31 ΟΚΤΩΒΡΗ 2020

Πρωτοβουλίες της Ταξικής Πορείας μπροστά στη νέα αντεργατική τομή που φέρνει η κυβέρνηση

Άρθρο από την Προλεταριακή Σημαία (φύλλο 881)

Η κυβέρνηση προωθεί έναν οδοστρωτήρα αντεργατικών μέτρων, αξιοποιώντας τα δεδομένα που γέννησε και τροφοδότησε η πανδημία στη χώρα. Εδώ και αρκετούς μήνες, μέσα από τα μέτρα που ψήφισε με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (τα οποία υποτίθεται πως θα είχαν έκτακτο χαρακτήρα, αλλά η στόχευση είναι να πάρουν μόνιμα χαρακτηριστικά), αλλά και με την προώθηση της πλήρους διάλυσης των εργασιακών σχέσεων, θέλουν να φορτώσουν τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας στις πλάτες των εργαζομένων, μετατρέποντάς τους σε σύγχρονους σκλάβους.

Πατώντας πάνω σε αυτό το αντιδραστικό πλαίσιο που έχουν ήδη διαμορφώσει, αλλά και στον αρνητικό ταξικό συσχετισμό που βαραίνει τους εργαζόμενους και την εργατική τάξη, οι δυνάμεις του κεφαλαίου σήμερα βαθαίνουν και επεκτείνουν την επίθεση με τα νέα βάρβαρα μέτρα που θα συμπεριληφθούν στο αντεργατικό νομοσχέδιο (ή νομοσχέδια) που είναι στα σκαριά. Στο επίκεντρο μπαίνει το χτύπημα του 8ώρου, η αύξηση των επιτρεπόμενων υπερωριών και η κατάργηση της υπερωριακής αμοιβής, θεμελιώδεις κατακτήσεις του εργατικού κινήματος και στοιχεία συγκρότησης και συνένωσης της εργατικής τάξης. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια αντεργατική τομή ευρύτερων συνεπειών, η οποία θα διαμορφώσει ένα νέο εργασιακό τοπίο, στο οποίο ο εργαζόμενος θα δουλεύει όποτε, όσο και με ό,τι όρους επιβάλλει η εργοδοσία. Παράλληλα, η προκλητική διάταξη για τους μακροχρόνια ανέργους, που προβλέπει «μισθό» 200 ευρώ, επαναφέρει τον άθλιο υποκατώτατο μισθό και συνιστά τεράστια πρόκληση!

Μπροστά σε αυτό τον οδοστρωτήρα που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση, οι δυνάμεις του συστήματος θωρακίζονται, αναβαθμίζοντας την πολιτική της φασιστικοποίησης. Στα νέα μέτρα προβλέπεται νέο, αναβαθμισμένο χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία, εφαρμογή της τηλε-«ψηφοφορίας» και περεταίρω φακέλωμα των σωματείων. Με την εφαρμογή του νόμου για την απαγόρευση των διαδηλώσεων καταστέλλεται κάθε εργατική-λαϊκή κινητοποίηση και κάθε έκφραση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των συνδικαλιστικών ελευθεριών των εργαζομένων.

Την ίδια στιγμή, οι επίσημες συνδικαλιστικές ηγεσίες είναι κυριολεκτικά άφαντες, αφήνοντας χώρο στις δυνάμεις του κεφαλαίου, ώστε να επελαύνουν! Η ΓΣΕΕ επιβεβαιώνει το οριστικό διαζύγιο που έχει πάρει με το εργατικό κίνημα, ενώ η ΑΔΕΔΥ επέλεξε να καλέσει σε απεργία στις 15 Οκτώβρη, αφού είχε ήδη κλείσει ένας κύκλος κινητοποιήσεων στην εκπαίδευση, ενώ δεν έκανε καμία προσπάθεια να την προπαγανδίσει στους χώρους δουλειάς. Αλλά και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, πιστές στη συμβιβαστική κατεύθυνση που προωθούν, παρά την αγωνιστική φασαρία που υποτίθεται πως κάνουν, στην πράξη δεν έχουν αναλάβει καμία απολύτως πρωτοβουλία απάντησης στη νέα αντεργατική επέλαση, αλλά αρκούνται σε απογευματινές κομματικές συγκεντρώσεις, μακριά από τις πραγματικές ανάγκες του κόσμου της δουλειάς.

Μπροστά σ’ αυτό το ιδιαίτερα αντιδραστικό πλαίσιο που διαμορφώνεται, η Ταξική Πορεία πήρε την πρωτοβουλία να καλέσει συσκέψεις πανελλαδικά, με στόχο ν’ αναδειχθεί το βάθος και η ένταση της επίθεσης που ξεδιπλώνεται και να τονιστεί η ανάγκη λαϊκής, εργατικής απάντησης και συγκρότησης αντιστάσεων απέναντι σ’ αυτήν. Πραγματοποιώντας ένα μαζικό κάλεσμα σε σωματεία, συλλόγους, εργατικές και λαϊκές συλλογικότητες και κινήσεις, αλλά και σε κάθε αγωνιστή που θέλει να συμβάλει σ’ αυτή την κατεύθυνση, έχει γίνει ήδη ένας κύκλος συσκέψεων, που έχει δείξει ότι η κίνησή μας αυτή βρίσκει σύμφωνες κι άλλες δυνάμεις. Στόχος των συσκέψεων είναι η συνεύρεση δυνάμεων που, στη βάση της κοινής δράσης, θ’ ανοίξουν την αντιπαράθεση στη μάχη που έχουμε μπροστά μας και θα συνδιοργανώσουν μαζικές εργατικές διαδηλώσεις το επόμενο διάστημα, σε όσο το δυνατόν περισσότερες πόλεις της χώρας. Στην ίδια κατεύθυνση, η Ταξική Πορεία πραγματοποιεί παρεμβάσεις σε μαζικούς χώρους δουλειάς, εργοστάσια και μεγάλες επιχειρήσεις, προσπαθώντας ν’ αναδείξει στους εργαζόμενους το βάθος των νέων ανατροπών που συντελούνται και να τους βάλει σε διαδικασία κίνησης και οργάνωσης απέναντί τους. Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι η πρωτοβουλία αυτή έχει βρει αντίκρισμα σε αγωνιστικές δυνάμεις που θέλουν να συμβάλουν και έχει δυνατότητα διαμόρφωσης δεδομένων το αμέσως επόμενο διάστημα.

Αναζήτηση
Κανάλι στο YouTube
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: books@ektostonteixon.org