14 ΓΕΝΑΡΗ 2017

Το δράμα των προσφύγων συνεχίζεται. Τους θάβουν στα χιόνια και προαναγγέλλουν την ανοιξιάτικη επίθεση

Τελειωμό δεν έχει το δράμα των προσφύγων στη χώρα μας. Αντιμέτωποι με τη βαρυχειμωνιά, το ψύχος και την παγωνιά. Ο χιονιάς σκέπασε ολοκληρωτικά τα αφιλόξενα κέντρα κράτησης-στρατόπεδα συγκέντρωσης. Για άλλη μια φορά, οι καιρικές συνθήκες μετατρέπουν τους «χώρους φιλοξενίας» σε κέντρα θανάτου. Σοκαριστικές οι φωτογραφίες και τα βίντεο που δημοσιεύτηκαν, λίγες οι λέξεις για να περιγράψουν και να αποτυπώσουν και αυτό το δράμα. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, νέοι, γέροι και παιδιά, σε σκηνές ή κοντέινερ, θαμμένοι από το χιόνι, δίχως θέρμανση και ζεστό νερό, χωρίς καμία μέριμνα για την αντιμετώπιση του χειμώνα, παρατημένοι στο έλεος των καιρικών φαινομένων. Αυτό που υφίστανται οι πρόσφυγες είναι μαζικός βασανισμός και μαζική απόπειρα δολοφονίας.

Λαλίστατος ο συρφετός των εγκληματιών δίνει τη δική του παράσταση. Χύνουν πάλι υποκριτικά τα κροκοδείλια δάκρυά τους οι «δημοκρατικοί ευρωπαϊκοί θεσμοί», ή αλλιώς οι δολοφόνοι και δυνάστες των λαών. Η αρμόδια εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ν. Μπερτό, χαρακτήρισε «ανεπαρκή» την κατάσταση στα «κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών» και υπενθύμισε ότι «η διασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών υποδοχής είναι πρώτα απ’ όλα ευθύνη των ελληνικών αρχών». Από δίπλα, όλη η αστική σαπίλα, από τη ΝΔ μέχρι τα κάθε λογής φασισταριά, ως και όλο τον μιντιακό αστικό εσμό, προσωρινώς ανακάλυψε τους «δυστυχισμένους» πρόσφυγες και τις κυβερνητικές ευθύνες, σε μια στιγμιαία και ελεγχόμενη έκρηξη (απ)«ανθρωπιάς» προς τους «λαθραίους», τους «τζιχαντιστές», τους «υπανθρώπους».

Το ίδιο χυδαίοι, προκλητικοί και υποκριτές είναι τα κυβερνητικά στελέχη, που, με τον μανδύα του «αριστερού» διαχειριστή του συστήματος, πουλάνε ανθρωπισμό με τον ίδιο τρόπο που πουλάνε φιλολαϊκή πολιτική στους εργαζόμενους και τον λαό. Πρόκειται για αυτούς  που υλοποιούν στο ακέραιο την αντιμεταναστευτική-αντιπροσφυγική πολιτική και είναι υπεύθυνοι για το δράμα των προσφύγων στη χώρα μας. Όμως, ούτε τα χριστουγεννιάτικα και πρωτοχρονιάτικα σόου του πρωθυπουργού με τα προσφυγόπουλα, ούτε οι κυνικές και ξετσίπωτες δηλώσεις Μουζάλα, ότι «έχουν λυθεί τα προβλήματα», ούτε η απαγόρευση εισόδου στα κέντρα και η λήψη φωτογραφιών, ούτε η τάχα παραδοχή του Βίτσα ότι «πιαστήκαμε απροετοίμαστοι» περιορίζοντας το πρόβλημα στη Μόρια, μπορούν να κρύψουν την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης. Ούτε βέβαια η κυβερνητική φυλλάδα, που, σε άρθρο της, με τίτλο «Αργά αντανακλαστικά», περιορίζει την κριτική στον Μουζάλα και εμφανίζει σαν λύση το αμπάρι πλοίου του πολεμικού ναυτικού, για να στοιβαχτούν σαν τα ποντίκια οι 500 από τους 2.500-3.000 πρόσφυγες της Μόριας, μπορεί να ξεπλύνει τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση έχει εμφανίσει τα κατάλληλα αντανακλαστικά υπηρετώντας τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών και της ντόπιας αστικής τάξης. Με γοργούς ρυθμούς, μάλιστα, προσάρμοσε την πολιτική της στα νέα δεδομένα, έχοντας εμπεδώσει ότι το «προσφυγικό- μεταναστευτικό φαινόμενο θα διαρκέσει χρόνια», όπως τόνισαν, σε πρόσφατη εκδήλωση για το ζήτημα, Μουζάλας και Τόσκας. Για λογαριασμό του συστήματος, στέλνει το μήνυμα στους πρόσφυγες, ότι η χώρα δεν είναι φιλόξενος τόπος γι’ αυτούς. Ενισχύει τη γραμμή της φασιστικοποίησης, δίνοντας παράλληλα έδαφος στις φασιστικές- εθνικιστικές απόψεις και στα μορφώματα που τις εκφράζουν.

Σε αυτό το πλαίσιο βρίσκονται και οι νέες εξαγγελίες που παρουσίασε ο Μουζάλας για τους πρόσφυγες και που συνεπάγονται κλιμάκωση της επίθεσης στα δικαιώματά τους, χειροτέρευση των συνθηκών ζωής, όπως αυτά ορίζονται από το διεθνές δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων και νέες μαζικές απελάσεις. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες, μέχρι τον Μάρτη, θα καταργηθεί το συσσίτιο για όσους διαμένουν στις λεγόμενες δομές και θα αντικατασταθεί από ένα επίδομα. Το τελευταίο, όπως μας πληροφορεί ο υπουργός, «θα πρέπει να έρθει σε αρμονία με τις εθνικές πολιτικές, για παράδειγμα τα μετρητά δεν μπορούν να υπερβαίνουν ανά οικογένεια το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που ισχύει για τους Έλληνες». Δηλαδή, 200 ευρώ ανά άτομο και 400 ευρώ ανά τετραμελή οικογένεια.

Προσπερνάμε την εξαγγελία για την εγκατάσταση ηλεκτρικών κουζινών στους χώρους διαμονής, αφού το απαράδεκτο φαγητό που τους προσφέρουν έχει οδηγήσει ήδη σε τέτοιες λύσεις, με δικά τους έξοδα. Ωστόσο, κάποιος μεγαλέμπορος πρέπει να κονομήσει μιας και είναι πολλές οι κουζίνες! Και τα λεφτά είναι πολλά, μόνο που δεν είναι για τους πρόσφυγες, όπως δεν είναι για τον εργαζόμενο ελληνικό λαό. Ας πάρουμε μια γεύση από τις δηλώσεις των αρμοδίων στη ΔΕΘ, τον περασμένο Σεπτέμβρη: «Με το νέο αυτό ποσό, η συνολική χρηματοδότηση από το Χρηματοδοτικό Μέσο Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης ανέρχεται σε 198 εκατομμύρια ευρώ –το πρώτο πακέτο που ήδη χορηγήθηκε ήταν 83 εκατομμύρια ευρώ- ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χορηγήσει βοήθεια πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ, με στόχο την υποστήριξη της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των υφιστάμενων προκλήσεων της μετανάστευσης» ανέφερε ο Στυλιανίδης, στη συνέντευξη τύπου, ανακοινώνοντας τη νέα χρηματοδότηση, από κοινού με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα (10/9/2016 http://www.ert.gr/ee-prostheti-chrimatodotisi-115-ekat-evro-gia-tous-prosfyges-stin-ellada/).

Η κατάργηση του συσσιτίου και η αντικατάστασή του από το επίδομα είναι η απαρχή για τη σταδιακή κατάργηση και του επιδόματος και την οριστική απόσυρση του κράτους ακόμη και από τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις του. Ο λαός μας γνωρίζει από πρώτο χέρι πώς πετσοκόβονται και καταργούνται τα επιδόματα, και ας λυσσάνε τα φασισταριά επιδιώκοντας να αποπροσανατολίσουν τον λαό, χύνοντας το δηλητήριο τους. Επίσης, από τον Απρίλη, θα εφαρμοστεί η ηλεκτρονική κάρτα, που θα αντικαταστήσει την άδεια παραμονής και θα περιέχει στοιχεία ταυτοποίησης καθώς και βιομετρικά δεδομένα, ενώ για την λειτουργία της θα εγκατασταθεί νέο σύστημα ηλεκτρονικών δεδομένων, που θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ 2007-2013. Τέλος, δημιουργούνται νέα κέντρα κράτησης, χωρητικότητας 100-200 ατόμων, «ώστε να μπορούν να κρατηθούν κάποιοι, επειδή είναι παραβατικοί ή επειδή οι υπηρεσίες Ασύλου κρίνουν ότι η εξέταση του αιτήματός τους πρέπει να γίνει υπό κράτηση».

Όλα προμηνύουν την κλιμάκωση της επίθεσης απέναντι στους πρόσφυγες, όπως άλλωστε συμβαίνει και με τα δικαιώματα του λάου και των εργαζομένων της χώρας μας. Ο κόσμος της εργατιάς, του μόχθου και του μεροκάματου, ο εργαζόμενος λαός και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, που βιώνουν την επίθεση στο πετσί τους δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα με τους κατατρεγμένους και κολασμένους της γης. Τους ενώνουν οι ίδιες αγωνίες, τα ίδια προβλήματα, για τη θέρμανση, τη στέγη, την τροφή, την περίθαλψη, τη μόρφωση, τη ζωή, τους τόπους μας. Είναι σύμμαχοι στον κοινό αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό, που λεηλατεί και καταστρέφει χώρες. Ενάντια στους ντόπιους λακέδες του, το ντόπιο υποτακτικό κεφάλαιο και τα αντιδραστικά καθεστώτα της περιοχής, που πλουτίζουν από το κλεμμένο μόχθο και τις υπηρεσίες που προσφέρουν στους προστάτες τους. Μόνο η μαζική λαϊκή πάλη και η αδελφοσύνη των λαών θα ανοίξει τον δρόμο για μια καλύτερη ζωή για όλους, θα επιβάλει το δίκιο και θα τιμωρήσει τους εκμεταλλευτές και καταπιεστές, που σπέρνουν τη φτώχεια, την εξαθλίωση και την αδικία.

Αναζήτηση
Πολιτική εκδήλωση: Ο λαός στην πρώτη γραμμή!
Πολιτική εκδήλωση για την πανδημία
Σποτάκι νεολαίας για την πανδημία
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: books@ektostonteixon.org

 
Βίντεο