23 ΦΛΕΒΑΡΗ 2020

ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ: Βρείτε τις διαφορές

Ενόψει του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και σε όλη την αντιπολιτευτική πορεία που θα ακολουθήσει, πρέπει να θεωρείται δεδομένη η επιδίωξή του να πλασάρεται μονίμως στα κάθε λογής κέντρα του συστήματος σαν συνεπής καθεστωτική δύναμη, που πρώτα και κύρια μεριμνά για τη σταθερότητα του αστικού πολιτικού σκηνικού, ως βασικό εχέγγυο για την επανάκαμψή του στην κυβερνητική εξουσία. Ταυτόχρονα, όμως, άλλο τόσο σίγουρο είναι πως θα μπαίνει όλο και πιο συχνά σε κίνηση ένας ολόκληρος προπαγανδιστικός μηχανισμός που επιχειρείται να στηθεί από την πλευρά του, με σκοπό το ξέπλυμα του βρόμικου αντιλαϊκού έργου της τετράχρονης διακυβέρνησής του.

Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί το πρόσφατο άρθρο με τίτλο «Όπως και αυτή του ΣΥΡΙΖΑ...» του γνωστού και μη εξαιρετέου Καρτερού, ο οποίος -ορμώμενος από τέτοιου τύπου τοποθετήσεις του ΚΚΕ- «οικτίρει» με σαρκαστικό τόνο όσους «εξισώνουν» την πολιτική που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ με αυτήν της κυβέρνησης της ΝΔ. Και, όπως λέει ειρωνευόμενος, παριστάνοντας τον θιγμένο: «Ίδιοι στο κοινωνικό κράτος - ο καπιταλισμός βλέπετε. Ίδιοι στην εξωτερική πολιτική - η εξάρτηση από τις ΗΠΑ. Ίδιοι στο εργασιακό καθεστώς - πάλι ο καπιταλισμός. Ίδιοι στην Παιδεία, την Υγεία, στο περιβάλλον, στα ανθρώπινα και δημοκρατικά δικαιώματα.»

Για να είμαστε δίκαιοι, λοιπόν, και να μη θίξουμε κανέναν, οφείλουμε να αποκαταστήσουμε την αλήθεια: ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δεν είναι το ίδιο! Οι διαφορές είναι κραυγαλέες, για όποιον θέλει πραγματικά να τις αντικρίσει: Η ΝΔ θυσιάζει τους εργαζόμενους στο βωμό της «βιώσιμης ανάπτυξης». Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ τσαλαπάτησε εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις στο όνομα της «δίκαιης ανάπτυξης». Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε το δεύτερο μνημόνιο. Ψήφισε το τρίτο. Ο ΣΥΡΙΖΑ, επίσης, δεν είχε κανέναν αντιασφαλιστικό νόμο Βρούτση να επιδείξει. Είχε μόνο το νόμο Κατρούγκαλου. Με τον ΣΥΡΙΖΑ στα πράγματα, οι εργάτες δεν καίγονταν ζωντανοί στη MOTOR OIL, όπως συνέβη πρόσφατα επί ΝΔ. Καίγονταν μόνο στα ΕΛΠΕ.

Η ανανέωση της συμφωνίας για τις βάσεις των ΗΠΑ δεν ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κατά τη διακυβέρνηση της ΝΔ. Όταν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, απλώς την προετοίμασε, την καθαρόγραψε και ξεκίνησε να την εφαρμόζει, παραδίδοντας τη χώρα απ' άκρη σ' άκρη στους φονιάδες, για να δηλώσει μετά το «παρών» του όταν αυτή ψηφιζόταν. Στις συναντήσεις με τους εκπροσώπους των ιμπεριαλιστών, όπως ο Τραμπ, μάλιστα, ο Τσίπρας δεν περιαυτολογούσε, λέγοντας πόσο «προβλέψιμος» είναι ως «σύμμαχός» τους, σε αντίθεση με τον Μητσοτάκη. Ίσα ίσα, ήταν αυτός που έκανε τις φιλοφρονήσεις, λέγοντας σε αυτούς πόσο «διαβολικά καλοί» είναι. Περιττό να πούμε ότι ο χθεσινός πρωθυπουργός δεν αναγνώρισε τους πραξικοπηματίες αχυρανθρώπους των Αμερικάνων στη Βενεζουέλα, όπως ο σημερινός. Νομιμοποίησε μόνο τους ναζί πραξικοπηματίες των Αμερικάνων στην Ουκρανία, γιατί άλλωστε είναι γνωστό ότι τάσσεται υπέρ του «δημοκρατικού δρόμου».

Ο υπουργός Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Γαβρόγλου, δεν κατήργησε εντελώς το Άσυλο, όπως έκανε η υπουργός της ΝΔ Κεραμέως μέσα στο κατακαλόκαιρο, στα τέλη του Ιούλη. Αυτός απλώς πετσόκοψε το Άσυλο, κάνοντάς το «ακαδημαϊκό», στα τέλη του... Αυγούστου.

Όταν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, υπουργοί του δεν ήταν ακροδεξιοί, όπως ο Γεωργιάδης και ο Βορίδης. Υπουργοί του ήταν ακροδεξιοί, όπως ο Καμμένος. Επί ΣΥΡΙΖΑ, τα κυβερνητικά στελέχη δεν έβγαιναν στη φόρα με την αντιδραστική, φασίζουσα ρητορεία των σημερινών, που υποκαθιστούν επάξια τη ΧΑ που τώρα λείπει από τα έδρανα του κοινοβουλίου. Έκαναν μόνο κοινές φιέστες στο Καστελόριζο με τους φασίστες, που τότε ήταν μέσα στο κοινοβούλιο.

Κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τα ΜΑΤ δεν βασάνιζαν κόσμο ξεδιάντροπα στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, σε αντιδιαστολή με αυτό που γίνεται σήμερα. Βασάνιζαν κόσμο κυρίως στα στενά της Κάνιγγος ή στο ΑΤ Ομόνοιας, δολοφονώντας που και που και κανέναν μετανάστη ή οροθετικό. Δεν μπορούμε να παραλείψουμε, επιπλέον, ότι στην τωρινή φάση με τη ΝΔ, το κράτος παρεμβαίνει ωμά και βάζει στο γύψο τον ταξικό συνδικαλισμό με νόμους για το ηλεκτρονικό μητρώο και τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες στα σωματεία. Στον αντίποδα, επί ΣΥΡΙΖΑ, αυτά μπήκαν στο γύψο μόνο με νόμους για το μητρώο πραγματικών δικαιούχων και το 50%+1 για την προκήρυξη απεργίας.

Ατελείωτες οι διαφορές, επομένως! Μακάρι να μας έφτανε ο χώρος να αναφέρουμε και άλλες. Αλλά, για να τελειώσουμε εδώ την απαρίθμηση - και την πλάκα: Η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι οι δύο όψεις του ίδιου αντιλαϊκού νομίσματος. Η ταύτισή τους στα βασικά «δόγματα» της ντόπιας άρχουσας τάξης και των ιμπεριαλιστών, δηλαδή, την επίθεση, την εξάρτηση και τη φασιστικοποίηση της δημόσιας ζωής, γίνεται πέρα για πέρα φανερή όχι μόνο ανατρέχοντας στην περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά εξετάζοντας ακόμα και τη σημερινή «συναινετική» αντιπολιτευτική του στάση στα κρίσιμα για τους κυρίαρχους θέματα.

Η επικοινωνιακή φασαρία που κάνει πολλές φορές ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση, οι «προοδευτικές ευαισθησίες» που πουλάει είναι επιβεβλημένα, αν θέλει να καρπώνεται την κυβερνητική φθορά της ΝΔ. Επίσης, όπως αναδεικνύεται από την κριτική που ασκεί στην κυβέρνηση για τα ελληνοτουρκικά ή το προσφυγικό, σε αρκετές περιπτώσεις οι ενστάσεις του αφορούν πραγματικές αγωνίες που διακατέχουν την αστική τάξη της χώρας, πέρα και μακριά από αυτές του λαού και της νεολαίας.

Καμία αυταπάτη, λοιπόν, για τον ΣΥΡΙΖΑ και το ρόλο του! Αποτελεί κρίσιμο καθήκον η αποκάλυψή του, κόντρα στα κάθε λογής επίσημα «πλυντήρια» τύπου Καρτερού, αλλά και σε αυτούς που ανεπίσημα από την ποικιλώνυμη αριστερά προθυμοποιούνται να δώσουν χείρα βοηθείας στο ξέπλυμα, είτε υποβαθμίζοντας την κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και ανακαλύπτοντας εκ νέου το διαβόητο «κάτω η κυβέρνηση» είτε, ακόμα χειρότερα, κάνοντας όνειρα για «αντιδεξιά» μέτωπα. Ακόμα και το «ντούρο» ΚΚΕ μια χαρά προσφέρει πατήματα με τις κοινοβουλευτικές προτάσεις νόμου του για να κάνει ρελάνς ο Τσίπρας με τις... δικές του προτάσεις νόμου - και δεν είναι να απορεί κανείς γιατί δυσκολεύεται να αμυνθεί, παρά την ψευτοταξική του ρητορεία. Με οριοθέτηση, επομένως, από τις νέες ψευδαισθήσεις, οικοδόμηση εστιών αντίστασης και αγώνα, επιμονή στην κατεύθυνση της αναμέτρησης με τις δυνάμεις του συστήματος, να αντισταθούμε στις απόπειρες εκ νέου άλωσης αριστερών και λαϊκών συνειδήσεων, που θα εκτυλιχθούν το επόμενο διάστημα.

Αναζήτηση
Social Media

Βουλευτικές Εκλογές 2023
Αντίσταση - Οργάνωση

 
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: ett.books@yahoo.com
Site: ektostonteixon.gr