01 ΟΚΤΩΒΡΗ 2020

Σε εφαρμογή τα «μέτρα πέραν της πειθούς»: Οι μαθητές έχουν δίκιο και πρέπει να νικήσουν!

Σαν τα κοράκια έχουν πέσει πάνω στους μαθητές και τις κινητοποιήσεις τους λυτοί και δεμένοι του συστήματος. Κυβέρνηση και Υπουργός Παιδείας, ΜΑΤ κι αστυνομία, Εισαγγελείς που προετοιμάζουν νέα μαθητοδικεία, Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και διευθυντές σχολείων, Δήμαρχοι και δημοτικοί μηχανισμοί, ανοιχτά φασίστες και «αγανακτησμένοι» γονείς. Όλοι τους, σε πλήρη συστράτευση, επιδίδονται σ’ ένα όργιο τρομοκράτησης κι εκφοβισμού των μαθητών που πραγματοποιούν καταλήψεις στα σχολεία τους, διεκδικώντας συνθήκες υγειονομικής ασφάλειας στους χώρους διδασκαλίας και αρνούμενοι να υποκύψουν στις επικίνδυνες συνθήκες που συνειδητά τους εκθέτει η κυβέρνηση.

Δίπλα σ’ αυτούς, οι μηχανισμοί προπαγάνδας των Μέσων Μαζικής Εξαπάτησης έχουν κυριολεκτικά σκυλιάσει στο να συκοφαντούν, να διαστρεβλώνουν και να χρεώνουν περίπου όλα τα κακά της πανδημίας και της εκπαίδευσης στα παιδιά που δεν υποκύπτουν στις πιέσεις και συνεχίζουν να προκαλούν πονοκέφαλο στα επιτελεία με το ενδεχόμενο εξάπλωσης του κύματος των καταλήψεων. Καταλήψεων, που ζητούν περισσότερες σχολικές αίθουσες και τμήματα με λιγότερους μαθητές, περισσότερους και με σταθερές εργασιακές σχέσεις καθηγητές και καθαρίστριες, δωρεάν μέσα προστασίας και τεστ για καθηγητές και μαθητές. Είναι ακριβώς αυτά τα αιτήματα που «μπερδεύονται» και αποσιωπούνται, για τον απλούστατο λόγο ότι μπορούν ν’ αγκαλιαστούν τόσο από το διδακτικό προσωπικό όσο κι από τους γονείς και συνολικότερα την κοινωνία.

Η κυβέρνηση σκληραίνει τη στάση της ανακοινώνοντας μέσω της Υπουργού Παιδείας νέα τρομοκρατικά και κατασταλτικά μέτρα ενάντια στους μαθητές, στο πνεύμα του «όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος», κάτι που είχε προαναγγείλει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Στα σχολεία που βρίσκονται υπό κατάληψη, λοιπόν, προωθείται αναπλήρωση των μαθημάτων τα Σάββατα, τις αργίες και τις σχολικές διακοπές, καθώς επίσης και τις ημέρες σχολικών γιορτών και περιπάτων. Ταυτόχρονα, μπαίνει σε άμεση εφαρμογή το σχέδιο υποχρεωτικής εξ αποστάσεως «εκπαίδευσης» (τηλεμαθήματα), κατά την οποία θα μπαίνουν απουσίες! Με τη συγκεκριμένη επιλογή αποδεικνύεται ξεκάθαρα ότι η λεγόμενη τηλε-εκπαίδευση σχεδιάστηκε για να λειτουργήσει – μεταξύ των άλλων – και ως μηχανισμός χτυπήματος των μαθητικών κινητοποιήσεων και καταλήψεων.

Δεν μπορεί να κρυφτεί ο φόβος του συστήματος, της κυβέρνησης και των αστικών πολιτικών δυνάμεων αλλά και των πάσης φύσης μεταρρυθμιστών και συμβιβασμένων της Αριστεράς μη τυχόν και διευρυνθεί το πλαίσιο των αιτημάτων των μαθητών και συμπεριλάβει τους αντιεκπαιδευτικούς νόμους της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης, το ζήτημα της φασιστικοποίησης της δημόσιας και πολιτικής ζωής, το θέμα των απαγορεύσεων και περιορισμών των απεργιών και των διαδηλώσεων, αυτό της κρατικής τρομοκρατίας και καταστολής που ξεδιπλώνεται ταχύτατα ενάντια σε απεργούς και διαδηλωτές το τελευταίο διάστημα και ιδιαίτερα μετά τη ψήφιση του νόμου για τις «υπαίθριες συναθροίσεις». Η αντιλαϊκή πολιτική του συστήματος και των διαχειριστών του είναι αυτή που γεννά τις αντιστάσεις και τις διεκδικήσεις, αυτή που δημιουργεί ξεσπάσματα και ανοίγει ρωγμές φωτός στο μαύρο διεθνές και ντόπιο σκηνικό. Από την άποψη αυτή, ο μαθητικός ξεσηκωμός με αφορμή την πανδημία έχει σίγουρα ως υπόβαθρο την ανάγκη της νεολαίας να ανασάνει απ’ την όλο και μεγαλύτερη ασφυξία που της προκαλούν οι συνθήκες ζωής και σπουδών, το μαύρο μέλλον του αναλώσιμου – σε συνθήκες ειρήνης ή πολέμου – που της επιφυλάσσει το σύστημα, τη μέγγενη που σφίγγει στο σήμερα, στο αύριο αλλά και προοπτικά.

Τα αιτήματα των μαθητών είναι πέρα για πέρα δίκαια και χρειάζεται να στηριχτούν ανεπιφύλακτα από τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς. Στα χέρια τους αυτά τα παιδιά παίρνουν τις ολιγωρίες, την αναποφασιστικότητα, τους ενδοιασμούς αλλά και τους συμβιβασμούς των ανθρώπων του λαού μεγαλύτερων ηλικιών, δίνοντας το παράδειγμα ότι ο μόνος χαμένος αγώνας είναι αυτός που δεν πραγματοποιείται! Γι’ αυτό απαιτείται η πιο πλατιά στήριξη στους αγωνιζόμενους μαθητές και στη μορφή πάλης που επέλεξαν, η συστράτευση όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, για την εξάπλωση αυτού του κύματος αντίστασης και διεκδίκησης που βρίσκεται σε εξέλιξη. Με μια έννοια, βοά να «γίνουμε όλοι μαθητές». Να θέσουμε με μαζικούς κινηματικούς όρους το ζήτημα του δικαιώματος στη ζωή, στην περίθαλψη, στην εκπαίδευση, στη δουλειά, στις δημοκρατικές ελευθερίες.

  • ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥΣ! ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ!

  • ΜΑΘΗΤΕΣ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ, ΓΟΝΕΙΣ, ΜΕΤΩΠΟ ΚΟΙΝΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ!

  • ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΟΙ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΕΣ, Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ!

  • ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΦΟΡΤΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΤΟΥΣ!

  • ΔΩΡΕΑΝ ΜΑΖΙΚΑ ΤΕΣΤ, ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ!

  • ΣΠΟΥΔΕΣ, ΔΟΥΛΕΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΖΩΗ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ!

Αναζήτηση
Κανάλι στο YouTube
Πολιτική Εκδήλωση εν όψει Πολυτεχνείου
 
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: books@ektostonteixon.org