26 ΦΛΕΒΑΡΗ 2018

Προς κατάργηση το ανθυγιεινό στα νοσοκομεία

Στις 15/1/18 ψηφίστηκαν στη Βουλή τα προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης. Ανάμεσα στα πολλά μέτρα που περιλαμβάνει αυτός ο νόμος πλέον, ιδιαίτερη σημασία για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και όχι μόνο έχουν οι διατάξεις για τα βαρέα κι ανθυγιεινά επαγγέλματα. Σύμφωνα μ” αυτές, θα συσταθεί επιτροπή που θα εξετάσει από μηδενική βάση το καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών, δηλαδή ποια επαγγέλματα του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα χαρακτηρίζονται έτσι. Το ίδιο θα γίνει και με το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας που παίρνουν κάποιοι εργαζόμενοι επίσης σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Πιο συγκεκριμένα, στον τομέα της περίθαλψης και της λεγόμενης Τοπικής Αυτοδιοίκησης αναφορικά με το Δημόσιο.

Ειδικότερα στο χώρο της κρατικής περίθαλψης, το νοσηλευτικό προσωπικό, οι εργαζόμενοι στα εργαστήρια, τα πληρώματα ασθενοφόρων κ.ά. έχουν καταταγεί στη λεγόμενη πρώτη κατηγορία και τους χορηγείται μηνιαίο επίδομα ύψους 150 ευρώ, ενώ οι τεχνικοί, όσοι δουλεύουν στην εστίαση, τον ιματισμό κ.ά. εντάσσονται στη λεγόμενη δεύτερη κατηγορία, λαμβάνοντας ως επίδομα 75 ευρώ το μήνα. Όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι (φυσικοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, διοικητικοί κ.ά.) δεν έχουν ενταχθεί σε καμία ανάλογη κατηγορία και δεν τους χορηγείται κανένα σχετικό επίδομα.

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι κύριος στόχος της κυβέρνησης και της τρόικας είναι ο δραστικός περιορισμός τόσο των επαγγελμάτων που θα χαρακτηρίζονται ως βαρέα και ανθυγιεινά όσο και η περικοπή, ακόμα και η κατάργηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. 

Τον τελευταίο καιρό η κυβέρνηση προχωρά με καθυστέρηση δεκαετιών στην εφαρμογή νόμου του 1986 που προβλέπει τη σύσταση επιτροπών υγιεινής και ασφάλειας (με γιατρούς εργασίας και τεχνικούς ασφαλείας) στους χώρους δουλειάς και στον δημόσιο τομέα. Μεταξύ των άλλων εμφανίζεται να “κόπτεται” και για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία. Ο λόγος δεν είναι ασφαλώς ότι ξαφνικά νοιάζεται για τις συνθήκες εργασίας των υγειονομικών, που καθημερινά με την αντιλαϊκή και αντεργατική της πολιτική χειροτερεύουν, αλλά για να μπορεί να ισχυριστεί ότι δήθεν περιορίζει -αν δεν εκμηδενίζει κιόλας- τους κινδύνους που διατρέχουν οι εργαζόμενοι (αρκεί, βέβαια, να προσέχουν και οι ίδιοι!). Έτσι επιδιώκει να εμφανίσει ότι υφίσταται σοβαρός λόγος μείωσης ή κατάργησης του επιδόματος αλλά και των κλάδων και ειδικοτήτων που το δικαιούνται. Άλλωστε ανάλογη πολιτική εφαρμόζεται και στην ΕΕ εδώ και αρκετά χρόνια.

Γίνεται επομένως ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ προσπαθεί να ξεθεμελιώσει άλλη μια από τις εναπομείνασες κατακτήσεις των εργαζομένων. Το ζήτημα, λοιπόν, είναι τι θα κάνουν συνολικά οι εργαζόμενοι, μαζί μ” αυτούς κι όσοι εργάζονται στο Δημόσιο και ιδιαίτερα στα νοσοκομεία. Θα καταφέρουν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, ξεπερνώντας τις συμβιβασμένες και υποταγμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, και να παλέψουν για να χαρακτηριστεί ο χώρος των νοσοκομείων ως ανθυγιεινός, με όλα όσα κάτι τέτοιο συνεπάγεται; Και εννοούμε την αποτύπωση σε μισθολογικό, εργασιακό και ασφαλιστικό επίπεδο, δηλαδή υψηλότερους μισθούς, μειωμένο ωράριο, μέτρα ασφαλείας, συντομότερη έξοδο στη σύνταξη, μεγαλύτερη σύνταξη κ.ά. Αυτή είναι και η θέση-στόχοι πάλης που διαχρονικά παλεύουν οι δυνάμεις της ΤΑΞΙΚΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ στα νοσοκομεία.

Το ζήτημα, συνεπώς, είναι άμεσο και ιδιαίτερα σοβαρό και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ακόμη και η ξεπουλημένη ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ το θέτει εδώ και καιρό από τα πρώτα στα “αιτήματά” της. Οι εργαζόμενοι, οπωσδήποτε, βρίσκονται αντιμέτωποι με μια νέα επίθεση, με άμεσο αντίκτυπο στο εισόδημά τους (επίδομα), αλλά και συνολικότερα στα εργασιακά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα. Πρέπει οργανωμένα, μαζικά κι αποφασιστικά να παλέψουν ενάντια σ” αυτή την πολιτική τόσο αυτοδύναμα όσο και σε κοινό μέτωπο με τους άλλους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα (π.χ. ΟΤΑ) που έρχονται αντιμέτωποι με την ίδια επίθεση.

Αν κανείς λάβει υπόψη του την επαίσχυντη στάση των εργατοπατέρων στο κορυφαίο ζήτημα της κατάργησης του απεργιακού δικαιώματος που ζήσαμε πρόσφατα, μπορεί να κατανοήσει γιατί μόνο ένας αγώνας που θα τον πάρουν στα χέρια τους οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μπορεί να έχει νικηφόρα κατάληξη.

Αναζήτηση
Κανάλι στο YouTube
Πολιτική Εκδήλωση εν όψει Πολυτεχνείου
 
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: books@ektostonteixon.org