14 ΜΑΗ 2016

Οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και η παρουσία του ΝΑΤΟϊκού στόλου πυροδοτούν την ένταση στο Αιγαίο

Σ’ όλη τη γραμμή αντιπαράθεσης των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, από τη Βόρεια Θάλασσα και τις Βαλτικές χώρες, που μέσω Ουκρανίας, Μαύρης Θάλασσας και Αιγαίου φτάνει στη Συρία, το θερμόμετρο της έντασης ανεβαίνει. Στο βορρά οι πύραυλοι του ΝΑΤΟ στη Ρουμανία και οι είκοσι χιλιάδες πεζοναύτες που εγκαθιστά το ΝΑΤΟ στις Βαλτικές χώρες απαντιούνται με ανάλογη στρατιωτική συσσώρευση της Ρωσίας στα δυτικά της σύνορα. Στον ταραγμένο μεσανατολικό νότο η απείθαρχη Τουρκία αποτελεί ξανά κρίσιμο παράγοντα στις εξελίξεις. Ιδιαίτερα τώρα που ο Άσαντ ελέγχει τα εδάφη γύρω από τις ρώσικες βάσεις, η ανάσχεση της Ρωσίας αναδιαμορφώνει ιεραρχήσεις και συμμαχίες, ενώ την ίδια στιγμή εκδηλώνεται ένταση στην εύθραυστη σχέση ΗΠΑ-Δύσης με το Ιράν.
Ο Ερντογάν τραβάει στα άκρα το δικό του δρόμο και, παρά το αδιέξοδο που έχει η περιφερειακή πολιτική του, δείχνει να γνωρίζει τον κρίσιμο ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή και ν’ απαιτεί ανοχή, σεβασμό στις επιλογές του από ΗΠΑ και ευρωπαίους ιμπεριαλιστές. Όχι μόνο δεν κάνει πίσω στον πόλεμο κατά των Κούρδων, που δυσκολεύει τις κινήσεις των ΗΠΑ στη Συρία, μα την ίδια στιγμή, λίγες μέρες μετά την αποπομπή Νταβούτογλου, οξύνει τη ρητορική του απέναντι στην Ε.Ε. αποδεχόμενος ο ίδιος το κρίσιμο ζήτημα της βίζας να μετατεθεί για τον Οκτώβρη.
Σε σχέση με το προσφυγικό, η συμμόρφωση της ελληνικής κυβέρνησης στη λειτουργία των στρατοπέδων συγκέντρωσης δρα αποτρεπτικά στην προσφυγική ροή, με αποτέλεσμα να μην αποτελούν οι πρόσφυγες μοχλό πίεσης όπως ένα προηγούμενο διάστημα. Οι προσφυγικές ροές έχουν σχεδόν μηδενιστεί, ενώ κάποιοι πρόσφυγες προσπαθούν να γυρίσουν πίσω κολυμπώντας. Και αυτό όχι χάρη στο ΝΑΤΟϊκό στόλο που για άλλο λόγο εγκαταστάθηκε στο Αιγαίο, αλλά χάρη στη βάρβαρη αντιπροσφυγική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης και της Ε.Ε. που μετέτρεψε και την Ελλάδα σε φράχτη των προσφύγων του ιμπεριαλιστικού πολέμου.
Ωστόσο, ο ΝΑΤΟϊκός στόλος μονιμοποιεί την παρουσία του και, όπως δηλώνει ο Καμμένος σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» στις 8/5, «η Ελλάδα έχει δώσει διπλωματική άδεια για όλα τα χωρικά ύδατά της» και έτσι αποδέχεται την επέκταση της ΝΑΤΟϊκής επιχείρησης νότια της Κρήτης που σχεδιάζεται να υποστηρίξει χερσαίες επεμβάσεις στη Λιβύη, που συζητιέται έντονα τον τελευταίο καιρό. Ολοένα και πιο καθαρά αποκαλύπτεται από τις εξελίξεις πως ο ΝΑΤΟϊκός στόλος ήρθε για να μείνει και να υπηρετεί διαρκώς την ανάσχεση του ρώσικου στόλου που εγκαθιδρύεται ξανά σταθερά στη Μεσόγειο μετά την αποτελεσματική σε στρατιωτικό επίπεδο επέμβασή του στη Συρία, που μέχρι στιγμής δεν έχει αντικρουστεί από ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και ούτε φαίνεται εύκολο να συμβεί.
Αν στον ευρωπαϊκό βορρά η αντιπαράταξη χιλιάδων στρατιωτών και πυραυλικών συστημάτων ακολουθεί το πολεμικό «πάγωμα» στην Ουκρανία, στο μεσογειακό νότο η αντιπαράταξη των στόλων παράλληλα με την ενίσχυση στρατιωτικών βάσεων δίνει την κυριαρχία στις εξελίξεις στους ιμπεριαλιστές, με τη διακεκαυμένη πολεμική ζώνη να διευρύνεται και ν’ αγκαλιάζει πλέον και τη χώρα μας.
Στην ίδια συνέντευξη που αναφέραμε ο Καμμένος αναφέρεται ανοικτά σε κίνδυνο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο με βάση την «ποιοτική αναβάθμιση» της προκλητικότητας της Τουρκίας, όπως ο ίδιος αναφέρει. Όμως, παρ’ ότι ο ίδιος ντύθηκε τη στολή παραλλαγής (για να του κάνει πλάκα στη Βουλή η Βούλτεψη και να γελά ο Τσίπρας), τελικά αρκείται, όπως δηλώνει, στο γεγονός, πως οι προκλήσεις της Τουρκίας γίνονται αντιληπτές από τους ΝΑΤΟϊκούς «συμμάχους» και έτσι όλα καλά.
Είναι ξεκάθαρο πως οι κρίσιμες εξελίξεις στην Τουρκία έχουν άμεση σχέση με τις γεωπολιτικές εξελίξεις και την άγρια ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην ευρύτερη περιοχή. Ξαναβλέπουν το φως της δημοσιότητας δημοσιεύματα που υπενθυμίζουν την «υπόθεση βαριοπούλα» που εξυφαίνονταν από τον τουρκικό στρατό εναντίον του Ερντογάν πριν αυτός εγκαθιδρυθεί, στην οποία προβλεπόταν και θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο. Δεν ξέρουμε ποιες δυνάμεις γνωρίζει ο Καμμένος ότι θέλουν να προκαλέσουν ένταση, έως και θερμό επεισόδιο, όμως εμείς βλέπουμε ότι από τότε που εγκαταστάθηκε ο ΝΑΤΟϊκός στόλος στο Αιγαίο η ένταση και οι κίνδυνοι είναι πλέον μόνιμα στην ημερήσια διάταξη.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Π. Γαλιατσάτου στη «Real news», που επικαλείται απόρρητο τηλεγράφημα του έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα, ο Ερντογάν όταν ζητήθηκε από τους ΝΑΤΟϊκούς να επεκταθεί η δράση του στόλου στα Δωδεκάνησα απαίτησε από τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ στις 20-21 Απρίλη την πλήρη αναστολή των επιχειρήσεων. Η Τουρκία, όπως είναι γνωστό, εδώ και δεκαετίες διεκδικεί διέξοδο και ουσιαστικά συγκυριαρχία στο Αιγαίο αρνούμενη τα 12 μίλια των χωρικών υδάτων των νησιών, που την αποκλείουν από το Αιγαίο.
Με την παρουσία του ΝΑΤΟϊκού στόλου η Τουρκία αξιοποιεί την πολιτική των γκρίζων ζωνών που είναι εδώ και χρόνια θέση του ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα, επειδή βρίσκεται τελευταία μονίμως σε άγριο παζάρι με ΗΠΑ και ευρωπαίους ιμπεριαλιστές και επειδή στριμώχνεται σε πολλά επίπεδα, δεν είναι απίθανο προκλήσεις ανεβασμένες όπως αυτές στις Οινούσσες (νησί με πάνω από 1.000 κατοίκους, όπου έγιναν τουρκικές υπερπτήσεις στα 70 μέτρα) να αποτελούν αντιπερισπασμούς και αντισταθμίσματα σε στριμώγματα που δέχεται αλλού. Ο Καμμένος ίσως και να ξέρει τι ακριβώς συμβαίνει, όπως και το «Βήμα» που αναφέρεται σε ανησυχία των ΗΠΑ για ένταση στο Αιγαίο με βάση τη «μυστική επίσκεψη αξιωματούχου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Αθήνα, που ήθελε να συστήσει ψυχραιμία και να συζητήσει ευρύτερα περιφερειακά ζητήματα, όπως το ασταθές πολιτικό περιβάλλον στην Τουρκία.
Εμείς και ο λαός δεν έχουμε πρόσβαση στη μυστική διπλωματία και στα βρόμικα και επικίνδυνα παιχνίδια που εξυφαίνουν οι ιμπεριαλιστές, αξιοποιώντας και τις βλέψεις, τα αδιέξοδα και τις μωροφιλοδοξίες των αστικών τάξεων στις δύο πλευρές του Αιγαίου. Μέσα από τα βάσανά τους όμως και οι δύο λαοί μπορούν ν’ αντιληφθούν πως οι ιμπεριαλιστές, οι στόλοι και οι βάσεις φέρνουν χούντες και πολέμους. Ο Καμμένος (και φυσικά όλη η κυβέρνηση) φάνηκε να ξέρει όταν έδινε τη συνέντευξη στην «Καθημερινή» της προηγούμενης Κυριακής πως η συμφωνία για την αξιολόγηση θα έκλεινε σε λίγες μέρες ή ώρες, όπως δήλωσε σε σχετική ερώτηση. Έκλεισε όσο έκλεισε, με ξεθεμελίωμα του δικαιώματος στην ασφάλιση, με ψήφιση νέας φοροληστείας και με το μνημόνιο διαρκείας που θα κόβει αυτόματα μισθούς, συντάξεις και δικαιώματα διαρκώς για τα επόμενα πολλά χρόνια. Όμως, τι άλλο έδωσε η κυβέρνηση σε επίπεδο γεωπολιτικών εξυπηρετήσεων στους υπερ-ατλαντικούς συμμάχους που βοήθησαν να κλείσει, φυσικά επώδυνα για το λαό, η αξιολόγηση, χωρίς όμως αυτή τη φορά να μπει το μαχαίρι στο λαιμό της αστικής τάξης όπως το προηγούμενο καλοκαίρι;
Οι κίνδυνοι και οι περιπλοκές μιας χερσαίας επέμβασης στη Λιβύη θα είναι μεγάλοι για την ευρύτερη περιοχή και ανάλογα μεγάλες οι απαιτήσεις για παραχώρηση της χώρας σαν ορμητήριο. Κάτι έχει γραφεί ήδη για το ρόλο της Σούδας σε τέτοια περίπτωση και σίγουρα κάποιοι στη χώρα ξέρουν πολύ περισσότερα. Όσο για το ασταθές πολιτικό περιβάλλον της Τουρκίας, που γίνεται λόγος τελευταία, αλήθεια, στη χώρα μας είναι σταθερό; Και ποιοι καθορίζουν με τις κινήσεις τους το πολιτικό περιβάλλον σε εξαρτημένες χώρες σαν την Ελλάδα και την Τουρκία και ποιες δυνάμεις στην Τουρκία τολμούν ν’ ανοίξουν θερμό μέτωπο με μια δυτική χώρα του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. χωρίς την έγκριση τουλάχιστον των ΗΠΑ αν όχι και του ΝΑΤΟ; Υπάρχουν βεβαίως πάντα οι θεωρίες των αλλοφρόνων ηγετών, σαν τον πρώην διαφημιζόμενο δημοκράτη Ερντογάν, που τώρα έγινε Σουλτάνος…
Οι κομμουνιστές και στις δύο χώρες πρέπει να επιμείνουν χωρίς καμιά αυταπάτη για τον βρόμικο και επικίνδυνο ρόλο των ιμπεριαλιστών και χωρίς να αθωώνουν κανέναν από τους ντόπιους υποτακτικούς τους. Οι ιμπεριαλιστές, οι βάσεις τους και τώρα και ο ΝΑΤΟϊκός στόλος φέρνουν χούντες και πολέμους… και ο πόλεμος των ιμπεριαλιστών στην ευρύτερη περιοχή δεν θα σταματήσει αν δεν βρει απέναντί του τους λαούς να παλεύουν αποφασιστικά ενάντια στις εξαρτημένες εκμεταλλευτικές αστικές τάξεις και ταυτόχρονα να συγκροτούν αντιπολεμικό αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο σαν τη μόνη εγγύηση για τη ζωή τους, την ειρήνη και τη σοσιαλιστική προοπτική που τους αξίζει.

Αναζήτηση
Πολιτική εκδήλωση: Ο λαός στην πρώτη γραμμή!
Πολιτική εκδήλωση για την πανδημία
Σποτάκι νεολαίας για την πανδημία
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: books@ektostonteixon.org

 
Βίντεο