15 ΟΚΤΩΒΡΗ 2016

Μαρόκο: γεμάτες οι φυλακές με επαναστάτες αγωνιστές!*

Προοίμιο:

Κάθε φορά που οι αγώνες των λαϊκών μαζών εντείνονται και ριζοσπαστικοποιούνται, το αντιδραστικό κράτος στο Μαρόκο απαντά με την προσφυγή σε δύο μορφές καταστολής: σε πρώτη φάση, χρησιμοποιεί τις αντιδραστικές οργανώσεις – είτε αυτές είναι θρησκευτικές είτε σοβινιστικές, ή ακόμη εκείνες που ισχυρίζονται πως υπεραμύνονται της νεωτερικότητας. Έτσι λοιπόν, το κράτος στηρίζεται σήμερα στο Κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ένα σκοταδιστικό και αντιδραστικό κόμμα, προκειμένου να εφαρμόσει τα αντιλαϊκά και αντικοινωνικά του σχέδια και να καταργήσει όλες τις κατακτήσεις του μαροκινού λαού, που κερδήθηκαν με ηρωικούς αγώνες.

Και εκ παραλλήλου, ως δεύτερη εναλλακτική μέθοδο, το συγκεκριμένο κράτος προσφεύγει στην άγρια καταστολή προκειμένου να φιμώσει τους αγώνες των λαϊκών μαζών και, στο πλαίσιο αυτό, χρησιμοποιεί πρωτίστως την πολιτική κράτηση για να λυγίσει τους καλύτερους λαϊκούς αγωνιστές.

Μην ξεχνάμε πως όλες οι φυλακές του Μαρόκου, από την εποχή της τυπικής ανεξαρτησίας και δώθε, είχαν διαρκώς γεμίσει με επαναστάτες πολιτικούς κρατούμενους οι οποίοι υφίσταντο και συνεχίζουν να υφίστανται κάθε μορφής βασανιστήρια, εκβιασμούς, εξευτελισμούς και καταπάτηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας? σε αυτό το πλαίσιο, πολλοί αγωνιστές μαρτύρησαν κάτω από το βάρος των βάρβαρων βασανιστηρίων, όπως ήταν η περίπτωση του συντρόφου μας Abdellatif ZEROUAL, του μεγάλου ηγέτη της οργάνωσης En Avant, που υπέκυψε στα βασανιστήρια το 1974? κάποιοι άλλοι επίσης μαρτύρησαν όταν προχώρησαν σε απεργία πείνας προκειμένου να επιβάλουν τα θεμιτά τους δικαιώματα και τις πιο στοιχειώδεις διεκδικήσεις τους: ο κατάλογος αυτών των μαρτύρων είναι μακρύς, και θα αναφέρουμε ενδεικτικά εδώ τα ονόματα ορισμένων από αυτούς: Saida MENEBHI, Douraidi BELHAOUARI, Abdellhak CHBADA, ALMEZIANNI…..

Με το έγγραφο που ακολουθεί δεν προτιθέμεθα να εξαντλήσουμε το θέμα, και δεσμευόμαστε να το συμπληρώνουμε και να το εμπλουτίζουμε. Σκοπός μας εδώ είναι να αναδείξουμε το μεγάλο πλήθος των πολιτικών κρατούμενων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στις φυλακές του αντιδραστικού μαροκινού κράτους. Ζητούμε συγνώμη εάν τυχόν παραλείψουμε να αναφέρουμε το όνομα κάποιων πολιτικών κρατουμένων και, στην περίπτωση αυτή, αναλαμβάνουμε τη δέσμευση να τους συμπεριλάβουμε και να επικαιροποιήσουμε αυτή την έκθεση.

Κατάλογος των πολιτικών κρατουμένων της 19ης Μάη στο Πανεπιστήμιο Καντί Αγιάντ (κόκκινος πυρήνας) του Μαρακές

MARYAM AMMANI, HASSAN ERRAJI, HAMADI MOUBARIK, MOHAMED EL BOUKHLIQI, MOHAMED AZAHRAOUI, BADER ZEHRAOUI, HAMZA AZAL, MOUNAIM EL ISMAAILI, YASSINE NOUHA, EL HOUSSIN AMRANI, FOUAD TOUMI, MOHAMED SAKHAOUI, MUSTAPHA CHAYTI, AHMED AZAHRAOUI (συνελήφθη τον Αύγουστο), ISMAEL ALKOUILILI (συνελήφθη στις 16 Σεπτέμβρη 2016).

Συνθήκες των συλλήψεών τους

Λόγω της μακράς καθυστέρησης της καταβολής της υποτροφίας τους, και καθώς πλησίαζε η ημερομηνία της εξεταστικής περιόδου, τα μέλη της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης του Μαρόκου – υπό την καθοδήγηση της μαχόμενης τάσης, της μαρξιστικής-λενινιστικής-μαοϊκής δημοκρατικής παράταξης βάσης, οργάνωσε μια σειρά αγωνιστικών κινητοποιήσεων που κορυφώθηκαν με ένα μεγάλο συλλαλητήριο των φοιτητών έξω από τον περίβολο του πανεπιστημίου.

Αντί να ανταποκριθεί θετικά στις θεμιτές τους διεκδικήσεις, το αντιδραστικό κράτος εξαπέλυσε τις δυνάμεις καταστολής για να πνίξουν τους διαδηλωτές σε ένα λουτρό αίματος: η συγκεκριμένη ενέργεια οδήγησε σε συγκρούσεις ανάμεσα στους φοιτητές και τις δυνάμεις καταστολής, στη διάρκεια των οποίων οι φοιτητές υπερασπίστηκαν ηρωικά τον περίβολο της σχολής και της πανεπιστημιακής εστίας. Η αδικαιολόγητη και βάρβαρη αυτή επέμβαση συνοδεύθηκε από δεκάδες αυθαίρετες προσαγωγές αγωνιστών? οι περισσότεροι εξ αυτών αφέθηκαν στη συνέχεια ελεύθεροι, με εξαίρεση 13 που τέθηκαν υπό κράτηση? από την άλλη, το συγκεκριμένο επεισόδιο στάθηκε επίσης αφορμή για να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης κατά 20 αγωνιστών οι οποίοι είχαν διαφύγει της προσαγωγής. Τέλος, πρέπει να επισημάνουμε πως η πλειοψηφία αυτών των αγωνιστών είναι είτε οπαδοί είτε μέλη της μαοϊκής δημοκρατικής παράταξης βάσης.

Κατάλογος των πολιτικών κρατουμένων της φοιτητικής κίνησης του Φες – DahrLmehrez, που συνελήφθησαν στο πλαίσιο της υπόθεσης με την ονομασία «συνωμοσία της 24ης Απριλίου 2016»

HICHAM BOULEFT και YASSINE ALMSIH (15 έτη εγκλεισμού). ABDELNABI CHAOUL, ABDELLWAHAB RAMADI, BELKASSEM BENAZZA, και MUSTAPHA CHAOUL (10 έτη κάθειρξης).

Συνθήκες των συλλήψεών τους

Στη διάρκεια του Απριλίου, ένα από τα ηγετικά στελέχη του Κόμματος της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης - του σκοταδιστικού και αντιδραστικού κόμματος που βρίσκεται σήμερα στην ηγεσία τις αυτοαποκαλούμενης μαροκινής κυβέρνησης (το εν λόγω στέλεχος εμπλέκεται στη δολοφονία του προοδευτικού αγωνιστή της αριστεράς Ait-Jaid BENAISSA, το 1993 στο Πανεπιστήμιο του Φες)   επεδίωξε να οργανώσει μια διάλεξη στο χώρο ακριβώς του πανεπιστημίου όπου είχε δολοφονήσει τον προαναφερόμενο αγωνιστή. Είναι προφανές ότι οι φοιτητές θα απαντούσαν σε αυτή την πρόκληση, και επομένως υπήρξε σύγκρουση ανάμεσα στους αντιδραστικούς και τα μέλη της δημοκρατικής παράταξης βάσης. Επισημαίνουμε, παρεμπιπτόντως, ότι κατά τη διάρκεια αυτής της σύγκρουσης υπήρξε ένας νεκρός κάτω από συνθήκες που δεν έχουν ακόμη διαλευκανθεί.

Το αντιδραστικό κράτος άδραξε γι’ άλλη μια φορά την ευκαιρία ώστε να προβεί σε αθρόες συλλήψεις αγωνιστών που μάχονται για τα δίκαια αιτήματα του λαού, και πέτυχε την καταδίκη τους σε πολύ βαριές ποινές.

Κατάλογος των πολιτικών κρατουμένων της φοιτητικής κίνησης Sais της Φες

Abdelkrim ELFIZAZI, Abdelmounim KHACHOU, Bahija ALHAMRANI, Mustapha FADEL, Rachid ALHAMDAOUI, Nourreddine OUALI, Almahdi MALOUK, Abdrrahim ALMABROUKI, Miloud SADKI, Youssef ADAHMANI και Abdelaali ALIDRISSI. Όλοι τους καταδικάστηκαν σε δύο χρόνια κάθειρξης.

Συνθήκες των συλλήψεών τους

Οι φοιτητές αυτοί προχώρησαν σε αγώνες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, που είχαν ως αποκορύφωμα την αποχή από τις εξετάσεις. Γι’ άλλη μια φορά, αντί να ανταποκριθεί θετικά στις δίκαιες και θεμιτές διεκδικήσεις των φοιτητών, το αντιδραστικό κράτος χρησιμοποίησε τις δυνάμεις καταστολής προκειμένου να κάμψει την αντίστασή τους. Οι φοιτητές, ωστόσο, κατάφεραν να αντισταθούν σθεναρά και αντιτάχθηκαν σε αυτή την αστυνομική επιδρομή στον περίβολο του πανεπιστημίου, υπεραμυνόμενοι του δικαιώματός τους για μια φιλολαϊκή και δημοκρατική παιδεία.

Κατάλογος των πολιτικών κρατουμένων του φοιτητικού κινήματος και της Δημοκρατικής Παράταξη Βάσης του Μεκνές – Μάης 2016

Fatima Azzarha SAHIKA: καταδικάστηκε σε 2 έτη κάθειρξης. Zakaria BIYA, Ikrame BOURHIM, Hamza ALHAMDI, Redwan ALALAMI και Ibrahim KASSIMI: καταδικάστηκαν σε 6 έτη κάθειρξης. Yassine RAHAL και Ibrahim ATAHIRI: καταδικάστηκαν σε 4 έτη κάθειρξης. Τέλος, ο Zouheir BELAICHI δεν έχει επί του παρόντος προσαχθεί σε δίκη.

Συνθήκες των συλλήψεών τους

Στη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους 2015/2016, το Πανεπιστήμιο του Μεκνές γνώρισε παρατεταμένους νικηφόρους αγώνες. Το Μάη εκείνου του έτους απελευθερώθηκαν δύο άτομα τα οποία ασπάζονταν ένα σοβινιστικό ρεύμα – την Πολιτιστική Κίνηση των Βερβερίνων – και που είχαν συνδράμει στη δολοφονία των μαρτύρων ALHASSNAOUI και ASSASSAOUI το 2007. Τα συγκεκριμένα δύο άτομα είχαν εξαγοράσει τις υπηρεσίες μιας σερβιτόρας του κυλικείου της σχολής ώστε να κατασκοπεύει και να παίρνει φωτογραφίες των μελών της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης του Μαρόκου (UNEM). Όταν όμως η κατάσκοπος αποκαλύφθηκε και οι φοιτητές τής απαγόρευσαν την πρόσβαση στη σχολή, αυτή ζήτησε τη συνδρομή μπράβων για να επιτεθούν στους αγωνιστές, δύο εκ των οποίων τραυματίστηκαν με λεπίδες ξυραφιού. Απαντώντας σε αυτή την επαίσχυντη επίθεση, τα μέλη της UNEM υπερασπίστηκαν τον περίβολο της σχολής και επέτρεψαν στους φοιτητές να δικάσουν τη σερβιτόρα, που καταδικάστηκε σε κούρεμα των μαλλιών της.

Το αντιδραστικό κράτος αξιοποίησε αυτή τη γκάφα των φοιτητών για να εξαπολύσει μια εκστρατεία κατά των αγωνιστών, με τις ευλογίες ορισμένων δυνάμεων που επικαλούνται τον Μαρξισμό (όπως το κόμμα του δημοκρατικού δρόμου και το δεξί του χέρι, τον μαροκινό σύνδεσμο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που δεν δίστασαν να προβούν σε δηλώσεις καταγγελίας των αγωνιστών και να ζητήσουν από το αντιδραστικό κράτος να τους δικάσει ως εγκληματίες και να τους καταδικάσει σε βαριές ποινές).

Πρέπει να αναφέρουμε ότι στους φακέλους δικογραφίας αυτών των συναγωνιστών δεν υπάρχει ουδεμία μνεία στο γεγονός ότι κούρεψαν τη σερβιτόρα, αλλά δίνεται ιδιαίτερο βάρος στην ιδεολογικοπολιτική ένταξη των αγωνιστών, καθώς αυτοί είναι μέλη ή οπαδοί της Μαρξιστικής-Λενινιστικής Δημοκρατικής Παράταξης Βάσης.

Κατάλογος των πολιτικών κρατουμένων του φοιτητικού κινήματος και της Δημοκρατικής Παράταξη Βάσης του Μεκνές – Οκτώβρης 2016

Soufyan ASGHIR, Hassan AHMOUCH, Hassan KOUKOU και Mounir AIT KHAFOU: καταδικάστηκαν σε 5 έτη κάθειρξης.

Συνθήκες των συλλήψεών τους

Στη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους 2007, στις σχολές του Πανεπιστημίου του Μεκνές σημειώθηκαν ένοπλες επιθέσεις από μεριάς των αντιδραστικών συμμοριών που ανήκουν στην Πολιτιστική Κίνηση των Βερβερίνων (που αντιλαμβάνεται τον κάθε Άραβα ως τον κύριο εχθρό, ανεξαρτήτως της ταξικής του θέσης). Οι συγκεκριμένες επιθέσεις κατέληξαν στις επαίσχυντες δολοφονίες των συναγωνιστών ALHASSNAOUI και ASSASSAOUI. Αυτή η εγκληματική συμμορία δεν αρκέστηκε σε αυτές τις δολοφονίες, αλλά προσπάθησε επί σειρά ετών να απαγορεύσει την πρόσβαση των αγωνιστών της Δημοκρατικής Παράταξης Βάσης στη σχολή, πράγμα που οδήγησε επανειλημμένα σε συγκρούσεις εξαιρετικά βίαιες. Και σε κάθε περίπτωση, το αντιδραστικό καθεστώς παρενέβη, αλλά απλώς και μόνο για να συλλάβει τους αγωνιστές της Δημοκρατικής Παράταξης Βάσης, μεταξύ των οποίων και τους συναγωνιστές που αναφέρονται ανωτέρω.

Ο πολιτικός κρατούμενος Tarek ALHAMANI

Αυτός ο συναγωνιστής συνελήφθη το 2012, μετά από μια λαϊκή εξέγερση στην πόλη Τάζα, στο βορειοανατολικό Μαρόκο? οι φοιτητές είχαν τότε παίξει καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία αυτής της δράσης. Ο συναγωνιστής που συνελήφθη καταδικάστηκε σε 6 χρόνια κάθειρξης λόγω του ότι ήταν μέλος της Μαρξιστικής-Λενινιστικής Δημοκρατικής Παράταξης Βάσης.

Κατάλογος των πολιτικών κρατουμένων που συνελήφθησαν μετά από τα επεισόδια του KADIMAZIQUE, στη Δυτική Σαχάρα

Πολλοί κάτοικοι της Δυτικής Σαχάρας διεκδικούν την ανεξαρτησία και την αυτοδιάθεση, και απαιτούν τον τερματισμό της πολιτικής πελατειακών σχέσεων που μεθοδεύει στην κατεχόμενη Σαχάρα το αντιδραστικό κράτος, προκειμένου να εξαγοράσει τις συνειδήσεις ορισμένων φυλών της περιοχής κατά τρόπο ώστε να αποδεχθούν τον «μαροκινό χαρακτήρα της Σαχάρας».

Μπροστά σε αυτή τη διεκδίκηση, οι δυνάμεις καταστολής επενέβησαν για να ξηλώσουν τον καταυλισμό αγώνα στο Kadim Azique? οι Σαχαράουι υπερασπίστηκαν τότε με σθένος τα εδάφη τους. Απολογισμός των συγκρούσεων: δύο νεκροί στις γραμμές του στρατού και της χωροφυλακής του αντιδραστικού κράτους του Μαρόκου, και επίσης διάφορες συλλήψεις ανάμεσα στους πολιτικούς αγωνιστές και τις λαϊκές μάζες της Σαχάρας. Οι κρατούμενοι αυτοί δικάστηκαν από στρατοδικείο, το οποίο τους επέβαλε πολύ βαριές ποινές.

Καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη οι εξής: ABAHA SIDI ABDALLAH, IBRAHIM ILISMAILI, BANI MOHAMED, BOUTENKIZA MOHAMED ALBACHIR, ALAROUSSI ABDELJALIL, ALKHAFWANI ABDALLAH, ALMAJID SIDI AHMED, AHMED SEBAAI, AALIA HASSAN (καταδικάστηκε ερήμην).

Καταδικάστηκαν σε 30 χρόνια κάθειρξης: ASFARI NAAMA, BANKA ACHEIKH, BOURIAL MOHAMED, ADAH ALHSSEN.

Καταδικάστηκαν σε 25 χρόνια κάθειρξης: BOUBIT MOHAMED KHOUNA, ADICH DAFI, ALBIKAAI ALARBI, ALFKIR MOHAMED MOUBAREK, HADI MOHAMED LYMIN, LAHSSEN AZAOUI, ABDELLAH ATOUBALI, MOHAMED ATAHLIL.

Καταδικάστηκαν σε 20 χρόνια κάθειρξης: MOHAMED ALYOUBI (en liberte conditionnelle) et KHADA ALBACHIR.

(1) Στις “εκλογές” που έγιναν στις 7 Οκτωβρίου 2016, το PJD με επικεφαλής τον νυν πρωθυπουργό Μπενκιράν επικράτησε με 125 έδρες στο κοινοβούλιο των 395 εδρών με μια συμμετοχή που μετά βίας έφτασε στο 43% των ψηφοφόρων.

* Έκθεση σχετικά με τους πολιτικούς κρατούμενους στο Μαρόκο που κυκλοφόρησε  στο Ραμπάτ στις 17/9/2016. Η μετάφραση στα γαλλικά   έγινε  με την ευθύνη  της “Επιτροπής Δράσης και Υπεράσπισης των Αγώνων του Μαροκινού Λαού”. Η μετάφραση από τα γαλλικά για λογαριασμό της Πρ. Σημαίας έγινε από τον Π.Π.

Αναζήτηση
Πολιτική εκδήλωση: Ο λαός στην πρώτη γραμμή!
Πολιτική εκδήλωση για την πανδημία
Σποτάκι νεολαίας για την πανδημία
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: books@ektostonteixon.org

 
Βίντεο