05 ΙΟΥΛΗ 2019

Νίκη στον αγώνα των εργαζομένων στη ΣΙΔΕΝΟΡ

Το ΚΚΕ(μ-λ) συμπαραστέκεται στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στη παραγωγική εταιρία χάλυβα ΣΙΔΕΝΟΡ, οι οποίοι εκβιαστικά και εκφοβιστικά τέθηκαν σε 2,5 εβδομάδες διαθεσιμότητα επειδή ζήτησαν το αυτονόητο, την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η προηγούμενη συλλογική σύμβαση έληξε στις 30/4 και στις διαπραγματεύσεις με την εργοδοσία, οι εργαζόμενοι  ζήτησαν διετή ΣΣΕ με αυξήσεις  6% και 8% κάθε χρόνο, επίδομα βαρέων και ανθυγιεινών 130 ευρώ και περισσότερα μέτρα ασφαλείας για τους εργαζόμενους, τη στιγμή που λόγω ‘’κρίσης’’ οι περικοπές στους μισθούς τους έφτασαν το 35% και τα εργατικά ατυχήματα μετριούνται σε δεκάδες. Η διοίκηση της εταιρίας αρνήθηκε κατηγορηματικά όλες τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, επικαλούμενη τις διεθνώς δυσμενείς συνθήκες στον κλάδο, την πτώση της παραγωγής και τον ανταγωνισμό στην περιοχή, την ίδια στιγμή που το καθαρό κέρδος της εταιρίας για τα έτη ’17-’18, έφτασε τα 30  εκατ. ευρώ.

Στην άρνηση της εταιρίας, οι εργαζόμενοι απάντησαν συλλογικά και αγωνιστικά με τετράωρες στάσεις εργασίας. Η διοίκηση ξεκίνησε να λοιδορεί τον αγώνα των εργαζομένων με εξώδικα και  αστυνόμευση του εργοστασίου. Δεν σταμάτησε εκεί. Αποφάσισε να δείξει τα δόντια της, έκανε lock out στο εργοστάσιο, θέτοντας 330 εργαζόμενους σε διαθεσιμότητα για 2,5 εβδομάδες, με ισχυρή αστυνομική παρουσία, εξώδικα και απειλές  στα μέλη του ΔΣ του σωματείου.

Για το ΚΚΕ(μ-λ) είναι καθαρό ότι το κεφάλαιο είναι αδηφάγο και δε θα σταματήσει ποτέ να διψάει για κέρδη. Την κρίση κερδοφορίας του,  την πληρώνουν οι εργαζόμενοι με το αίμα τους, τον μόχθο τους, τις περικοπές μισθών και τη διάλυση των δικαιωμάτων τους. Θέλουν να κάνουν συνείδηση των εργαζομένων την υποταγή στις ορέξεις και τις επιδιώξεις τους, γι’ αυτό κάθε φορά που σηκώνουν το κεφάλι, έχουν να αντιμετωπίσουν την καταστολή, την τρομοκρατία, εκφοβισμούς και εκβιασμούς. Το σύστημα της εκμετάλλευσης θέλει να επιβεβαιώσει και να διευρύνει την κυριαρχία του, γι’ αυτό χρειάζεται εργαζόμενους ευάλωτους, διασπασμένους, αδύναμους, αναλώσιμα εργαλεία στα χέρια του ώστε να δεχθούν τον μονόδρομο της εκμετάλλευσης.

Ο αγώνας των εργαζομένων στη ΣΙΔΕΝΟΡ είναι δίκαιος και γι’ αυτό θέλουν να τον φιμώσουν. Αποδεικνύει τη σημασία των συλλογικών και αγωνιστικών διεργασιών στους χώρους δουλειάς. Είναι η απάντηση στον ρεαλισμό της υποταγής, στα χαμόγελα που ζητάει το κεφάλαιο για τους μισθούς πείνας, στους εκβιασμούς και την ασυδοσία της εργοδοσίας. Το μέλλον των εργαζομένων δεν είναι η υποταγή και η εκμετάλλευση. Η νίκη των εργαζομένων στη ΣΙΔΕΝΟΡ θα είναι νίκη όλων των εργαζομένων, γι’ αυτό δεν πρέπει να το βάλουν κάτω. Το ΚΚΕ (μ-λ) θα βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους και καταγγέλλει σε όλους τους τόνους την προκλητική και εκβιαστική στάση της εργοδοσίας.

KKEμ-λ.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: books@ektostonteixon.org

 
ΒΙΝΤΕΟ