13 ΟΚΤΩΒΡΗ 2020

ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΑΟΡΑΤΟΙ...

Τα τελευταία χρόνια όλος ο λαός μας έχει δεχτεί έναν χωρίς προηγούμενο καταιγισμό χτυπήματος δικαιωμάτων. Φορτώνοντας τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στους εργαζόμενους και τη νεολαία, όλες οι κυβερνήσεις πετσόκοψαν κατακτήσεις που με αγώνες είχαν κερδηθεί. Ο λαός μας έζησε μια δεκαετία αφαίρεσης δικαιωμάτων και η επίθεση ενάντιά του δεν έχει τελειωμό!

 Νέα δεινά για το λαό φέρνει η πανδημία, της οποίας τα βάρη και τις απώλειες το σύστημα τα φορτώνει στην πλάτη μας. Όλο αυτό το διάστημα είναι φανερό ότι τα μόνα μέτρα που λαμβάνονται είναι αυτά που προστατεύουν τα κέρδη του ξένου και του ντόπιου κεφαλαίου, αφήνοντάς μας εντελώς απροστάτευτους απέναντι σε μια υγειονομική κρίση που ήδη έχει οδηγήσει εκατοντάδες ανθρώπους στο θάνατο και χιλιάδες έξω από κάθε πρόσβαση σε δομές περίθαλψης και υγείας. Είναι φανερό ότι οι συνέπειες της κρίσης που οι διαδοχικές κυβερνήσεις δημιούργησαν μέσω του κλεισίματος δεκάδων νοσοκομείων και ΜΕΘ, καθώς και των απολύσεων υγειονομικών, έφεραν σαν αποτέλεσμα τη σημερινή ανεπάρκειά τους να διαχειριστούν την πανδημία.

• Όλοι εμείς οι νέοι εργαζόμενοι, που δουλεύαμε, πριν την πανδημία, με μισθούς πείνας και έπρεπε να πειθαρχήσουμε στην τρομοκρατία και τις απειλές της εργοδοσίας, τώρα, με το νέο εργασιακό τοπίο που διαμόρφωσαν οι - καθόλου προσωρινές - «Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου» της κυβέρνησης, σπρωχνόμαστε στην ανεργία και στην επιβίωση με επιδόματα. Ταυτόχρονα, η τηλεργασία που καταστρατηγεί το εργασιακό ωράριο και εντατικοποιεί τους όρους δουλειάς, οι απλήρωτες υπερωρίες, οι διευκολύνσεις στην εργοδοσία να απολύει όποτε αυτή θέλει και η εργασία χωρίς ή με ελλειπή μέσα προστασίας, επιβάλλουν όλο και περισσότερο τον εργασιακό μεσαίωνα. Παράλληλα, βασική τους έγνοια παραμένει να «διασώσουν την οικονομία» (δηλαδή η αγωνία να διασώσουν τα κέρδη τους), στρώνοντας έτσι το δρόμο για την καταπάτηση κάθε εργασιακού δικαιώματος, λες και φταίμε εμείς!

• Μαθητές και φοιτητές έχουν βρεθεί επίσης στο στόχαστρο! Μπροστά στο μαύρο εργασιακό τοπίο που δημιουργείται, χτυπάνε το δικαίωμα στις σπουδές, προκειμένου να διοχετεύσουν τη νεολαία πιο εύκολα στη μαύρη, υποαμειβόμενη ή και απλήρωτη εργασία! Μέσα στην πανδημία, ο νόμος Κεραμέως επανέφερε την τράπεζα θεμάτων σε όλες τις τάξεις του Λυκείου και ένα σωρό άλλα μέτρα που δυσκολεύουν το δικαίωμα στις σπουδές, κάνοντας κατανοητό ότι μόνο εκείνοι που μπορούν να καλύψουν το υπέρογκο κόστος των φροντιστηρίων θα μπορούν να σπουδάσουν. Παράλληλα, η τηλεκπαίδευση, στο ίδιο ακριβώς πνεύμα, διόγκωσε τα ταξικά και κοινωνικά χάσματα και φραγμούς με πολλούς μαθητές και φοιτητές να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν. Μπορούν όμως άνετα οι μαθητές να καλούνται, με αυτούς τους όρους, να δώσουν πανελλήνιες και οι φοιτητές να συρθούν στα εξεταστικά σφαγεία. Το άνοιγμα των σχολείων το Σεπτέμβρη, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας και τους μαθητές και εκπαιδευτικούς να στοιβάζονται σε τάξεις με 27 και 30 μαθητές, δείχνει ότι τίποτα δε θα μας χαριστεί, αν δεν το διεκδικήσουμε.

Με τον πιο βρώμικο τρόπο τρομοκρατούν και συκοφαντούν τις μαθητικές καταλήψεις για να μην αρχίσει να διεκδικεί όλος ο λαός! Πετάνε τους καταληψίες εκτός μαθήματος και θέλουν να κάνουν τους καθηγητές ρουφιάνους. Χτυπάνε τη νεολαία στις πλατείες και τη στοχοποιούν για να δικαιολογήσουν τις αντιλαϊκές τους πολιτικές. Η κυβέρνηση απαγορεύει διαδηλώσεις και αγώνες, κάνει συλλήψεις και καταστέλλει εκείνους που σηκώνουν κεφάλι, για να επιβάλει το μαύρο μέλλον που διαμορφώνει. Απέναντι σ΄ αυτή τη νεολαία που τη θεωρεί «ανεύθυνη» μπροστά στην πανδημία, όταν αυτή βγαίνει στο δρόμο του αγώνα, επιφυλάσσει κι άλλα μέτρα, όπως η στράτευση στα 18…

Ο μόνος δρόμος που μπορούμε να βαδίσουμε, είναι εκείνος της αντίστασης και της διεκδίκησης στα σχολεία, στις σχολές και στους χώρους δουλειάς μας. Μέσα από τα συλλογικά μας όργανα, τις συλλογικότητες και τα σχήματά μας, τους μικρούς και μεγάλους αγώνες μας, είναι μεγαλύτερη ανάγκη από ποτέ να βάλουμε φρένο στα αντιλαϊκά τους σχέδια με όπλο τις διαδηλώσεις, τις απεργίες κι όποιες άλλες μορφές αγώνα κρίνουμε.

Να σταθούμε δίπλα στους δίκαιους αγώνες των μαθητών και σε όσους άλλους προκύψουν, να τους στηρίξουμε και να τους δώσουμε προοπτική.

Για να κερδίσουμε το δικαίωμα στις σπουδές, στη δουλειά και στις ελευθερίες!

Αναζήτηση
Κανάλι στο YouTube
Πολιτική Εκδήλωση εν όψει Πολυτεχνείου
 
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: books@ektostonteixon.org