20 ΑΠΡΙΛΗ 2019

Μνήμες και σημερινές ανάγκες στο επίκεντρο της εκδήλωσης για τα 20 χρόνια από την ΝΑΤΟϊκή επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία

Το  Σάββατο 13 Απριλίου 2019, το βράδυ, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η αντιπολεμική-αντιιμπεριαλιστική-διεθνιστική  εκδήλωση που οργάνωσε η κομματική οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ(μ-λ),  με αφορμή την επέτειο των 20 χρόνων από την έναρξη των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Στην εκδήλωση που έγινε στην αίθουσα Μπεναρόγια του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, μίλησαν εκ μέρους του ΚΚΕ(μ-λ) ο Τάσος Σαπουνάς και ο Στέφανος Σκοδράνης.

  • Στην αρχή της εκδήλωσης προβλήθηκε βίντεο μικρής διάρκειας, με εικόνες και σκηνές από τη βάρβαρη ΝΑΤΟϊκή επέμβαση και τα δεινά που προξένησε στους λαούς της πρώην Γιουγκοσλαβίας, ενώ στην είσοδο του Εργατικού Κέντρου αναρτήθηκε έκθεση φωτογραφίας.

Για την ιμπεριαλιστική επέμβαση στα Βαλκάνια, τη σημερινή κατάσταση στον κόσμο και τα καθήκοντα των κομμουνιστών μίλησαν  εκπρόσωποι  του ΚΚ Τουρκίας/ Μαρξιστικού –Λενινιστικού και του Κομμουνιστικού Κόμματος Μαοϊκού Ιταλίας. Επίσης στην εκδήλωση απέστειλαν χαιρετισμό οι σ. της οργάνωσης Red Front Collective (Κολεκτίβα Κόκκινο Μέτωπο) από την Αυστρία.

Ακολούθησαν ερωτήσεις και  παρεμβάσεις από το ακροατήριο.

  • Όπως τονίστηκε από τους ομιλητές, η οργάνωση του ΚΚΕ(μ-λ)  στην πόλη πήρε έγκαιρα την πρωτοβουλία να καλέσει σε σύσκεψη για τη διοργάνωση κινητοποίησης καταγγελίας των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από τη ΝΑΤΟϊκή επέμβαση. Δυστυχώς, παρά την καταρχήν λεκτική συμφωνία, δεν υπήρξε καμία διάθεση για να συμφωνηθεί κάτι κοινό από τις περισσότερες οργανώσεις. Κατά την γνώμη μας, αυτό αποτελεί ακόμα μια σημαντική ένδειξη για το πόσο έχει υποτιμηθεί η αναγκαιότητα οικοδόμησης όρων μαζικού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος στη χώρα μας.
  • Σε άλλες παρεμβάσεις, επισημάνθηκε η ανάγκη μεταφοράς στη νεολαία του σήμερα όλης αυτής της ιστορικής μνήμης, για τη θηριώδη ιμπεριαλιστική επέμβαση στη γειτονική μας χώρα αλλά και των σημαντικών μαζικών αγώνων του λαού την περίοδο εκείνη, που βγήκε κατά χιλιάδες στους δρόμους πολλές φορές για να καταγγείλει τη φασιστική επιδρομή των «συμμάχων» του ΝΑΤΟ, την συνέργεια της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και τη διευκόλυνση της διέλευσης των αμερικανικών δυνάμεων από το έδαφος της χώρας μας.
  • Τέλος, σε άλλη παρέμβαση τονίστηκαν οι ευθύνες της ρεφορμιστικής αριστεράς που σιγοντάρει την αστική τάξη, μιλώντας για την επιθετικότητα και αλυτρωτισμό των βόρειων γειτόνων αλλά αγνοώντας επιδεικτικά την καταπάτηση των δικαιωμάτων των σλαβόφωνων κατοίκων της χώρας μας.

Τις τοποθετήσεις-εισηγήσεις των ομιλητών της εκδήλωσης μπορείτε να τις δείτε εδώ: 20 χρόνια βομβαρδισμοί Γιουγκοσλαβίας – Θεσσαλονίκη 2019

Κλείνουμε με ένα μικρό απόσπασμα  από την ομιλία του  εκπροσώπου του PCm-Italia (Κομμουνιστικό Κόμμα  Μαοϊκό-Ιταλίας)

 «Εμείς θυμόμαστε ότι από τις ιταλικές στρατιωτικές βάσεις του Αβιάνο ξεκινούσαν τα βομβαρδιστικά, που χτυπούσαν το Βελιγράδι, την Πρίστινα και την Ποτγκόριτσα, όπως και σήμερα ετοιμάζονται στην Ιταλία τα στρατιωτικά αποσπάσματα και τα μέσα για να επέμβουν στην Λιβύη. Θυμόμαστε ότι ο Νταλέμα, ως τότε πρωθυπουργός της Ιταλίας, έσυρε την χώρα μας σ’ αυτό που το ονόμασαν «ανθρωπιστικός πόλεμος», ήταν ο επικεφαλής μιας κυβέρνησης λεγόμενης ως «κεντρο-αριστεράς» και γραμματέας του κόμματος που διαδέχθηκε το PCI (Κόμμα Κομμουνιστικό Ιταλίας), το ρεβιζιονιστικό κόμμα.

    Σήμερα αντιθέτως, έχουμε πρωθυπουργό τον ρατσιστή Σαλβίνι, αρχηγό της Λέγκας, ένα κόμμα ιδεολογικά αντιδραστικό και φασιστικό, που ήδη έχει συνάψει συμφωνίες με την κυβέρνηση της Τρίπολης, κακόφημες συμφωνίες, προκειμένου να κρατήσει τους μετανάστες στα κολαστήρια- στρατόπεδα συγκέντρωσης αυτής της χώρας και σήμερα απειλεί με άμεση επέμβαση της Ιταλίας στη Λιβύη, στο όνομα της υπεράσπισης εθνικών συμφερόντων.

   Όλα αυτά πρέπει να τα θυμίζουμε, γιατί δεν έχει σημασία ποιο είναι το χρώμα της οποιασδήποτε κυβέρνησης μιας ιμπεριαλιστικής χώρας, γιατί μια τέτοια κυβέρνηση θα είναι στην υπηρεσία των συμφερόντων των κυρίαρχων τάξεων και θα διεξάγει τους πολέμους αυτής, τόσο τους κοινωνικούς όσο και τους στρατιωτικούς, τόσο μέσα στην χώρα όσο και έξω απ’ αυτήν.»

Αναζήτηση
Κανάλι στο YouTube
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: ett.books@yahoo.gr