18 ΜΑΗ 2017

Οι ΗΠΑ, η Τουρκία και οι Κούρδοι

Η απόφαση της αμερικάνικης κυβέρνησης να ενισχύσει με βαριά όπλα και οχήματα τις κουρδικές δυνάμεις του YPG, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των λεγόμενων Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, και κυρίως η δημοσιοποίηση της βάρυνε περισσότερο το κλίμα στις ταραγμένες σχέσεις Άγκυρας -Ουάσιγκτον. Έχει, μάλιστα, ιδιαίτερη σημασία πως αυτό έγινε λίγες μόνο ημέρες πριν ο Ερντογάν ταξιδέψει στις ΗΠΑ για να συναντηθεί με τον νέο αμερικανό Πρόεδρο.

Οι Αμερικανοί δεν έχουν καμιά μεροληψία απέναντι στην Τουρκία, ακόμη και με την παρούσα ηγεσία στην Άγκυρα. Ίσα-ίσα. Και αν δημιουργήθηκε κάποια αμφιβολία, έσπευσε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους ο αμερικάνος υπουργός Άμυνας, Τζέιμς Μάτις, που ξεκαθάρισε πως οι ΗΠΑ είναι δεσμευμένες για την ασφάλεια της Τουρκίας. Ούτε οι Αμερικανοί έγιναν ξαφνικά ευαίσθητοι απέναντι στους εθνικούς και κοινωνικούς πόθους των Κούρδων. Και γι” αυτήν την πλευρά το «τρελό σκυλί του πολέμου» υπήρξε σαφές. Υποσχέθηκε στον Τούρκο πρωθυπουργό στενότερη συνεργασία, για να γίνει πιο σκληρό το κυνηγητό ενάντια στο PKK και στη δράση του στο εσωτερικό της Τουρκίας. Οι Αμερικανοί νοιάζονται για την επιρροή τους στην συριακή και μεσανατολική σκακιέρα. Βιάζονται να καταλάβουν την Ράκα οι φιλικές σε αυτούς δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης. Πριν ο συριακός στρατός, με την βοήθεια των Ρώσων, κινηθεί προς τα ανατολικά θέλουν να δημιουργήσουν μια ζώνη ελέγχου ανάμεσα στην ανατολική Συρία και το Ιράκ. Είτε ενόψει ενός συνολικού διακανονισμού είτε μπροστά σε ένα νέο γύρο πολέμου διά αντιπροσώπων. Οι τελευταίοι μπορεί να είναι χρήσιμοι σήμερα και αύριο να μετατραπούν στο ακριβώς αντίθετο. Η Ιστορία είναι γεμάτη με τέτοια παραδείγματα και η κουρδική Ιστορία αποτελεί βάση για διατριβή… επί του συγκεκριμένου θέματος!

Όμως οι αμερικάνικες υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις δεν πείθουν το τούρκικο καθεστώς, το οποίο ανησυχεί από την ευρύτερη ενδυνάμωση του κουρδικού παράγοντα στη Συρία και το Βόρειο Ιράκ. Ο Ερντογάν λίγο μόνο διάστημα μετά την νίκη στο δημοψήφισμα βρίσκεται μπροστά σε πιο σκληρά διλήμματα και οι πιέσεις για να πάρει πρωτοβουλίες θα αυξηθούν. Επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά πως το Συριακό αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για την Τουρκία και το δράμα που εκτυλίσσεται στην περιοχή θα έχει και άλλες τραγικές πράξεις.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: books@ektostonteixon.org

 
ΒΙΝΤΕΟ