15 ΙΟΥΛΗ 2018

Νόμος για την αδήλωτη εργασία. Ψευτομπαλώματα για να κρύψουν τη γύμνια της αντεργατικής τους πολιτικής

Για μια ακόμη φορά, με μπόλικες μεγαλοστομίες συνόδεψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τα μπαλωματάκια που νομοθέτησε για να χτυπήσει δήθεν την αδήλωτη εργασία. «Θωρακίζονται τα εργασιακά δικαιώματα» υποστηρίζουν διάφορα κυβερνητικά στελέχη για το νομοσχέδιο με τίτλο «Ασφαλιστικές και Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις – Αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας – Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων – Επιτροπεία ασυνόδευτων ανηλίκων και άλλες διατάξεις» που ήδη έγινε νόμος, καθώς ψηφίστηκε στις 10 Ιούλη στη Βουλή «με ευρεία πλειοψηφία» όπως πανηγυρίζουν τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, αφού το ψήφισε και η Δημοκρατική Συμμαχία.

Με τη στήριξη, λοιπόν, του ΠΑΣΟΚ και των δορυφόρων του η κυβέρνηση «χαράζει» δήθεν φιλεργατική πολιτική. Με τη στήριξη, δηλαδή, αυτών που πρωτοστάτησαν μαζί με τη ΝΔ στα ισοπεδωτικά χτυπήματα που δέχτηκαν τα εργασιακά δικαιώματα με την πολιτική των μνημονίων. Παράξενα πράγματα, θα έλεγε κάποιος. Καθόλου παράξενα, λέμε εμείς, καθώς το συγκεκριμένο νομοσχέδιο που δήθεν υπερασπίζεται τους εργαζόμενους απέναντι στην αδήλωτη εργασία δεν αποτελεί παρά μία συνειδητή προσπάθεια εξαπάτησης εργαζομένων. Προσπάθεια που εκμεταλλεύεται την εργασιακή ζούγκλα που επικρατεί, τη γενικότερη θολούρα που έχει δημιουργήσει η διάλυση των εργασιακών σχέσεων, αλλά και την αποσυγκρότηση του εργατικού κινήματος, την αδυναμία των εργαζομένων να δώσουν τη δική τους απάντηση στη σφοδρή επίθεση του συστήματος και στην με κάθε μέσο ένταση της εκμετάλλευσης.

Με «αυστηρά» πρόστιμα θα τιμωρείται, λοιπόν, ο εργοδότης για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο που απασχολεί. Φυσικά, προϋπόθεση γι’ αυτό είναι να διαπιστωθεί κάτι τέτοιο. Και αυτό είναι από μόνο του ένα ολόκληρο ζήτημα, καθώς οι εργαζόμενοι καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με τη δηλωμένη αδυναμία-απροθυμία των επιθεωρητών εργασίας να ανταποκριθούν σε καταγγελίες για εργοδοτική αυθαιρεσία. Όμως, ακόμη και τότε, ακόμη και αν διαπιστωθεί αδήλωτη εργασία και επιβληθεί πρόστιμο στο εργοδότη, το νομοσχέδιο προβλέπει… εκπτώσεις. Συγκεκριμένα, δίνεται η δυνατότητα στον εργοδότη να γλιτώσει σημαντικό μέρος του προστίμου, εάν προσλάβει τον εργαζόμενο που είχε αδήλωτο: 30% έκπτωση εάν τον προσλάβει για τρεις μήνες, 50% έκπτωση εάν τον προσλάβει για 6 μήνες και… 70% (!) εάν τον προσλάβει για ένα χρόνο. Με αυτόν τον τρόπο, καθώς και με την απαγόρευση μείωσης προσωπικού κατά την περίοδο για την οποία προσλαμβάνεται ο εργαζόμενος, υποτίθεται ότι θα τονωθεί η απασχόληση και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Με τέτοιου είδους μπαλώματα έρχεται λοιπόν να φτιασιδώσει την φιλεργατική της φορεσιά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Κάπως έτσι επιχειρεί να καλύψει τις ευθύνες της για το χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία, τις ευθύνες της για τη συνέχιση της εφαρμογής των μνημονιακών αντεργατικών νόμων (που δεν… σκίστηκαν!), τις ευθύνες της για την επέκταση της μερικής απασχόλησης και γενικά της εργασίας-λάστιχο.

Ευθύνες που επιβεβαιώνονται και με αυτόν το νόμο, καθώς με τα άρθρα του νομιμοποιείται για μια ακόμη φορά το άθλιο καθεστώς των εργολαβιών και υπεργολαβιών (που έχει αποτελέσει κομβικό σημείο διάλυσης των εργασιακών σχέσεων και εξυπηρετεί ιδιαίτερα τις μεγάλες επιχειρήσεις), αρκεί να δηλώνονται οι εργαζόμενοι!

• Έστω κι αυτό κάτι είναι, μπορεί να σκεφτεί κάποιος. Μπροστά στην αναβροχιά, καλό και το χαλάζι! Και κάπως έτσι ανανεώνεται και επεκτείνεται ο κύκλος της απογοήτευσης, της υποχώρησης και της μοιρολατρίας που κυριαρχούν στους εργαζόμενους. Κάπως έτσι συνεχίζεται η λογική της ανάθεσης. Κάπως έτσι βαθαίνει η αποσυγκρότηση του εργατικού κινήματος και η υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων αφήνεται στην εκάστοτε κυβερνητική νομοθετική «πρωτοβουλία».

Κι εδώ αξίζει να σημειώσουμε κάτι ακόμη: η φερόμενη ως κυβερνητική «πρωτοβουλία» συμπλέει πλήρως με τη γραμμή του ΣΕΒ και του ΕΒΕΑ για την αδήλωτη εργασία. Είναι ο ΣΕΒ που εδώ και καιρό έχει καταθέσει προτάσεις για τον «αθέμιτο ανταγωνισμό» που εισάγει η αδήλωτη εργασία. Είναι το ΕΒΕΑ που προτείνει ένα «αυστηρό πλαίσιο κανόνων» για την αντιμετώπισή της. Πώς γίνεται, λοιπόν, η φιλεργατική πολιτική να συμπλέει με τη γραμμή των εκπροσώπων του κεφάλαιου; Η απάντηση βρίσκεται στην προσπάθεια του ντόπιου κεφάλαιου (και ιδιαίτερα του μεγάλου) να πετύχει ακόμη μεγαλύτερες ελαφρύνσεις για λογαριασμό του, περισσότερα κέρδη με όσο το δυνατόν μικρότερο κόστος. Δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι προτάσεις για τη δήθεν αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας (από ΣΕΒ, ΕΒΕΑ, ΕΣΕΕ και άλλους) τη συνδέουν με τα αυξημένα έσοδα που θα έχουν τα ασφαλιστικά ταμεία (τους έπιασε δήθεν ο πόνος!) που θα δώσουν τη δυνατότητα της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών (αυτή είναι η ουσία!). Και όλα αυτά, φυσικά, με μπόλικη φλυαρία περί ενίσχυσης της “υγειούς” επιχειρηματικότητας.

Παρεμπιπτόντως, είναι πραγματική ειρωνεία να καταγγέλλουν οι μεγαλοβιομήχανοι τους μικρούς και μεσαίους κεφαλαιοκράτες (αυτούς που κατά βάση βολεύονται από την αδήλωτη εργασία) για “αθέμιτο ανταγωνισμό”! Εντάσσεται, όμως, και αυτό στα πλαίσια της συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου, στο αλληλοφάγωμα ανάμεσα στις διάφορες μερίδες του κεφαλαίου.

Καμία αυταπάτη, λοιπόν, για φιλεργατική κυβερνητική πολιτική! Όλες οι κινήσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ γύρω από τα εργατικά ζητήματα -στην καλύτερη περίπτωση- αποτελούν ανώδυνες για το κεφάλαιο διευθετήσεις ή -στη χειρότερη περίπτωση- αποτελούν σοβαρά πλήγματα για τον κόσμο της δουλειάς. Και όλες της οι κινήσεις είναι πλέον διπλο-τριπλο-ελεγμένες από τα επιτελεία του κεφάλαιου και του ιμπεριαλισμού. Και όσο η εργατική τάξη και οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να βρίσκονται στη σημερινή καστάσταση αποσυγκρότησης, τόσο θα δίνουν τα περιθώρια στην αστική προπαγάνδα να εμφανίζει κινήσεις σαν αυτή και νόμους σαν αυτόν ως φιλεργατικά μέτρα.

Γιατί χωρίς αυτούς και τους αγώνες τους τα δικαιώματά τους όχι μόνο δεν θωρακίζονται αλλά γίνονται ακόμη πιο διάτρητα.

Αναζήτηση
Κανάλι στο YouTube
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: ett.books@yahoo.gr