23 ΟΚΤΩΒΡΗ 2020

Στατιωτική θητεία: Ένα ακόμη βέλος στη φαρέτρα του συστήματος

Ήδη από τη ΔΕΘ ο Μητσοτάκης είχε εξαγγείλει, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ εξετάζει το ενδεχόμενο της υποχρεωτικής στράτευσης στα 18. Έναν περίπου μήνα μετά, ο υπουργός εθνικής άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος έρχεται να προσθέσει στη συζήτηση και την αύξηση της στρατιωτικής θητείας στους 12 μήνες. Όλα δείχνουν πως η κυβέρνηση της ΝΔ θέλει να προχωρήσει με φαστ τρακ διαδικασίες στις αλλαγές αυτές στη στρατιωτική θητεία.

Ο στρατός ανέκαθεν είναι μεταξύ άλλων ένας ιδεολογικός μηχανισμός στα χέρια του κράτους, ένα όργανο πειθάρχησης της νεολαίας. Το πρώτο πράγμα που μαθαίνουν σε έναν φαντάρο είναι να υπακούει και να πειθαρχεί στους ανώτερούς του. Να κρατάει σκυμμένο το κεφάλι και να ακολουθεί διαταγές. Το σύστημα με την καθιέρωση της υποχρεωτικής στράτευσης στα 18, αλλά και με την αύξηση της στρατιωτικής θητείας θα καταφέρνει ήδη από νωρίτερα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα να κάνει ιδεολογική και πολιτική παρέμβαση στη νεολαία. Το σύστημα ξέρει πολύ καλά, ότι τόσο οι φοιτητές όσο και οι εργαζόμενοι, που πρώτα θα βγαίνουν από τον στρατό και μετά θα μπαίνουν στο πανεπιστήμιο ή την αγορά εργασίας αντίστοιχα, θα είναι πολύ πιο εύκολα διαχειρίσιμοι και υποταγμένοι, για τα δικά του πάντα δεδομένα.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι αλλαγές αυτές στη στρατιωτική θητεία έρχονται σε μια περίοδο βαθέματος της εξάρτησης της χώρας μας από αμερικάνους και ευρωπαίους ιμπεριαλιστές σε οικονομικό, πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο. Με το στρατό να αποτελεί ένα από τα κύρια όργανα επιβολής της αστικής εξουσίας στο πλαίσιο ενός αστικού κράτους και εργαλείο άσκησης γεωπολιτικού ανταγωνισμού, οι αλλαγές στη στρατιωτική θητεία μαρτυρούν τους πολεμικούς κινδύνους και έρχονται να ακολουθήσουν μια μακροχρόνια περίοδο ανανέωσης πολεμικών εξοπλισμών, είτε από τον αμερικάνικο είτε από τον γαλλικό ιμπεριαλισμό, με πρόσχημα πάντα την «ειρήνη» και τη «ασφάλεια» στο Αιγαίο και τη ΝΑ Μεσόγειο.

Ιδιαίτερα σε μια περίοδο όξυνσης της ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης, η εξαρτημένη ελληνική αστική τάξη θέλει να συσπειρώσει τον λαό και τη νεολαία γύρω από τη λεγόμενη εθνική ομοψυχία. Θέλει να τη στρέψει με το μέρος της αστικής τάξης, που μια ζωή πλούτιζε και παρασιτούσε σε βάρος της. Με την πολιτική της φασιστικοποίησης της δημόσιας και της πολιτικής ζωής μετατοπίζει το πολιτικό σκηνικό όλο και δεξιότερα. Θέλει να καλλιεργήσει ακόμη περισσότερο τον εθνικισμό και το μίσος προς τον τούρκικο και τους γειτονικούς λαούς. Και σίγουρα ο στρατός είναι ένα μέρος που όλα αυτά τα φαινόμενα ευδοκιμούν.

Για εμάς είναι γεγονός, ότι οι λαοί δεν έχουν κάτι να χωρίσουν. Για εμάς εχθρός του λαού και της νεολαίας είναι οι εξαρτημένες αστικές τάξεις και οι ιμπεριαλιστές. Αυτοί που θέλουν να τους κάνουν κρέας για τα κανόνια τους, σε έναν πόλεμο άδικο και αντιδραστικό. Η προσπάθεια που κάνει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση της ΝΔ με τις αλλαγές στη στράτευση σε αυτή την κατεύθυνση κινείται. Δεν πρέπει να την αφήσουμε να της περάσει.

• ΚΑΜΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ

• ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΣΤΑ 18

• ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ

• ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ, ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ, ΕΞΩ ΑΠ΄ ΤΗΝ ΕΕ

Αναζήτηση
Κανάλι στο YouTube
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: ett.books@yahoo.gr