01 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2007

Το ΚΚΕ(μ-λ) αυτοδύναμο στις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου

Ηδη από την αρχή της φετινής χρονιάς είχε γίνει φανερό ότι η ΝΔ προσανατολιζόταν για επίσπευση των εκλογών. Το μόνο που εκκρεμούσε γι’ αυτήν ήταν ο χρόνος που θα επέλεγε για να τις κάνει, έτσι ώστε να εξασφάλιζε με τους καλύτερους όρους γι αυτήν και το σύστημα τη νίκη της. Τελικά, για λόγους που εξηγούμε σε άλλες στήλες της εφημερίδας, επέλεξε τη συγκεκριμένη ημερομηνία, έτσι ώστε, μεταξύ άλλων, να διασφαλίσει το απαραίτητο πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού.
Το ΚΚΕ(μ-λ) σε όλη τη διάρκεια αυτών των μηνών όπου με ευθύνη των κυρίαρχων κομμάτων, και όχι μόνο, σερνόταν η εκλογολογία, κράτησε μια συνεπή γραμμή στην υπηρεσία του κινήματος και των αγώνων. Αρνήθηκε συστηματικά να συμπράξει στην προεκλογική παραζάλη και τον εκλογικό κρετινισμό που δυστυχώς είχε καταλάβει όλους σχεδόν τους χώρους της Αριστεράς, όπως κι αν αυτή προσδιορίζεται.
Οριοθετήθηκε με ανάλογο τρόπο απέναντι σε προτάσεις εκλογικής συνεργασίας που έβαζαν πάνω από τις ανάγκες του κινήματος την εκλογική καταγραφή, που αγνοούσαν την πραγματικότητα, που υποχωρούσαν αδικαιολόγητα στις πιέσεις του συστήματος.
Στην ίδια κατεύθυνση παρέμβηκε σε όλες τις διεργασίες που έγιναν με αφορμή αυτές τις προτάσεις παλεύοντας να αναδείξει, και μέσα σ’ αυτές, την ανάγκη κοινής δράσης και συντονισμού των αριστερών δυνάμεων μέσα στους αγώνες και στην προοπτική οικοδόμησης ΜΕΤΩΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ.
Διατύπωσε με συστηματικό και επιχειρηματολογημένο τρόπο τις προτάσεις του για οικοδόμηση εστιών αντίστασης σε χώρους εκπαίδευσης και εργαζομένων, λαμβάνοντας υπόψη του τη νέα πραγματικότητα που είχε διαμορφωθεί μετά το μεγαλειώδη ξεσηκωμό της νεολαίας και τις προσπάθειες του συστήματος, και μέσω της εσπευσμένης προσφυγής στις κάλπες, να θάψει το κίνημα.
Μετέφερε με σαφήνεια το μήνυμα και την εκτίμηση ότι αυτό που έρχεται δεν είναι οι εκλογές αλλά η άγρια επίθεση, ότι η αντίσταση δεν περνάει μέσα από τις κάλπες αλλά από τους αγώνες.
Η επίμονη παρέμβαση του ΚΚΕ(μ-λ) όλους αυτούς τους μήνες βρήκε την υποστήριξη εκατοντάδων αγωνιστών του κινήματος στους διάφορους χώρους και στο μέτρο των δυνατοτήτων του έβαλε φραγμό στην εκλογικίστικη απογείωση, βάζοντας τα καθήκοντα των αριστερών αγωνιστών στην πραγματική τους διάσταση με βάση τις ανάγκες της ταξικής πάλης και όχι εγκεφαλικές αναζητήσεις.
Η παρέμβαση του ΚΚΕ(μ-λ) συνέβαλε στο να αναδειχτούν οι πραγματικές διαφορές ουσίας και κατεύθυνσης που χωρίζουν τις οργανώσεις και δυνάμεις που αναφέρονται στους χώρους της ποικιλώνυμης Αριστεράς. Διαφορές που δεν αφήνουν περιθώρια για εμπόριο ενότητας. Διαφορές που για να αντιμετωπιστούν οφείλουν να δοκιμάζονται στο έδαφος των αγώνων, μέσα στο λαό. Διαφορές που για να αξιολογηθούν στο τι επιτρέπουν και τι όχι, αφήνουν περιθώρια συνεργασίας και συντονισμού μέσα στο κίνημα, χωρίς όμως να καλλιεργούνται αυταπάτες για γρήγορα άλματα που όπως έχει δείξει η ζωή καταλήγουν στο κενό.
Ωστόσο φάνηκε για μια ακόμα φορά ότι οι υπόλοιπες οργανωμένες αριστερές δυνάμεις δεν είναι καθόλου έτοιμες να ανταποκριθούν στα καθήκοντα της περιόδου και κάνουν άλλες ιεραρχήσεις που, κατά τη γνώμη μας, δε συμβάλλουν στην οικοδόμηση κινήματος.

Κάτω από αυτούς τους όρους, το ΚΚΕ(μ-λ) επέλεξε να παρέμβει με δικά του ψηφοδέλτια στις εκλογές της 16ης Σεπτέμβρη και να προβάλει την ίδια λογική και κατεύθυνση με την οποία πορεύτηκε με συνέπεια και αποφασιστικότητα όλα τα προηγούμενα χρόνια. Με την απόφασή μας για συμμετοχή στις εκλογές, εκτός των άλλων, θέλουμε να δείξουμε ότι δεν υποκύπτουμε στους όποιους εκβιασμούς του συστήματος, έτσι όπως θέλησε να τους μεθοδεύσει μέσω της εσπευσμένης προκήρυξής τους.
Ταυτόχρονα, θέλει να αποκαλύψει, όσο γίνεται πλατύτερα και όπου φτάνει η φωνή του, τους ιδιαίτερους λόγους που οδήγησαν τη ΝΔ και το σύστημα να επιδιώξει τη νομιμοποίηση μέσω της επίσπευσης των εκλογών.
Από την άλλη, το ΚΚΕ(μ-λ) δε σκοπεύει να φυγομαχήσει μπροστά στις ιδιαίτερες δυσκολίες που αναδεικνύονται από το μικρό σχετικά διάστημα της προεκλογικής περιόδου, ούτε να υποκύψει στους ιδιαίτερα αντιδημοκρατικούς όρους και άλλους αποκλεισμούς που θεσπίζονται, έστω «καλυμμένα», προκειμένου να αποκλειστούν οι ενοχλητικές φωνές για το σύστημα.
Είναι αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα όχι μόνο του ΚΚΕ(μ-λ) αλλά και κάθε οργάνωσης να αξιοποιεί ισότιμα τις δυνατότητες που παρέχονται προκειμένου να διαδώσει τις απόψεις και το στίγμα της. Είναι και δικό του δικαίωμα να διεκδικεί υποστήριξη και ψήφο από το λαό, όχι βέβαια σε πελατειακή, ψηφοθηρική βάση αλλά στην προέκταση και συνέχεια της σχέσης που θέλει να οικοδομεί με τις λαϊκές μάζες, μέσα στους αγώνες και την ταξική πάλη σε καθημερινή βάση.
Δεν χωράει καμιά αμφιβολία ότι το σύστημα έχει φροντίσει να βάζει δυσβάσταχτους όρους προκειμένου μια μικρή πολιτική δύναμη να μπορεί να παρέμβει με ψηφοδέλτιο στην εκλογική μάχη και διαδικασία. Ωστόσο, το ΚΚΕ(μ-λ) έχει μάθει να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις αξιοποιώντας τις δυνάμεις και δυνατότητες των μελών και στελεχών του. Όπως έχει μάθει να στηρίζεται στις δικές του δυνάμεις διατηρώντας την ανεξαρτησία του από το κράτος και τις δήθεν «παροχές» του.
Γι’ αυτό και η συμμετοχή του ΚΚΕ(μ-λ) στις εκλογές, είναι ουσιαστικά μια πολιτική κίνηση που πάει κόντρα στο κυρίαρχο ρεύμα. Που βάζει στο επίκεντρο τις ανάγκες του λαού για οργάνωση και διεκδίκηση. Μια πολιτική κίνηση που βαδίζει κόντρα στις εκλογικές αυταπάτες, που προβάλλει τη μόνη πραγματική δυνατότητα που έχει ο λαός στη διάθεσή του για να ακουστεί η φωνή του: τον αγώνα, την αντίσταση, τη συλλογικότητα και όχι τα ψευδεπίγραφα βάθρα «δημοκρατίας» που το ίδιο το σύστημα είναι αναγκασμένο συστηματικά να υποβαθμίζει.
Μια πολιτική κίνηση που είναι αποτέλεσμα έντιμης και καθαρής πολιτικής στάσης, που δεν εμπορεύεται τις αγωνίες των αριστερών ανθρώπων, που δεν κρύβει την πραγματικότητα και το μακρύ δρόμο που έχει να διανύσει η Αριστερά προκειμένου να γίνει αποτελεσματική και προπάντων επαναστατική. Γι’ αυτό και είναι μια πολιτική πράξη που αξίζει να υποστηριχτεί.

φ.579, 01/09/07

Αναζήτηση
Κανάλι στο YouTube
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: books@ektostonteixon.org