21 ΙΟΥΛΗ 2007

ΝΔ – ΠΑΣΟΚ: Σταθερά αντιλαϊκά

Αν και ο χρόνος των εκλογών έχει γίνει σήριαλ, φαρσοκωμωδία ή και τραγική, για το λαό, συγκυρία, τα δυο μεγάλα κόμματα έχουν, ουσιαστικά εγκαινιάσει την προεκλογική περίοδο. Με το γνωστό τους κυνισμό και την υποκρισία, η οποία πιάνει κόκκινο όποτε πλησιάζουν εκλογές, παίζουν στο χρηματιστήριο των ψήφων τους τις τύχες ενός ολόκληρου λαού, όχι απλά αδιαφορώντας για τα προβλήματά του, αλλά τονίζοντας ξανά και ξανά σε όλους τους τόνους ότι η επόμενη κυβέρνηση, ό,τι χρώμα και να “χει, θα συνεχίσει ακάθεκτη την επίθεση στα δικαιώματα των μαζών.

ΝΔ: Επίθεση, γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε…
Η ΝΔ, έχοντας το πλεονέκτημα ότι εκείνη θα ορίσει το χρόνο των εκλογών, έχει τη δυνατότητα να προετοιμαστεί όσο καλύτερα μπορεί. Η προετοιμασία της αυτή λίγο, πια, αφορά τα γνωστά ταξίματα προς το λαό, τα οποία είχαμε συνηθίσει σε παλιότερες προεκλογικές περιόδους. Εδώ και χρόνια, τα ταξίματα αφορούν το κεφάλαιο, τα ντόπια και ξένα κέντρα εξουσίας, τα οποία απαιτούν, με κάθε ευκαιρία, όλο και περισσότερα.
Και τι είναι αυτά που απαιτούν; Ο Καραμανλής δεν μπορούσε να είναι πιο σαφής την προηγούμενη εβδομάδα. Και στο συνέδριο και στην Κεντρική Επιτροπή και στο Υπουργικό Συμβούλιο είπε, πάνω-κάτω, τα ίδια. Οτι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν και μάλιστα πιο αποφασιστικά και πιο τολμηρά. Ορισε, δε, και τους βασικούς άξονες αυτών των μεταρρυθμίσεων, περιγράφοντας, ουσιαστικά, τις προτεραιότητές της ΝΔ, εφόσον εκλεγεί και πάλι:
Καταρχάς η αναθεώρηση του συντάγματος. Η ΝΔ θα επιμείνει, ποντάροντας και στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο προσπαθεί να στριμώξει, ειδικά στο άρθρο 16. Η αναθεώρηση αποτελεί κεντρική επιλογή για την άρχουσα τάξη στο σύνολό της και δε θα κάνει πίσω. Γιατί αποτελεί καταγραφή και κατοχύρωση βασικών κατευθύνσεων της επίθεσης στα λαϊκά δικαιώματα στο ανώτερο επίπεδο που μπορεί να γίνει αυτό: στο σύνταγμα.
Ο δεύτερος άξονας της ΝΔ είναι το ασφαλιστικό. Ο γνωστός εύηχος τίτλος είναι η «δίκαιη και βιώσιμη λύση του ασφαλιστικού». Η ουσία είναι γνωστή, πολύ πριν από το σκάνδαλο των ομολόγων, εδώ και χρόνια. Κατάργηση πρόωρης συνταξιοδότησης, κατάργηση ειδικών κατηγοριών ασφαλισμένων (π.χ. βαρέα-ανθυγιεινά), ενδεχομένως αύξηση των ορίων ηλικίας για όλους και αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.
Το ζήτημα αυτό παίρνει νέα τροπή μετά τις αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών ότι η Κομισιόν έχει παραπέμψει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο γιατί τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στο Δημόσιο δεν είναι ίδια σε άνδρες και γυναίκες. Μια εξέλιξη την οποία η κυβέρνηση είχε προσπαθήσει να αναβάλει για μετά τις εκλογές, όμως η Κομισιόν δεν έδειξε να συγκινείται με τα εκλογικά άγχη της ΝΔ. Και επειδή μάλλον δεν υπάρχει ούτε ένας στην Ελλάδα που να πιστεύει ότι η εξίσωση θα γίνει προς τα κάτω, προστίθεται άλλος ένας πονοκέφαλος στη ΝΔ, ενώ γίνεται φανερό το μέγεθος των πιέσεων που ασκούνται από τους Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές στην ελληνική αστική τάξη συνολικά για γρήγορη διευθέτηση του ασφαλιστικού, προς όφελος του κεφαλαίου, φυσικά.
Ο τρίτος άξονας είναι «η ολοκλήρωση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης», δηλαδή τα επόμενα κεφάλαια της επίθεσης στην εκπαίδευση. Μια γεύση έχουμε ήδη πάρει, μάλλον θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η αλλαγή του συστήματος εισαγωγής στην τρίτη βαθμίδα. Κι εδώ, όμως, τα μέτωπα είναι πολλά. Και υπάρχει και το ιδιαίτερο πρόβλημα ότι η κυβέρνηση πιέζεται για αλλαγές, αλλά έχει το προηγούμενο του παρατεταμένου αγώνα της νεολαίας, ο οποίος τη στρίμωξε και της στοίχισε, άσχετα αν τελικά κατάφερε να περάσει το νόμο-πλαίσιο. Και ξέρει πως δε θα έχει εύκολο έργο στο μέλλον.
Τέλος, ο τέταρτος άξονας είναι η λεγόμενη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας, η οποία θα δημιουργήσει ακόμα πιο υδροκέφαλες δομές (π.χ. περιφέρειες) και θα ξεκάνει ό,τι μπορεί να είχε απομείνει πια ως ουσία στον όρο τοπική αυτοδιοίκηση.
Με αυτά τα εφόδια πηγαίνει η ΝΔ στις εκλογές. Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα εσωτερικά. Γιατί στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής τα πράγματα δεν είναι και τόσο καθαρά. Τα μέτωπα είναι πολλά –ΠΓΔΜ, Κόσοβο, κυπριακό, ελληνοτουρκικά, αντιπυραυλική ασπίδα, Αφγανιστάν, Ιράκ, ενεργειακό- και είναι όλα σε εξέλιξη. Το πιο σημαντικό είναι ότι σε κανένα από αυτά δεν αποφασίζει η ίδια, ούτε και η αστική τάξη που εκπροσωπεί, αλλά οι ιμπεριαλιστές, με τον πρώτο λόγο στους Αμερικάνους. Η μόνη της «επιλογή», αν μπορεί κανείς να τη χαρακτηρίσει τέτοια, είναι αν θα τ” ακουμπήσει περισσότερο στις ΗΠΑ ή στην ΕΕ. Η τάση της ΝΔ προς τις ΗΠΑ είναι φανερή εδώ και καιρό. Το αν θα συνεχιστεί θα είναι συνάρτηση των γενικότερων διεθνών εξελίξεων, της εξέλιξης των σχέσεων ανάμεσα στους ιμπεριαλιστές και των πιέσεων που θα ασκηθούν στην ελληνική κυβέρνηση, όποια κι αν είναι αυτή.

ΠΑΣΟΚ: Καλύτερα να το κρύψουμε…
Το ΠΑΣΟΚ, από τη μεριά του, έκανε κι αυτό το συνέδριό του πριν λίγο καιρό και ψήφισε ομόφωνα και …μετά βαΐων και κλάδων το περίφημο πρόγραμμά του. Το οποίο, βέβαια, έκτοτε …το έχει φάει το μαύρο σκοτάδι! Ακόμα και τα ίδια τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ κοντεύουν να το ξεχάσουν.
Υποτίθεται ότι τα κρίσιμης σημασίας ζητήματα που έχουν βγει στη φόρα τελευταία (ομόλογα, φωτιές) επιβάλλουν στο ΠΑΣΟΚ τη… Λαλιώτεια τακτική του «σκληρού ροκ» απέναντι στη ΝΔ και όχι μια προγραμματική αντιπαράθεση.
Βέβαια, κάθε τακτική υπηρετεί μια στρατηγική και υπόκειται στους κανόνες και τους περιορισμούς που ορίζουν οι στρατηγικές επιλογές. Αν για το ΠΑΣΟΚ ο στρατηγικός στόχος είναι να κερδίσει τις εκλογές, η στρατηγική επιλογή είναι να υπηρετήσει το κεφάλαιο και να στηρίξει την επίθεση ενάντια στο λαό από όποιο πόστο βρεθεί, είτε της κυβέρνησης είτε της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με αυτήν την έννοια, η νίκη στις εκλογές θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ακόμα και τακτικός στόχος, μπροστά στον μεγάλο στρατηγικό στόχο της εξυπηρέτησης των συμφερόντων του κεφαλαίου.
Επιπλέον, η επιλογή της αντιπαράθεσης με τη ΝΔ όχι στα προγράμματα, αλλά στην καταγγελία για την ανικανότητα της κυβέρνησης να λύσει τα προβλήματα των πολιτών όχι μόνο τυχαία δεν είναι, αλλά αντικατοπτρίζει ένα βασικό πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ, το οποίο αφορά το επίπεδο της στρατηγικής: το πρόβλημα του πολιτικού του διαχωρισμού από τη ΝΔ.
Δεν είναι ο στόχος μας να σχολιάσουμε ή να κρίνουμε την αντιπολιτευτική τακτική του ΠΑΣΟΚ. Ο στόχος μας είναι να αποκαλύψουμε την ουσιαστική ταύτισή του με τη ΝΔ. Κάτι που ο καθένας γνωρίζει και βλέπει καθημερινά (και με αυτήν την έννοια δε χρήζει αποκάλυψης), αλλά που είναι αναγκαίο να επισημαίνουμε σε κάθε ευκαιρία. Κι αυτό γιατί όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές, τόσο και τα δυο μεγάλα κόμματα θα εκβιάζουν το λαό, θα του παρουσιάζονται ως οι μόνες του διέξοδοι και, βέβαια, ως οι μόνες του εναλλακτικές λύσεις (το ένα του άλλου). Και θα τον αποπροσανατολίζουν, έτσι, από την πραγματική του διέξοδο, που είναι οι αγώνες του ενάντια στην πολιτική και των δύο.
Ετσι, η ταύτιση απόψεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αφορά το λαό άμεσα. Και γι” αυτό ακριβώς το ΠΑΣΟΚ κάνει ό,τι μπορεί για να την κρύψει. Να κρύψει, δηλαδή, τις θέσεις του, τις απόψεις του, τις προτάσεις του, τις προτεραιότητές του. Γιατί, όπως φάνηκε και στο προγραμματικό συνέδριο, αλλά και σε όλες τις δηλώσεις και του Γιωργάκη και των κορυφαίων στελεχών, αν από τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ αφαιρεθούν αυτές που καθαρά και ξάστερα μπαίνουν προς …λαϊκή κατανάλωση, μένει η ουσία η οποία σε τίποτα δε διαφέρει από τις θέσεις της ΝΔ. Και αυτό το συμπέρασμα βγαίνει από τις τωρινές τους θέσεις και μόνο, χωρίς καν να ανατρέξουμε στην πολύ πρόσφατη και μακρόχρονη κυβερνητική θητεία του ΠΑΣΟΚ.
Αυτός είναι, λοιπόν, ο ουσιαστικός λόγος για τον οποίο το ΠΑΣΟΚ έχει βάλει το ίδιο στα αζήτητα το πρόγραμμά του. Και προτιμά να κατακρίνει την κυβέρνηση για όλα όσα συμβαίνουν, χωρίς να ξεχνά να ζητά και εκλογές. Παρότι υπάρχουν στελέχη που ζητούν να δοθεί λίγο βάρος και στο πρόγραμμα, η κυρίαρχη τάση είναι φανερό ότι δεν είναι αυτή.
Βέβαια, και αυτή η τακτική της καταγγελίας έχει πολύ κοντά ποδάρια. Ο λαός δεν έχει ξεχάσει τι εστί ΠΑΣΟΚ και δεν έχει πειστεί ότι ο Γιωργάκης άλλαξε κάτι (ή αν το άλλαξε το άλλαξε προς τα δεξιότερα). Είναι πραγματικά αξιοσημείωτο ότι, με βάση όλα αυτά, το ΠΑΣΟΚ δείχνει μεν να κερδίζει κάποιους πόντους στα γκάλοπ, όμως πολύ απέχει από το να καρπώνεται την τεράστια δυσαρέσκεια και οργή του λαού απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ.
Τέλος, θα πρέπει να τονίσουμε ότι αυτή η τακτική είναι πραγματικά υποκριτική και άθλια όταν το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να ψαρέψει ψήφους από τον πόνο των ανθρώπων. Το έκανε στα ομόλογα, το έκανε στις πυρκαγιές, το έκανε ακόμα και στη δολοφονία των δυο εργατών στο Πέραμα. Οπως και η ΝΔ έκανε και κάνει, έτσι και το ΠΑΣΟΚ παίζει, στην κυριολεξία, με τις ίδιες τις ζωές των ανθρώπων και τους τάζει ότι όλα θα φτιάξουν αν τους ψηφίσουν. Κι αυτό τη στιγμή που και ξέρουμε τι έκανε όσο ήταν κυβέρνηση και μας έχει πει τι θα κάνει αν ξαναβγεί.
Αυτή η αθλιότητα, που χαρακτηρίζει την αστική πολιτική, ευτυχώς δεν περνάει στον κόσμο. Γιατί όσο βέβαιο είναι ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θα κυριαρχήσουν στις εκλογές, άλλο τόσο βέβαιο είναι ότι οι αγώνες του λαού και της νεολαίας θα κυριαρχήσουν αμέσως μετά από αυτές!

φ.577, 21/07/07

Αναζήτηση
Κανάλι στο YouTube
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: ett.books@yahoo.gr