15 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2007

Τοποθέτηση Μαρξιστικού Λενινιστικού Κόμματος Ουκρανίας

της σ.Βαλεντίνας, MLPU-Ουκρανία

Φέτος όλη η προοδευτική ανθρωπότητα τιμά την 90η επέτειο της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης. Στέλνουμε συντροφικούς χαιρετισμούς από τη μεριά του Μαρξιστικού Λενινιστικού Κόμματος Ουκρανίας σε όλους όσους συμμετέχουν στη Συνάντηση αυτή. Όλα τα αντιδραστικά στοιχεία λένε ότι η Οκτωβριανή Επανάσταση έχει ηττηθεί ιστορικά. Αυτό όμως δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα. Το Μαρξιστικό-Λενινιστικό κίνημα αντιλαμβάνεται και αντανακλά τους νόμους της κοινωνικής εξέλιξης και συνεπώς δηλώνει ξεκάθαρα ότι ο σοσιαλισμός μπορεί να έχει προσωρινές ήττες, αλλά στην παγκόσμια ιστορική προοπτική δεν έχει ηττηθεί και ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση από τον σοσιαλισμό κάτω από τη σημαία του Μαρξισμού-Λενινισμού.
Το μαρξιστικό-λενινιστικό κίνημα στην Ουκρανία βρίσκεται στα αρχικά στάδια της ανασυγκρότησης του. Αυτήν ακριβώς τη χρονική στιγμή, όπως ποτέ, η ανεκτίμητη εμπειρία του Οκτώβρη και ο αληθινός μπολσεβικισμός είναι ιδιαίτερα σημαντικά για μας.
Είμαστε μαρξιστές-λενινιστές. Στηριζόμαστε στην επιστημονική ανάλυση της παγκόσμιας κατάστασης, θεωρώντας σαν την πρωταρχική βάση της υλικής της υπόστασης. Θεωρούμε τους εαυτούς μας σαν τους συνεχιστές της προλεταριακής γραμμής και των διεθνών παραδόσεων του Μαρξισμού-Λενινισμού-Μαοϊσμού, του Μπολσεβίκικου κόμματος και του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας της περιόδου του Μάο Τσε Τουνγκ. Αγωνιζόμαστε για την συγκρότηση των μαζικών οργανώσεων των εργαζομένων και για ένα ισχυρό πρωτοπόρο εργατικό κόμμα που θα καθοδηγήσει τις μάζες στον αγώνα ενάντια στην ταξική, εθνική, σεξουαλική, ηλικιακή και κάθε είδους καταπίεση με την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος από το κομμουνιστικό.
Σαν μαοϊκοί θεωρούμε ότι η ταξική πάλη συνεχίζεται με άλλες μορφές ανάμεσα στην αστική και την εργατική τάξη στον σοσιαλισμό. Και το πεδίο αυτής της ταξικής πάλης είναι το κυρίαρχο κομμουνιστικό κόμμα. θεωρούμε ότι μετά το θάνατο του Στάλιν, την εξουσία στην ΕΣΣΔ κατέλαβαν οι Χρουστσοφικοί ρεβιζιονιστές, που εκτόπισαν την εργατική τάξη από την κυρίαρχη θέση, άρχισαν να εφαρμόζουν αντι-μπολσεβίκικη, αστικό-γραφειοκρατική πολιτική και κατέληξαν στην καπιταλιστική παλινόρθωση στη Σοβιετική Ένωση (ειδικά στην Ουκρανία) και σε άλλες χώρες του πρώην σοσιαλιστικού στρατοπέδου, ανατρέποντας το σοσιαλισμό σ’ αυτές τις χώρες και εγκαθιστώντας την εξουσία της κομματικής νέας αστικής τάξης, δηλαδή του σοσιαλ-ιμπεριαλισμού. Θεωρούμε τοι ο σοσιαλισμός που πολιτικά μπορεί να είναι μόνο η δικτατορία των εργαζομένων κάτω από την ηγεσία του προλεταριάτου είναι αναγκαίος βήμα προς τον κομμουνισμό – ένα σύστημα χωρίς ανισότητες και καταπίεση. Θεωρούμε ότι η Σοβιετική Ρωσία κάτω από την καθοδήγηση του Λένιν και του Στάλιν (1917-1953) και η Κίνα κάτω από την καθοδήγηση του Μάο Τσε Τουνγκ (1949-1976) αποτέλεσαν παραδείγματα της πραγμάτωσης αυτής της δικτατορίας.
Αγωνιζόμαστε για την πλήρη συντριβή της οικονομικής βάσης του καπιταλισμού, την ιδιοποίηση όλης της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας προς όφελος όλου του λαού και την κατάκτηση της κοινωνικής και πολιτικής εξουσίας από τις προς το παρόν καταπιεζόμενες μάζες. Τιμούμε έτσι την 90η επέτειο της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης. Αυτός ο κόσμος ανήκει σε κείνους που παράγουν κάθε υλική και πολιτιστική αξία και όχι σ’ αυτούς που τις σφετερίζονται.
Το κόμμα μας, το Μαρξιστικό Λενινιστικό Κόμμα Ουκρανίας, ενώνει τους νεολαίους που μελέτησαν την ιστορία και πρακτική του παγκόσμιου επαναστατικού κινήματος, συμπεριλαμβάνοντας την θεωρητική κληρονομιά του Μάο και κατέληξαν για τον ρεβιζιονιστικό χαρακτήρα του Κομμουνιστικού Κόμματος και της νεολαίας του Κομσομόλ καθώς και για τα άλλα κάλπικα αριστερά κόμματα και οργανώσεις στην Ουκρανία. Επίσης καταλήξαμε στο συμπέρασμα για την αναγκαιότητα της συγκρότησης ενός γνήσιου επαναστατικού, αντι-ρεβιζιονιστικού κόμματος στην Ουκρανία που θα αποτελεί τμήμα του παγκόσμιου επαναστατικού Μαρξιστικού-Λενινιστικού κινήματος. Προς το παρόν θεωρούμε ότι αποτελούμε τον πυρήνα ενός τέτοιου κόμματος. Το μαρξιστικό-λενινιστικό κίνημα στην Ουκρανία αναπτύσσεται στην σκληρή ταξική πάλη κατά του ρεβιζιονισμού και των ρεβιζιονιστών.
Υπάρχει ένας αριθμός κομμάτων και σχημάτων στην Ουκρανία που ισχυρίζονται ότι είναι επαναστατικά ή και αριστερά. Όμως η ανάλυση των προγραμμάτων τους και η δράση τους αποδεικνύει τη ρεβιζιονιστική τους φύση.
Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας. Είναι ο διάδοχος του σοσιαλ-ιμπεριαλιστικού ΚΚΣΕ στην Ουκρανία. Προς το παρόν, όπως σε πολλές άλλες χώρες, το Κομμουνιστικό Κόμμα είναι μέρος του αστικού κατεστημένου, ένα αξιοπρεπές κοινοβουλευτικό κόμμα.
Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας (ανανεωτικό). Αποτελεί την δεξιά διάσπαση του ΚΚΟ. Αυτό το κόμμα καλεί ανοιχτά για την «επανεξέταση» της Σοβιετικής εμπειρίας με στόχο την ενοποίηση των κομμουνιστικών και καπιταλιστικών ιδεών.
Κομμουνιστικό Κόμμα Εργατών και Αγροτών. Είναι ένα σοσιαλ-ιμπεριαλιστικό κόμμα το ιδανικό του οποίου είναι η Σοβιετική Ένωση της Μπρεζνιεφικής περιόδου.
Προοδευτικό Σοσιαλιστικό Κόμμα Ουκρανίας. Το πρόγραμμα αυτού του κόμματος είναι μια παράξενη συμβίωση τροτσκιστικών, παν-σλαβικών και θρησκευτικών ιδεών.
Ένωση Κομμουνιστών Ουκρανίας. Είναι ένα σοσιαλ-ιμπεριαλιστικό σχήμα που υπερασπίζεται την θεοποίηση του Στάλιν. Εκτός από αυτό, δεν αναγνωρίζει τον σοσιαλ-ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της Σοβιετικής Ένωσης μετά το θάνατο του Στάλιν επιμένοντας ότι η ΕΣΣΔ ήταν σοσιαλιστικό κράτος μέχρι το 1991.
VKPB (Ουκρανικό τμήμα του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος Μπολσεβίκων) ένα άλλο σοσιαλ-ιμπεριαλιστικό κόμμα με παρόμοιες ιδέες με την Ένωση Κομμουνιστών.
Επίσης υπάρχουν κάποιες τροτσκιστικές, μισο-τροτσκιστικές και άλλες μικρές ομάδες.
Παρά το ότι ένας μεγάλος αριθμός οργανώσεων ισχυρίζεται ότι είναι αριστερές και επαναστατικές κανένα από αυτά τα κόμματα και τις ομάδες δεν είναι πραγματικά επαναστατικά. Κάτω από αυτές τις συνθήκες θεωρούμε ότι η απόφαση μας να συγκροτήσουμε ένα γνήσιο Μαρξιστικό-Λενινιστικό Κόμμα από το μηδέν είναι αρκετό για την σημερινή κατάσταση στην Ουκρανία. Και ένα τέτοιο κόμμα δεν μπορεί να είναι απομονωμένο από τις παγκόσμιες εξελίξεις και το παγκόσμιο επαναστατικό κίνημα.
Για την απελευθέρωση του προλεταριάτου και τη διεθνή αλληλεγγύη στην ταξική πάλη και τον αγώνα για την κομμουνιστική ανασυγκρότηση στον κόσμο!
Καθήκον μας η οικοδόμηση της σοσιαλιστικής κοινωνίας!

φ.587, 15/12/07

Αναζήτηση
Πολιτική εκδήλωση: Ο λαός στην πρώτη γραμμή!
Πολιτική εκδήλωση για την πανδημία
Σποτάκι νεολαίας για την πανδημία
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: books@ektostonteixon.org

 
Βίντεο