27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2014

ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΧΑΡΑΤΣΙ στα εισιτήρια του ΟΑΣΘ! ΜΑΖΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ στις ΝΕΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ!

Μαζική παρέμβαση καταγγελίας των αυξήσεων στα εισιτήρια του ΟΑΣΘ πραγματοποίησε το πρωί του Σαββάτου η κομματική οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ(μ-λ), στο κέντρο της πόλης. Με χιλιάδες προκηρύξεις που μοιράστηκαν στις στάσεις λεωφορείων στην Αριστοτέλους, Αντιγονιδών και πλατείας Ελευθερίας, καλέστηκαν οι εργαζόμενοι , οι άνεργοι και οι νέοι να κινητοποιηθούν μαζικά για να αποτραπεί το νέο χαράτσι στην καθημερινή ζωή τους. Η καμπάνια της ΚΟΘ θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα ενόψει της αυξήσεων που θα ισχύσουν – σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΑΣΘ- την 1η Οκτώβρη.

Παρακάτω δημοσιεύουμε το κείμενο της προκήρυξης:

Στα μουλωχτά –μέσα στο κατακαλόκαιρο- ψηφίστηκε στη βουλή η νέα προκλητική αύξηση για τα εισιτήρια του ΟΑΣΘ.  Ο ΟΑΣΘ ανακοινώσε ότι η νέα αύξηση των εισιτηρίων θα ισχύει από 1/10/2014. Το βασικό εισιτήριο από 0,80 ευρώ αυξάνεται στο 1 ευρώ και το εισιτήριο μιας μετεπιβίβασης από 0,90 ευρώ αυξάνεται στο 1,20 ευρώ ενώ μειώνεται η διάρκεια του στα 70 λεπτά από 90΄.  Η αύξηση των εισιτηρίων τα τελευταία χρόνια είναι τόσο σημαντική που έχει οδηγήσει σε διπλασιασμό των εισιτηρίων από το 2010 (που το βασικό εισιτήριο ήταν στα 0,50 ευρώ). Επιπλέον προωθείται  η μείωση των ημερήσιων δρομολογίων, η μείωση των δρομολογίων τις Κυριακές και τις αργίες και η κατάργηση των νυκτερινών δρομολογίων. Απαράδεκτη είναι και η χρησιμοποίηση παλιών λεωφορείων (χρήση πάνω από 30 χρόνια) που καθιστούν τις συνθήκες μεταφοράς άθλιες και επικίνδυνες.

Την ίδια στιγμή το Υπουργείο συγκοινωνιών ανακοινώνει την προσαύξηση των προστίμων (κατά 500%)  και επιβάλει πιο αυστηρές κυρώσεις στους μη έχοντες εισιτήριο στο σύνολο των μέσων μαζικής μεταφοράς της χώρας. Στην περίπτωση αυτή ο επιβάτης που δεν έχει εισιτήριο καλείται να πληρώσει ένα ποσό που υπολογίζεται πολλαπλασιάζοντας την τιμή του βασικού εισιτηρίου επί 60. Αυτό αν δεν καταβληθεί μέσα σε 60 μέρες τότε  πενταπλασιάζεται (π.χ. τιμή εισιτηρίου 1.20 Χ 60 = 72, 72 Χ 60 =360 ευρώ) και μεταβιβάζεται στη ΔΟΥ ως δημόσιο έσοδο, για να εισπραχθεί μέσω των γνωστών κατασχέσεων!!

Και όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που η κυβέρνηση εδώ και δεκαετίες παρέχει σκανδαλώδη προνόμια στον ΟΑΣΘ αν λάβει κανείς υπόψη το ιδιωτικό μονοπώλιο του ΟΑΣΘ, την κρατική επιδότηση που λαμβάνει και τη κρατική εξασφάλιση του επιχειρηματικού κέρδους των μετόχων του.

Η παχυλή χρηματοδότηση σε σχέση με τον ΟΑΣΑ (980 εκ. ευρώ την πενταετία 2007-2013 πήρε ο ΟΑΣΑ και 910 εκ ευρώ πήρε ο ΟΑΣΘ για το ίδιο χρονικό διάστημα και ενώ το συγκοινωνιακό έργο του ΟΑΣΘ είναι το 1/3 του έργου του ΟΑΣΑ!!), η κάλυψη πέρα από την επιδότηση της διαφοράς του κομίστρου στα μειωμένα εισιτήρια, η απόκρυψη των μετόχων, η σταθερή εξασφάλιση του ετήσιου επιχειρηματικού κέρδους των μετόχων που ανέρχεται σε 16 εκ. ευρώ, η αποζημίωση για το αναπόσβεστο της αξίας του τροχαίου υλικού που θα δοθεί στους μετόχους όταν θα λήξει η σύμβαση και τα πάγια στοιχεία  θα περιέλθουν στο δημόσιο, είναι μερικές ενδείξεις της «προστασίας» που προσφέρει η ελληνική κυβέρνηση στους μετόχους του ΟΑΣΘ.

Σε μια εποχή που ο λαός στενάζει από την ακρίβεια, την ανεργία, τους χαμηλούς μισθούς,  τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και την εμπορευματοποίηση όλων των κοινωνικών αγαθών, η αύξηση των εισιτηρίων και των προστίμων, η επιβολή αυστηρών κυρώσεων και η ταυτόχρονη ευνοϊκή μεταχείριση  των μετόχων του ΟΑΣΘ είναι τουλάχιστον προκλητική και οφείλει να ξεσηκώσει αντιδράσεις. Ο λαός της Θεσσαλονίκης έχει ξαναδώσει μάχη ενάντια στις αυξήσεις των εισιτηρίων του ΟΑΣΘ  στις αρχές του 2011 που πίεσε  την κυβέρνηση και τη διοίκηση του ΟΑΣΘ και την ανάγκασε να προβεί σε ελιγμούς (η αύξηση στα εισιτήρια που επιβλήθηκε ήταν μικρότερη από αυτή που είχε αρχικά εξαγγελθεί)  προκειμένου να κάμψει τις αντιδράσεις.

Η μετακίνηση θα έπρεπε να προσφέρεται δωρεάν στο λαό ιδιαίτερα σε τέτοιες περιόδους που η συντριπτική πλειοψηφία αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Οι συγκοινωνίες όπως και το ρεύμα, το νερό, η περίθαλψη, η παιδεία  είναι κοινωνικά αγαθά που θα έπρεπε να παρέχονται δωρεάν  στο σύνολο του λαού.

Το ΚΚΕ(μ-λ) καλεί τους εργαζόμενους, τους άνεργους τους φοιτητές-σπουδαστές-μαθητές, να ξεσηκωθούν ενάντια στις αυξήσεις του ΟΑΣΘ, ενάντια στα τσουχτερά πρόστιμα και να απαιτήσουν:

  • ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ
  • ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ – ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΩΝ
  • ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Κ.Ο. Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ(μ-λ)

Αναζήτηση
Πολιτική εκδήλωση: Ο λαός στην πρώτη γραμμή!
Πολιτική εκδήλωση για την πανδημία
Σποτάκι νεολαίας για την πανδημία
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: books@ektostonteixon.org

 
Βίντεο