί η επιθυμία αποκόμισης “γεωπολιτικού και γεωστρατηγικού ρόλου” του ντόπιου πολιτικού και κοινωνικού κατεστημένου.

Η Σούδα, η Αλεξανδρούπολη, το Στεφανοβίκειο, το Λιτόχωρο φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις των πολλών αμερικανικών βάσεων στη χώρα. Είναι οι εγκαταστάσεις στις οποίες “φιλοξενούνται” τα χιλιάδες αμερικανικά στρατεύματα που σταθμεύουν και εκκινούν για τις δολοφονικές ιμπεριαλιστικές τους εξορμήσεις ενάντια σε χώρες και λαούς της ευρύτερης περιοχής. Είναι οι περιοχές που αποτελούν μαγνήτη των ανταγωνιστικών συμφερόντων των άλλων ιμπεριαλιστών. Είναι τα εδάφη που λειτουργούν ως προγεφυρώματα και ορμητήρια των κατακτητικών-ληστρικών πολέμων των Αμερικανών φονιάδων των λαών. Είναι οι χώροι απ’ τους οποίους δεν θα διστάσουν να επιτεθούν στο λαϊκό κίνημα της χώρας μας, στο βαθμό που αμφισβητήσει την παρουσία τους και διεκδικήσει την ανεξαρτησία του από αυτούς. Δεν έχουν, συνεπώς, κανέναν αμυντικό χαρακτήρα!

Η νέα συμφωνία για τις Βάσεις, σε συνδυασμό με τους πολεμικούς εξοπλισμούς δισεκατομμυρίων, σε μια χώρα που το σημερινό της χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι μεγαλύτερο από εκείνο για το οποίο της “επιβλήθηκαν” και συνεχίζουν να εφαρμόζονται τα μνημόνια, είναι το “οξυγόνο” που έχει ανάγκη η ντόπια ολιγαρχία του πλούτου για να κατοχυρώνει την υπόστασή της ενάντια στο λαό και να συνεχίσει την επιχείρηση ξεπουλήματος των πάντων στα δυτικά μονοπώλια. Παράλληλα, σε συνδυασμό με τους ιμπεριαλιστικούς 3μερείς ή πολυμερείς πολεμικούς άξονες, λειτουργεί ως “λίπασμα” στην τυχοδιωκτική κι επικίνδυνη πολιτική του αντιδραστικού ανταγωνισμού με την αστική τάξη της Τουρκίας. Ο κίνδυνος τουλάχιστον θερμού επεισοδίου είναι υπαρκτός. Με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται για την ίδια τη ζωή και ασφάλεια των δύο λαών.

Η ανάγκη επανεμφάνισης και παρέμβασης στις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας ενός ρωμαλέου αντιπολεμικού και αντιιμπεριαλιστικού κινήματος είναι επιτακτική και μόνιμη. Δεν εξαρτάται μόνο από τα πολεμικά μέτωπα που αναζωπυρώνονται συνεχώς γύρω μας. Το ζήτημα της ανεξαρτησίας, διαχρονική πηγή έμπνευσης και πάλης της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας του λαού μας, έχει όλες τις προϋποθέσεις να ξαναβάλει τη σφραγίδα του για να αποτρέψει τα χειρότερα και να χαράξει ένα ελπιδοφόρο μέλλον!

· Όχι στη νέα Συμφωνία! Έξω οι Βάσεις και οι Αμερικάνοι! Έξω το ΝΑΤΟ!

· Όχι στην Γαλλοελληνική Συμφωνία! Έξω απ’ την ΕΕ!

· Ενάντια στους πολεμικούς εξοπλισμούς! Ενάντια στη λιτότητα και την ακρίβεια!

· Οι λαοί δεν έχουν ανάγκη από προστάτες! Η προοπτική στην Ανεξαρτησία και το Σοσιαλισμό!

Αναζήτηση
Social Media

Βουλευτικές Εκλογές 2023
Αντίσταση - Οργάνωση

 
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: ett.books@yahoo.com
Site: ektostonteixon.gr