19 ΙΟΥΝΗ 2003

Ποιον αντιπροσωπεύει η ΕΕ; (ΑΤΙΚ)

Κερδίσαμε τα δικαιώματά μας μετά από πολλούς και δύσκολους
αγώνες-Να μην τους αφήσουμε να μας τα πάρουν πίσω

Δυναμώστε την αντιιμπεριαλιστική πάλη
ενάντια στους επιθετικούς ιμπεριαλιστικούς πολέμους

Η αφετηρία της ΕΕ βρίσκεται στη Συμφωνία Άνθρακα-Χάλυβα που μετεξελίχθηκε σε ΕΟΚ και τελικά σε ΕΕ. Με πολλές υποσχέσεις και φιλοδοξίες, όλοι αυτοί που διατυμπάνιζαν ότι όλος ο κόσμος θα ζήσει «με ευτυχία και ισότητα» και ότι με «τις καινούριες μεταρρυθμίσεις» θα ανέβει πολύ το βιοτικό επίπεδο των λαών, τώρα αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα. Ωστόσο, το κόστος αυτών των προβλημάτων φορτώνεται στις πλάτες των λαών.

Η ΕΕ είναι μία ένωση λαών ή μονοπωλίων;
Είναι πολύ γνωστό ότι τα όνειρα για μια Ευρωπαϊκή ένωση λίμναζαν για αρκετό καιρό. Οι αστικές τάξεις της Ευρώπης στα χρόνια που ακολούθησαν τη Βιομηχανική Επανάσταση, έκαναν έντονες προσπάθειες να μετατρέψουν ολόκληρη την Ευρώπη σε δική τους αγορά.
Η Συμφωνία Άνθρακα-Χάλυβα ήταν ένα από τα πρώτα βήματα για να ξαναχτιστεί η Ευρώπη που είχε καταστραφεί κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ήταν μια από τις πρωτοβουλίες για τα μονο-πώλια της Ευρώπης να ανακτήσουν τη δύναμή τους στην παγκόσμια αγορά. Κάθε επόμενο βήμα έφερνε μια καινούρια μορφή. Η ΕΟΚ ήταν η δεύτερη φάση αυτής της διαδικασίας. Στα χρόνια που ακολούθησαν, η δεύτερη φάση γέννησε την ΕΕ.
Με την ίδρυση της ΕΕ αυτός ο συνασπισμός παρουσιάστηκε σαν η αδελφότητα και η ενότητα των λαών. Δεν είμαστε ενάντια στην ενότητα των λαών με την αληθινή και όχι την εκμεταλλευτική της έννοια. Ωστόσο, η ΕΕ είναι η ένωση των ιμπεριαλιστικών μονοπωλίων και όχι των λαών. Στοχεύει στο να βοηθήσει τα ευρωπαϊκά ιμπεριαλιστικά μονοπώλια να γίνουν αρκετά ισχυρά για να ανταγωνιστούν με τα υπόλοιπα για την παγκόσμια αγορά. Όπως έχει δηλώσει και ο πρωθυπουργός της Γερμανίας, τα γεωγραφικά όρια της ΕΕ ξεπερνούν τα κλασικά σύνορα της Ευρώπης. Το γεγονός ότι βρίσκονται πριν από τη διεύρυνση της ΕΕ δείχνει τις πραγματικές τους επιδιώξεις.

Η ΕΕ είναι μία ιμπεριαλιστική ένωση αντιθέσεων
Αν και τα κράτη-μέλη έχουν διαμορφώσει μεταξύ τους μια οικονομική ένωση, πρόκειται για μια ένωση αντιθέσεων. Ιμπεριαλισμός σημαίνει ανταγωνισμός. Αφού έκαναν στην άκρη αρκετές υποαναπτυγμένες ή καπιταλιστικές χώρες, η Γαλλία και η Γερμανία είναι οι καθοριστικές δυνάμεις και σκοπεύουν στην ηγεμονία. Ωστόσο, πολλά κράτη-μέλη δεν διστάζουν να εκφράσουν τη γνώμη τους όταν διακυβεύονται τα συμφέροντά τους. Ένα παράδειγμα διαμάχης μέσα στην ΕΕ είναι οι προ του πολέμου του Ιράκ πολιτικές Μ. Βρετανίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Ολλανδίας και των νέων υποψήφιων μελών Πολωνίας και Βουλγαρίας. Τέτοιες διαμάχες θα συνεχίσουν να αναδεικνύονται μέσα στην ΕΕ δείχνοντας ότι δεν υπάρχει μία ενοποιημένη φωνή, αντίθετα από όλα αυτά που εκφράστηκαν μέχρι τώρα/.

Η ΕΕ πετσοκόβει ένα-ένα τα κεκτημένα με αγώνες δικαιώματά μας
Όταν ιδρύθηκε η ΕΕ είπαν ότι θα εξαλείψει την ανεργία και τη φτώχεια ότι θα φέρει ισότητα για όλους και ότι θα σταματήσει τις φυλετικές διακρίσεις. Έγινε ξεκάθαρο ότι αυτές οι υποσχέσεις διαψεύστηκαν. Σήμερα η ανεργία με νούμερα που φτάνουν τα 30 εκατομμύρια παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της ΕΕ. Εκατομμύρια μετανάστες που ζουν στην Ευρώπη στερούνται του δικαιώματος να ταξιδεύουν ελεύθερα μέσα στην ΕΕ. Δεν έχουν ακόμη το δικαίωμα να συμμετέχουν στις εκλογές.
Καθημερινά οι κυβερνήσεις της ΕΕ εφευρίσκουν μια πιο αυστηρή πολιτική για το ζήτημα των μεταναστών ενισχύοντας τη γκετοποίηση.
Τα ρατσιστικά κινήματα συνεχίζουν να μεγαλώνουν με τις επιθέσεις σε μετανάστες. Ρατσιστικά πολιτικά κόμματα σε Γερμανία, Δανία, Αυστρία, Ολλανδία, Ιταλία και Γαλλία συνεχίζουν να δυναμώνουν. Έχουν γίνει ακόμα και κυβερνητικά κόμματα ή συνεργαζόμενα στις κυβερνήσεις Αυστρίας, Δανίας και Ολλανδίας.
Σαν επίσημη πολιτική τα κράτη-μέλη της ΕΕ συνεχώς ψηφίζουν νέους νόμους που καταργούν ένα-ένα τα κοινωνικά μας δικαιώματα. Σε πολλές χώρες της ΕΕ διευκολύνονται οι απολύσεις με νομικές ρυθμίσεις, οι συλλογικές συμβάσεις των εργατών καταλήγουν σε πολύ μικρή ή μηδενική μισθολογική αύξηση, αυξάνει το κόστος της υγειονομικής ασφάλισης και η συμμετοχή των ασθενών στην περίθαλψη, είναι υποχρεωτική η επιπλέον ιδιωτική ασφάλιση, η ηλικία συνταξιοδότησης πρόκειται να αυξηθεί, το επίδομα ανεργίας πρόκειται να συγχωνευτεί με την πρόνοια και η διάρκειά του πρόκειται να μειωθεί, η βοήθεια στους φοιτητές μειώνεται και οι επιδοτήσεις που δίνονται στους μικροκαλλιεργητές μειώνονται. Ενώ δεν έχει υπάρξει κάποια σημαντική αύξηση στους μισθούς μετά την εισαγωγή του ευρώ, οι τιμές έχουν αυξηθεί σημαντικά. Αυτή η οικονομική και κοινωνική λιτότητα δείχνει τι υποσχέθηκε η ΕΕ στους λαούς και τι μπόρεσε στην πραγματικότητα να προσφέρει.

Το κόστος του πολέμου φορτώνεται στις πλάτες των λαών
Όπως πάντα στο παρελθόν είναι οι λαοί που πληρώνουν το κόστος του πολέμου. Μετά την 11η του Σεπτέμβρη, ο λογαριασμός της ιμπεριαλιστικής επιδρομής στο Αφγανιστάν φορτώθηκε στους λαούς με τις αυξήσεις στις τιμές και τις περικοπές στον προϋπολογισμό για τη μεταφορά χρημάτων στις πολεμικές επιχειρήσεις και για την υποτιθέμενη οικονομική βοήθεια στην κατεστραμμένη χώρα. Ο ίδιος λογαριασμός φορτώνεται στους λαούς για μια ακόμη φορά με τον πόλεμο στο Ιράκ. Κάθε κυβέρνηση είτε στήριξε, είτε συμμετείχε στον πόλεμο, είτε ήταν εναντίον του χρησιμοποίησε τον πόλεμο σαν μια μεγάλη ευκαιρία να αποκτήσει πολεμικά έσοδα.

Οι αντιθέσεις μεταξύ των ιμπεριαλιστών οξύνονται
Οι υπάρχουσες αντιθέσεις φαίνεται ότι υπάρχουν και οξύνονται ανάμεσα σε ΗΠΑ-Μ. Βρετανία, την ΕΕ, Ρωσία-Κίνα και Ιαπωνία. Αν και η Μ. Βρετανία είναι στην ΕΕ τάχθηκε στο πλευρό των ΗΠΑ καθώς ήταν πιο ευεργετικό για τα συμφέροντά τους. Η συμπόρευση της Ρωσίας με τη Γαλλία και τη Γερμανία στο ζήτημα του πολέμου στο Ιράκ ήταν μια συγκεκριμένη κίνηση. Η Ρωσία ως ιμπεριαλιστική χώρα συμμετέχει για τα δικά της συμφέροντα και βρίσκεται σε ανταγωνισμό με τα υπόλοιπα ιμπεριαλιστικά μπλοκ.

Οι αντιθέσεις μεταξύ των ιμπεριαλιστών
οφείλονται στο μοίρασμα των παγκόσμιων αγορών
Οκτώ από τα κράτη-μέλη της ΕΕ τάχθηκαν στο πλευρό των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια των διαπραγ-ματεύσεων και του πολέμου στο Ιράκ. Αυτή η κατάσταση έφερε καινούριους σχηματισμούς μέσα στην ΕΕ. Οι συζητήσεις για τον ευρωστρατό για τις οποίες η Γαλλία και η Γερμανία πιέζουν εδώ και καιρό πρόκειται να δρομολογηθούν τις επόμενες μέρες. Δεν θα ήταν έκπληξη αν δημιουργηθεί στο κοντινό μέλλον ένας ευρωστρατός. Η πρόθεση για τον ευρωστρατό είναι να γίνει ένας ανταγωνιστής των αμερικάνικων στρατιωτικών δυνάμεων να είναι εκείνη η δύναμη η οποία θα χρησιμοποιηθεί όταν η Ευρώπη εισβάλλει ή επιτεθεί σε μια χώρα. Επίσης, σκοπεύουν να εφαρμόσουν ένα θεσμό ώστε τα κράτη-μέλη να μην μπορούν να ταχθούν στο πλευρό κάποιας τρίτης χώρας στην περίπτωση πολέμου ή να πάνε σε πόλεμο με δική τους πρωτοβουλία. Αυτά τα βήματα θεωρούνται απαραίτητα ώστε να διατηρηθεί η ΕΕ ένας ισχυρός ανταγωνιστής με τα άλλα ιμπεριαλιστικά μπλοκ.

Να ενισχύσουμε την αντιιμπεριαλιστική πάλη σε όλα τα μέτωπα
Περνάμε δύσκολους και σκληρούς καιρούς. Οι ιμπεριαλιστική αστική τάξη επιτίθεται στους κατα-πιεζόμενους λαούς απ’ όλες τις πλευρές. Γίνονται εισβολές σε χώρες και σχεδιάζονται νέες εισβολές. Πρέπει να ενισχύσουμε την πάλη μας τόσο ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους όσο και ενάντια στις κοινωνικές και οικονομικές περικοπές στην πατρίδα. Για να νικήσουμε πρέπει να οργανωθούμε και να παλέψουμε.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

ATIK

Αναζήτηση
Κανάλι στο YouTube
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: ett.books@yahoo.gr