20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2020

Τοξικός ο καπνός μιας τοξικής για το λαό πολιτικής, ενός ταξικού συστήματος

Η μεγάλη πυρκαγιά της 15ης Αυγούστου σε εργοστάσιο εμπορίας  «ανακυκλώσιμων» βιομηχανικών αποβλήτων στη Μεταμόρφωση, της εταιρείας   Global MFG,  αρκούσε για να γεμίσει τον ήδη επιβαρυμένο ουρανό της Αττικής με ένα τεράστιο τοξικό νέφος. Ένα νέφος άκρως επικίνδυνο για την υγεία των ανθρώπων, εξαιτίας της καύσης χημικών που ενοχοποιούνται για αναπνευστικά προβλήματα και για καρκίνους. Ένα νέφος που, όπως αναφέρθηκε, μπορεί να εξαπλωθεί μέχρι και την …Κρήτη. Η σοβαρότητα μάλιστα της κατάστασης ανάγκασε την Περιφέρεια Αττικής – παρά τις μετέπειτα «καθησυχαστικές» υποκριτικές συστάσεις των κρατούντων – να εκδώσει και σχετικές «οδηγίες προς τους πολίτες». Επίσης υποκριτικές!

Ενώ δεν πέρασαν παρά λίγες μέρες απ’ τις φονικές πλημμύρες στην Εύβοια, η πολιτική του συστήματος και των κυβερνήσεών του «έγραψε» ένα ακόμα επικίνδυνο για την υγεία και το περιβάλλον γεγονός, σε βάρος του πολύπαθου λαού. Αρκούσε μια πυρκαγιά σ’ ένα εργοστάσιο για να το δημιουργήσει.

Δείχνοντας ξανά πως οι άνθρωποι και η υγεία τους δεν είναι παρά αναλώσιμοι στο βωμό του μέγιστου καπιταλιστικού κέρδους, στο σύστημα που ζούμε. Χωρίς καμία μέριμνα πρόληψης τέτοιων καταστάσεων και χωρίς καμία προστασία. Αλλά και χωρίς καμιά τιμωρία υπευθύνων, αν αναλογιστεί κανείς και τις δύο προηγούμενες ανάλογες πυρκαγιές στο «Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών» τον Ιούνη του 2015 στην περιοχή  Ασπρόπυργου – Ελευσίνας, που συνέχιζε κα «καπνίζει» για 2 χρόνια, και τον Ιούνη του 2019.

Δείχνοντας ξανά τις συνέπειες των βιομηχανικών δραστηριοτήτων δίπλα σε κατοικημένες περιοχές. Η συγκεκριμένη εταιρεία είχε αδειοδοτηθεί πρόσφατα απ΄ το υπουργείο Ανάπτυξης και με ταχύτατες διαδικασίες. Εξάλλου είναι ο λεγόμενος «αναπτυξιακός» νόμος του Γεωργιάδη, του Ιούλη του ’19 «για την επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδοτήσεων  των επενδύσεων ιδιωτών» που έδωσε το «πράσινο φώς». Ένας νόμος που ήρθε να υποβαθμίσει παραπέρα τις προδιαγραφές ασφαλείας τους και να κάνει τους ελέγχους τους «κενό γράμμα».

Δείχνοντας ξανά τις συνέπειες της καύσης ακόμα και των λεγόμενων ως ακίνδυνων (!) «ανακυκλώσιμων» βιομηχανικών αποβλήτων.

Δείχνοντας ξανά το αποτρόπαιο πρόσωπο των σύγχρονων τσιμεντουπόλεων – τερατουπόλεων. Με επικίνδυνες χωματερές σαν της Φυλής μέσα σε κατοικημένες περιοχές, με μολυσμένο υδροφόρο ορίζοντα (ας θυμηθούμε και το μαζούτ στον Αργοσαρωνικό το 2017 με …10ετή ορίζοντα καθαρισμού), με νέα «έργα» σαν την τσιμεντοποίηση -  «αξιοποίηση» του Ελληνικού.

Φανερώνοντας ταυτόχρονα το πόσο ψεύτικη είναι η «μέριμνα» της κυβέρνησης για την υγεία του λαού, την ίδια στιγμή που «κόπτεται» τάχα και για την προστασία του απ΄ την πανδημία του κορωνοϊού.

Η επίθεση στους όρους ζωής του λαού, στην υγεία και στο περιβάλλον αποτελεί μέρος της συνολικότερης αντιλαϊκής επίθεσης του συστήματος. Μόνο οι αγώνες, η Αντίσταση και οι διεκδικήσεις του λαού, των εργαζόμενων, των κατοίκων των γειτονιών, της νεολαίας μπορούν να απαιτήσουν και να πετύχουν μέτρα πρόληψης και προστασίας και να σταθούν εμπόδιο την καταστροφική δράση του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων του.

Αναζήτηση
Κανάλι στο YouTube
Πολιτική Εκδήλωση εν όψει Πολυτεχνείου
 
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: books@ektostonteixon.org