21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2016

Όχι στην ιδιωτικοποίηση και στο ξεπούλημα του Ελληνικού! Όχι στην τσιμεντοποίηση! Ελεύθερος χώρος πρασίνου για όλο το λαό!

Δύο χρόνια μετά την απαρχή της διαδικασίας ξεπουλήματος και «αξιοποίησης» του Ελληνικού – αυτού του πολύ μεγάλου και προσοδοφόρου «φιλέτου» για το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο – απ΄ την τότε κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ (Νοέμβρης ‘14), η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καταθέτει σήμερα προς ψήφιση στη βουλή νομοσχέδιο για την επικύρωσή της σχετικής σύμβασης. Αυτό αποτελεί βέβαια και «μνημονιακή» της υποχρέωση προς τους ιμπεριαλιστές «δανειστές». Η σύμβαση αυτή μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της Hellinikon Global της Lamda Development του Ομίλου Λάτση, μετά κι από κάποιες «τροποποιήσεις» του περασμένου Ιούνη (με το λεγόμενο «μνημόνιο κατανόησης»), που διατυμπανίζει η κυβέρνηση, και που καθόλου δε θίγουν την ουσία της σύμβασης, παραδίδει προς εκμετάλλευση στο μεγάλο κεφάλαιο ένα δημόσιο χώρο συνολικής έκτασης 6.203.000 τ.μ. και εκτιμώμενης αξίας 3 δις ευρώ, προς… 915 εκατομμύρια ευρώ, που θα εξοφλούνται τμηματικά σε 10 χρόνια. Οι καπιταλιστές «επενδυτές» θα έχουν για… 99 χρόνια, στην κατοχή τους το 30% της έκτασης, ενώ στο 70% θα έχουν «δικαίωμα χρήσης» (sic). Η συνολική έκταση περιλαμβάνει το πρώην αεροδρόμιο, τις εγκαταστάσεις της πρώην αμερικάνικης βάσης, τις αθλητικές εγκαταστάσεις και τη Μαρίνα του Αγίου Κοσμά, παραλιακή ζώνη και αρχαιολογικό χώρο.
Αντί όλος αυτός ο χώρος να παραδοθεί στο λαό ως ελεύθερος και πλήρως προσβάσιμος χώρος πρασίνου, όπως ζητούσαν οι κάτοικοι της Νότιοανατολικής Αθήνας, αυτό που προβλέπεται, (μελέτη της «Ελληνικόν Α.Ε.») είναι η δημιουργία ξενοδοχειακών και τουριστικών εγκαταστάσεων, μεγάλων εμπορικών κέντρων τύπου “Mall”, πολυτελών κατοικιών, κέντρων διασκέδασης, καζίνου(!), ιδιωτικών νοσοκομείων και πανεπιστημίων, ακόμα και… ουρανοξυστών! Αυτό που θα απομείνει ως «μη αξιοποιήσιμο» θα χαρακτηριστεί ως «πάρκο». Στη σύμβαση αναφέρεται ότι οι «χώροι πρασίνου» που θα ονομαστούν «Μητροπολιτικό Πάρκο» θα είναι 2.600.000 τ.μ., δηλαδή πολύ λιγότερο απ΄ το μισό της συνολικής έκτασης. Κάποιοι δε απ΄ αυτούς θα αποτελούν πραγματικά «πάρκο – μαϊμού» (όπως οι πρώην διάδρομοι προσγείωσης –απογείωσης, 700.000 τμ). Ενώ είναι αμφίβολο και το αν θα είναι ανοικτό και προσβάσιμο στον κόσμο, όταν τα πάντα θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους.
Πλάι στην τσιμεντοποίηση που θα αυξήσει κατακόρυφα την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση της Αθήνας, έρχεται κι η άγρια εκμετάλλευση, οι συνθήκες γαλέρας, οι μεσαιωνικές και ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, οι μισθοί και τα μεροκάματα πείνας, οι λεγόμενες «ειδικές οικονομικές ζώνες». Γιαυτό αποτελεί μια μεγάλη απάτη η προπαγάνδα της κυβέρνησης, της άρχουσας τάξης και των ιμπεριαλιστών για την «άνθηση» και την «ανάπτυξη» που θα φέρει η δημιουργία των νέων θέσεων εργασίας.
Ο λαός της περιοχής, οι κάτοικοι, οι εργαζόμενοι, αλλά κι όλος ο λαός της Αθήνας πρέπει ν’ αντισταθεί στα σχέδια αυτά! Στο όνομα μιας ψεύτικης «ανάπτυξης» προάγεται το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, η καταστροφή των ελεύθερων χώρων και η τσιμεντοποίηση, η πιο άγρια εργασιακή εκμετάλλευση. Μέσα από συνελεύσεις, εκδηλώσεις, διαδηλώσεις, κινητοποιήσεις, χωρίς αυταπάτες «νομοθετικών ρυθμίσεων», εισαγγελικών παρεμβάσεων ή «αναμονής συζητήσεων των επιτροπών του… Ευρωκοινοβουλίου!), να πάρει τον αγώνα στα χέρια του!
Ν’ αντισταθεί στο ξεπούλημα και ν’ απαιτήσει ο χώρος αυτός να αποτελέσει έναν προσβάσιμο, δημόσιο, ελεύθερο χώρο πρασίνου για όλο το λαό!

21 Σεπτέμβρη 2016

Αναζήτηση
Κανάλι στο YouTube
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: ett.books@yahoo.gr