17 ΜΑΗ 2015

Ν’ απελευθερωθούν άμεσα οι αγωνιστές της ATIK! Να μην εκδοθούν πουθενά και να τους χορηγηθεί πολιτικό άσυλο!

Δυναμώνει στην Ευρώπη και στην Ελλάδα το κίνημα υποστήριξης και αλληλεγγύης στους τούρκους αγωνιστές της ATIK (Συνομοσπονδία Τούρκων Εργατών στην Ευρώπη), που βρέθηκαν στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών του ιμπεριαλισμού απ΄ τις 15 και τις 18 του Απρίλη. Φαίνεται ότι η πλούσια αγωνιστική δράση που έχει αναπτύξει η ΑΤΙΚ –νόμιμη οργάνωση των Τούρκων μεταναστών στη Γερμανία, που «κρατάει» απ’ τα μέσα της δεκαετίας του ’70 (ως ATIF)- η μαζικότητά της και οι πρωτοβουλίες της έχουν ενοχλήσει ιδιαίτερα τις αστικές τάξεις και τον ιμπεριαλισμό (ιδιαίτερα τον γερμανικό) καθώς και το αντιδραστικό καθεστώς της Τουρκίας.
Οι επτά αγωνιστές που συνελήφθησαν στη Γερμανία (15/4), σύμφωνα με τους λεγόμενους «αντιτρομοκρατικούς νόμους» 129Α και 129Β του γερμανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, ο ένας που συνελήφθη στην Ελβετία (15/4), ο ένας στη Γαλλία (18/4) και οι τέσσερις –αρχικά– στην Ελλάδα (15 και 18/4) σε μια συντονισμένη, όπως είναι ολοφάνερο, επιχείρηση, δεν κατηγορούνται για κάποιες συγκεκριμένες πράξεις. Κατηγορούνται ότι είναι μέλη του ΚΚ Τουρκίας /Μαρξιστικού-Λενινιστικού (TKP/M-L) που το αντιδραστικό κράτος της Τουρκίας χαρακτηρίζει ως «παράνομο» και «τρομοκρατικό», όπως και όλες τις αριστερές επαναστατικές οργανώσεις.
Στην πραγματικότητα κατηγορούνται για τις ιδέες τους και για την αγωνιστική τους δράση. Γεγονός που μέσα σ΄ ένα πλαίσιο εντεινόμενης φασιστικοποίησης, όξυνσης της κρίσης του συστήματος, των ανταγωνισμών των ιμπεριαλιστών και της άγριας επίθεσης ενάντια σους λαούς σ΄ όλα τα μέτωπα δεν μπορεί να είναι «ανεκτό»! Οι αγωνιστές αυτοί έχουν φυλακιστεί στο παρελθόν στην Τουρκία για τους αγώνες τους, πολλοί έχουν βασανιστεί κι έχουν συμμετάσχει και σε απεργίες πείνας (δες και προηγούμενο φύλλο «Π.Σ.») και το ενδεχόμενο να πέσουν στα χέρια των τουρκικών αρχών θα θέσει την ίδια τους τη ζωή σε σοβαρό κίνδυνο!
Στην Ευρώπη πραγματοποιούνται εκδηλώσεις και διαδηλώσεις, εκδίδονται ψηφίσματα υποστήριξης, καθώς και συγκεντρώσεις έξω απ’ τις φυλακές, όπως στη Νυρεμβέργη στις 9 και 10/5, στο Αουγκσμπουργκ στις 10/5, καθώς και στο Μόναχο, όπου Γερμανοί, Τούρκοι και Κούρδοι φώναζαν συνθήματα για την απελευθέρωση των Erhan Akturk, Seyit Ali Ugur και Banu Buyukavc?. Σε έκδοση ψηφισμάτων και σε άλλες μορφές διαμαρτυρίας προχώρησαν η «Διεθνής Επιτροπή για τους πολιτικούς κρατούμενους», η γυναικεία οργάνωση «8 Marz Bundnis» (8 Μάρτη Συμμαχία), η «Διεθνής Επιτροπή για την αλληλεγγύη στους πολιτικούς κρατούμενους» UPODUTAK και η Ένωση συνδικάτων κλωστοϋφαντουργίας, ένδυσης και δέρματος Τουρκίας «DERITES SENTIKASI».
Στη Σουηδία, επίσης, 20 πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις, αλλά και γνωστές προσωπικότητες, έστειλαν στις 25/4 επιστολές στους πρέσβεις της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ελβετίας και της Αυστρίας, ζητώντας την άμεση απελευθέρωση των αγωνιστών της ATIK. Η απαίτηση αυτή φωνάχθηκε και κατά τις διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς στο Αμβούργο, στη Στουτγάρδη, στη Φράιζαϊχάιμ, στη Νυρεμβέργη, στο Λονδίνο, στην Ελβετία, στο Ινσμπουργκ στην Αυστρία, στην Τουρκία, στην Ελλάδα και στη Γαλλία. Όλα αυτά αποτελούν έκφραση της αλληλεγγύης και της κοινής πάλης των λαών ενάντια στα σχέδια των κοινών τους εχθρών, των ιμπεριαλιστών.
Στη χώρα μας κρατούνται οι αγωνιστές Gultekin Erol, Kaya Turgut, Pektas Deniz, ενώ η αγωνίστρια Ozdemir Arzu, η οποία μάλιστα διασώθηκε μετά από κινητοποίηση, καθώς οι ελληνικές αρχές αποπειράθηκαν να την απελάσουν στην Τουρκία, απαλλάχθηκε στις 30/4 απ΄ την κατηγορία για «παράνομη είσοδο στη χώρα», παρ’ όλο που είχε υποβάλει άμεσα αίτηση πολιτικού ασύλου. Οι πιέσεις που ασκούνται απ΄ τον γερμανικό ιμπεριαλισμό προς τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ για την έκδοση των αγωνιστών αυτών πρέπει να θεωρούνται δεδομένες. Όπως και η ευθύνη της κυβέρνησης για οτιδήποτε τους συμβεί, σε περίπτωση που τους εκδώσει. Κι αυτό, πέρα απ΄ τις «διαδικαστικές» και νομικές δικαιολογίες για την ισχύ απαίτησης του ευρωεντάλματος.
Οι ελληνικές αρχές, όπως φάνηκε ξανά, εφαρμόζουν πειθήνια τις εντολές των ιμπεριαλιστών και ταυτίζονται με την πολιτική που αυτοί επιβάλλουν. Αυτό φάνηκε και με την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών στις 12/5, για την έκδοση του αγωνιστή Pektas Deniz στη Γαλλία, που έχει γερμανική υπηκοότητα και για τον οποίο έχουν εκδοθεί δύο ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης για την πολιτική του δράση, ένα απ΄ τη Γαλλία κι ένα απ΄ τη Γερμανία. Μόνο η ανάπτυξη ενός επίμονου και μαζικού κινήματος υποστήριξης και αλληλεγγύης προς τους αγωνιστές αυτούς, μέσα από κινητοποιήσεις, παρεμβάσεις, εκδηλώσεις, έκδοση ψηφισμάτων διαμαρτυρίας, παραστάσεις και όποιες άλλες πρωτοβουλίες, μπορεί να σώσει τη ζωή τους και να πετύχει την απελευθέρωση και τη μη έκδοσή τους! Έκβαση που θα αποτελέσει νίκη και του ελληνικού λαού, αλλά και θετική παρακαταθήκη για την υποστήριξη συνολικότερα των αγωνιστών πολιτικών προσφύγων στη χώρα μας.

Δραστηριότητες της Επιτροπής Υποστήριξης
Στις 30/4 μετά από κάλεσμα του ΚΚΕ(μ-λ) και συμμετοχή των οργανώσεων Μ-Λ ΚΚΕ, ΝΑΡ, ΕΚΚΕ (εκπροσωπώντας και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ), ΚΟΕ, Κόντρα, Ροσινάντε, ΑΡΑΝ και Παρέμβαση συγκροτήθηκε η Επιτροπή Υποστήριξης. Στη συνέχεια δήλωσαν πως στηρίζουν την Επιτροπή και ο Δημοκρατικός Πολιτιστικός Σύλλογος Κουρδιστάν και η Συνέλευση Αντίστασης και Αλληλεγγύης (Τούρκοι πολιτικοί πρόσφυγες στη χώρα μας).
Η Επιτροπή κατέληξε σε κείμενο–προκήρυξη αλληλεγγύης στους αγωνιστές της ATIK, καταγγέλλοντας επίσης και το συνολικότερο πογκρόμ ενάντια στους Τούρκους και Κούρδους πολιτικούς πρόσφυγες στη χώρα μας. Πραγματοποίησε παρεμβάσεις και εξορμήσεις τις οποίες και θα εντείνει, προχώρησε στην έκδοση αφίσας και στη διοργάνωση συγκέντρωσης–διαδήλωσης για την Τρίτη 19/5, στις 7 μ.μ. στα Προπύλαια.
Τη Δευτέρα 11/5, αντιπροσωπεία της Επιτροπής πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο «Προστασίας του Πολίτη» και συναντήθηκε με τον Γ.Γ. Αναγνωστάκη, εξουσιοδοτημένο απ΄ τον Πανούση, όπου του τέθηκαν τα αιτήματα της απελευθέρωσης, της μη έκδοσης και του πολιτικού ασύλου για τους αγωνιστές της ATIK, τονίζοντας τις ευθύνες της κυβέρνησης εάν δεν ικανοποιηθούν, με τον ίδιο να δηλώνει κατά κάποιον τρόπο «αναρμόδιος» σε λήψη τέτοιων αποφάσεων.
Ανάλογη ήταν και η στάση του Γ.Γ. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Παπαϊωάννου –εξουσιοδοτημένου απ΄ τον Παρασκευόπουλο- αν και σε κλίμα μεγαλύτερης… «κατανόησης», κατά την παράσταση της Επιτροπής στο υπουργείο Δικαιοσύνης, την Τετάρτη 13/5. Η Επιτροπή κατήγγειλε με Δελτίο Τύπου, στις 12/5, την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών για την έκδοση του Pektas Deniz στη Γαλλία. Την Πέμπτη 14/5 διοργάνωσε Συνέντευξη Τύπου για το θέμα στην ΕΣΗΕΑ.
Άλλες δραστηριότητες πέραν της Επιτροπής περιλαμβάνουν την παρέμβαση με μπλοκ των αγωνιστών της ATIK στη διαδήλωση της Πρωτομαγιάς και την κυκλοφορία αφίσας και μπροσούρας στα ελληνικά.
Στις 3/5 οι κρατούμενοι της ATIK στις φυλακές Κορυδαλλού Gultekin Erol, Kaya Turgut και Pektas Deniz, απηύθυναν «Γράμμα προς τον εργαζόμενο ελληνικό λαό και την κοινή γνώμη». Οι δραστηριότητες και οι πρωτοβουλίες της Επιτροπής Υποστήριξης πρέπει να συνεχιστούν και να ενταθούν μέχρι την ικανοποίηση των στόχων για απελευθέρωση – μη έκδοση και χορήγηση πολιτικού ασύλου στους αγωνιστές αυτούς.

Αναζήτηση
Κανάλι στο YouTube
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: ett.books@yahoo.gr