01 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2002

Στόχοι και κατευθύνσεις των ΛΑΚ στις δημοτικές εκλογές

Οι Λαϊκές Αγωνιστικές Κινήσεις (ΛΑΚ), που συγκροτήθηκαν περίπου ένα χρόνο πριν και δραστηριοποιούνται σε διάφορες συνοικίες και δήμους της Αττικής, είναι αυτοτελή σχήματα που επιδιώκουν σε κάθε περιοχή τη συγκρότηση εστιών αντίστασης και πάλης, την ανάπτυξη κίνησης και δράσης των εργαζομένων και της νεολαίας κάθε περιοχής σχετικά με όλο το φάσμα των λαϊκών προβλημάτων. Από τα ιδιαίτερα και “μικρά” τοπικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι δημότες μιας περιοχής ως τα ζητήματα της αντεργατικής επίθεσης του συστήματος και το μέτωπο ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο
Σ’ αυτή τη βάση έχουν αναπτύξει ήδη μια πλούσια δραστηριότητα στις γειτονιές της Αττικής με παρεμβάσεις, εκδηλώσεις, συζητήσεις που διοργάνωσαν, μικρό μέρος των οποίων έχει παρουσιαστεί από της στήλες της Π.Σ. Ταυτόχρονα, έχουν συμμετάσχει όχι μόνο στις τοπικές αλλά και στις κεντρικές κινητοποιήσεις του αντιπολεμικού κινήματος αλλά και σε άλλες σημαντικές λαϊκές κινητοποιήσεις (απεργίες, Πρωτομαγιά) της τελευταίας περιόδου. Σε κάθε περίπτωση –και όπως οι ίδιοι οι αγωνιστές των ΛΑΚ επισημαίνουν – η προσπάθεια συγκρότησης και ανάπτυξης αγωνιστικών πόλων λαϊκής πάλης και αντίστασης στις γειτονιές της Αττικής αποτελεί ανάγκη των καιρών, είναι συμβολή στη γενικότερη πάλη ανασυγκρότησης του λαϊκού κινήματος και προσπάθεια για να αποκτήσουν οι εργαζόμενοι και η νεολαία εργαλεία έκφρασης, κίνησης και πάλης σ’ ένα τοπίο με δοσμένους τους αρνητικούς συσχετισμούς και την ιδεολογικοπολιτική και οργανωτική αποσυγκρότηση των λαϊκών δυνάμεων.
Απ’ αυτή την άποψη, η προσπάθεια των ΛΑΚ βρίσκεται μόλις στην αρχή της και, παρά τα ενθαρρυντικά μηνύματα, έχει πολύ δρόμο να διανύσει.
Οι δημοτικές εκλογές αποτελούν προφανώς ένα πεδίο παρέμβασης αυτών των σχημάτων. Οι ΛΑΚ θεωρούν πως στα πλαίσια της προσπάθειάς τους σύνδεσης με τον κόσμο της κάθε γειτονιάς, ανάδειξης των πραγματικών λαϊκών προβλημάτων κόντρα στις αντιλαϊκές πολιτικές των δημάρχων που αποτελούν ουρά των κυβερνητικών κρατικών σχεδιασμών και επιδιώξεων αλλά και ενάντια στο σύνολο των παραγόντων, που με ανάλογες θέσεις κυνηγούν τις δημοτικές καρέκλες, οφείλουν ν’ αναπτύξουν μαζί με τον κόσμο της περιοχής μια αγωνιστική παρέμβαση-κινητοποίηση, επιδιώκοντας να εκφραστεί η γνήσια λαϊκή στάση ακόμη και με ψηφοδέλτιο.
Με μια τέτοια λογική, μ” ένα συνολικό πολιτικό περιεχόμενο για τα μέτωπα πάλης του λαού, και με την αντίληψη της ισότιμης, δημοκρατικής και ανοιχτής στον κόσμο συνεργασίας με άλλες τοπικές συσπειρώσεις και δυνάμεις, ήδη κινούνται και έχουν απευθυνθεί σ’ άλλα σχήματα.
Στο Χαλάνδρι, στην “Αυτόνομη Συσπείρωση” και στο Περιστέρι στην “Αριστερή Κίνηση”. Και στις δύο περιπτώσεις προτείνεται η ανάληψη κοινής πρωτοβουλίας για τη συγκρότηση ενός πλατιού αγωνιστικού σχήματος παρέμβασης στις δημοτικές εκλογές και υπογραμμίζεται πως η πρωτοβουλία αυτή θα πρέπει να παραμείνει ουσιαστικά ανοιχτή σε κάθε δύναμη και ανένταχτο αγωνιστή που θα ήθελαν να πλαισιώσουν και να συνδιαμορφώσουν την προσπάθεια αυτή. Ταυτόχρονα, στο Δήμο Υμηττού, όπου δεν υπάρχουν άλλα συγκροτημένα αγωνιστικά σχήματα η Λαϊκή Αγωνιστική Κίνηση συζητά ήδη με ανένταχτους αγωνιστές της περιοχής στην ίδια κατεύθυνση.
Παράλληλα, οι ΛΑΚ προετοιμάζουν την έκδοση μιας πολιτικής διακήρυξης στην οποία φιλοδοξούν να καταγράψουν τη συνολική τους άποψη για τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, τα πολιτικά ζητήματα που συνδέονται μ’ αυτές και με τη λεγόμενη Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα ιδιαίτερα ζητήματα κάθε περιοχής. Μια πολιτική διακήρυξη-κάλεσμα συσπείρωσης και αγώνα στους εργαζόμενους και τη νεολαία της κάθε περιοχής, την οποία θα παρουσιάσουν σε ανοιχτές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα και στις οποίες θα εκθέσουν αναλυτικά την άποψή τους και τη στάση τους στις δημοτικές εκλογές του Οκτώβρη.

Αναζήτηση
Κανάλι στο YouTube
Πολιτική Εκδήλωση εν όψει Πολυτεχνείου
 
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: books@ektostonteixon.org