01 ΜΑΗ 2014

Ο λαός της Ουκρανίας στις μυλόπετρες των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Να δυναμώσει η αντιιμπεριαλιστική πάλη των λαών.

Ανακοίνωση τύπου του ΚΚΕ(μ-λ) για τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Ο λαός της Ουκρανίας  στις μυλόπετρες των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Να δυναμώσει η αντιιμπεριαλιστική πάλη των λαών.

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία έχουν πάρει δραματικό χαρακτήρα και είναι εξαιρετικά επικίνδυνες και εφιαλτικές για τον ουκρανικό λαό, τους λαούς της περιοχής και ευρύτερα.

Ο πρώτος γύρος σφοδρής γεωπολιτικής αντιπαράθεσης ΗΠΑ και ΕΕ με την Ρωσία για τον  έλεγχο της Ουκρανίας οδήγησε στον πραξικοπηματικό σχηματισμό φιλοδυτικής κυβέρνησης με την συμβολή ένοπλων ναζιφασιστών, το δημοψήφισμα και την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσία και ακολούθησε η συμφωνία της Γενεύης που είχε χαρακτήρα προσωρινού συμβιβασμού και βραχύβιας αποκλιμάκωσης της αντιπαράθεσης.

Η νέα φάση στη σφοδρή αντιπαράθεση των ιμπεριαλιστών(Δυτικών και Ρωσίας) είναι αυτές τις μέρες σε πλήρη εξέλιξη.

Τροφοδοτείται συνεχώς από τη μια με την επιθυμία, κύρια των ΗΠΑ, να στραγγαλίσουν γεωπολιτικά τη Ρωσία με επέκταση του ΝΑΤΟ μέχρι τα σύνορα της, με την ένταξη της Ουκρανίας και από την άλλη από την προσπάθεια της Ρωσίας να αξιοποιήσει δεδομένα που προκύπτουν από το ότι, είναι βασικός πάροχος ενέργειας της ΕΕ και να διευρύνει το ρόλο της σε ιμπεριαλιστική δύναμη πρώτης γραμμής.

Οι αγεφύρωτες αυτές αντιθέσεις των ιμπεριαλιστών είναι που έχουν φέρει τον ουκρανικό λαό σε απόγνωση, υποδαυλίζουν υπαρκτές και ανύπαρκτες εσωτερικές αντιθέσεις και οδηγούν την Ουκρανία στα πρόθυρα εμφύλιας σύγκρουσης.

Η σφοδρή κόντρα Δυτικών-Ρωσίας στην Ουκρανία συνοδεύεται και με αντίστοιχη όξυνση και όπου αλλού υπάρχουν ανοικτά πεδία σύγκρουσης των ιμπεριαλιστών. Οι εξελίξεις σε Βαλκάνια, Τουρκία, Κύπρο, Συρία, Ιράν και αλλού είναι προϊόντα αυτής της αντιπαράθεσης.

Οι λαοί έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν σοβαρά για τα τεκταινόμενα στην Ουκρανία.Για την οσμή μιας γενικευμένης σύγκρουσης που αναδύεται στην Ευρώπη.Οι λαοί μέσα από το δράμα του Ουκρανικού λαού βρίσκονται πάλι αντιμέτωποι με μια αδιαμφισβήτητη αλήθεια: πως είναι τελικά οδυνηρό να βασίζεις την τύχη σου στις ΗΠΑ, στη Ρωσία, την ΕΕ, στους ιμπεριαλιστές, γιατί αργά ή γρήγορα οι αντιθέσεις τους θα σε συντρίψουν.

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία υπενθυμίζουν πως είναι μέγα το καθήκον συγκρότησης αντιιμπεριαλιστικής κατεύθυνσης στο λαϊκό, ταξικό, εργατικό κίνημα ενάντια στον πόλεμο και τις ιμπεριαλιστές επεμβάσεις. Η ανάπτυξη με ταξικούς όρους της γνήσιας αντιιμπεριαλιστικής πάλης ενάντια στην εξάρτηση, για έξοδο από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ,  θα δυναμώσει τις διεκδικήσεις του λαού μας για Ειρήνη, Δουλειά και Δημοκρατία.

Το καθήκον αυτό, που είναι υπόθεση της Αριστεράς, υπονομεύεται όταν δεν αναγνωρίζεται από την συντριπτική πλειοψηφία της Αριστεράς ο  κυρίαρχος ρόλος των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για το ξαναμοίρασμα του κόσμου στα γεγονότα στην Ουκρανία.                                                                                                 

Η αλληλεγγύη στον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό καθυστερεί όταν η συντριπτική πλειοψηφία της Αριστεράς μήνες τώρα δεν μπορεί να δει πέρα από… τις κάλπες των δημοτικών-περιφερειακών εκλογών και των ευρωεκλογών!

Σήμερα 1η του Μάη που ο κόσμος της δουλειάς τιμά τους αιματοβαμμένους αγώνες του για ψωμί και προκοπή είναι εξαιρετικά επίκαιρο να ταξιδέψει μέχρι την Ουκρανία το μήνυμα  πως η εργατική τάξη, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, η νεολαία, όλα τα θύματα της καπιταλιστικής κρίσης και των μνημονίων δεν μπορούν να προκόψουν σε εξαρτημένη από ιμπεριαλιστές χώρα.

                                                                                 Αθήνα,  1 Μάη 2014

kkeml_gr

Αναζήτηση
Κανάλι στο YouTube
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: ett.books@yahoo.gr